Netia09 05.03.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 witam, Po długich poszukiwaniach zdecydowalismy sie na projekt domu ARTEO http://www.tooba.pl/projekt-domu-Arteo-TJV-122. Ale chcieliśmy wprowadzić pewne zmiany w projekcie.: 1. pod częścią zabudowy robimy piwnicę ( schody do piwnicy będą znajdowały się w miejscu kotłowni) 2. WC i częśc korytarza chcielismy zaadoptować na pomieszczenie techniczne do pracy 3. rezygnujemy z łazienki wewnętrznej do sypialni na rzecz garderoby do pokoju 12 metrowego 4. Powiekszamy duzą łazienkę i robimy w niej okno 5. w miejsce schodów na oryginalnym projekcie robimy WC i schowek 6. zwęzamy korytarz (aby uzyskac wiekszą łazenke i WC) 7. Rezygnujemy ze spizarni przy kuchni i robimy garderobę z przesuwanymi drzwiami Proszę o opinie dot. poniższych zmian. Projekt będzie indywidualny ale w oparciu o projekt Arteo więc możemy wprowadzić kazda zmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Netia09 07.03.2016 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 ktoś coś? Każda uwaga jest na wagę złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Netia09 09.03.2016 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 ponawiam prośbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 najpierw wklej propozycje tego indywidualnego. Po co pracować przy projekcie, który i tak będzie zmieniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Netia09 12.03.2016 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Elfir w pierwszym wpisie zamieściłam rysunek ze zmianami. Tak jak pisałam planujemy jeszcze budowę piwnicy. Architekt zasugerwał aby nie kupować gotowego projektu tylko zrobic inywidualny na bazie ARTEO (sciany zewnetrzne budynku pozostana bez zmian, wiezba dachowa również) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 (edytowane) ja bym schody zrobiła w pomieszczeniu technicznym a nie osobnym pomieszczeniu. Jeśli macie dzieci to ja bym ich pokoje zrobiła od południa. Edytowane 12 Marca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 13.03.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Nie robiłabym małej ścianki między kuchnią a jadalnią, żeby mieć możliwość rozłożenia dużego stołu na dużą imprezę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Netia09 13.03.2016 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 ja bym schody zrobiła w pomieszczeniu technicznym a nie osobnym pomieszczeniu. Jeśli macie dzieci to ja bym ich pokoje zrobiła od południa. Południe jest od strony garażu bo tak jest usytuowana działka i droga z dwóch stron. Zamieszczam projekt zagospodarowania działki ( na plan został naniesiony budynek mieszkalny i garaż poprzednich właścicieli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Netia09 13.03.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Nie robiłabym małej ścianki między kuchnią a jadalnią, żeby mieć możliwość rozłożenia dużego stołu na dużą imprezę. zalezy nam aby w kuchni była wyspa więc nie wiadomo czy te scianki zostana tak jak w projekcie. Z jednej strony fajnie wygada oddzielenie czesci jadalnej od telewizyjnej a z drugiej masz rację, że stół bedzie przyblokowany. Ju z chyba na etapie tworzenia projektu powinnam wziac to pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.03.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 na działkę z wjazdem od południa wybrałabym kompletnie inny projekt.Skoro zdecydowaliście sie na indywidualny, nie ograniczajcie wyobraźni architektów koniecznością nawiązania do tego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Netia09 14.03.2016 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Do Elfir:Hmmm trochę mnie zmartwilas tym stwierdzeniem. Wcześniej kompletnie nie zwracalam uwagi na strony świata ale troche poczytałam i tez zastanawiam się czy Arteo to dobry wybór. A masz jakas konkretna propozycje na dzialke taka jak nasza? Dzialka ma szer 32m a dl 50m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Ale skoro decydujecie się na indywidualny projekt, po prostu niech architekci wam zaproponują coś swojego.Dlaczego uparłaś się na kopiowanie gotowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 15.03.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Ju z chyba na etapie tworzenia projektu powinnam wziac to pod uwagę Moim zdaniem to jest bardzo ważna kwestia, niestety pomijana niekiedy na etapie projektu. A potem - po wybudowaniu - żal... Elfir ma rację - macie piękną, dużą działkę. Nie zamykajcie się na jeden - niedobrany do Waszej działki projekt. Też mam działkę z wjazdem od południa i wiem, że to nie jest prosty temat. Ale skoro robicie i tak indywidualny projekt, to czemu nie lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 też mam działkę z wjazdem od południowego-zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Netia09 17.03.2016 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Dziękuję za Wasze komentarze. Szukamy nowego projektu ale nie jest łatwo. W wiekszosci gotowych projektow przy wjezdzie od południa salon umieszczony jest z przodu domu i to trochę burzy nasza koncepcje wymarzonego domu z ukrytym tarasem z tyłu domu. Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby postawienie oddzielnie domu i oddzielnie garażu. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 zróbcie indywidualny, jak planowaliście, tylko bez narzucania formy architektom. Salon może być elementem z głównymi oknami od południa/zachodu i tarasowym wyjściem od północy (obok wyjście z kuchni - blisko tarasu) Np. taki układ:http://images75.fotosik.pl/427/0682b6f03080df00.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 albo taki:http://images.domeria.pl/pictures/006/33f/level-0_700.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Netia09 18.03.2016 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Do Elfir, Dziękuję za inspiracje. Drugi projekt podoba mi się bardziej bo w pierwszym jednak nie ma stricte podziału na części dzienną i sypialną. byliśmy wczoraj na działce z kompasem i nasze wymarzone Arteo odpada. Chyba ze zrobimy wjazd od drugiej drogi i postawimy dom z garazem od ściany północnej ale nie wiem czy nie głupio bedzie wygladał dom od drogi ;/ Znalazłam jeszcze takie projekty.http://www.tooba.pl/projekt-domu-Kreo-2-TZN-735oraz http://www.tooba.pl/projekt-domu-Neptun-7-CE-TVZ-512i to chyba są projekty bardziej przystosowane do naszej działkiCo myślisz o takim rowiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 zwróć uwagę, że sypialnie masz od północy. O ile w przypadku rodzicielskiej to nie jest problem. Tak pokój dzieci nie jest tylko sypialnią. Jest bawialnią (zwłaszcza dla nastolatków), miejscem nauki. Okno od północy skutkuje, ze przez pół roku trzeba będzie palić światło sztuczne w pokoju, bo będzie w nim za ciemno! A do nauki najzdrowsze jest światło naturalne. Dlatego w tym ręcznie rysowanym rzucie pokoje dzieci też są od południa, jak salon. Są odizolowane od salonu korytarzem zamykanym dodatkowymi drzwiami. Możesz też rozważyć zrobienie pokoi tylko dla dzieci na piętrze/poddaszu, jeśli bryła domu robi się za duża w stosunku do działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Netia09 20.03.2016 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Do Elfir. Na razie mamy 1 dziecko i fakt ze nie chce aby jego pokój byl od polnocy. Ale aby dom spełniał wszystkie oczekiwania to chyba musiałby byc na platformie obrotowej i reagować na wędrówkę słońca; ) mój partner znalazl taki projekthttp://www.tooba.pl/projekt-domu-Dom-przy-Makowej-4-TKY-563 Ale do mnie nie do końca przemawia takie rozmieszczenie pokoi ( od polnocy) i nie ma wydzielonego miejsca na duzy stół. We wt spotkanie z architektem - może cos nam doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts