Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domofon/wideodomofon bezprzewodowy

atctowers

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zamontować domofon lub wideodomofon w furtce - nie celuje w górną półkę cenową. Problem jest taki że do furtki jest podciągnięte tylko zasilanie (do skrzynki rozdzielczej) dlatego też myślę nad domofonem bezprzewodowym - w pomieszczeniu w którym będzie odbiornik nie ma możliwości podciągnięcia kabli. Dodatkowo chciałbym aby domofon miał możliwość otwarcia elektrozaczepu. Znalazłem coś takiego:

- http://www.leroymerlin.pl/zabezpieczenie-domu/dzwonki-gongi-domofony/domofony/domofon-bezprzewodowy-or-dom-cl-909-tectum-orno,p145460,l1129.html

- https://sklep.rettpol.com.pl/show.php?id=13078&utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info

- http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/kivos-kdb301.html

Podoba mi się WB201B. Moje pytanie - czy któryś z domofonów będzie działał? - odległość od furtki do pomieszczenia z odbiornikiem jest niewielka (około 10-15m) oraz jaki zasilacz powinienem wybrać?

• 3 weeks później...

Będzie działać. Elektrozaczep jest wyzwalany przez bazę domofonu w słupie furtki po odebraniu połączenia i naciśnięciu przycisku. W domu masz tylko przenośne urządzenie którym odbierasz połączenie i sterujesz furtki.

Odnośnie wideodomofonu to mogą pojawić się zakłócenia będące wynikiem innych urządzeń telekomunikacyjnych używanych w pobliżu.

Odnośnie zasilacza to z reguły rygle i zamki są na 12 V o poborze prądu ok 1A więc będzie to zasilacz stabilizowany napięcia stałego który będzie zasilał również centralkę na słupie.

Najlepiej zasilacz na szynę DIN umieszczony w elektrycznej rozdzielni głównej domu.

Edytowane przez Mareks77

Będzie działać. Elektrozaczep jest wyzwalany przez bazę domofonu w słupie furtki po odebraniu połączenia i naciśnięciu przycisku. W domu masz tylko przenośne urządzenie którym odbierasz połączenie i sterujesz furtki.

Odnośnie wideodomofonu to mogą pojawić się zakłócenia będące wynikiem innych urządzeń telekomunikacyjnych używanych w pobliżu.

Odnośnie zasilacza to z reguły rygle i zamki są na 12 V o poborze prądu ok 1A więc będzie to zasilacz stabilizowany napięcia stałego który będzie zasilał również centralkę na słupie.

Najlepiej zasilacz na szynę DIN umieszczony w elektrycznej rozdzielni głównej domu.

Może działać ale wcale nie musi. Kupiłem podobny domofon bezprzewodowy do tego z pierwszego linku również firmy Orno, dedykowana maksymalna odległość nadajnika od odbiornika 100 m. Zamontowane jednostkę zewnętrzną na słupku metalowym 7x7 cm, odległość od domu 20 m i nie zadziałało. Zdemontowałem kasetę ze słupka i sprawdziłem działanie z boku z dalszej odległości i bez problemu domofon działał. Bezpośredni bliskość słupka metalowego z kasetą zewnętrzną powodowała zakłócenia.

• 2 weeks później...
Może działać ale wcale nie musi. Kupiłem podobny domofon bezprzewodowy do tego z pierwszego linku również firmy Orno, dedykowana maksymalna odległość nadajnika od odbiornika 100 m. Zamontowane jednostkę zewnętrzną na słupku metalowym 7x7 cm, odległość od domu 20 m i nie zadziałało. Zdemontowałem kasetę ze słupka i sprawdziłem działanie z boku z dalszej odległości i bez problemu domofon działał. Bezpośredni bliskość słupka metalowego z kasetą zewnętrzną powodowała zakłócenia.

Faktycznie domofon CL 909 OR-DOM montowałem u sąsiada i wygląda to zdecydowanie tak jak by było montowane przez Chińskie żółte rączki.

Niestety rygiel jest w nim uruchamiany poprzez zasilanie domofonu gdyż tak fabrycznie pociągnięte są ścieżki w obwodzie drukowanym co przy kiepskim zasilaczu może powodować pewne zakłócenia.

Domofon przy słabym zasilaczu wtyczkowym wykazuje skłonności do zakłócania się objawiającego się nie reagowaniem na zadanie otwarcia rygla, natomiast pozostała funkcja domofonu jest ok.

Usterka ustępuje dopiero po odjęciu i ponownym załączeniu zasilania.

Poza tym nawet przy dobrym firmowym zasilaczu i długich przewodach doprowadzających zasilanie może się okazać że prąd rygla powoduje spadki napięcia poniżej wartości zasilania co jest przyczyną późniejszych stanów nieustalonych.

Montowany w odległości ok 20mb działał bez zarzutu ale zapis w instrukcji brzmiący że działa on do ok 75mb w otwartym terenie ewidentnie podpada

Edytowane przez Mareks77