Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż kotłowni - czy dawać sprzęgło i pompkę????

lukasziza

Recommended Posts

Witajcie mam takie pytanie trochę techniczne...

Kupujemy piec immergas vitrix 12kw + zasobnik 100 lub 160 litrów, do tego w całym domu podłogówka ok 1500metrów rur, dwa rozdzielacze jeden parter drugi góra (proste rozdzielacze) , 1 czy dwie pętle moga być długie ok 160metrów. Instalator powiedział żeby dodać do tego ukadu sprzędło i dodatkową mocną pompkę..., powierzchnia domu ok 100metrów.

czy takie rozwiązanie się sprawdzi?

Czy macie jakieś inne sugestie jak to rozwiązać?

A i jeszcze jedno za montaż kotłowni z ww piecem chce ok 10tyś zł...dużo czy mało?

z góry dziękuję za pomoc i uwagi ,

pozdrawiam

cena jest już z materiałem piecem bolerem sterownikiem, sprzęgłem pompką itd...

pytanie czy dawać to sprzęgło i pompkę?

piec immergas vitrix 12kw

Immergas 12kW w cenie hurtowej to ok 5 tyś z zasobnikiem więc cena jest OK>

Przy takiej długości rur dałbym tak samo cały zestaw sprzęgła z pompką.

Nie wiem jakie są pozostałe długości ale z tymi 160mb jeśli to prawda Twój instalator trochę przesadził.

To na te dwie oddzielna pompa

Niekoniecznie, byc moze rozstaw tych pętli jest nadmiarowy do faktycznego obciązenia cieplnego tego pomieszczenia i przy mniejszym przepływie jest odpowiednia moc. Niestety bez dokladnych obliczen nie mozna tego stwierdzić. Jak oddzielna pompka to i potrzebne bedzie sprzęgło.

Kupujemy piec immergas vitrix 12kw + zasobnik 100 lub 160 litrów, do tego w całym domu podłogówka ok 1500metrów rur, dwa rozdzielacze jeden parter drugi góra (proste rozdzielacze) , 1 czy dwie pętle moga być długie ok 160metrów. Instalator powiedział żeby dodać do tego ukadu sprzędło i dodatkową mocną pompkę..., powierzchnia domu ok 100metrów.

czy takie rozwiązanie się sprawdzi?

Czy macie jakieś inne sugestie jak to rozwiązać?

A i jeszcze jedno za montaż kotłowni z ww piecem chce ok 10tyś zł...dużo czy mało?

z góry dziękuję za pomoc i uwagi ,

pozdrawiam

Nieco nie rozumiem. Jakim sposobem do domu o powierzchni ok 100m2 ma wejść 1500m rurek OP? Liczył to ktoś, czy to instalator tak zdecydował, że w łazienkach co 5cm, pozostałe pomieszczenia co 10cm? I będzie Pan zadowolony:mad: .

Lepiej zweryfikuj te rozstawy rurek, coś chyba nie halo.

A cena 10 tys PLN za kotłownię z materiałem, jest naprawdę okazyjna.

no jeszcze raz policzyłem to najdłuższe 2 pętle to mają ok 130m

W domu przy migdałowej : http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-migdalowej.html?c=1

jest 50m2 parteru i następne 50m2 poddasza użytkowego, więc przy rozstawie 15cm wejdzie ok 720 - 780mb w zależności od podziału pomieszczeń.

Albo ktoś się pomylił i policzył x2 lub jest to działanie celowe instalatora.

Poza tym po spojrzeniu na projekt i rozstaw pomieszczeń to w pokoju dziennym 25m2 wejdzie przy takim rozstawie ok 180mb.

Pozostałe pomieszczenia to 50 - 80mb więc zachodzę w głowę jak on to podzielił że wsadził 2 x po 130mb

Albo masz kolego jeszcze rurki na wierzchu i dokładnie zmierz co ile jest w jakim pomieszczeniu albo Twoje zapytania nie mają sensu.

Edytowane przez Mareks77

Kupujemy piec immergas vitrix 12kw

Nie wolisz nowszego Immergas VICTRIX 20 X TT 2 ErP z pompą elektroniczną? Pompę też masz mocniejszą niż w starym Victrix 12kW.

A co do sprzęgła, to przelicz całą instalację, zobaczysz jaki masz opór, później sprawdzisz czy mieścisz się na wykresie pompy.

Dzięki wszystkim za rady - rurki mam dokładnie wszędzie co 10 cm

dokładniej to tak:

[ATTACH=CONFIG]349062[/ATTACH]

podłogi mamy dokładnie do wylewek 116m2

wiec rurek jest ok 1100mb

czy według was dac to sprzęgło i pompkę czy odpuścić temat?

Tych rurek to masz tam naukładane, jakbyś nie miał izolacji na domu. Skoro już tych rurek tyle jest (tylko po co?), to niestety niech to policzy ktoś, kto zalecił takie ich zagęszczenie. Jeśli zrobił to instalator, to niech on to liczy.

Tych rurek to masz tam naukładane, jakbyś nie miał izolacji na domu. Skoro już tych rurek tyle jest (tylko po co?), to niestety niech to policzy ktoś, kto zalecił takie ich zagęszczenie. Jeśli zrobił to instalator, to niech on to liczy.

Tak, tak instalator to na pewno policzy, przeciez to takie proste. Wiadomym jest ze 10 cm to taki wentyl bezpieczenstwa dla instalatora, nie musi nic liczyc, a zle nie będzie, a ze drozej to nic, klient i tak zapłaci, a jak bedzie konieczne sprzegło i dodatkowa pompa to tez zapłaci. To nie są pieniądze instalatora, on ma zarobic a klient zapłacic. Taka jest kolej rzeczy.