miluszka 06.03.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Powrót do realizacji marzeń - działka a Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzeni Minęło prawie 6 lat od pierwszych planów wybudowania się na działce w Warszawie. Niestety w tym czasie nic się z tymi planami nie zadziało... okazało się bowiem, że Miejscowy Plan Zagospodarowania ogranicza w stopniu znaczącym działkę, która obecnie ma 707 m2. By się na niej wybudować musi mieć 800 m2 z tolerancją 10%. Brakuje nam drodzy zatem 13 m2! Można wybudować się na tej działce przy powierzchni 500 m2, ale dopiero gdy w ulicy będzie kanalizacja, a od 6 lat MPWiK mi obiecuje, że budowa jest w planie inwestycyjnym. W końcu zeskanowłam im coroczne ich lakoniczne odpowiedzi na moje pisma i powiedzieli, że są problemy z gruntami. Nie mam więc na co liczyć! Co za absurd, rodzice płacą podatek od działki budowlanej od 20 lat, a od 10 po ogłoszeniu Miejscowego Planu nie można się na niej wybudować :/ No nic, takie polskie realia. Trzeba działać! OPCJE:1.Zaczeliśmy nawet rozważać budowę domu z płaskim zielonym dachem i ogródkiem na nim, bo powierzchnia takiego dachu w 50% wlicza się do powierzchni działki... Niestety jest to ryzykowne, bo wokół dachy dwuspadowe i czterospadowe i gmina jak to gmina może się nie zgodzić na płaski. Wolimy nie ryzykować. Jednak to spore pieniądze na projekty i ich adaptację.... 2.Szczęście w nieszczęściu działka sąsiaduje z działką rodziców, więc można coś tam z niej uciąć i przyłączyć do działki, na której budować się chcemy. Jesteśmy już po rozmowach z geodetą. Koszt nowego podziału to 2500 zł i do tego opłaty notarialne :/ Czas koło 3 miesiące. Eh... no ale co zrobić skoro opcji brakuje... Działamy. Musimy uzbroić się w cierpliwość i skupić na chyba najprzyjemniejszym etapie budowy jakim jest wybór projektu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miluszka 06.03.2016 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) DZIAŁKA Więc to co wiemy oprócz tego, że działka według Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzeni jest za mała by móc się na niej wybudować: działka jest przede wszystkim piękna dużo na niej brzózek, które uwielbiam działka jest niewielka - ma 707 m2 działka jest dość wąska -koło 20 m szerokości wjazd na działkę jest od strony północnej w działce nie ma kanalizacj, wody do działki jest możliwość przyłączenia gazu i energii w ziemi (stosunkowo niedaleko) na terenie działki są dwie potężne spruchnałe wierzby o średnicy koło 2m, sąsiad zgłosił je do gminy jako zagrażające ogrodzeniu i zabudowie. Gmina napiaała, że z pozwoleniem na wycinkę nie będze problemu. Wycinka jednak po naszej stronie. działka należy do rodziców. chcą nam ją podarować jeśli dogadam się z bratem. To chyba najtrudniejszy aspekt. Pieniędzy bowiem na to nie ma. Teściowie jednak zaoferowali, że swój dom sprzedadzą, kupią mieszkanie, a resztę nam oddadzą i tu się pojawia rozwiązanie. Wiadomo jednak, ze to może potrwać - tak by dostać dobre pieniądze ze sprzedaży. jednak gdybyśmy z bratem chcieli sprzedać działkę i podzielić na pół kwotę (na to nie pozwalają rodzice) i tak byśmy mogli to zrobić po 5 latach, tak by nie zapłacić podatku od darowizny. No ale o kwotę się rozchodzi, brat proponuje najwyższe kwoty w okolicy, my pokazujemy kontre... i takie to przykre... no ale dzis ma paść finalna kwota. podpiszemy umowę przedwstępną by nikt się potem nie w wyparł. Wielka chwila. Tak wygląda działka, na której co roku nasze córy obchodzą urodziny... i tu będzie stał nasz DOM <3 Edytowane 6 Marca 2016 przez miluszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 16.03.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 witaj ciesze się że już się ruszyło. No to czekam na efekty i na wasze piękne zdjęcia. Udało się wam już wybrać projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 czy to nie powinno być w dziennikach budowy? Bo do galerii domu i wnętrz to droga daleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 16.03.2016 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Elfin, może ogranicz czepianie się do działów typowo technicznych a kwestie prywatne zostaw użytkownikom-inwestorom. Zapewniam cie ze jak znam Miluszke to to będzie galeria, i to jedna z ładniejszych na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miluszka 22.03.2016 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 już mi się marzy ta galeria <3 a za nami najgorsze: - sprawy rodzinne - z bratem kwestia spłaty za połowę działki ustalona... rodzice co prawda zaczęli przebąkiwać coś o służebności, więc darowizna do końca ich życia pod znakiem zapytania, ale mam nadzieję, że uda się to wyperswadować, bo: 1. w banku ciężko wtedy o kredyt pod hipotekę ziemi, którą można nam odebrać 2. na starość różne rzeczy mogą się dziać i nie chciałabym by z powodu źle zrobionych zakupów odebrano mi działkę z domem, który ciężko spłacać będę przez kolejnych lat 30! :/ - geodeta zaklepany, w piątek jadę zobaczyć proponowany podział działek i po świętach gromadzenie dokumentów i występowanie o decyzję - faktycznie mapy projektowe w czerwcu stają się realne. Przy okazji pytanko mam - o przyłącza bez map projektowych nie ma co występować? nie mogę już czegoś zacząć w tym temacie, prawda? - nadal korcą mnie prefabrykaty - ale mętlik mam w głowie, na które miałabym się decydować!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 (edytowane) Elfin, może ogranicz czepianie się do działów typowo technicznych) Ależ ja uwielbiam czepiać się ciebie. Będę cię śledzić na forum i wszędzie się czepiać, czepiać , czepiać!!!! Masz obsesję. Proponowałam umieścić w dziennikach budowy, bo do galerii zaglądają głownie panie zainteresowane wykańczaniem wnętrz. A tu widzę, ze będzie budowa od początku i być może znajdą się informacje, które zainteresują innych budujących (jak chociażby powyższy wpis o dylematach z wyborem technologii budowy). A z powodu umieszczenia w takim miejscu, mniej zainteresowanych dotrze do tych wpisów, więc mniejsza jest szansa na fachowe porady od zawodowców i doświadczonych budujących, którzy przeglądają głownie dzienniki budowy. Edytowane 23 Marca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts