klimas7 24.02.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Jestem na etapie planowania instalacji elektrycznej i chciałbym zamontować w ścianach gniazda, które by chroniły od razu sprzęt przed przepięciami (dodatkowy bezpiecznik), tak jak listwy przeciwprzepięciowe. Niestety nie mogę nic takiego znaleźć, być może źle wpisuję frazę do wyszukiwania, czego powinienem szukać? Poza tym, jak się sprawdza takie rozwiązanie, macie jakieś dodatkowe uwagi, porady z tym związane? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.02.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Wystarczy zwykłe Google i wpisanie tematu.http://gniazdka24.net/hager-polo-fiorena-gniazda/2734-gniazdo-z-uziemieniem-z-zaciskami-srubowymi-biale.htmlRozwiązanie jest może i dobre ale drogie. Zamontowanie większej ilości gniazdek w takiej cenie powoduje bankructwo.Lepiej dać główne zabezpieczenie przeciwprzepięciowe B + C, lub wyodrębnić w każdym pomieszczeniu mieszkalnym po jednym gniazdku i zamontować system gwarantowanego zasilania UPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimas7 24.02.2016 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Faktycznie, strasznie drogie! Spodziewałem się conajmniej 5x niższego kosztu... W takim razie chyba zostanę przy głównym zabezpieczeniu przeciwprzepięciowym B+C. Poczytam też o koszcie zastosowania UPS, bo mieć zapasowe zasilanie to na pewno świetna sprawa, ale pewnie też droga. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.03.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Zasilanie gwarantowane UPS można zastosować tylko do droższego sprzętu komputerowego, tunerów TV, alarmu itp więc koszt nie będzie aż tak duży a zagwarantuje bezpieczne działanie i ochronę danych w przypadku zaniku napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts