Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powrót do realizacji marzeń - działka a Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzeni

Minęło prawie 6 lat od pierwszych planów wybudowania się na działce w Warszawie.

Niestety w tym czasie nic się z tymi planami nie zadziało... okazało się bowiem, że Miejscowy Plan Zagospodarowania ogranicza w stopniu znaczącym działkę, która obecnie ma 707 m2. By się na niej wybudować musi mieć 800 m2 z tolerancją 10%. Brakuje nam drodzy zatem 13 m2! Można wybudować się na tej działce przy powierzchni 500 m2, ale dopiero gdy w ulicy będzie kanalizacja, a od 6 lat MPWiK mi obiecuje, że budowa jest w planie inwestycyjnym. W końcu zeskanowłam im coroczne ich lakoniczne odpowiedzi na moje pisma i powiedzieli, że są problemy z gruntami. Nie mam więc na co liczyć!

Co za absurd, rodzice płacą podatek od działki budowlanej od 20 lat, a od 10 po ogłoszeniu Miejscowego Planu nie można się na niej wybudować :/ No nic, takie polskie realia. Trzeba działać!

OPCJE:

1.Zaczeliśmy nawet rozważać budowę domu z płaskim zielonym dachem i ogródkiem na nim, bo powierzchnia takiego dachu w 50% wlicza się do powierzchni działki... Niestety jest to ryzykowne, bo wokół dachy dwuspadowe i czterospadowe i gmina jak to gmina może się nie zgodzić na płaski. Wolimy nie ryzykować. Jednak to spore pieniądze na projekty i ich adaptację....

2.Szczęście w nieszczęściu działka sąsiaduje z działką rodziców, więc można coś tam z niej uciąć i przyłączyć do działki, na której budować się chcemy. Jesteśmy już po rozmowach z geodetą. Koszt nowego podziału to 2500 zł i do tego opłaty notarialne :/ Czas koło 3 miesiące. Eh... no ale co zrobić skoro opcji brakuje... Działamy. Musimy uzbroić się w cierpliwość i skupić na chyba najprzyjemniejszym etapie budowy jakim jest wybór projektu domu.

https://forum.murator.pl/topic/209138-miluszka-na-w%C5%82o%C5%9Bciach/

DZIAŁKA

Więc to co wiemy oprócz tego, że działka według Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzeni jest za mała by móc się na niej wybudować:

• działka jest przede wszystkim piękna :) dużo na niej brzózek, które uwielbiam
  • działka jest niewielka - ma 707 m2
  • działka jest dość wąska -koło 20 m szerokości
  • wjazd na działkę jest od strony północnej
  • w działce nie ma kanalizacj, wody
  • do działki jest możliwość przyłączenia gazu i energii w ziemi (stosunkowo niedaleko)
  • na terenie działki są dwie potężne spruchnałe wierzby o średnicy koło 2m, sąsiad zgłosił je do gminy jako zagrażające ogrodzeniu i zabudowie. Gmina napiaała, że z pozwoleniem na wycinkę nie będze problemu. Wycinka jednak po naszej stronie.
  • działka należy do rodziców. chcą nam ją podarować jeśli dogadam się z bratem. To chyba najtrudniejszy aspekt. Pieniędzy bowiem na to nie ma. Teściowie jednak zaoferowali, że swój dom sprzedadzą, kupią mieszkanie, a resztę nam oddadzą i tu się pojawia rozwiązanie. Wiadomo jednak, ze to może potrwać - tak by dostać dobre pieniądze ze sprzedaży. jednak gdybyśmy z bratem chcieli sprzedać działkę i podzielić na pół kwotę (na to nie pozwalają rodzice) i tak byśmy mogli to zrobić po 5 latach, tak by nie zapłacić podatku od darowizny. No ale o kwotę się rozchodzi, brat proponuje najwyższe kwoty w okolicy, my pokazujemy kontre... i takie to przykre... no ale dzis ma paść finalna kwota. podpiszemy umowę przedwstępną by nikt się potem nie w wyparł. Wielka chwila.

Tak wygląda działka, na której co roku nasze córy obchodzą urodziny... i tu będzie stał nasz DOM <3

11738024_10153360941514333_7556180563559267038_n.jpg

Edytowane przez miluszka
https://forum.murator.pl/topic/209138-miluszka-na-w%C5%82o%C5%9Bciach/#findComment-7056316

• 2 weeks później...
Elfin, może ogranicz czepianie się do działów typowo technicznych a kwestie prywatne zostaw użytkownikom-inwestorom. Zapewniam cie ze jak znam Miluszke to to będzie galeria, i to jedna z ładniejszych na tym forum ;)
https://forum.murator.pl/topic/209138-miluszka-na-w%C5%82o%C5%9Bciach/#findComment-7065160

już mi się marzy ta galeria <3

a za nami najgorsze:

- sprawy rodzinne - z bratem kwestia spłaty za połowę działki ustalona... rodzice co prawda zaczęli przebąkiwać coś o służebności, więc darowizna do końca ich życia pod znakiem zapytania, ale mam nadzieję, że uda się to wyperswadować, bo:

1. w banku ciężko wtedy o kredyt pod hipotekę ziemi, którą można nam odebrać

2. na starość różne rzeczy mogą się dziać i nie chciałabym by z powodu źle zrobionych zakupów odebrano mi działkę z domem, który ciężko spłacać będę przez kolejnych lat 30! :/

- geodeta zaklepany, w piątek jadę zobaczyć proponowany podział działek i po świętach gromadzenie dokumentów i występowanie o decyzję - faktycznie mapy projektowe w czerwcu stają się realne.

Przy okazji pytanko mam :)

- o przyłącza bez map projektowych nie ma co występować? nie mogę już czegoś zacząć w tym temacie, prawda?

- nadal korcą mnie prefabrykaty - ale mętlik mam w głowie, na które miałabym się decydować!?

https://forum.murator.pl/topic/209138-miluszka-na-w%C5%82o%C5%9Bciach/#findComment-7069891

Elfin, może ogranicz czepianie się do działów typowo technicznych)

Ależ ja uwielbiam czepiać się ciebie. Będę cię śledzić na forum i wszędzie się czepiać, czepiać , czepiać!!!!

Masz obsesję.

Proponowałam umieścić w dziennikach budowy, bo do galerii zaglądają głownie panie zainteresowane wykańczaniem wnętrz. A tu widzę, ze będzie budowa od początku i być może znajdą się informacje, które zainteresują innych budujących (jak chociażby powyższy wpis o dylematach z wyborem technologii budowy). A z powodu umieszczenia w takim miejscu, mniej zainteresowanych dotrze do tych wpisów, więc mniejsza jest szansa na fachowe porady od zawodowców i doświadczonych budujących, którzy przeglądają głownie dzienniki budowy.

Edytowane przez Elfir
https://forum.murator.pl/topic/209138-miluszka-na-w%C5%82o%C5%9Bciach/#findComment-7070456