Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowa kuchnia - prośba o pomoc :)

Oliwkowa

Recommended Posts

Dzień dobry :)

Poszukuję światłych i kreatywnych umysłów do pomocy przy urządzeniu salonu z aneksem, a gdzie indziej takie znajdę jak nie tu ;) Planujemy kupno mieszkania o nietypowym kształcie kuchni

Deweloper przewidział prosty ciąg kuchenny na jednej ścianie, dla mnie jednak ważne jest częściowe przynajmniej oddzielenie kuchni od salonu, chociażby czymś w rodzaju

http://i.meble.com.pl/i/02/56/03/025603_940.jpg

(ze strony meble.com.pl) lub

http://czasnawnetrze.pl/i/dz01MDAmaD01MDA=/4f621c64/275-fot272.jpg (ze strony czasnawnetrze.pl)

(w "salonie" kanapa ma stać tyłem do kuchni, na przeciwległej ścianie stanie wielki telewizor i biurko z wielkim monitorem. Marzy mi się stolik, w podobnym układzie jak tu: http://www.homebook.pl/profil/kcdesign/projekt-oxygen-warszawa)

Ale wracając do kuchni. Czy zmieści się tam sensowny ciąg kuchenny, lodówka side by side i jakieś oddzielenie salonu? Wyspa? Półwysep?

Ściana przy łazience ma 360 cm, ścianka w rogu 100 cm, na styku z salonem kuchnia ma 420 cm.

Z góry dziękuję za pomoc i inspiracje :)

Edytowane przez Oliwkowa

Kuchnia, pokój, przedpokój - razem 43 m2. Dużo powierzchni.

Tylko jedno okno. Będzie ciemno.

Ściany w trójkąt = problem z meblami, droga zabudowa.

Całość ma układ nieustawny.

Dziwny korytarz, wąskie wejście, gdzieś na końcu wc.

Duża przestrzeń zmarnowana na komunikację, a płacisz za m2.

Serdecznie dziękuję wszystkim za ciekawe pomysły :)

Poniżej przedstawiam wersję "chyba prawie finalną", spełniającą nasze wszystkie kryteria:

Toaleta musi zostać, ponieważ łazienka będzie dostępna wyłącznie z sypialni, gdzie nie każdemu trafi się zaproszenie ;) Zabudowa kuchenna w L, chciałabym mieć trochę blatu roboczego ustawionego tak, żeby stać twarzą do salonu, a nie do ściany. To w sumie nadal jest największa niewiadoma, ta skośna ściana nie daje mi spać :) Meble w salonie to tylko tak dodane, ustawienie będzie inne.

Gwoli ścisłości, w mieszkaniu jest bardzo jasno - okno w salonie to w rzeczywistości potrójne drzwi balkonowe, wychodzące na przeszklony balkon od strony południowej.

Jeszcze raz dziękuję i życzę wszystkim udanego tygodnia :)

Edytowane przez Oliwkowa

W Twoim ustawieniu nie ma miejsca na przejście, narożnik zawali całą przestrzeń i będziecie się przeciskać jak w sklepie meblowym :( A pod oknami luz - po co? Olbrzymia przestrzeń zaostawiona pod komunikację :( Moim zdaniem marnotrawstwo miejsca i pieniędzy.

O co innego chodziło niż jest, bo okazuje się zmiany dotyczyły całego mieszkania i to w dość specyficzny sposób. Mieszkanie odpowiednie tylko dla jednej osoby lub pary, bez dzieci, nawet pod kątem ew. późniejszej sprzedaży. Była nietypowa kuchnia jest całe mieszkanie - dziwne czy wręcz mało logiczne ale może tak odpowiada...

Zdecydowanie za mało informacji. Kto będzie mieszkać, jakie są zamierzenia odnośnie przeznaczenia pomieszczeń.

Nie radziłabym rezygnować z łazienki ogólnej. Jeśli chcesz mieć łazienkę w sypialni, to pewnie, ale dla gości też powinna się ona znaleźć, a nie tylko samo wc.

Wystarczy prysznic, można zrobić wtedy tam pralnię.

Odnośnie sypialni nie rozumiem (i chyba większość), dlaczego powstało takie rozwiązanie. Jak jest ono spowodowane podtrzymaniem sufitu (kwestie konstrukcyjne), to może nie warto rezygnować z dodatkowego pokoju? Jak ktoś wspomniał, powierzchnia mieszkania jest duża i nie wykorzystana do końca, a jeszcze likwidacja pokoju i robienie mega wielkiej sypialni jak dla mnie nie ma sensu.

Można po prostu przeznaczyć ten drugi pokój na garderobę i miejsce do pracy. Łatwiej potem w przyszłości będzie potencjalnym kupcom zobaczyć, że mieszkanie może mieć jeszcze jeden pokój.

Ustawienia salonu nie rozumiem. Jeśli chodzi o kuchnię, to wątpię, żeby była możliwość zrobienia tego jak na inspiracjach. Po prostu nie ma na to miejsca, a ściana pod skosem dodatkowo utrudnia aranżację. Trzeba się pogodzić z tym, że powinno się znaleźć inne rozwiązanie.

Może najpierw warto sprawdzić jaki będzie koszt zabudowy kuchni z tym kątem, bo potem się okaże, że budżet jest za mały i trzeba szukać innego rozwiązania. Proste kuchnie, są tańsze.

Radziłabym się mocno zastanowić nad ostateczną koncepcją, żeby potem nie żałować wydanych pieniędzy i mieszkać mało komfortowo.

b730ff07a03a9da9med.jpg

b730ff07a03a9da9med.jpg

Po raz kolejny dziękuję wszystkim za inspiracje!

Pytanie o zabudowę kuchenną zamieniło się w dyskusję na temat całego mieszkania - i bardzo dobrze :yes: Chętnie wszystko wyjaśnię.

nie ma miejsca na przejście, narożnik zawali całą przestrzeń i będziecie się przeciskać jak w sklepie meblowym A pod oknami luz - po co?

Tak jak pisałam, początkowo pytałam o kuchnię, więc nie przykładałam się do reszty mieszkania - pozostawiłam pierwszy lepszy układ. W wersji końcowej (no chyba że Szanowne Forum doradzi inaczej) narożnik ma stanąć przy ścianie, plecami do okna. Przed nim stanie ścianka RTV a za nim biurko pod ścianą i mały stolik śniadaniowy bliżej kuchni.

Kto będzie mieszkać, jakie są zamierzenia odnośnie przeznaczenia pomieszczeń.

Mieszkanie jest dla dwóch osób. Lubimy spędzać czas razem, stąd kuchnia połączona z salonem (kuchnia = mój pokój :D) i miejsce do pracy dla męża w salonie, a nie w sypialni. Nie lubię nadmiaru mebli i nie znoszę wielkich szaf, stąd duża garderoba, mieszcząca ubrania, odkurzacze itp, w tym pralkę. Taki układ sprawdza się nam w obecnym mieszkaniu. Łazienka mieści 2 umywalki i dwuosobowy prysznic.

Sypialnia musi być duża, deweloperskie sypialnie 7-10m2 zdecydowanie nam nie odpowiadają. Staną tam łózko, duże szafki nocne i biokominek. Ewentualnie kapcie. Żadnego RTV :) Przestrzeń w sypialni pozwala nam się odprężyć, nie jest dla nas marnotrawstwem.

Jeśli chcesz mieć łazienkę w sypialni, to pewnie, ale dla gości też powinna się ona znaleźć

No tu się nie zgodzę :) My potrzebujemy jednej łazienki, dodatkowa toaleta to oczywiście +100 do komfortu. Goście praktycznie nigdy nie nocują u nas, a nawet jeśli, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby skorzystali z prysznica w naszej łazience. Wykańczanie mieszkania z myślą o gościach zamiast o sobie - nazwijcie mnie wariatką, ale mówię temu zdecydowane nie :) Co innego w domu, ale przy 72 metrach nie ma pozwolenia na takie luksusy :)

Odnośnie sypialni nie rozumiem (i chyba większość), dlaczego powstało takie rozwiązanie.

Biję się w piersi :bash: "Mój projekt" to nic innego jak obrazek zmodyfikowany najprostszym programem graficznym. Łóżko zostało przestawione znaną i lubianą przez wszystkich projektantów profesjonalną metodą kopiuj wklej, a że nie było funkcji obróć - poduszki wyszły w nogach. A ta nieszczęsna kolumna to nic innego jak ławka w nogach łóżka, coby przysiąść i naciągnąć skarpy bez burzenia pościeli (tak, mam obsesję na punkcie pięknie posłanego łóżka i nie zawaham się jej użyć :D )

Łatwiej potem w przyszłości będzie potencjalnym kupcom zobaczyć, że mieszkanie może mieć jeszcze jeden pokój.

Tu kieruję się taką samą logiką (lub jej brakiem, co kto woli) jak w przypadku gości. Nie urządzam mieszkania z myślą o przyszłych nabywcach, biorę pod uwagę swoją wygodę, tryb życia i obserwacje z aktualnego mieszkania. Przyszły nabywca dostanie pdf z planem dewelopera, jeśli ładnie poprosi ;) Oczywiście nie twierdzę, że to jest najlepsze podejście, tylko że takie nam odpowiada.

Poniżej układ jak najbardziej zbliżony do planowanej rzeczywistości:

Kuchnia jest wrzucona przez dewelopera, ja dodałam tylko półwysep. W tej chwili mamy 300 cm blatu w kuchni, na którym jest jeszcze mały zlew i płyta gazowa. Nie mamy górnych szafek - wszystko jest wynikiem starannych obliczeń, niegdysiejszej awersji do górnych szafek oraz faktu, że gotujemy wyłącznie w weekendy :stirthepot:.

W naszej kuchni jest teraz bardzo wysoki słupek z lodówką, drugi z piekarnikiem i właśnie te 300 cm blatu i szafek dolnych. Blatu wystarcza, nawet na pierogi i tort z kremem. Z miejscem w szafkach gorzej. Na szczęście awersja do szafek górnych mi przeszła, więc zawisną w nowej kuchni. W moim "projekcie" blatu na samym pólwyspie będzie 2 metry- chyba z wrażenia będę się po nim tarzać, albo dostanę lęku przestrzeni :)

Centrum nowej kuchni? Wielka lodówka side by side - kolubryna, winda, potwór spędzający mi sen z powiek i zabierający cenne miejsce w trójkątnej kuchni. W kącie franca nie stanie, no bo niby jak?

Z góry dziękuję za dalsze inspiracje i potoki konstruktywnej krytyki - that's what makes the world go 'round :) Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez Oliwkowa

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Nietypowe wnętrze bywa inspirującym początkiem poszukiwania nietypowych rozwiązań. Układ funkcjonalny proponowany przez Elfir ma swoją dużą zaletę -fantastycznie oddziela strefę prywatną od dziennej. Jedyne pytanie jakie mi się nasuwa to takie, czy salon z kuchnią w takim układzie będzie miał wystarczająca ilość światła dziennego? Potrójne okno w salonie z wersji pierwotnej, wydawało się rozświetlać całe otwarte wnętrze aż od drzwi wejściowych, natomiast tutaj, ścianki blokują do niego dostęp. Mimo to rozwiązanie takie wydaje się być funkcjonalne. Przy takim układzie, warto pamiętać o stosowaniu jasnej kolorystyki mebli i ścian oraz satynowej powłoce wybieranych farb, która delikatnie odbije obecne tam światło i rozmnoży je tworząc przestrzeń jasną i optycznie większą.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka