Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy,

bardzo proszę o Wasze uwagi i sugestie co do tego projektu domu i rzutów:

http://pracownia-projekty.dom.pl/fa_kasjusz_ce.htm

Wierzę w Wasze doświadczenie i cenne wskazówki i tym, że będziecie na tyle życzliwi by się nimi podzielić.

Z góry dzięki za Waszą aktywność.

Szukam też wszędzie realizacji projektu, ale nigdzie znaleźć nie mogę :(

Może ktoś się przyzna? :)

Pozdraiam,

M.

• 2 weeks później...

Moje poprawki:

http://images77.fotosik.pl/406/c9282d8c904fbf2egen.jpg

Do projektu można w późniejszym czasie dostawić garaż z płaskim dachem. Ale trzeba przewidzieć nadproże pod przyszłe drzwi między kotłownia a garażem.

Największym problem jest na poddaszu, gdzie jedna z sypialni jest maleńka i ciasna - przy dwójce dzieci będą kłótnie o większy pokój.

Upierdliwości - wyjście na taras jest zastawione stołem - dlatego w poprawce jest dodatkowe wyjście koło kanapy.

Zadaszenie nad wejściem (oznaczyłam czerwonym znakiem zapytania) - zamiast murować słup połączony konstrukcyjnie z budynkiem, lepiej to zadaszenie zrobić w szkielecie drewnianym na odrębnej konstrukcji.

Dodałam wnękę na prysznic w łazience na dole, jeśli pokój na dole miałby służyć okazjonalnie za sypialnię.

Zmniejszyłam okno w kuchni, by zmieścić lodówkę i słupek z piekarnikiem.

Polecam powiększenie okien na szczytach i likwidację w miarę możliwości okien połaciowych.

• 2 weeks później...
Moje poprawki:

http://images77.fotosik.pl/406/c9282d8c904fbf2egen.jpg

Do projektu można w późniejszym czasie dostawić garaż z płaskim dachem. Ale trzeba przewidzieć nadproże pod przyszłe drzwi między kotłownia a garażem.

Największym problem jest na poddaszu, gdzie jedna z sypialni jest maleńka i ciasna - przy dwójce dzieci będą kłótnie o większy pokój.

Upierdliwości - wyjście na taras jest zastawione stołem - dlatego w poprawce jest dodatkowe wyjście koło kanapy.

Zadaszenie nad wejściem (oznaczyłam czerwonym znakiem zapytania) - zamiast murować słup połączony konstrukcyjnie z budynkiem, lepiej to zadaszenie zrobić w szkielecie drewnianym na odrębnej konstrukcji.

Dodałam wnękę na prysznic w łazience na dole, jeśli pokój na dole miałby służyć okazjonalnie za sypialnię.

Zmniejszyłam okno w kuchni, by zmieścić lodówkę i słupek z piekarnikiem.

Polecam powiększenie okien na szczytach i likwidację w miarę możliwości okien połaciowych.

- ogromne dzięki za te uwagi! po rozmowie z mężem faktycznie z większością się zgadzamy :)

Sporów o mały pokój na piętrze między dwójką dzieci nie będzie - my bieremy z mężem tę sypialnię. w końcu potrzebna tylko do spania dla nas. Prysznic na dole fajna sprawa, i pomniejszenie okna w kuchni by zmieściła się lodówka i słup z piekarnikiem, zadaszenie drewniane też świetny pomysł.

Pozwolisz, że pociągnę jeszcze za język, bo od razu widać, że znasz się na rzeczy. :)

- Poddasze w projekcie ma ścianę kolankową w wysokości 73 cm. Zastanawiamy się czy nie powiększyć do 100 cm. Jakie Twoje zdanie?

- Martwię się też o kibelek na poddaszu bo umiejscowiony jest pod ścianą kolankową, a na takiej wysokości to chyba ciężko się na nim siedzi albo musiałby być jakoś nieestetycznie wysunięty? Masz jakieś sugestie?

- napisałaś również o powiększeniu okien na szczytach - czemu proponujesz rezygnację z połaciowych?

Z góry wielkie dzięki za wszelkie info.

Miluszka

Edytowane przez miluszka