Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na działce o szerokości 7 m

Recommended Posts

Działka to podłużny prostokąt. Z jednej strony stoi dom moich rodziców a z drugiej są pola (i każdy sąsiad obok ma identycznie). Zastanawiam się nad budową z drugiej strony działki. Niestety jej szerokość z tamtej strony jest 7 m. Związku z tym pytanie jest następujące czy ma sens budować się na tak wąskiej działce. Myślałam o tym projekcie http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-dom-w-ostrozkach-hm18/

oczywiście po drobnych przeróbkach (zwężeniu go i przeniesieniu łazienki do pokoju, schody poszczamy wtedy po całej długości). Oczywiście okna tylko po krótszych stronach domu. Związku z tym pytanie kolejne mi się nasuwa. Skoro wmyśl nowych przepisów dom można budować przy granicy działki lub w odległości 1,5 m (jeśli działka jest węższa niż chyba 16m ) więc rozumiem że z jednej strony mogłabym budować przy granicy a z drugiej zostawić 3 m. Czy mogę budować przy granicy z jednej strony a z drugiej zostawić 1,5 m? Uprzedzając pytania nie mam możliwości odkupienia działek obok (jeden sąsiad nie bierze pod uwagę sprzedaży, a drugi za dużo sobie wycenił)

Pozdrawiam :)

Działka to podłużny prostokąt. Z jednej strony stoi dom moich rodziców a z drugiej są pola (i każdy sąsiad obok ma identycznie). Zastanawiam się nad budową z drugiej strony działki. Niestety jej szerokość z tamtej strony jest 7 m. Związku z tym pytanie jest następujące czy ma sens budować się na tak wąskiej działce. Myślałam o tym projekcie http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-dom-w-ostrozkach-hm18/

oczywiście po drobnych przeróbkach (zwężeniu go i przeniesieniu łazienki do pokoju, schody poszczamy wtedy po całej długości). Oczywiście okna tylko po krótszych stronach domu. Związku z tym pytanie kolejne mi się nasuwa. Skoro wmyśl nowych przepisów dom można budować przy granicy działki lub w odległości 1,5 m (jeśli działka jest węższa niż chyba 16m ) więc rozumiem że z jednej strony mogłabym budować przy granicy a z drugiej zostawić 3 m. Czy mogę budować przy granicy z jednej strony a z drugiej zostawić 1,5 m? Uprzedzając pytania nie mam możliwości odkupienia działek obok (jeden sąsiad nie bierze pod uwagę sprzedaży, a drugi za dużo sobie wycenił)

Pozdrawiam :)

możesz wybudować jak piszesz ale zawsze też dobrze zadzwonić/podjechać do starostwa i podpytać czy nie będą robić problemów... ja bym zostawił 3m.

co do zasadności to już sama musisz sobie powiedzieć czy chcesz inwestować pieniądze w taki dom czy nie lepiej np poczekać trochę i kupić bardziej wymiarową działkę - wszystko zależy od oczekiwań.

MI osobiście taki dom by nie pasował - choć np Anglicy żyją całe życie w takich wąskich domach;)

Edytowane przez .:Paco:.

bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną ( dla szerokości działki mniejszej niż 16m ) oznacza odległość nie mniejszą niż 1,5 m " ( z każdej strony ) oraz przy spełnieniu warunku, że jest to zabudowa jednorodzinna uwzględniająca przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, tj. dot. naturalnego doświetlenia pomieszczeń, czasu nasłonecznienia + przepisy pożarowe.

Wyjątek od reguły jw mogą stanowić dopuszczenia zawarte w Warunkach Zabudowy lub zapisach Planu Miejscowego.

Ogólnie zabudowa na działce o szer. 7m przy bocznych niezabudowanych działkach to Sience Fiction, ponieważ generuje szerokość użytkową budynku około 3,5m z brakiem możliwości doświetlenia od strony granic działek sąsiednich.

- proponuje najpierw wystąpić o Warunki Zabudowy ( lub wypis z Planu Miejscowego ), które określą możliwości zabudowy.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną ( dla szerokości działki mniejszej niż 16m ) oznacza odległość nie mniejszą niż 1,5 m " ( z każdej strony ) oraz przy spełnieniu warunku, że jest to zabudowa jednorodzinna uwzględniająca przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, tj. dot. naturalnego doświetlenia pomieszczeń, czasu nasłonecznienia + przepisy pożarowe.

Wyjątek od reguły jw mogą stanowić dopuszczenia zawarte w Warunkach Zabudowy lub zapisach Planu Miejscowego.

Ogólnie zabudowa na działce o szer. 7m przy bocznych niezabudowanych działkach to Sience Fiction, ponieważ generuje szerokość użytkową budynku około 3,5m z brakiem możliwości doświetlenia od strony granic działek sąsiednich.

- proponuje najpierw wystąpić o Warunki Zabudowy ( lub wypis z Planu Miejscowego ), które określą możliwości zabudowy.

Na mojej ulicy własnie wybudował sie dom dokładnie w granicy działki, tak że mur domu pokrywa sie z ogrodzeniem. Wiec jak to mozliwe?

dom jest juz po odbiorach bo mieszkają więc wszystko prawnie ok. Dzialke maja jakies 14m szeroką.

Edytowane przez Aaricia23

prawda jest taka, że atrakcyjnych działek budowlanych - coraz mniej. Te które są atrakcyjne kosztują dużo, inne mają większe lub mniejsze wady.

Pozostają działki rolne ( wąskie i długie ) - traktor przejedzie, ale z budową, czy też realizacją planów inwestycyjnych trochę " pod górę "

Niestety nie ma możliwości odkupienia działek obok. Szerokość domu raczej nie przeszkadza. Doświetlenie (a raczej jego brak)j też by mi nie przeszkadzało (bo strony wschód i zachód). Drugi wymiar byłby około 25 m. Zobaczę co mi powie starostwo (ale to dopiero jak się skończy prostowanie spraw spadkowych). Edytowane przez kasiasysiak

Niestety nie ma możliwości odkupienia działek obok. Szerokość domu raczej nie przeszkadza. Doświetlenie (a raczej jego brak)j też by mi nie przeszkadzało (bo strony wschód i zachód). Drugi wymiar byłby około 25 m. Zobaczę co mi powie starostwo (ale to dopiero jak się skończy prostowanie spraw spadkowych).

skoro nic ci nie przeszkadza to buduj. moze bedziesz tam szczesliwa. ja bym nie byl.

• 2 years później...