jacek.zoo 24.02.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 witam, jak się liczy zapotrzebowanie domu na kw jezeli chodzi o co? bo miesiecznie jednakową ilosć wody zuzywamy, czyli jak mam dwa miesiace faktur za gaz tylko za wode to moge policzyc ile kw odcodzi z faktur w okresie grzewczym za wode i zostana same kw za grzanie. i czekac az minie pierwszy rok i wszystko zsumować i podzielić, czy za kazdy miesiąc? bo za styczen liczać ilosć kw za co podzielone na metry kwadratowe domu to wychodzi 15,7kw/m2/miesiąc. dobrze to licze? tylko np styczen byl zimny, za grudzien faktura przyszla prawie o 1/3 mniejsza. pomozcie to policzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.02.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 witam, jak się liczy zapotrzebowanie domu na kw jezeli chodzi o co? bo miesiecznie jednakową ilosć wody zuzywamy, czyli jak mam dwa miesiace faktur za gaz tylko za wode to moge policzyc ile kw odcodzi z faktur w okresie grzewczym za wode i zostana same kw za grzanie. i czekac az minie pierwszy rok i wszystko zsumować i podzielić, czy za kazdy miesiąc? bo za styczen liczać ilosć kw za co podzielone na metry kwadratowe domu to wychodzi 15,7kw/m2/miesiąc. dobrze to licze? tylko np styczen byl zimny, za grudzien faktura przyszla prawie o 1/3 mniejsza. pomozcie to policzyc z tym gazem to może być problem aby to realnie ugryźć. Bo tak... czy te kwh z rachunku to tyle samo co zostaje w domu? z moich obserwacji wynika co innego. Pamiętaj też że zapotrzebowanie przelicza się do zakładanych parapetrów temperaturowych wewnątrz/na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 24.02.2016 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 z tym gazem to może być problem aby to realnie ugryźć. Bo tak... czy te kwh z rachunku to tyle samo co zostaje w domu? z moich obserwacji wynika co innego. Pamiętaj też że zapotrzebowanie przelicza się do zakładanych parapetrów temperaturowych wewnątrz/na zewnątrz No ale w niektorych watkach podaje sie ze dom bedzie potrzebowal tyle i tyle kw na rok na metr kwadratowy i po tym zapotrzebowaniu okresla sie pasywny czy energooszczedny czy energozerny chcialbym wiedziec w ktorym ja sie zaliczam tylko nie wiem jak to ugryzc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 No ale w niektorych watkach podaje sie ze dom bedzie potrzebowal tyle i tyle kw na rok na metr kwadratowy i po tym zapotrzebowaniu okresla sie pasywny czy energooszczedny czy energozerny chcialbym wiedziec w ktorym ja sie zaliczam tylko nie wiem jak to ugryzc Z parametrów które podałes w stopce nijak nie wyjdzie dom pasywny, z zuzycia nosników energii tez niewiele mozna wywnioskowac, jedynym i pewnym sposobem jest montaz ciepłomierza i odczyty z kilku lat (najlepiej nie mniej niz 10) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 tu sie mozesz z grubsza troche pobawic http://cieplowlasciwie.pl/start Nie z grubsza, a tylko pobawic, chociaz jaka to zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 24.02.2016 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Z parametrów które podałes w stopce nijak nie wyjdzie dom pasywny, z zuzycia nosników energii tez niewiele mozna wywnioskowac, jedynym i pewnym sposobem jest montaz ciepłomierza i odczyty z kilku lat (najlepiej nie mniej niz 10) Wiem ze nie jest pasywny, tylko bylem ciekawy jak ma sie do takich energooszczednych, ale widze ze to nie takie proste policzyc :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 25.02.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 witam, jak się liczy zapotrzebowanie domu na kw jezeli chodzi o co? bo miesiecznie jednakową ilosć wody zuzywamy, czyli jak mam dwa miesiace faktur za gaz tylko za wode to moge policzyc ile kw odcodzi z faktur w okresie grzewczym za wode i zostana same kw za grzanie. i czekac az minie pierwszy rok i wszystko zsumować i podzielić, czy za kazdy miesiąc? bo za styczen liczać ilosć kw za co podzielone na metry kwadratowe domu to wychodzi 15,7kw/m2/miesiąc. dobrze to licze? tylko np styczen byl zimny, za grudzien faktura przyszla prawie o 1/3 mniejsza. pomozcie to policzyc Myślę, że to jest dobry trop, ale chyba trzeba byłoby cały czas ustalić pewną stałą temperaturę na sterowniku. Np 23*C i tak ją trzymać przez kilka miesięcy bez względu na wszystkie inne czynniki (wyjazdy, wietrzenie, najazdy gości, wielkie gotowanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 25.02.2016 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Myślę, że to jest dobry trop, ale chyba trzeba byłoby cały czas ustalić pewną stałą temperaturę na sterowniku. Np 23*C i tak ją trzymać przez kilka miesięcy bez względu na wszystkie inne czynniki (wyjazdy, wietrzenie, najazdy gości, wielkie gotowanie). Poki co mam ustawione 22,4. Piec wlacza sie przy 22,2 a wylacza przy 22,6. I chyba tak zostanie bo jest w miare ok, a ze zona jest ciagle w domu bo mamy malutkie dzieci to nie robie w ciagu dnia przechlodzenia, takze jakos mniej wiecej to jest miarodajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 25.02.2016 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Poki co mam ustawione 22,4. Piec wlacza sie przy 22,2 a wylacza przy 22,6. I chyba tak zostanie bo jest w miare ok, a ze zona jest ciagle w domu bo mamy malutkie dzieci to nie robie w ciagu dnia przechlodzenia, takze jakos mniej wiecej to jest miarodajne Tylko tez tak mysle ze jak juz bawic sie w takie analizy to trzeba np po roku wziac faktury i zliczyc koszty ale tez sprawdzic srednia temp w kazdym miesiacu. Bo np w tym roku jest taka zima jaka jest, ale np w przyszylym moze dowalic zima stulecia i od pazdziernika do marca byc -20 i wtedy tez calkiem inaczej wychodzi. Poza tym trzeba wziac jakas srednia kw z metra przestrzennego drewna kominkowego i po sezonie zmierzyc ike poszlo drewna. Kurcze strasznie duzo tych zmiennych sie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.02.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Poki co mam ustawione 22,4. Piec wlacza sie przy 22,2 a wylacza przy 22,6. I chyba tak zostanie bo jest w miare ok, a ze zona jest ciagle w domu bo mamy malutkie dzieci to nie robie w ciagu dnia przechlodzenia, takze jakos mniej wiecej to jest miarodajne zapisuj sobie zużycie z rachunków za gaz. Jak będziesz miał już całoroczne dane to po zsumowaniu tych 5 - 6 miesięcy w których ogrzewałeś dom podziel przez ilość m2 powierzchni ogrzewanej. Możesz jeszcze odjąć z 1 - 2m3 gazu miesięcznie na ciepłą wodę. Ewentualnie oblicz według : http://eko.org.pl/energia/heatmaster/heatmaster.php#HeatMaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chive 25.02.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 1-2 m3 gazu na CWU ? Poważnie mówisz? Chyba dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 25.02.2016 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 1-2 m3 gazu na CWU ? Poważnie mówisz? Chyba dziennie. Dokladnie, tak oczywiste ze nawet nie pisalem o tym To zapytam inaczej, w jaki sposob oblicza sie zapotrzebowanie domu na kw jak nawet nie ma jeszcze domu? Bo wiem ze takie wyliczenia sie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chive 25.02.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 czy to do ciebie było pytanie czy do Mareks77 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.02.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Dokladnie, tak oczywiste ze nawet nie pisalem o tym To zapytam inaczej, w jaki sposob oblicza sie zapotrzebowanie domu na kw jak nawet nie ma jeszcze domu? Bo wiem ze takie wyliczenia sie robi suma strat przez przegrody (znamy U ścian, dachu, okien, podłogii, więc tylko mnożymy razy powierzchnię i różnicę temperatur wewnątrz i obliczeniową zewnętrzną) oraz strat wentylacyjnych (ile wieje powietrza razy różnica temperatur wewnątrz i na zewnątrz razy odpowiedni współczynnik, część wentylacyjną można pomniejszyć o ewentualny odzysk, część z nieszczelności zakłada się wg szczelności domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.02.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 1-2 m3 gazu na CWU ? Poważnie mówisz? Chyba dziennie. Masz rację.....to porcja dobowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 25.02.2016 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 suma strat przez przegrody (znamy U ścian, dachu, okien, podłogii, więc tylko mnożymy razy powierzchnię i różnicę temperatur wewnątrz i obliczeniową zewnętrzną) oraz strat wentylacyjnych (ile wieje powietrza razy różnica temperatur wewnątrz i na zewnątrz razy odpowiedni współczynnik, część wentylacyjną można pomniejszyć o ewentualny odzysk, część z nieszczelności zakłada się wg szczelności domu) To tez o kant tylka rozbic, bo mozna dac ocieplenie i po pol metra a jak niechlujnie zrobione to cieplo bedzie zwiewalo jak wsciekle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 26.02.2016 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 witam, jak się liczy zapotrzebowanie domu na kw jezeli chodzi o co? bo miesiecznie jednakową ilosć wody zuzywamy, czyli jak mam dwa miesiace faktur za gaz tylko za wode to moge policzyc ile kw odcodzi z faktur w okresie grzewczym za wode i zostana same kw za grzanie. i czekac az minie pierwszy rok i wszystko zsumować i podzielić, czy za kazdy miesiąc? bo za styczen liczać ilosć kw za co podzielone na metry kwadratowe domu to wychodzi 15,7kw/m2/miesiąc. dobrze to licze? tylko np styczen byl zimny, za grudzien faktura przyszla prawie o 1/3 mniejsza. pomozcie to policzyc W fakturze za gaz jest podawany współczynnik kW w danym miesiącu. Ja zamierzam po zasiedleniu zapisywać systematycznie ilość m3 gazu w danym miesiącu, potem pomnożyć jego kaloryczność w danym miesiącu i jakieś ŚREDNIE zapotrzebowanie na ciepło można będzie sobie określić. Trochę inaczej będzie przy dużych mrozach, np 2-miesięcznych a inaczej zima ze średnia miesięczną np (-)2. A tutaj są dane archiwalne pogody ubiegłej: http://www.weatheronline.pl/weather/maps/city?LANG=pl&WMO=12375&ART=MIN&CONT=plpl&R=0&LEVEL=150®ION=0001&LAND=PL&NOREGION=0&MOD=&TMX=&TMN=&SON=&PRE=&MONAT=&OFFS=&SORT=&MM=02&YY=1982&WEEK=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.02.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 W fakturze za gaz jest podawany współczynnik kW w danym miesiącu. Ja zamierzam po zasiedleniu zapisywać systematycznie ilość m3 gazu w danym miesiącu, potem pomnożyć jego kaloryczność w danym miesiącu i jakieś ŚREDNIE zapotrzebowanie na ciepło można będzie sobie określić. Trochę inaczej będzie przy dużych mrozach, np 2-miesięcznych a inaczej zima ze średnia miesięczną np (-)2. A tutaj są dane archiwalne pogody ubiegłej: http://www.weatheronline.pl/weather/maps/city?LANG=pl&WMO=12375&ART=MIN&CONT=plpl&R=0&LEVEL=150®ION=0001&LAND=PL&NOREGION=0&MOD=&TMX=&TMN=&SON=&PRE=&MONAT=&OFFS=&SORT=&MM=02&YY=1982&WEEK=2 Co innego chwilowe zapotrzebowanie z miesiąca a co innego zapotrzebowanie budynku. Na FV oprócz współczynnika i ilości m3 masz również podliczoną ilość kWh. W roku ogrzewasz dom ok 5 - 6 miesięcy i zużywając w listopadzie ok 1100kWh a w styczniu 1900kWh , zapotrzebowanie na ciepło twoich 196m2 w tych miesiącach wyjdzie odpowiednio 5,6kWh/m2 i 9,7kWh/m2 . Sumując wszystkie miesiące w których używane jest CO wyjdzie ładna liczba 19 - 22tyś kWh co po przeliczeniu przez 196m2 daje sezonowe średnioroczne zapotrzebowanie budynku na poziomie 102kWh/m2 i jest to liczba określająca podstawowe kryterium energochłonności budynku mieszkalnego. https://suw.biblos.pk.edu.pl/downloadResource&mId=222954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts