Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spawanie zbrojenia ?

Recommended Posts

Mocowanie strzemion do prętów zbrojeniowych zapobiega ich przesuwaniu się względem siebie podczas betonowania. Potem, po związaniu betonu nie ma znaczenia, stąd możesz spawać jeśli bardzo lubisz. Wiązanie drutem przy użyciu klucza zbrojarskiego zajmuje kilka, góra kilkanaście sekund na jedno mocowanie, więc jest szybsze. Tańsze bo drut wiązałkowy kosztuje ok. 70zł/20kg co prawdopodobnie wystarczy na cały Twój dom (chociaż nie dam głowy bo nie wiem ile masz zbrojenia - u mnie poszło 50kg drutu wiązałkowego).

Wydaje mi się że lepiej jest wiązać drutem. Przy spawaniu w miejscach spawów stal jest niszczona i osłabiana poza tym wiazanie jest szybsze, łatwiejsze i tańsze niż spawanie. Drut na strzemiona to fi 6mm bardzo łatwo go przepalić przy spawaniu

Pozdrawiam

Ja w moim domku mam wiązane bo tak mi radził majster, ale sąsiad zaczyna przygodę z budową i tak sobie kombinuje a nie ma dostępu do forum więc pytam ja. Jeśli mam być szczery to nigdzie nie widziałem spawanych strzemiączek dlatego wolę zapytać praktyków. W imieniu sąsiada dzięki za odpowiedz - w Waszym imieniu piwko wypiję ja :D

Lesek

Z uwagi na to ze strzemiona maja na czas wylewania sie nie przesuwac kazdy sposob jest dobry. Pozniej jak juz beton stwardnieje to nie ma znaczenia czy wiazane czy spawane - wlasciwie gdyby byla taka mozliwosc to moznaby rozwiazac drut ;)

ja w czasach gdy drutu nie bylo wience w lawach spawalem - doslownie w jednym miejscu elektroda zlapalem i spokoj.

Pozniej Inspektor powiedzial mi ze wystarczy nawet drut miedziany zamiast wiazalkowego i stropy juz tak wiazalem - gdyz o niebo szybciej to zrobic mozna

a ja wtedy elektronikem bylem i z zakladu wynioslem cala bele drutu nawojowego fi 2mm - jednym slowem w czasach socrealu zlodziejem z przymusu sie stalem :(

tak wiec - wybor nalezy do Ciebie :)

Stal zbrojeniowa 34GS - ta w "jodełkę" (prtęty fi 12, 18) w zasadzie nie powinna być spawana tylko wiązana, ale osłabienia jej własności mechanicznych bałbym się przy budowie tamy, mostu albo innej konstrukcji przenoszacej naprawdę duże obciążenia. Przy fundamentach zagadnienie jest raczej czysto akademickie. Na pewno natomiast sprawny - czytaj fachowy - zbrojarz jest szybszy od spawacza. Wiem z doświadczenia.

U nas wiązali drutem. O spawaniu nie było mowy. Jak wylejesz beton to już musztarda po obiedzie, :wink: nic nie ruszy tego zbrojenia, i nie ważne czy to spawane czy wiązane. moim zdaniem jak komu wygodniej. Z każdym dniem postępu budowy wydaje mi się coraz bardziej, że my inwestorzy czasami szukamy dziury w całym :p , tak jak w tym przypadku. Mój ojciec wylewal fundament 20 lat temu, nikt wtedy nie dawal zbrojenia. Lano do gruntu bez folii i z betoniarki, a żeby mniej poszlo betonu to jeździliśmy po żwirówkach pożyczonym ciągnikiem i zbieraliśmy kamienie. Dom stoi nic z nim się nie dzieje także nasze pewnie będą staly kilkanaście wieków.

pzdr

• 12 years później...

Odkopuję...

Planuję zakupić gotowe strzemiona i się zastanawiam czy zamiast kręcić drutem wiązałkowym po prostu nie cyknąć ich migomatem....

Czy przez te 13 lat od ostatniego postu coś więcej wiadomo?

Z tego co widzę wszystkie gotowe zbrojenia oferowane na portalach aukcyjnych są spawane :)

Odkopuję...

Planuję zakupić gotowe strzemiona i się zastanawiam czy zamiast kręcić drutem wiązałkowym po prostu nie cyknąć ich migomatem....

Czy przez te 13 lat od ostatniego postu coś więcej wiadomo?

Z tego co widzę wszystkie gotowe zbrojenia oferowane na portalach aukcyjnych są spawane :)

To zależy co preferujesz nic się nie zmieniło , taka opcja przy budowie domu - spawanie - jest droższa, czasochłonna i wydaje się niepotrzebna.

Na portalach moduły są spawane, aby zachować ich sztywność i niezmienność - łatwiejsze w sprzedaży, a co za tym idzie w transporcie i przenoszeniu.

Ekonomicznie czy technicznie nic się nie zmieniło przez te lata.

W przypadku wykonania uziomu fundamentowego zalecane połączenie poprzez spawanie.

• 6 months później...