mirek2018 01.03.2016 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) Witam, otóż mam problem z podłączeniem nowego łącznika świecznikowego firmy Dial z Castoramy. W pokoju mam 2 lampki na ścianach - pierwsza na jednej, druga na drugiej ścianie. Był tam stary włącznik, ale kupiłem nowy i jest problem. W puszce mam 3 kable, dwa czarne i 1 biały (stara instalacja). Sprawdziłem próbnikiem i się okazało, że na obu czarnych kablach jest prąd, na białym nic nie ma. Teraz nie mam pojęcia jak to podłączyć, bo w łączniku jest 6 par otworów. Wygląd nowego łącznika: Edytowane 1 Marca 2016 przez mirek2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.03.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Wykręć żarówki z lampy i nie stwierdzisz obecności fazy na obu żyłach (czarne) przewodu przy łączniku.Niestety, instalacja oświetlenia ma sterowanie tzw. zerem, nie fazą, co jest niebezpieczne dla użytkownika w przypadku np. wymiany żarówki.W łączniku są trzy pary zacisków, nie sześć. I powinny być oznakowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.03.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Dwa czarne przewody podłacz do włącznika na miejsce neutralnych na schemacie włacznika z żarówkami natomiast biały podłącz do pzrewodu fazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.03.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Dwa czarne przewody podłacz do włącznika na miejsce neutralnych na schemacie włacznika z żarówkami natomiast biały podłącz do pzrewodu fazowego Innymi słowy biały przewód/żyła do zacisku wspólnego łącznika, dwa pozostałe do zacisków wyjściowych łącznika świecznikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 01.03.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Wg schematu na zdjęciu jest to łącznik dwubiegunowy ale schodowy czyli ma faktycznie 6 styków - po 3 na każdy przycisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.03.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Wg schematu na zdjęciu jest to łącznik dwubiegunowy ale schodowy czyli ma faktycznie 6 styków - po 3 na każdy przycisk. Wystarczy sprawdzić, czy ma jeden, czy dwa klawisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 01.03.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Wystarczy sprawdzić, czy ma jeden, czy dwa klawisze W obu przypadkach ma dwa klawisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.03.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Sugerujesz, że jest to łącznik podwójny schodowy ? Bo na ulotce stoi jak byk - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 01.03.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Dokładnie tak sugeruję. Na ulotce jak byk jest takowego schemat. Ulotka jest sama w sobie przez to sprzeczna, pytanie jak jest naprawdę - pytający twierdzi że jest 6 styków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.03.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Dokładnie tak sugeruję. Na ulotce jak byk jest takowego schemat. Ulotka jest sama w sobie przez to sprzeczna, pytanie jak jest naprawdę - pytający twierdzi że jest 6 styków. Pytający się nie zna po prostu. Przygotowane otwory są standardowe, pod różne łączniki. Trzy pary z nich są puste, to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek2018 01.03.2016 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) Uzupełniłem pierwszy post o dodatkowe zdjęcie. Włącznik ma 2 przyciski. Na opakowaniu i w ulotce było, że to świecznikowy. Kupiony w castoramie. Z waszych postów rozumiem, że mam na odwrót podłączoną instalację tak jakby i łącznik rozłącza neutralny zamiast fazę. Czy da się to jakoś łatwo, w miarę szybko poprawić, tak aby było bezpiecznie? Trzeba poprowadzić nowego kable czy coś? Jestem w trakcie lekkiego remontu w pokoju także jakby coś trzeba był zrobić to nie ma problemu, zwłaszcza, że planuję doprowadzić jeszcze jedno źródło światła w tym pokoju. Co do samego podłączenia. Czarne podłączam do np 2 i 6, a biały do 1. Pytanie tylko, czy przypadkiem białego nie muszę zmostkować z 1 do 4? Edytowane 1 Marca 2016 przez mirek2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 01.03.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Uzupełniłem pierwszy post o dodatkowe zdjęcie. Włącznik ma 2 przyciski. Na opakowaniu i w ulotce było, że to świecznikowy. Kupiony w castoramie. Z waszych postów rozumiem, że mam na odwrót podłączoną instalację tak jakby i łącznik rozłącza neutralny zamiast fazę. Czy da się to jakoś łatwo, w miarę szybko poprawić, tak aby było bezpiecznie? Trzeba poprowadzić nowego kable czy coś? Jestem w trakcie lekkiego remontu w pokoju także jakby coś trzeba był zrobić to nie ma problemu, zwłaszcza, że planuję doprowadzić jeszcze jedno źródło światła w tym pokoju. [ATTACH=CONFIG]348527[/ATTACH] Co do samego podłączenia. Czarne podłączam do np 2 i 6, a biały do 1. Pytanie tylko, czy przypadkiem białego nie muszę zmostkować z 1 do 4? Zgadza się - jest to poprawny sposób i należy zmostkować 1 z 4 w tej konfiguracji. Co do kwesti czy da się z tym coś zrobić żeby było bezpieczniej - może tak, ale tu już bym sugerował wezwanie elektryka bo trzeba by w puszkach rozgałężnych poszukać i przepiąć przewody. Dobrze by było przy okazji zmienić przewody (podejrzewam że są w peszlach) na inne żeby nie wprowadzać w błąd kolorystyką po takiej zamianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.03.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Zgadza się - jest to poprawny sposób i należy zmostkować 1 z 4 w tej konfiguracji. A wyjście to 2-6 lub 2-5. Łącznik ten może pełnić funkcję podwójnego schodowego, tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek2018 01.03.2016 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 @rgal, dzięki za odpowiedź@elpapiotr, dzięki za info. Także, żeby pełnił taką funkcję to domyślam się, że musiałbym kupić drugi taki sam. W sumie to nie jest głupi pomysł, zwłaszcza, że jakby nie patrzeć teraz remontuje ten pokój. Jak to wtedy podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.03.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 @rgal, dzięki za odpowiedź @elpapiotr, dzięki za info. Także, żeby pełnił taką funkcję to domyślam się, że musiałbym kupić drugi taki sam. W sumie to nie jest głupi pomysł, zwłaszcza, że jakby nie patrzeć teraz remontuje ten pokój. Jak to wtedy podłączyć? Tak, jak się łączy łączniki w układzie schodowym https://www.google.pl/search?q=układ+schodowy+łączników&client=opera&hs=o89&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjG7PW89Z_LAhUB7nIKHQNHB1IQsAQIHQ&biw=1680&bih=950 Tylko że kolegę może mylić fakt, że są to łączniki podwójne schodowe, i żadnego mostka 1-4 dawać nie należy. Wówczas mamy z dwóch miejsc załączanie/wyłączanie dwóch lamp, niezależnie od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts