tripman 05.03.2016 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 "To chyba nie tak ma działać, że po odkręceniu kranu nawet z włączoną pompą do cyrkulacji czekam 30 do 60 sek na ciepławodę?" - TAK MA BYĆ odpowiedział hydraulik.Bez włączonej pompy czas jest taki sam... To moja pierwsza instalacja ale wydaje mi się, że coś jest nie tak. Z kotłowni do łazienki mam jakieś 15m i woda ciepła szybko się wystudza, tak że po 15min znów leci zimna i czekam z 30-60sek.Hydraulik upierał się, że boiler ma stać na ziemi, ale znalazłem większy i tańszy wiszący i ten zawisł w kotłowni. Jest to możliwe, że coś hydraulik spaprał i nie chce powiedzieć?Dla porównania u sąsiada instalacja zrobiona przez tego samego hydraulika działa bez problemu. Proszę darować sobie teksty, że to moja wina bo się go nie posłuchałem. Potrzebowałem miejsce na filtr i zmiękczacz wody. A pozatym jeżeli się za coś zabiera to nie powinie to zrobić poprawnie? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 05.03.2016 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Cyrkulacja ma za zadanie utrzymać ciepłą wodę w kranie 24h na dobe. Odkręcasz kran - leci odrazu ciepła woda. A nie że masz czekać aż poleci ciepła woda. Jednak cyrkulacja sprawia iż są straty ciepła oraz straty energii elektrycznej (dodatkowa pompa). Więc ten Twój hydraulik mówi nieprawdę i nie chce się przyznać że źle zrobił instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 05.03.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Jak działą u ciebie cyrkulacja tj. jak często załącza sie pompa cyrkulacyjna? Czy zimna woda płynie także bezpośrednio po cyrkulacji?Może cyrkulacja włączona za krótko i za rzadko a może rury na chudziaku za szybką ją wychładzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.03.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Wszystko zależy czy cyrkulacja obejmuje akurat ten kran.Sama obecność cyrkulacji w domu nie jest powodem ze w każdym kranie woda będzie dostępna od zaraz. Cyrkulacja nie może obejmować wszystkich kranów i czasem przy rozbudowanych instalacjach cyrkulacja obejmuje odcinek rury do rozgałęzienia w danym pomieszczeniu lub do najdalszego kranu a następnie do dwóch lub trzech odbiorników idą już rurki bez cyrkulacji.30 - 60 sek to nie jest aż tak dużo. Proszę spróbować testów z pomiarem czasu na wszystkich kranach w swojej instalacji i wtedy będzie wiadomo do którego odcinka jest ona prowadzona.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 12.03.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 "To chyba nie tak ma działać, że po odkręceniu kranu nawet z włączoną pompą do cyrkulacji czekam 30 do 60 sek na ciepławodę?" - TAK MA BYĆ odpowiedział hydraulik. Bez włączonej pompy czas jest taki sam... To moja pierwsza instalacja ale wydaje mi się, że coś jest nie tak. Z kotłowni do łazienki mam jakieś 15m i woda ciepła szybko się wystudza, tak że po 15min znów leci zimna i czekam z 30-60sek. Hydraulik upierał się, że boiler ma stać na ziemi, ale znalazłem większy i tańszy wiszący i ten zawisł w kotłowni. Jest to możliwe, że coś hydraulik spaprał i nie chce powiedzieć? Dla porównania u sąsiada instalacja zrobiona przez tego samego hydraulika działa bez problemu. Proszę darować sobie teksty, że to moja wina bo się go nie posłuchałem. Potrzebowałem miejsce na filtr i zmiękczacz wody. A pozatym jeżeli się za coś zabiera to nie powinie to zrobić poprawnie? Dzięki za pomoc. Zdjęcia instalacji w kotłowni były by mile widziane bo jak inaczej możemy stwierdzić że instalacja jest prawidłowo zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts