Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokrywa studzienki Kanalizacyjnej.

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie.

Mam działkę przyłączoną do miejskiej kanalizacji.

Na działce mam studzienkę kanalizacyjną z pokrywą jak od szamba.

Teraz jest taki problem że wysokość posadowienia tej pokrywy totalnie nie pasuje mi do kostki.

Wskazane by było opuszczenie pokrywy o jakieś 10 cm.

Oczywiście technicznie nie ma z tym problemu by to zrobić.

Ale od strony prawnej czy można to bez problemu zrobić?

czy trzeba to zgłaszać?

Jak to wygląda od strony prawnej.

Nie ma co popadać w paranoję. Prawnik zawsze coś znajdzie. Opuść sobie tę pokrywę i nikogo się nie pytaj, a już na pewno nie urzędnika, bo jeszcze coś wymyśli.

Ważna rzędna to dno studni, to tam płynie g... Górna rzędna nie ma szczególnego znaczenia.

Edytowane przez Mobe

Niestety ja to wszystko wiem ale to nie tyczy się mnie

mój znajomy robi kostkę i z sensem było by obniżyć pokrywę kanalizacji by kostka miała sens.

Ale ma jakiegoś nawiedzonego doradcę który stwierdził że nie można tego ruszać :)

A co najlepsze gdy firma od kostki zrobiła krawężniki do kostki wpadł z przyrządami optycznymi by pomierzyć czy na dobrej wysokości jest kostka. Za to oczywiście skasował kilka stówek :)

U siebie bym to śmiało zrobił :) Ale to u kogoś innego i kto inny robi :) Znajomy ma doradcę który tylko wyciąga od niego kasę i nie da się przekonać że tak jest tylko patrzy w niego jak w obrazek :)

Nie ma co. Zgłaszanie wygeneruje tylko tysiące telefonów, zapytań i pierdół, a i tak się nikt nie zorientuje jak przyjkedzie. Ja u siebi e na działce mam podłączenie z zasuwą. Bez wodociągów sam nie możesz jej zakręcać, a już kilkanaście razy to robiłem. Nie masz się co martwić.