Marek_30 23.02.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Witam, płytę będzie podłączał mi elektryk,ale chcę poznać też Waszą opinię. W głównej skrzynce są stare bezpieczniki (wkręcane), po drodze podobno musi być wstawiony dodatkowy bezpiecznik (to ten znak zapytania na schemacie).Od głównej skrzynki do płyty kabel będzie miał ok.15m. Z elektrykiem zostało ustalone, że płyta będzie podłączona pod 5x2,5mm.Chcę jak najwięcej sam zrobić (kupić kabel,wiercić itd.) stąd moje pytanie. Czy ten kabel 5x2,5mm musi iść już od głównej skrzynki czy mogę ten kabel 1 kupić jakiś słabszy,normalny (jeśli tak to jaki polecacie)? I co w ogóle sądzicie o takim rozwiązaniu(schemat)? Elektryk już u mnie był, stąd podałem tutaj trochę info, które mi przekazał. Przyjechał,pogadał,przytulił kasę i pojechał. Nie chcę już więcej takich bezproduktywnych wizyt dlatego szukam w necie info we własnym zakresie. Załączam schemat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 23.02.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ale jak słabszy? 5x1,5 czy od razu skrętką 8x0,5 i wtedy masz 3 żyły w zapasie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_30 23.02.2016 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 nie wiem jaki przede wszystkim chodzi mi o cenę...bo jak mam na całość tego kabla prawie 200zł to to trochę boli jeśli jest jakaś tańsza alternatywa dla tego kabla między główną skrzynką a dodatkowym bezpiecznikiem to byłbym wdzięczny za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 23.02.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 nie wiem jaki przede wszystkim chodzi mi o cenę...bo jak mam na całość tego kabla prawie 200zł to to trochę boli jeśli jest jakaś tańsza alternatywa dla tego kabla między główną skrzynką a dodatkowym bezpiecznikiem to byłbym wdzięczny za podpowiedź Sprawa przewodu i podłączenia płyty była tu wiele razy. 5x2,5mm2 to absolutne minimum. Najlepiej kup 5x4mm2 i masz święty spokój do dowolnej płyty. Chcesz sam podłączać cokolwiek od zabezpieczenia głównego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 23.02.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Widać, że nie masz ŻADNEGO pojęcia o podłączaniu czegokolwiek do sieci elektrycznej (nie mówię dokręceniu śrub w zaciskach). Elektryk powiedział, jak to ma być zrobione, ale oczywiście szukasz na forum poparcia dla swojego chorego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_30 23.02.2016 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Widać, że nie masz ŻADNEGO pojęcia o podłączaniu czegokolwiek do sieci elektrycznej (nie mówię dokręceniu śrub w zaciskach). Elektryk powiedział, jak to ma być zrobione, ale oczywiście szukasz na forum poparcia dla swojego chorego pomysłu. a tobie proponuję się przymknąć i jeszcze raz przeczytać mój pierwszy post. Chcę tylko przewiercić i kupić kabel a nie podłączać samemu. Elektryk mówił tylko o tym co musi być przy samym podłączeniu płyty z "kablem ze ściany" a dopiero potem w rozmowie telefonicznej wyniknęło, że trzeba ciągnąć ze skrzynki z dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_30 23.02.2016 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Sprawa przewodu i podłączenia płyty była tu wiele razy. 5x2,5mm2 to absolutne minimum. Najlepiej kup 5x4mm2 i masz święty spokój do dowolnej płyty. Chcesz sam podłączać cokolwiek od zabezpieczenia głównego ? nic nie będę SAM podłączał. To co ma być w wyjściu ze ściany przy płycie to wiem,ale chodzi mi o to czy tego rodzaju kabel musi iść od samej skrzynki na dole czy pomiędzy skrzynką główną a dodatkowym zabezpieczeniem może być jakiś tańszy/słabszy kabel. Wszystko jest na schemacie. Nie wiem jak dokładniej to opisać. Elektryk był strasznie powolny,ciężko było go zrozumieć, dlatego szukam info w necie. A nie chce zamawiać kolejnego,który przyjedzie powie,że nie ma sprzętu albo zawoła 500zł. Chcę mieć jakieś pojęcie o tym co on zamierza robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.02.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 nic nie będę SAM podłączał. To co ma być w wyjściu ze ściany przy płycie to wiem,ale chodzi mi o to czy tego rodzaju kabel musi iść od samej skrzynki na dole czy pomiędzy skrzynką główną a dodatkowym zabezpieczeniem może być jakiś tańszy/słabszy kabel. Wszystko jest na schemacie. Nie wiem jak dokładniej to opisać. Elektryk był strasznie powolny,ciężko było go zrozumieć, dlatego szukam info w necie. A nie chce zamawiać kolejnego,który przyjedzie powie,że nie ma sprzętu albo zawoła 500zł. Chcę mieć jakieś pojęcie o tym co on zamierza robić. Nie nie może być gorszy a tym bardziej o mniejszym przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_30 23.02.2016 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 O...i właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Dziękuję, choć treść Twojej wypowiedzi mnie zasmuciła Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 23.02.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 nic nie będę SAM podłączał. To co ma być w wyjściu ze ściany przy płycie to wiem,ale chodzi mi o to czy tego rodzaju kabel musi iść od samej skrzynki na dole czy pomiędzy skrzynką główną a dodatkowym zabezpieczeniem może być jakiś tańszy/słabszy kabel. Wszystko jest na schemacie. Nie wiem jak dokładniej to opisać. Elektryk był strasznie powolny,ciężko było go zrozumieć, dlatego szukam info w necie. A nie chce zamawiać kolejnego,który przyjedzie powie,że nie ma sprzętu albo zawoła 500zł. Chcę mieć jakieś pojęcie o tym co on zamierza robić. Trudno to ustalić bez znajomości Twoich zabezpieczeń. Zasada jest taka, że przewód ma być chroniony. Przewód powinien długotrwale sprostać amperażowi jaki daje zabezpieczenie, które ów przewód poprzedza. Na pewno przekrój nie mniejszy ale czy taki sam to już trudno powiedzieć bo chcesz dać dodatkowe zabezpieczenie i nie wiadomo co masz w rozdzielni. Dodatkowe zabezpieczenie po drodze jest zbędne, prowadź bezpośrednio z rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.02.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Po co tutaj kombinować tematem podobno zajął się elektryk i to jego problem a autor wątku tylko pyta czy coś może zakombinować (potanić) odpowiedź jest jedna nie może i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_30 24.02.2016 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Trudno to ustalić bez znajomości Twoich zabezpieczeń. Zasada jest taka, że przewód ma być chroniony. Przewód powinien długotrwale sprostać amperażowi jaki daje zabezpieczenie, które ów przewód poprzedza. Na pewno przekrój nie mniejszy ale czy taki sam to już trudno powiedzieć bo chcesz dać dodatkowe zabezpieczenie i nie wiadomo co masz w rozdzielni. Dodatkowe zabezpieczenie po drodze jest zbędne, prowadź bezpośrednio z rozdzielni. Podobno muszę to dodatkowe zabezpieczenie,bo nie ma jak skrzynki przebudować a na piętrze mam takie pomieszczenie,gdzie dodatkowa skrzynka nie będzie mi przeszkadzać. Poza tym gdzieś już czytałem, że płyta nie powinna być na jednym zabezpieczeniu np. z lodówką czy piekarnikiem. Dziękuję za pomoc, wszystko już jest jasne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.02.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Przewód powinien długotrwale sprostać amperażowi jaki daje zabezpieczenie, które ów przewód poprzedza. Raczej odwrotnie, proszę kolegi. Zabezpieczenia dobieramy do przekrojów i warunków ułożenia przewodów, nie na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 24.02.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Raczej odwrotnie, proszę kolegi. Zabezpieczenia dobieramy do przekrojów i warunków ułożenia przewodów, nie na odwrót. Zgadzam się, choć może nie, co do zabezpieczenia głównego. Z tym o dobór i zmianę jest już nieco trudniej . Natomiast za zabezpieczeniem głównym np. w rozdzielnicy właśnie przewód ma być dobrany do wykonania połączeń między modułami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.02.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Czy my rozmawiamy o połączeniach wewnętrznych rozdzielnicy, czy o przewodzie o określonym przekroju, długości i sposobie ułożenia ?Zabezpieczenia główne są narzucone przez Dystrybutora energii (trafo, linia zasilająca i jej przekroje, spadki napięć i związane z tym obciążenia), ale nas interesuje właśnie to, co rozprowadzamy w swojej instalacji.Na końcu mamy odbiornik w postaci płyty kuchennej, która ma współgrać z podanymi elementami instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 30.03.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Witam, Dołączę do tego tematu ponieważ mam dość podobny problem: W domu dostępne jest przyłącze 3 fazowe , niestety w kuchni nie został nigdy położony kabel `siłowy/3fazowy` 5x2,5 mm2 ,są natomiast zrobione 3 osobne obwody z kabla 3x2,5 mm2 ,gdzie każdy obwód działa na własnej, osobnej fazie. Do jednej fazy zmywarka i lodówka, do drugiej mikrofala + czajnik , do trzeciej piekarnik. Obecnie mamy wątpliwości przy podłączeniu płyty indukcyjnej o mocy 7,2 kW. (230V) Prowadzenie zupełnie nowego kabla 5x2,5 mm2 niestety nie jest już technicznie możliwe (kucie przez gotową łazienkę i sypialnie do garażu) , natomiast dowiedziałem się, że możliwe jest modyfikacja w samej kuchni : Z obwodu 2 dociągnięty kabel fazowy oraz neutralny łączymy z neutralnym z obwodu 3 i ochonny łączymy z ochronnym z obwodu 3 również, podpięcie pod jedną stronę płyty indukcyjnejZ obwodu 3 dociągnięty kabel fazowy oraz neutralny łączymy z neutralnym z obwodu 2 i ochonny łączymy z ochronnym z obwodu 2 , podpięcie pod drugą stronę płyty indukcyjnej.Zwiększenie zabezpieczenia obwodów 2 i 3 z B16 na B25 (czyli 230v*25A = 5,7 kW) Wówczas na drugim obwodzie mógłbym spokojnie używać pełnej mocy indukcji oraz mikrofali, a na trzecim 3/4 mocy indukcji i piekarnika, Zabezpieczenie główne przyłącza w skrzynce w płocie to C25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 30.03.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Zrób to raz a porządnie. Twoje życie, rodziny, współlokatorów, czy dach nad głową jest najważniejsze. Trzeba było myśleć wcześniej. Temat robi się nie bezpieczny i proponuję go zamknąć bo na elektrodzie się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 31.03.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Absolutnie nie chce tego robić samodzielnie, natomiast chcę się przygotować do spotkania z elektrykiem. Po konsultacjach telefonicznych podłączenie płyty indukcyjnej poprzez dwie fazy pobierane z osobnych obwodów będących na tych różnych fazach jest jak najbardziej możliwe, wymagane jest jednak zabezpiecznie tych dwóch obwodów jednym potrójnym bezpiecznikiem (eS-em) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 31.03.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Absolutnie nie chce tego robić samodzielnie, natomiast chcę się przygotować do spotkania z elektrykiem. Po konsultacjach telefonicznych podłączenie płyty indukcyjnej poprzez dwie fazy pobierane z osobnych obwodów będących na tych różnych fazach jest jak najbardziej możliwe, wymagane jest jednak zabezpiecznie tych dwóch obwodów jednym potrójnym bezpiecznikiem (eS-em) To jest niestety partyzantka dużego kalibru. To co ma 2kW+ powinno mieć osobny obwód. B25 na przewód 3x2,5mm2 to nie jest zabezpieczenie ale odbezpieczenie. Zapożyczone fazy z różnych miejsc do jednej puszki pod płytę ? Trzeba kuć tą łazienkę albo znaleźć inną drogę na sensowny przewód (jak 5x4mm2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts