Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy turbina DGP przepchnie powietrze w dół ?

Hrabia36

Recommended Posts

Witam.

Czy turbina DGP przepchnie powietrze w dół ?

Rozprowadzenie termofleksem fi 150 do jednego pomieszczenia z poddasza na parter przez 1 piętro. Od kominka do turbiny 6m od turbiny 2 opcje :

1.

turbina - termofleks na poddaszu w poziomie 8m - zakręt 90° - rura 3m pionowo przez 1 piętro - zakręt 90° - rura na parterze w poziomie 4,5m - wywiew w ścianie w rogu przy dużych drzwiach tarasowych (2,3mx2,3m)

2

turbina - termofleks na poddaszu w poziomie 8m - zakręt 90° - rura 3m pionowo przez 1 piętro - zakręt 90° - wywiew w ścianie w rogu pokoju przy wejściu

Czy to zadziała, może ktoś tak robił ?

Pozdrawiam

Od kominka do turbiny jest kanał płaski w kominie razem 6m wygląda tak: rura 0,5m - redukcja 90° rura/kanał płaski - kanał płaski w wolnym kominie 4,5m - redukcja 90° kanał płaski/rura - termofleks 1m do turbiny (tutaj mogę zwiększyć do 8m max)

Mogę dać turbinę 7,5 mb od wylotu 1 opcji i 3mb od wylotu 2 opcji ale wtedy odległość od kominka do turbiny wzrośnie z 6m do 13m. Kapilarę termostatu turbiny i tak dam w kanał kominowy ok 3.5m od kominka i wyjmę termostat z turbiny, inaczej pewnie nie załączy . Nie będzie za daleko ? (W sumie to ciepłe powietrze można spiro dać lekko do góry ku turbinie)

W tym pomieszczeniu duże okno tarasowe wychładza je i w 1 opcji nawiew chciałbym przy oknie. W 2 opcji 5m od okna tarasowego. Czy 2 opcja też nagrzeje pomieszczenie?

Przepchnie bez problemu tylko potem musisz na wszystkich końcach dobre anemostaty z regulacją aby wyrównać bo inaczej w tym pionie będzie najmniejszy zysk. Ewentualnie mozesz jeszcze dla tego pionu puścić większą średnicę. Z turbiny będzie wychodzić 150 więc rozdziel tam portkami na 2 x 150 lub 2 x 125 i jedną 125 zejdź na parter a drugą rodziel do 100 na wszystkie pokoje poddasza.

To w połączeniu z rozdzielaczem oraz anemostatami powinno załatwić sprawę

Na parter dam termofleks 150. N

a piętrze paląc w kominku jest cieplej niż na parterze. Grawitacyjnie poprzez centralnie położoną klatkę schodową powietrze z szyby i kratki obudowy kominka idzie na górę(nie wiem czy dam na piętrze dgp-zawsze mogę dołożyć)

Szybki szkic parteru.

dgp.JPG

Jeszcze podpytam :)

Proszę zwrócić uwagę ,że pokój do ogrzania jest wystaje poza budynek, jest chłodny i dodatkowo duże potrójne szklane drzwi tarasowe 3mx2,4 wychładzają je.

Na rysunku zaznaczyłem 2 opcje:

1. Od turbiny 3 m w pionie i anemostat w rogu pokoju

2. Od turbiny 3 m w pionie dalej 5m poziom anemostat w rogu przy drzwiach tarasowych.

Czy 1 opcja z tak umiejscowionym anemostatem dogrzeje pokój?

Czy 2 opcja przy grzaniu 1 pomieszczenia i małego przedsionka po drodze odpada (turbina nie da rady)?

Według mnie opcja 2.

Należy pamiętać że turbina pobiera powietrze z kominka i umieszczonego pod nim wlotu powietrza i w ten sposób tworzy podciśnienie w pomieszczeniu gdzie umieszczony jest kominek.

Z tego też powodu wtłaczane ciepłe powietrze po pierwsze będzie ogrzewało w większym stopniu obszar koło drzwi balkonowych oraz wędrowało pzrez wytworzone podciśnienie do wlotu kominkowego ogrzewając w ten sposób całe pomieszczenie