Polly 20.07.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Mam takie pytanie Drodzy Forumowicze, a mianowicie z jakim odpływem zrobiliście u siebie wc na parterze- z pionowym czy poziomym, czy może montowaliście stelaż, który jest ostatnio tak modny, ale czy funkcjonalny? Dodam,że dom jest podpiwniczony. Muszę szybko podjąć decyzję. Słyszałam,że pionowe wc wychodzą już z użytku, z drugiej strony przy odpływie poziomym będę skazana na wiecznie brudne rury za wc . Na co się zdecydować? Pomocy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.07.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 PollyNie ma tu co dumać kupuj stelarz i wieszaj muszlę na ścianie. Pięknie przylega nie widac rur spłuczka z przyciskiem a nie jakimś ciągadełkiem.Jedyna wada to że bardzo trudno jest dostac muszlę wiszacą z półką. A jak już znajdziesz w sklepie to na zamowienie i straszne pieniądze kosztuje. Jeśli nie musisz mieć muszli z polka to tylko tzw. lejowa jest znacznie tańsza.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 22.07.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 W obecnym mieszkaniu mamy odpływ pionowy, właśnie ze względu na estetykę i łatwość utrzymania w czystości. Nie widać równiez śrub bocznych mocujących muszlę do podłogi. W domu również tak będzie - nie wobrażam sobie inaczej. Będziemy mieli nawet taką samą muszlę jak w obecnym mieszkaniu: Roca Meridian (oprócz wygody ma świetny system spłukiwania - rzadko jest potrzeba użycia 6 litrów wody). Przypuszczam, że muszle podwieszane (a w zasadzie podłoga wokół) są jeszcze łatwiejsze do czyszczenia, ale jakoś nie mam do nich przekonania... (kojarzą mi się trochę z toaletami publicznymi). Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 11.08.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 My mamy dwie łazienki, a wnich dwa kibelki i jeden bidecik - wszystko podwieszane. Zgodnie z zasadą, że im mniej stoi na podłodze, tym łatwiej szmatka przelecieć i już jest czyściutko. A po doświadczeniach blokowych - nigdy więcej żadnych rura za sedesem, przecież tam się nigdy nie da posprzątać i wiecznie jest wrażenie brudu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 11.08.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 My mamy dwie łazienki, a wnich dwa kibelki i jeden bidecik - wszystko podwieszane. Zgodnie z zasadą, że im mniej stoi na podłodze, tym łatwiej szmatka przelecieć i już jest czyściutko. A po doświadczeniach blokowych - nigdy więcej żadnych rura za sedesem, przecież tam się nigdy nie da posprzątać i wiecznie jest wrażenie brudu magdzia w końcu się z tobą zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 12.08.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 My mamy dwie łazienki, a wnich dwa kibelki i jeden bidecik - wszystko podwieszane. Zgodnie z zasadą, że im mniej stoi na podłodze, tym łatwiej szmatka przelecieć i już jest czyściutko. A po doświadczeniach blokowych - nigdy więcej żadnych rura za sedesem, przecież tam się nigdy nie da posprzątać i wiecznie jest wrażenie brudu magdzia w końcu się z tobą zgadzam lepiej późno niz wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 23.12.2004 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Ja też mam wątpliwości... podoba mi się system podwieszany i na pewno łatwiej tam utrzymać czystość, ale co będzie jak coś się zepsuje w spłuczce? - kucie kafelek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 25.12.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2004 Kup Geberita to i kuć nie będzie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2004 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Tylko podwieszane bez względu na gust i modę. Jedynie cena może kogoś powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 31.12.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Tylko podwieszane bez względu na gust i modę. Jedynie cena może kogoś powstrzymać Nie tylko cena, ale i możliwość montarzu. Na dole wsadzenie wieszanej obcięłoby łazienkę o 30 cm (stelaż trzeba przecież zabudować), czyli dochodzi skrócenie pomieszczenia i gipokartony na jednej ścianie. Na piętrze gipsościanka wychodzi 80 cm od ściany kolankowej i nie byłoby do czego doczepić stelaża. Zastanó się nad możliwościami podłączenia a potem nad odpływem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.12.2004 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Bardziu, u mnie zabudowa Geberita zajmuje tylko 17cm, zbiornik na wodę tradycyjny, zajmie tyle samo albo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 31.12.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Bardziu, u mnie zabudowa Geberita zajmuje tylko 17cm, zbiornik na wodę tradycyjny, zajmie tyle samo albo więcej. 17 cm łącznie ze ścianką GK stelarz od niej itp??) No to ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.01.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Kup Geberita to i kuć nie będzie trzeba A dlaczego do Geberita nie trzeba będzie kuć kafelek? I druga wątpliwość: ktoś widział kibelek podwieszany z półką w normalnej cenie? Bo mnie oferowano tylko takie od 4 000 wzwyż! Lejowy dla mnie odpada w przedbiegach a z półką za dziesięciokrotną cenę to chyba nieporozumienie. Chciałabym system podwieszany, ale coś za wiele z nim problemów widzę (montażowo-użytecznych) z wyjątkiem komfortu sprzątania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 20.01.2005 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Nie tylko cena, ale i możliwość montarzu. Na dole wsadzenie wieszanej obcięłoby łazienkę o 30 cm (stelaż trzeba przecież zabudować), czyli dochodzi skrócenie pomieszczenia i gipokartony na jednej ścianie. Na piętrze gipsościanka wychodzi 80 cm od ściany kolankowej i nie byłoby do czego doczepić stelaża. Zastanó się nad możliwościami podłączenia a potem nad odpływem No ale przecież można wkuć się stelażem w ścianę i wtedy nie zabiera powierzchni. Sam mam tak zrobione w małej łazience na parterze. Jedyny "problem" to to, że nie ma "naturalnej" pułki nad kibelkiem. Jak ktoś lubi to zawsze można dorobić taką pułkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 24.01.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Toaleta – TYLKO PODWIESZANA; ze względów praktycznych jak i estetycznych . Tak jak wspomnieli poprzednicy , przede wszystkim chodzi o sprzątanie – nie należy do przyjemnych zajęć mycie rur i kątów za sedesem , do których ciężko dotrzeć .Poza tym podwieszane wc , daje też oprócz komfortu w użytkowaniu ; uczucie przestrzeni – nie zabierając wizualnie podłogi . W tym układzie parę centymetrów zabranych na stelaż gra raczej drugorzędna rolę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mx 07.02.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Całkowicie zgadzam się, z poprzeniczką,tylko podwieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 07.02.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Co do względów praktycznych - trudno nie przyznać racji, jednak w niektórych przypadkach np. łazienek w starym "klasycznym" stylu - sedesy podwieszane po prostu nie pasują. W takim przypadku optuję za systemem pionowego odpływu, będącym łatwiejszym do utrzymania w czystości niż poziomy.Choć na przekór temu co napisałem wyżej, mam toaletę z odpływem poziomym. Tylko taka pasowała stylem do autentycznego bidetu z 1939r. i reszty łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Słuchajcie - spytam zupełnie poważnie: czy takie podwieszane ustrojstwo wytrzyma ciężar naprawdę dużego mężczyzny na dłuższą metę???BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 07.02.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Polly Nie ma tu co dumać kupuj stelarz i wieszaj muszlę na ścianie. Pięknie przylega nie widac rur spłuczka z przyciskiem a nie jakimś ciągadełkiem. Jedyna wada to że bardzo trudno jest dostac muszlę wiszacą z półką. A jak już znajdziesz w sklepie to na zamowienie i straszne pieniądze kosztuje. Jeśli nie musisz mieć muszli z polka to tylko tzw. lejowa jest znacznie tańsza. Pozdrawiam Dlaczego "... jesli nie musisz mieć muszli z półką..." Myślałem, że to tylko rzecz gustu , a tu chyba chodzi o jakieś wymogi techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 07.02.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Co do półeczek mogę coś podpowiedzieć:U nas kibelekstoi na ścienie z kominem wykorzystaliśmy to i mamy po obu stronach ciągi półeczkowe. w jednym z nich zamocowany stelaż od kibelka a nad nim pólki. niestety potwierdzę obawy co do wytrzymałości na ciężar uzytkowników. O ile dobrze pamietam "mój" system ma nośnoś 150kg. Biorac pod uwagę że sam sporo ważę (na szczeście nie aż tyle) starałem sie go solidnie zamontować , niestety korzystałem z kilku wieszanych będąc w gościach i miałem wątpliwości czy sie nie urwie pod moim ciężarem.Tak więć gdy macie kogoś w rodzinie o sporym ciężarku to lepiej zastanowić sie nad stojącym. Sam widziałem kilka takich które mi sie niesamowicie podobały ale wybraliśmy wiszący bo nam pasował do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts