Liwko 21.06.2016 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 A i jeszcze jedno. Pamiętam dyskusję odnośnie dawania folii aluminiowej pod wylewkę posadzki. Że niby ma odbijać ciepło. Ale ta folia niczego nie będzie odbijać jeżeli między nią a betonem nie będzie warstwy powietrza. Tutaj taka warstwa występuje i może między szybami wcale nie jest tak gorąco.Mam pirometr i podczas upałów sprawdzę temperatury szyby od wewnątrz i od zewnątrz. Mam na tej ścianie jedno okno nie oklejone, więc będzie to można wszystko porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 21.06.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 ....Okazuje się, że po kilku latach można ją właśnie kleić od wewnątrz, przy nowych zaleca się zewnętrzną, inaczej od ciepła może pęknąć szyba.Liwko. Coraz ciekawsze teorie Ci wciskaja tak samo jak z tym argonem co go nie ma.....bo uciekl....tylko czy wiesz po ilu latach ? Ubywa go 1% w skali roku a dopiero ubytek ponizej 80%zawartosci argonu zaczyna miec wplyw na Ug szyby zreszta minimalny. Echhh.....czego to ludziska nie wymyślą i nie powiedza jako prawdę objawiona klientowi a on łyka jak dobre piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.06.2016 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Liwko. Coraz ciekawsze teorie Ci wciskaja tak samo jak z tym argonem co go nie ma.....bo uciekl....tylko czy wiesz po ilu latach ? Ubywa go 1% w skali roku a dopiero ubytek ponizej 80%zawartosci argonu zaczyna miec wplyw na Ug szyby zreszta minimalny. Echhh.....czego to ludziska nie wymyślą i nie powiedza jako prawdę objawiona klientowi a on łyka jak dobre piwo Szczerze to mam na to wy e ba ne. Mogę w tym wypadku posłużyć jako tester. Jeżeli coś się stanie, to po prostu wymienią mi pakiet szybowy i przykleją nową folię od zewnątrz. Idą duże upały, będę miał odpowiedź. Przyjmiesz ją do wiadomości, czy nie? Oczywiście jeżeli coś się stanie w dalszym okresie nie omieszkam o tym napisać. Na razie jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 21.06.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Przyjalem a Ty przyjales ze ci glupoty na temat argonu naopowiadali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mortyl00 22.06.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Sam się zastanawiałem nad kupnem takiej folii , ale ostatecznie kupiłem dobre rolety, w ostatnim czasie temat wrócił bo chciałem na inne okno to nakleić i teraz sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 25.11.2016 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Nie znam Kleił ją mój znajomy, który okleja samochody. Mogę zapytać o firmę. Dodam tylko, że mam folię wewnętrzną na pakiecie trzyszybowym. Okazuje się, że po kilku latach można ją właśnie kleić od wewnątrz, przy nowych zaleca się zewnętrzną, inaczej od ciepła może pęknąć szyba. @Liwko, możesz zapytać/napisać co to za folia była (producent, typ)? Szyba jak rozumiem jeszcze cała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2016 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 @Liwko, możesz zapytać/napisać co to za folia była (producent, typ)? Szyba jak rozumiem jeszcze cała? No więc już wszystko wiem. Jest to folia M 30 – SILVER 30 PS HC – srebrny (do wewnątrz)http://folieglobal.pl/folie-przeciwsloneczne/ Szyba cała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 30.11.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Liwko, robiłeś pomiary temperatury szyby od wewnątrz podczas upału na oknie zafoliowanym i nie zafoliowanym na tej samej połaci, jeśli tak jakie były różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.11.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Taka mała uwaga: Niedawno wymieniałem szybę która pękła. Na 3/4 powierzchni miała naklejoną czarną folię. Nawet późnolistopadowe słońce tak nagrzało powierzchnię, że była bardzo ciepła. Normalnie promienie nagrzewają powietrze w pomieszczeniu - w tym wypadku szybę a nierówne rozłożenie temperatur spowodowało pęknięcie. Także - przy naklejaniu uważajcie, by ciemna folia zakrywał całą szybę a nie tylko część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.11.2016 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Liwko, robiłeś pomiary temperatury szyby od wewnątrz podczas upału na oknie zafoliowanym i nie zafoliowanym na tej samej połaci, jeśli tak jakie były różnice? Robiłem. Nie wiem na ile dokładny jest mój tani pirometr, bo wynik wyszedł dość dziwny. Szyby miały podobne temperatury, jednak przy oknie bez folii było odczuwalnie dużo cieplej. Widocznie nie ma takiego przenikania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lars 30.11.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Robiłem. Nie wiem na ile dokładny jest mój tani pirometr, bo wynik wyszedł dość dziwny. Szyby miały podobne temperatury, jednak przy oknie bez folii było odczuwalnie dużo cieplej. Widocznie nie ma takiego przenikania ciepła. Warto wykonać pomiar temperatury powierzchni identycznych przedmiotów znajdujących się w pomieszczeniu przed szybami. Ten pomiar wyjaśni odczuwalną różnicę. Wybierając folię z tym zamysłem warto również zerknąć na parametr IR (ir) , chodzi promienie podczerwone czyli te które nagrzewają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.11.2016 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Warto wykonać pomiar temperatury powierzchni identycznych przedmiotów znajdujących się w pomieszczeniu przed szybami. Ten pomiar wyjaśni odczuwalną różnicę. To jest jakaś myśl. Trzeba tylko poczekać na upały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.12.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 @Liwko, dzięki za odp. A powiedz Ty mi, na ile ta folia M 30 Silver zmniejsza widoczność z zewnątrz do wewnątrz podczas dnia (pochmurnego)? Dla mnie to główna przyczyna instalowania folii - nie chcę żadnych firanek czy żaluzji, ale nie chcę też być widzany z ulicy (na wieczór/noc będą rolety wewnętrzne zaciemniające). Mniejsze przegrzewanie potraktuję jako bonus. Kupiłem kiedyś przy okazji na spróbowanie bardzo mocną folię wewnętrzną Silver (15% światła przepuszcza), i ona oczywiście świetnie "maskuje" (z zewnątrz) pokój podczas dnia, jednak zabiera zdecydowanie zbyt dużo światła (BTW, naklejona na połowę pakietu U=0,6 130x70cm, lato przeżyła).Dlatego celuję w coś słabszego (powiedzmy między 30% a 60%), obawiam się tylko że te słabsze dają zbyt słabe "lustro" z zewnątrz. Potrzebuję znaleźć kompromis. Na marginesie - w linku do tych folii który podajesz piszą że do "ciepłych" szyb jednak folie zewnętrzne. Inny producent chyba dopuszcza swoje folie wewnętrzne dla okien trzyszybowych niskoemisyjnych (dobrze to rozumiem?):http://www.armorlite.pl/wp-content/uploads/2013/03/tabela-zgodnosci-folii-armorlite-2013.pdf Nie wiem czy to faktycznie są jakieś różnice technologiczne w tych foliach, czy bardziej sprawa podejmowanego ryzyka (dupochornu) przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.12.2016 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Znajomy o tą wewnętrzną dowiadywał się bezpośrednio we firmie. Okleja szyby (w szczególności samochodów) wiele lat i zna się z nimi osobiście. Co do wyboru folii, to napisz do tej firmy i poproś o próbki, lub poszukaj firmy, która swiadczy takie usługi i ich o nie poproś. Myślę że dostaniesz je bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.12.2016 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Już ich pytałem i dostałem info że przy wew. jakieś ryzyko pęknięcia jest (max szyba u mnie 130x230, U=0,6, 3,5-roczne, im słabsze lustro tym mniejsze ryzyko). Polecają mi zewnętrzną 35. Próbki mi idą pocztą z innej firmy, ale ten Global ma fajne ceny (oby folie też) . Ocena małych próbek jest pół-miarodajna, ale zawsze coś. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lars 02.12.2016 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 W oknach z kilkoma szybami logika podpowiada że jest ryzyko pęknięcia. Niektórzy producenci może robili jakieś badania pod tym kątem.?W oknach jednoszybowych nie ma ryzyka pęknięcia lub jest marginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.12.2016 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 W oknach z kilkoma szybami logika podpowiada że jest ryzyko pęknięcia. Niektórzy producenci może robili jakieś badania pod tym kątem.? W oknach jednoszybowych nie ma ryzyka pęknięcia lub jest marginalne. Róbcie jak chcecie, ja mam od wewnątrz i po pierwszym lecie nic nie pękło, a zadanie swoje nad wyraz dobrze folia spełniła. Jak pęknie to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lars 04.12.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Jeżeli nie pękło to bardzo dobrze i oby tak zostało. Ja bym się zdecydował na zewnętrzną folię z uwagi na domniemane ryzyko. O skuteczności folii przekonałem się mając ją na szybach w aucie i wiem że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbielecki 05.12.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Z tym argonem to chyba lekka przesada. Aż tak szybko sie nie neutralizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellask 12.03.2017 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Taka mała uwaga: Niedawno wymieniałem szybę która pękła. Na 3/4 powierzchni miała naklejoną czarną folię. No to ktoś dał ciała z montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts