Hrabia36 29.02.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Witam. Czy turbina DGP przepchnie powietrze w dół ? Rozprowadzenie termofleksem fi 150 do jednego pomieszczenia z poddasza na parter przez 1 piętro. Od kominka do turbiny 6m od turbiny 2 opcje : 1.turbina - termofleks na poddaszu w poziomie 8m - zakręt 90° - rura 3m pionowo przez 1 piętro - zakręt 90° - rura na parterze w poziomie 4,5m - wywiew w ścianie w rogu przy dużych drzwiach tarasowych (2,3mx2,3m) 2turbina - termofleks na poddaszu w poziomie 8m - zakręt 90° - rura 3m pionowo przez 1 piętro - zakręt 90° - wywiew w ścianie w rogu pokoju przy wejściu Czy to zadziała, może ktoś tak robił ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.02.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 A nie możesz tej turbiny umieścić bliżej? Bo z tym drugim odcinkiem to nie powinno być problemu. Sam mam coś podobnego. Turbina Ci przepchnie gdzie będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 29.02.2016 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Od kominka do turbiny jest kanał płaski w kominie razem 6m wygląda tak: rura 0,5m - redukcja 90° rura/kanał płaski - kanał płaski w wolnym kominie 4,5m - redukcja 90° kanał płaski/rura - termofleks 1m do turbiny (tutaj mogę zwiększyć do 8m max) Mogę dać turbinę 7,5 mb od wylotu 1 opcji i 3mb od wylotu 2 opcji ale wtedy odległość od kominka do turbiny wzrośnie z 6m do 13m. Kapilarę termostatu turbiny i tak dam w kanał kominowy ok 3.5m od kominka i wyjmę termostat z turbiny, inaczej pewnie nie załączy . Nie będzie za daleko ? (W sumie to ciepłe powietrze można spiro dać lekko do góry ku turbinie) W tym pomieszczeniu duże okno tarasowe wychładza je i w 1 opcji nawiew chciałbym przy oknie. W 2 opcji 5m od okna tarasowego. Czy 2 opcja też nagrzeje pomieszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.03.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Przepchnie bez problemu tylko potem musisz na wszystkich końcach dobre anemostaty z regulacją aby wyrównać bo inaczej w tym pionie będzie najmniejszy zysk. Ewentualnie mozesz jeszcze dla tego pionu puścić większą średnicę. Z turbiny będzie wychodzić 150 więc rozdziel tam portkami na 2 x 150 lub 2 x 125 i jedną 125 zejdź na parter a drugą rodziel do 100 na wszystkie pokoje poddasza.To w połączeniu z rozdzielaczem oraz anemostatami powinno załatwić sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 01.03.2016 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Na parter dam termofleks 150. N a piętrze paląc w kominku jest cieplej niż na parterze. Grawitacyjnie poprzez centralnie położoną klatkę schodową powietrze z szyby i kratki obudowy kominka idzie na górę(nie wiem czy dam na piętrze dgp-zawsze mogę dołożyć) Szybki szkic parteru. Jeszcze podpytam Proszę zwrócić uwagę ,że pokój do ogrzania jest wystaje poza budynek, jest chłodny i dodatkowo duże potrójne szklane drzwi tarasowe 3mx2,4 wychładzają je. Na rysunku zaznaczyłem 2 opcje: 1. Od turbiny 3 m w pionie i anemostat w rogu pokoju 2. Od turbiny 3 m w pionie dalej 5m poziom anemostat w rogu przy drzwiach tarasowych. Czy 1 opcja z tak umiejscowionym anemostatem dogrzeje pokój? Czy 2 opcja przy grzaniu 1 pomieszczenia i małego przedsionka po drodze odpada (turbina nie da rady)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.03.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Według mnie opcja 2.Należy pamiętać że turbina pobiera powietrze z kominka i umieszczonego pod nim wlotu powietrza i w ten sposób tworzy podciśnienie w pomieszczeniu gdzie umieszczony jest kominek.Z tego też powodu wtłaczane ciepłe powietrze po pierwsze będzie ogrzewało w większym stopniu obszar koło drzwi balkonowych oraz wędrowało pzrez wytworzone podciśnienie do wlotu kominkowego ogrzewając w ten sposób całe pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 02.03.2016 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Dzięki za pomoc Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts