Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana włącznika światła - jak podłączyć łącznik świecznikowy?

Recommended Posts

Witam,

otóż mam problem z podłączeniem nowego łącznika świecznikowego firmy Dial z Castoramy. W pokoju mam 2 lampki na ścianach - pierwsza na jednej, druga na drugiej ścianie. Był tam stary włącznik, ale kupiłem nowy i jest problem. W puszce mam 3 kable, dwa czarne i 1 biały (stara instalacja). Sprawdziłem próbnikiem i się okazało, że na obu czarnych kablach jest prąd, na białym nic nie ma. Teraz nie mam pojęcia jak to podłączyć, bo w łączniku jest 6 par otworów. Wygląd nowego łącznika:

dial.jpg

IMG_20160301_160135.jpg

Edytowane przez mirek2018

Wykręć żarówki z lampy i nie stwierdzisz obecności fazy na obu żyłach (czarne) przewodu przy łączniku.

Niestety, instalacja oświetlenia ma sterowanie tzw. zerem, nie fazą, co jest niebezpieczne dla użytkownika w przypadku np. wymiany żarówki.

W łączniku są trzy pary zacisków, nie sześć. I powinny być oznakowane.

Dokładnie tak sugeruję. Na ulotce jak byk jest takowego schemat. Ulotka jest sama w sobie przez to sprzeczna, pytanie jak jest naprawdę - pytający twierdzi że jest 6 styków.

Pytający się nie zna po prostu.

Przygotowane otwory są standardowe, pod różne łączniki.

Trzy pary z nich są puste, to wszystko.

Uzupełniłem pierwszy post o dodatkowe zdjęcie.

Włącznik ma 2 przyciski. Na opakowaniu i w ulotce było, że to świecznikowy. Kupiony w castoramie.

Z waszych postów rozumiem, że mam na odwrót podłączoną instalację tak jakby i łącznik rozłącza neutralny zamiast fazę.

Czy da się to jakoś łatwo, w miarę szybko poprawić, tak aby było bezpiecznie? Trzeba poprowadzić nowego kable czy coś? Jestem w trakcie lekkiego remontu w pokoju także jakby coś trzeba był zrobić to nie ma problemu, zwłaszcza, że planuję doprowadzić jeszcze jedno źródło światła w tym pokoju.

IMG_20160301_160135.jpg

Co do samego podłączenia.

Czarne podłączam do np 2 i 6, a biały do 1. Pytanie tylko, czy przypadkiem białego nie muszę zmostkować z 1 do 4?

Edytowane przez mirek2018

Uzupełniłem pierwszy post o dodatkowe zdjęcie.

Włącznik ma 2 przyciski. Na opakowaniu i w ulotce było, że to świecznikowy. Kupiony w castoramie.

Z waszych postów rozumiem, że mam na odwrót podłączoną instalację tak jakby i łącznik rozłącza neutralny zamiast fazę.

Czy da się to jakoś łatwo, w miarę szybko poprawić, tak aby było bezpiecznie? Trzeba poprowadzić nowego kable czy coś? Jestem w trakcie lekkiego remontu w pokoju także jakby coś trzeba był zrobić to nie ma problemu, zwłaszcza, że planuję doprowadzić jeszcze jedno źródło światła w tym pokoju.

[ATTACH=CONFIG]348527[/ATTACH]

Co do samego podłączenia.

Czarne podłączam do np 2 i 6, a biały do 1. Pytanie tylko, czy przypadkiem białego nie muszę zmostkować z 1 do 4?

Zgadza się - jest to poprawny sposób i należy zmostkować 1 z 4 w tej konfiguracji.

Co do kwesti czy da się z tym coś zrobić żeby było bezpieczniej - może tak, ale tu już bym sugerował wezwanie elektryka bo trzeba by w puszkach rozgałężnych poszukać i przepiąć przewody. Dobrze by było przy okazji zmienić przewody (podejrzewam że są w peszlach) na inne żeby nie wprowadzać w błąd kolorystyką po takiej zamianie.

@rgal, dzięki za odpowiedź

@elpapiotr, dzięki za info. Także, żeby pełnił taką funkcję to domyślam się, że musiałbym kupić drugi taki sam. W sumie to nie jest głupi pomysł, zwłaszcza, że jakby nie patrzeć teraz remontuje ten pokój. Jak to wtedy podłączyć?

Tak, jak się łączy łączniki w układzie schodowym

https://www.google.pl/search?q=układ+schodowy+łączników&client=opera&hs=o89&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjG7PW89Z_LAhUB7nIKHQNHB1IQsAQIHQ&biw=1680&bih=950

Tylko że kolegę może mylić fakt, że są to łączniki podwójne schodowe, i żadnego mostka 1-4 dawać nie należy.

Wówczas mamy z dwóch miejsc załączanie/wyłączanie dwóch lamp, niezależnie od siebie.