Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakim odpływem kibelek?

Recommended Posts

Mam takie pytanie Drodzy Forumowicze, a mianowicie z jakim odpływem zrobiliście u siebie wc na parterze- z pionowym czy poziomym, czy może montowaliście stelaż, który jest ostatnio tak modny, ale czy funkcjonalny? Dodam,że dom jest podpiwniczony. Muszę szybko podjąć decyzję. Słyszałam,że pionowe wc wychodzą już z użytku, z drugiej strony przy odpływie poziomym będę skazana na wiecznie brudne rury za wc :-? . Na co się zdecydować? :( Pomocy!!!!

Polly

Nie ma tu co dumać kupuj stelarz i wieszaj muszlę na ścianie. Pięknie przylega nie widac rur spłuczka z przyciskiem a nie jakimś ciągadełkiem.

Jedyna wada to że bardzo trudno jest dostac muszlę wiszacą z półką. A jak już znajdziesz w sklepie to na zamowienie i straszne pieniądze kosztuje. Jeśli nie musisz mieć muszli z polka to tylko tzw. lejowa jest znacznie tańsza.

Pozdrawiam

W obecnym mieszkaniu mamy odpływ pionowy, właśnie ze względu na estetykę i łatwość utrzymania w czystości. Nie widać równiez śrub bocznych mocujących muszlę do podłogi. W domu również tak będzie - nie wobrażam sobie inaczej. Będziemy mieli nawet taką samą muszlę jak w obecnym mieszkaniu: Roca Meridian (oprócz wygody :wink: ma świetny system spłukiwania - rzadko jest potrzeba użycia 6 litrów wody).

Przypuszczam, że muszle podwieszane (a w zasadzie podłoga wokół) są jeszcze łatwiejsze do czyszczenia, ale jakoś nie mam do nich przekonania... (kojarzą mi się trochę z toaletami publicznymi).

Maria

• 3 weeks później...
My mamy dwie łazienki, a wnich dwa kibelki i jeden bidecik - wszystko podwieszane. Zgodnie z zasadą, że im mniej stoi na podłodze, tym łatwiej szmatka przelecieć i już jest czyściutko. A po doświadczeniach blokowych - nigdy więcej żadnych rura za sedesem, przecież tam się nigdy nie da posprzątać i wiecznie jest wrażenie brudu :(

My mamy dwie łazienki, a wnich dwa kibelki i jeden bidecik - wszystko podwieszane. Zgodnie z zasadą, że im mniej stoi na podłodze, tym łatwiej szmatka przelecieć i już jest czyściutko. A po doświadczeniach blokowych - nigdy więcej żadnych rura za sedesem, przecież tam się nigdy nie da posprzątać i wiecznie jest wrażenie brudu :(

magdzia :lol: :lol:

w końcu się z tobą zgadzam :lol: :wink:

magdzia :lol: :lol:

w końcu się z tobą zgadzam :lol: :wink:

lepiej późno niz wcale :D

• 4 months później...
Tylko podwieszane bez względu na gust i modę. Jedynie cena może kogoś powstrzymać

Nie tylko cena, ale i możliwość montarzu.

Na dole wsadzenie wieszanej obcięłoby łazienkę o 30 cm (stelaż trzeba przecież zabudować), czyli dochodzi skrócenie pomieszczenia i gipokartony na jednej ścianie.

Na piętrze gipsościanka wychodzi 80 cm od ściany kolankowej i nie byłoby do czego doczepić stelaża.

Zastanó się nad możliwościami podłączenia a potem nad odpływem

• 3 weeks później...
Kup Geberita to i kuć nie będzie trzeba

A dlaczego do Geberita nie trzeba będzie kuć kafelek?

I druga wątpliwość: ktoś widział kibelek podwieszany z półką w normalnej cenie? Bo mnie oferowano tylko takie od 4 000 wzwyż! :o Lejowy dla mnie odpada w przedbiegach a z półką za dziesięciokrotną cenę to chyba nieporozumienie. Chciałabym system podwieszany, ale coś za wiele z nim problemów widzę (montażowo-użytecznych) z wyjątkiem komfortu sprzątania.

Nie tylko cena, ale i możliwość montarzu.

Na dole wsadzenie wieszanej obcięłoby łazienkę o 30 cm (stelaż trzeba przecież zabudować), czyli dochodzi skrócenie pomieszczenia i gipokartony na jednej ścianie.

Na piętrze gipsościanka wychodzi 80 cm od ściany kolankowej i nie byłoby do czego doczepić stelaża.

Zastanó się nad możliwościami podłączenia a potem nad odpływem

No ale przecież można wkuć się stelażem w ścianę i wtedy nie zabiera powierzchni. Sam mam tak zrobione w małej łazience na parterze. Jedyny "problem" to to, że nie ma "naturalnej" pułki nad kibelkiem. Jak ktoś lubi to zawsze można dorobić taką pułkę.

Pozdrawiam

Toaleta – TYLKO PODWIESZANA; ze względów praktycznych jak i estetycznych . Tak jak wspomnieli poprzednicy , przede wszystkim chodzi o sprzątanie – nie należy do przyjemnych zajęć mycie rur i kątów za sedesem , do których ciężko dotrzeć .

Poza tym podwieszane wc , daje też oprócz komfortu w użytkowaniu ; uczucie przestrzeni – nie zabierając wizualnie podłogi . W tym układzie parę centymetrów zabranych na stelaż gra raczej drugorzędna rolę .

• 2 weeks później...

Co do względów praktycznych - trudno nie przyznać racji, jednak w niektórych przypadkach np. łazienek w starym "klasycznym" stylu - sedesy podwieszane po prostu nie pasują. W takim przypadku optuję za systemem pionowego odpływu, będącym łatwiejszym do utrzymania w czystości niż poziomy.

Choć na przekór temu co napisałem wyżej, mam toaletę z odpływem poziomym. Tylko taka pasowała stylem do autentycznego bidetu z 1939r. i reszty łazienki.

Polly

Nie ma tu co dumać kupuj stelarz i wieszaj muszlę na ścianie. Pięknie przylega nie widac rur spłuczka z przyciskiem a nie jakimś ciągadełkiem.

Jedyna wada to że bardzo trudno jest dostac muszlę wiszacą z półką. A jak już znajdziesz w sklepie to na zamowienie i straszne pieniądze kosztuje. Jeśli nie musisz mieć muszli z polka to tylko tzw. lejowa jest znacznie tańsza.

Pozdrawiam

Dlaczego "... jesli nie musisz mieć muszli z półką..."

Myślałem, że to tylko rzecz gustu :wink: , a tu chyba chodzi o jakieś wymogi techniczne.

Co do półeczek mogę coś podpowiedzieć:

U nas kibelekstoi na ścienie z kominem wykorzystaliśmy to i mamy po obu stronach ciągi półeczkowe. w jednym z nich zamocowany stelaż od kibelka a nad nim pólki.

niestety potwierdzę obawy co do wytrzymałości na ciężar uzytkowników. O ile dobrze pamietam "mój" system ma nośnoś 150kg. Biorac pod uwagę że sam sporo ważę (na szczeście nie aż tyle) starałem sie go solidnie zamontować , niestety korzystałem z kilku wieszanych będąc w gościach i miałem wątpliwości czy sie nie urwie pod moim ciężarem.

Tak więć gdy macie kogoś w rodzinie o sporym ciężarku to lepiej zastanowić sie nad stojącym. Sam widziałem kilka takich które mi sie niesamowicie podobały ale wybraliśmy wiszący bo nam pasował do łazienki.