Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł do mieszkania 75m2 dwukondygnacyjne

Krzyziu

Recommended Posts

Witam,

bardzo proszę o poradę w zakresie wyboru kotła do instalacji proponowanej przez dewelopera. Obecnie w starym mam najprostszy dwufunkcyjny Aristona, który głośno chodzi, bardzo długo nagrzewa wodę c.w.u. w dodatku podaje albo wrzątek albo zimną, bo chyba jest nieodpowiednie ćiśnienie.

Mieszkanie będzie miało 75m2 na dwóch poziomach. Planuję ogrzewanie podłogowe pod gres na dole i lazience na górze, grzejniki w 2 pomieszczeniach/ wymiennie na podłogówkę na całej powierzchni z większym zagęszczeniem na piętrze pod panele.

W cenie deweloper daję Viessmann VItodens 050. Mogę dopłacić do:

1/ Vitodens 100W jednofunkcyjny połączonego z podgrzewaczem wody użytkowej o poj. 100l. Dopłata rzędu 2 tys.

2/ Vitodens 111 jednofunkcyjny ze zbiornikiem zabudowanym c.w.u. 46l. Dopłata rzędu 2,5 tys.

Cyrkulacja c.w.u. z pompą obiegową to dodatkowe tysiąc..

A zależy mi na tym, żeby woda była ciepła bezpośrednio z kranu ale tylko wtedy gdy jesteśmy w domu, czyli popołudniu i wieczorem, czyli potrzebne jakieś sterowanie tym obiegiem...Chciałbym automatykę pogodową do sterowania c.o. Żeby kocioł był cichy, i ekonomiczny, np przy serwisowaniu..

Nie jestem pewny czy podane rozwiązania mi to gwarantują a się na tym nie znam.. Chciałbym ewentualnie z deweloperem negocjować właśne rozwiązanie, czyli mój instalator z kotłem do istniejącej instalacji c.o. i c.w.u.

Do ciepłej wody potrzebny jest dodatkowy obieg zwany cyrkulacją.

Inaczej ciepła woda oczywiście będzie dostępna ale zanim się pojawi będziesz musiał spuścić parę litrów aby doszła ta podgrzana przez kocioł i zgromadzona w zbiorniku.

Mieszkanie nie jest duże bo 75m2 to nie dom jednorodzinny a twój deweloper daje ci taki kocioł tzn. 24 kW minimum.

Nie wiadomo jakie jest ocieplenie owego mieszkania.

Jeśli musisz wybrać tylko wśród tych trzech to w zależności od zapotrzebowania na wodę i ilości mieszkańców wybierz Vitodens 100W z zasobnikiem 100L, lub Vitodens 111W z wbudowanym zasobnikiem 46l

Jeśli nie ma w mieszkaniu jakiegoś pomieszczenia osobnego gdzie będzie umieszczony kocioł to wybierz drugi w innym przypadku bierz pierwszy.

Musisz wiedzieć że zbiornik gromadzący i przechowujący ciepłą wodę użytkową to po prostu beczka 100litrów izolowana więc na pewno będzie szpecić.

Swoją drogą do takiego metrażu to najlepiej wybrać Imergas Victrix 12kW TT który ma moc minimalną na poziomie 2kW.

Kotły które proponuje deweloper mają 5 - 6 kW co trochę pociągnie cię po kieszeni.

Oczywiście do podłogówki koniecznie ogrzewanie pogodowe.

zapomniałem dodać, mury 25 cm porotherm do tego 15 cm styropianu. Wiem jak wygląda ten zbiornik i byłoiby do przyjęcia... natomiast martwi mnie to co mówisz o mocy i kieszeni...

Jeśli dobrze rozumiem w zasobniku wbudowanym jest podtrzymywana woda o zadanej temperaturze... jeśli jej ubywa to kocioł na bieżąco dogrzewa czy jak? Powiedzmy jedna osoba bierze dłuższy proszynic a w innym punkcie ktoś używa ciepłej wody w umywalce.

zapomniałem dodać, mury 25 cm porotherm do tego 15 cm styropianu. Wiem jak wygląda ten zbiornik i byłoiby do przyjęcia... natomiast martwi mnie to co mówisz o mocy i kieszeni...

Jeśli dobrze rozumiem w zasobniku wbudowanym jest podtrzymywana woda o zadanej temperaturze... jeśli jej ubywa to kocioł na bieżąco dogrzewa czy jak? Powiedzmy jedna osoba bierze dłuższy proszynic a w innym punkcie ktoś używa ciepłej wody w umywalce.

Zdecyduj się wreszcie...... albo mówisz że jedna ściana jest ocieplona bodajże wschodnia bo nie chce mi się wracać, a z drugiej strony piszesz że poroterm i 15 cm styropianu. Wreszcie jak jest..... to jedna ściana?

Najlepiej napisz tak jak mówiłem jaki piec teraz ogrzewa cały dom to wtedy będzie wiadomo jaki będzie dobry dla połowy.

Jeśli wiesz jaki byłby zasobnik to woda w nim jest utrzymywana w temperaturze jaką sobie ustawisz, jeśli wykorzystasz jakąś jej część to dopływ zimnej powoduje że temperatura całości zmniejszy się i piec przestawia się na podgrzewanie wody. Piec ma zawór czterodrogowy który ustawia albo na centralne ogrzewanie albo na ciepłą wodę. Jeśli ciepłej wody będzie potrzeba więcej to tak samo jak przy piecu dwufunkcyjnym może on pracować na CWU a po zakręceniu kranu uzupełni on zbiornik i z powrotem przestawi się na CO.

Różnica polega na tym że piec jednofunkcyjny wykonuje albo jedno albo drugie a żeby zapewnić ilość wody na zawołanie na już przechowuje ją w zbiorniku, natomiast dwufunkcyjny może grzać i jedno i drugie w tej samej chwili.

!00 l to dosyć dużo i spokojnie starczy na prysznic i na umywalkę tylko pytanie czy rury od CWU są jakoś izolowane i jakie są mniej wiecej odległości od umiejscowienia pieca do poboru wody.

Poza tym zawsze można na piecu ustawić priorytet.

Mówiąc o kieszeni miałem na myśli okresy kiedy jest zima ale nie ma mrozu wtedy to niektóre piece potrafią zejść z mocą poniżej pewnej granicy, natomiast drugie męczą się pracą przerywaną pracując i odpoczywając na przemian tak aby utrzymać np: 20*C w domu przy 5*C na zewnątrz.

Edytowane przez Mareks77

Nie pisałem takich szczegółów o mieszkaniu jak wspomniałeś...

mieszkanie to jedno z czterech w budynku wielorodzinnym - tzw. czworak, usytuowane jest po stronie pd-zach. Dopiero budowane, dane o pustaku i ociepleniu jak najbardziej aktualne..

Co do kotła to i mocy minimalnej to dzięki za podwpowiedź, zwróciłem się już do podwykonawcy o uwzględnienie mojej prośby ale raczej się nie zgodzą - to autoryzowany sprzedawca Viessmanna i tylko takie mają w ofercie..

Jeśli się nie zgodzą, to myślę nad pozostawieniem tego 050 i podmianie go później albo zdecydowanie się na Vitodens 111 - cenowo wyjdzie na to samo.. ten 111 nie ma opcji ograniczenia mocy?

Nie pisałem takich szczegółów o mieszkaniu jak wspomniałeś...

mieszkanie to jedno z czterech w budynku wielorodzinnym - tzw. czworak, usytuowane jest po stronie pd-zach. Dopiero budowane, dane o pustaku i ociepleniu jak najbardziej aktualne..

Co do kotła to i mocy minimalnej to dzięki za podwpowiedź, zwróciłem się już do podwykonawcy o uwzględnienie mojej prośby ale raczej się nie zgodzą - to autoryzowany sprzedawca Viessmanna i tylko takie mają w ofercie..

Jeśli się nie zgodzą, to myślę nad pozostawieniem tego 050 i podmianie go później albo zdecydowanie się na Vitodens 111 - cenowo wyjdzie na to samo.. ten 111 nie ma opcji ograniczenia mocy?

OK.... pomyliłem Ciebie z innym postem

Każdy ma jakiegoś sponsora i tak samo deweloper lub wykonawca ma zniżkę i gratisy za stosowanie tej a nie innej firmy.

Jeśli do wyboru tylko te to wybierz tego 100 z zasobnikiem lub 111W, on ma zasobnik wbudowany 50l

Późniejsza zmiana na pewno ci się nie opłaci

Jeśli suporeks i ocieplą wszystko 15cm to nie będzie aż tak źle.

No ale tak jak mówiłem..... Viessmann podkupił dewelopera lub generalnego wykonawcę.

Edytowane przez Mareks77

Jeśli musisz wybrać tylko wśród tych trzech to w zależności od zapotrzebowania na wodę i ilości mieszkańców wybierz Vitodens 100W z zasobnikiem 100L, lub Vitodens 111W z wbudowanym zasobnikiem 46l

.

Ja również uzależniłbym dobór w zależności od ilości osób, preferencji i w ogóle od warunków montażowych.

Aby lepiej sobie wyobrazić jaki produkt Ci potrzebny ja polecam przeanalizować twoją sytuacje w Konfiguratorze: http://www.viessmann.com/web/poland/ofertowanie.nsf/www

bzdury piszesz

kocioł 1-no funkcyjny - podgrzewa w sobie tylko jeden czynnik (tylko wode instalacyjną) potem ta woda jest kierowana do instalacji c.o. albo do wężownicy w zasobniku cwu.

W zależności od konstrukcji i mocy robi jedno albo drugie, ale może też (o ile wystarczy mocy i zdolności automatyki) wykonywać obie czynności jednocześnie.

kocioł 2-u funkcyjny - podgrzewa w sobie wode instalacyjna która jest kierowana albo do instalacji c.o. albo do wymiennika zamontowanego wewnątrz kotła gdzie ciepło oddawane jest do wody użytkowej. Z racji konstrukcji może wykonywać tylko jeną z funkcji, albo woda albo c.o.

Najpierw należy przeczytać dokładnie ze zrozumieniem co ktoś napisał a dopiero potem to komentować.

Podgrzewa tylko jeden czynnik ale nie jest on nigdzie kierowany tylko są dwa oddzielne obiegi

Obieg CO przepływający przez kaloryfery lub podłogówkę, oraz obieg CWU przepływający przez wężownicę w piecu.

Piec grzeje albo jedno albo drugie poprzez przełączanie zaworu trójdrogowego zamontowanego w piecu.

Problem tylko jest w tym że takiego skomplikowanego tłumaczenia laik pytający się na forum nie pojmie, natomiast troszkę prostsze tłumaczenie które nie zmienia zasady pojmie od razu

Edytowane przez Mareks77

• 4 weeks później...

Witam Wszystkich bardzo serdecznie, kupuję mieszkanie na tym samy osiedlu co Twórca tematu,

Już zdecydowaliśmy się na kocioł -Vitodens 111w będzie on u nas współpracował z pełnym ogrzewaniem podłogowym, na parterze i na piętrze.

Dół cały będzie w gresie a góra w panelach (przewody pod górne ogrzewanie będą*zagęszczone).

Moje pytanie dotyczy wysterowania całości, wiem że na parterze nie ma sensu montować więcej niż jednego regulatora dla powierzchni 37m (cała przestrzeń będzie otwarta) natomiast na piętrze przy rzucie jak poniżej, chciałbym mieć osobną regulację pokoju dziecięcego (po prawej) jak i sypialni po lewej.

Jest sens stosować takie rozwiązanie ? Jeżeli macie jakieś sugestie będę wdzięczny za podrzucenie jakiejś idei - w temacie CO jestem zielony.

Pozdrawiam

Krzysztof Zrzut ekranu 2016-03-25 o 21.24.37.jpgZrzut ekranu 2016-03-25 o 21.24.37.jpg

Witam Wszystkich bardzo serdecznie, kupuję mieszkanie na tym samy osiedlu co Twórca tematu,

Już zdecydowaliśmy się na kocioł -Vitodens 111w będzie on u nas współpracował z pełnym ogrzewaniem podłogowym, na parterze i na piętrze.

Dół cały będzie w gresie a góra w panelach (przewody pod górne ogrzewanie będą*zagęszczone).

Moje pytanie dotyczy wysterowania całości, wiem że na parterze nie ma sensu montować więcej niż jednego regulatora dla powierzchni 37m (cała przestrzeń będzie otwarta) natomiast na piętrze przy rzucie jak poniżej, chciałbym mieć osobną regulację pokoju dziecięcego (po prawej) jak i sypialni po lewej.

Jest sens stosować takie rozwiązanie ? Jeżeli macie jakieś sugestie będę wdzięczny za podrzucenie jakiejś idei - w temacie CO jestem zielony.

Pozdrawiam

Krzysztof [ATTACH=CONFIG]351353[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]351353[/ATTACH]

Witam!

Co do wybranego kotła - dobrze, że podstawiliście na kondensacje. Kocioł wygodny w obłsłudze, wydajny i efektywny :)

Co do sterowania tym urządzeniem warto wiedzieć, że kocioł Vitodens 111-W ma wbudowany elektroniczny regulator kotła, sterowany temperaturą pomieszczeń. Po przyłączeniu czujnika temperatury zewnętrznej kocioł przełącza się automatycznie na sterowanie pogodowe. Regulator posiada funkcję ochrony przed mrozem. Wygodne w obsłudze pokrętła umożliwiają szybkie nastawianie pożądanej temperatury ciepłej wody użytkowej i wody grzewczej.

Mamy też różne możliwości sterowania - popularne są regulatory Vitotrol wystarczą, aby łatwo sterować instalacjami grzewczymi Viessmann. Obsługa jest intuicyjna i możliwa z dowolnego miejsca, poprzez Internet. Aplikacja Vitotrol App dostępna jest dla urządzeń mobilnych z*systemem operacyjnym iOS lub Android.

Użytkownik

uzyskuje przy tym dostęp do wielu funkcji regulatora Vitotronic:

- „ wybór programu roboczego

„- nastawianie temperatury pomieszczeń i*temperatury ciepłej wody użytkowej

-„ aktywacja programu wakacyjnego

„- programy czasowe ogrzewania pomieszczeń, podgrzewu i cyrkulacji ciepłej wody użytkowej

-„ wskazywanie parametrów roboczych,

- łącznie z wartościami wszystkich istotnych temperatur

-„ przedstawianie danych o efektywności,

- łącznie z uzyskiem solarnym i godzinami pracy

A wy skupialiście się na konkretnych regulatorach? Macie jakieś preferencje?

Póki co nie wiemy ile ma być tych regulatorów, czy są one wogóle potrzebne i gdzie mają być rozmieszczone.

Mieszkanie jest w fazie budowania i chcemy (musimy) dużo rzeczy zaplanować wcześniej dla jak najlepszej optymalizacji naszego komfortu.

Czujnik pogodowy dla tak małego metrażu jest wg mnie bez sensu (może się mylę), natomiast z żoną w sypialni lubimy jak jest trochę chłodniej a w pokoju dziecka temperatura uważam powinna być odrobinę wyższa, stąd pytanie czy się da, czy ma to sens i co na etapie budowy mieszkania o powyższym układzie można gdzie zaplanować.

Dam jeszcze zdjęcie dołu, ale tutaj jak widać jest pusta przeszczeń.

Zrzut ekranu 2016-03-25 o 21.24.54.jpg