Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z DGP w M188

Inprogress

Recommended Posts

Witam,

Zwracam sie z uprzejma prosba do Forumowiczow o doradzenie w kwestii ogrzewania w projekcie muratora M188 - Pastelowa tecza.

Glownym zrodlem ogrzewania ma byc piec gazowy. W projekcie zalozono kominek w salonie.

Czy warto dorzucic DGP do kominka z wyprowadzeniem kratek przy podlodze na poddaszu? Mozna sie spodziewac korzysci? Czy odpuscic sobie to cale DGP? :)

Pozdrawiam

Korzyści są zawsze ale przy regulatorach pogodowych i pokojowych wiąże się to z zachwianiem a często także z rozregulowaniem systemu grzewczego.

Regulatory pogodowe po każdej zmianie parametrów dostosowują się do warunków panujących w domu przez okres min. 1 doby.

Podgrzewając kominkiem w okresie grzewczym powodujemy przerwę w cyklu grzania pomieszczenia gdyż panująca w nim temperatura wzrosła.

Powoduje to jednak wychłodzenie wody w obiegu do temperatury pokojowej lub nawet niższej.

Późniejsze ogrzanie całego obiegu do temperatur użytkowych pochłania zwiększoną ilość gazu co w rezultacie powoduje ze zużycie przy dogrzewaniu kominkiem utrzymuje się na tym samym poziomie.

Dlatego tego źródła ciepła należy używać raczej w okresach przejściowych przed lub po okresach grzewczych czyli później jesieni i wczesnej wiosny aby zawęzić czas okres używania pieca gazowego.

Użytkowanie DGP wraz z ogrzewaniem gazowym należy planować tak aby były to okresy dłuższe niż 1 razowe rozpalenie, czyli grzejąc cały dzień lub więcej w okresach zimowego ocieplenia kiedy to temperatura osiąga często powyżej +7*C

Kominek tu nie ma znaczenia tylko jego budowa i dobry ciąg w kominie.

Zupełnie nie tak.

Najpierw dobry technicznie wkład kominkowy a potem obudowa z czystych materiałów , np płyty izolacyjne typu glinokrzemianowa lub "ciepły" szamot, o dobry ciąg w kominie to oczywista oczywistość .

Boisz się zabrudzeń na ścianach , pomyśl o wkładzie z płaszczem wodnym .

75w.jpg

75w.jpg

Zupełnie nie tak.

Najpierw dobry technicznie wkład kominkowy a potem obudowa z czystych materiałów , np płyty izolacyjne typu glinokrzemianowa lub "ciepły" szamot, o dobry ciąg w kominie to oczywista oczywistość .

Boisz się zabrudzeń na ścianach , pomyśl o wkładzie z płaszczem wodnym .

Pierdu pierdu pierdu pierdu..... Zdun z wysokim doświadczeniem a mówi takie oczywiste rzeczy o sprawnym technicznie wkładzie kominkowym i płytach krzemianowych.

Każdy budując kupuje nowy i sprawny a czy będzie on miał obudowę z płyt krzemianowych czy szamot czy też damy wełnę w stelażu i płyty regipsowe ale wszystkie te rzeczy nie mają znaczenia do efektu późniejszego kopcenia.

Kopcenie to przede wszystkim zimny komin który gdy się rozgrzewa w miarę rozpalania łapie potocznie mówiąc cug, oraz dobry i drożny przekrój tegoż komina.

Mówiąc o kopceniu kolega nie miał na myśli zakopconych ścian wewnętrznych kominka tylko okopconą zewnętrzną okładzinę jego obudowy.

Czy to jest kominek z płaszczem czy z DGP podstawowym warunkiem jest bezpośredni dopływ powietrza do kominka. Podczas wypalenia pierwszego wsadu komin się nagrzeje i będzie miał cug ale bez doprowadzonego powietrza z zewnątrz podczas otwierania drzwiczek dym wydostanie się do pomieszczenia z powodu podciśnienia panującego w pomieszczeniu z kominkiem.Nie wspomnę już o źle pracującej wentylacji grawitacyjnej podczas palenia w kominku.

Wydaje mi się że ważne żeby podczas palenia był stały dopływ świeżego powietrza do komory spalania, do swojego pieco-kominka mam doprowadzone powietrze z zewnątrz (rura pod wylewką w salonie) - Problemu z kopceniem nie zauważyłem - w tym roku spaliłem ponad 2mp drewna i nic w domu dymem nie czuć, wentylację mam mechaniczną - ciepło ładnie rozchodzi mi się po całym domu.

Ciąg w kominie będzie zawsze bez względu z czego będzie zbudowany, pod warunkiem swobody dopływu powietrza do niego, nie musi być wcale wygrzany ,przynajmniej u mnie jest tak że od razu mam ciąg - pomimo że komin zimny bo odizolowany od domu - ocieplony 5cm wełny (komin systemowy shiedla)......

Ma znaczenie i to bardzo duże.....

Więc może fachowiec w tej dziedzinie wyjaśni wszystkim jaki ma wpływ obudowa z płyt krzemianowych wełny z rigipsem lub klinkieru na kopcenie kominka do pomieszczenia.

I nie mówię tu o złej konstrukcji i nie zachowaniu odległości od wkładu.

Czyż byś bał się o swoją posadę bo jak zdradzisz wielką tajemnicę to zaraz się namnoży zdunów i Tobie zabierze pracę.

Czy to jest kominek z płaszczem czy z DGP podstawowym warunkiem jest bezpośredni dopływ powietrza do kominka. Podczas wypalenia pierwszego wsadu komin się nagrzeje i będzie miał cug ale bez doprowadzonego powietrza z zewnątrz podczas otwierania drzwiczek dym wydostanie się do pomieszczenia z powodu podciśnienia panującego w pomieszczeniu z kominkiem.Nie wspomnę już o źle pracującej wentylacji grawitacyjnej podczas palenia w kominku.

Tak jest , szczera prawda.

CDP - Centralne Doprowadzenia Powietrza , szczelnie podłączone do wkładu kominkowego nie "gdzieś w obudowę , to powinien być standard !

W przypadku kopcenia do pomieszczeń

... zastosowany kominek [ wkład kominkowy] ma ogromne znaczenie....

ponieważ

... CDP - Centralne Doprowadzenia Powietrza , szczelnie podłączone do wkładu kominkowego ...

Czyż to nie są różnicę w budowie wkładu kominkowego o czym cały czas pisałem ?