kasiasysiak 07.03.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Działka to podłużny prostokąt. Z jednej strony stoi dom moich rodziców a z drugiej są pola (i każdy sąsiad obok ma identycznie). Zastanawiam się nad budową z drugiej strony działki. Niestety jej szerokość z tamtej strony jest 7 m. Związku z tym pytanie jest następujące czy ma sens budować się na tak wąskiej działce. Myślałam o tym projekcie http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-dom-w-ostrozkach-hm18/ oczywiście po drobnych przeróbkach (zwężeniu go i przeniesieniu łazienki do pokoju, schody poszczamy wtedy po całej długości). Oczywiście okna tylko po krótszych stronach domu. Związku z tym pytanie kolejne mi się nasuwa. Skoro wmyśl nowych przepisów dom można budować przy granicy działki lub w odległości 1,5 m (jeśli działka jest węższa niż chyba 16m ) więc rozumiem że z jednej strony mogłabym budować przy granicy a z drugiej zostawić 3 m. Czy mogę budować przy granicy z jednej strony a z drugiej zostawić 1,5 m? Uprzedzając pytania nie mam możliwości odkupienia działek obok (jeden sąsiad nie bierze pod uwagę sprzedaży, a drugi za dużo sobie wycenił) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 07.03.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Moim zdaniem nie ma sensu wstawiać domu w taką wąską kiszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 07.03.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Działka to podłużny prostokąt. Z jednej strony stoi dom moich rodziców a z drugiej są pola (i każdy sąsiad obok ma identycznie). Zastanawiam się nad budową z drugiej strony działki. Niestety jej szerokość z tamtej strony jest 7 m. Związku z tym pytanie jest następujące czy ma sens budować się na tak wąskiej działce. Myślałam o tym projekcie http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-dom-w-ostrozkach-hm18/ oczywiście po drobnych przeróbkach (zwężeniu go i przeniesieniu łazienki do pokoju, schody poszczamy wtedy po całej długości). Oczywiście okna tylko po krótszych stronach domu. Związku z tym pytanie kolejne mi się nasuwa. Skoro wmyśl nowych przepisów dom można budować przy granicy działki lub w odległości 1,5 m (jeśli działka jest węższa niż chyba 16m ) więc rozumiem że z jednej strony mogłabym budować przy granicy a z drugiej zostawić 3 m. Czy mogę budować przy granicy z jednej strony a z drugiej zostawić 1,5 m? Uprzedzając pytania nie mam możliwości odkupienia działek obok (jeden sąsiad nie bierze pod uwagę sprzedaży, a drugi za dużo sobie wycenił) Pozdrawiam możesz wybudować jak piszesz ale zawsze też dobrze zadzwonić/podjechać do starostwa i podpytać czy nie będą robić problemów... ja bym zostawił 3m. co do zasadności to już sama musisz sobie powiedzieć czy chcesz inwestować pieniądze w taki dom czy nie lepiej np poczekać trochę i kupić bardziej wymiarową działkę - wszystko zależy od oczekiwań. MI osobiście taki dom by nie pasował - choć np Anglicy żyją całe życie w takich wąskich domach;) Edytowane 7 Marca 2016 przez .:Paco:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.03.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną ( dla szerokości działki mniejszej niż 16m ) oznacza odległość nie mniejszą niż 1,5 m " ( z każdej strony ) oraz przy spełnieniu warunku, że jest to zabudowa jednorodzinna uwzględniająca przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, tj. dot. naturalnego doświetlenia pomieszczeń, czasu nasłonecznienia + przepisy pożarowe.Wyjątek od reguły jw mogą stanowić dopuszczenia zawarte w Warunkach Zabudowy lub zapisach Planu Miejscowego.Ogólnie zabudowa na działce o szer. 7m przy bocznych niezabudowanych działkach to Sience Fiction, ponieważ generuje szerokość użytkową budynku około 3,5m z brakiem możliwości doświetlenia od strony granic działek sąsiednich.- proponuje najpierw wystąpić o Warunki Zabudowy ( lub wypis z Planu Miejscowego ), które określą możliwości zabudowy. Edytowane 7 Marca 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 07.03.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną ( dla szerokości działki mniejszej niż 16m ) oznacza odległość nie mniejszą niż 1,5 m " ( z każdej strony ) oraz przy spełnieniu warunku, że jest to zabudowa jednorodzinna uwzględniająca przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, tj. dot. naturalnego doświetlenia pomieszczeń, czasu nasłonecznienia + przepisy pożarowe. Wyjątek od reguły jw mogą stanowić dopuszczenia zawarte w Warunkach Zabudowy lub zapisach Planu Miejscowego. Ogólnie zabudowa na działce o szer. 7m przy bocznych niezabudowanych działkach to Sience Fiction, ponieważ generuje szerokość użytkową budynku około 3,5m z brakiem możliwości doświetlenia od strony granic działek sąsiednich. - proponuje najpierw wystąpić o Warunki Zabudowy ( lub wypis z Planu Miejscowego ), które określą możliwości zabudowy. Na mojej ulicy własnie wybudował sie dom dokładnie w granicy działki, tak że mur domu pokrywa sie z ogrodzeniem. Wiec jak to mozliwe? dom jest juz po odbiorach bo mieszkają więc wszystko prawnie ok. Dzialke maja jakies 14m szeroką. Edytowane 7 Marca 2016 przez Aaricia23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 07.03.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Na mojej ulicy własnie wybudował sie dom dokładnie w granicy działki, tak że mur domu pokrywa sie z ogrodzeniem. Wiec jak to mozliwe? dom jest juz po odbiorach bo mieszkają więc wszystko prawnie ok. Dzialke maja jakies 14m szeroką. To ze mieszkaja nie jest jednoznaczne z odbiorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 07.03.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 http://weburbanist.com/wp-content/uploads/2010/06/Narrow_Buildings_5.jpghttp://weburbanist.com/wp-content/uploads/2010/06/Narrow_Buildings_8.jpghttp://weburbanist.com/wp-content/uploads/2010/06/Narrow_Buildings_11a.jpghttp://weburbanist.com/wp-content/uploads/2010/06/Narrow_Buildings_main.jpg i coś z Polski ( w najszerszym miejscu 156cm) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Keret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.03.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 ... Dom Kereta jest chyba najlepszym przykładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 07.03.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Takie budynki które pokazaliście to jest jedna wielka pomyłka. Na działce 7m dom miałby max 4m szerokości. Ani to wyglądu nie będzie miało a z funkcjonalnością też nie będzie miało nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 07.03.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Dodam od siebie że taką nieruchomość będzie ciężko sprzedać, gdyby była taka potrzeba. Choć na ogół większość osób oburza się słysząc ten argument bo przeciez budują na całe życie i nikt nigdy sprzedawać domu nie będzie .... Ale różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.03.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 prawda jest taka, że atrakcyjnych działek budowlanych - coraz mniej. Te które są atrakcyjne kosztują dużo, inne mają większe lub mniejsze wady. Pozostają działki rolne ( wąskie i długie ) - traktor przejedzie, ale z budową, czy też realizacją planów inwestycyjnych trochę " pod górę " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.03.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 A tak na poważnie.Skoro sąsiedzi mają takie same działki to nie da kupić się od nich jednego takiego tasiemca? Działka miałaby wtedy 14m i nie byłoby żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolkajak 08.03.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Jak masz możliwość to kup szerszą działkę ale jak masz do wyboru mieszkanie w bloku lub ciasny ale wlasny dom to wybierz dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 08.03.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Może zamiast odkupywać działkę dogadać się z sąsiadem i przekształcić dwie "kiszki" na dwie bardziej kształtne działki? Teoretycznie sąsiadowi też się to powinno opłacać. Jaki jest drugi wymiar działki i czy w MPZP całość jest budowlana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 ja mam dom postawiony w granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 09.03.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 ja mam dom postawiony w granicy Teraz ten dom był budowany? Czy kilkanaście lat temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 teraz. Ale dom jest szerszy od tej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasysiak 14.03.2016 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) Niestety nie ma możliwości odkupienia działek obok. Szerokość domu raczej nie przeszkadza. Doświetlenie (a raczej jego brak)j też by mi nie przeszkadzało (bo strony wschód i zachód). Drugi wymiar byłby około 25 m. Zobaczę co mi powie starostwo (ale to dopiero jak się skończy prostowanie spraw spadkowych). Edytowane 14 Marca 2016 przez kasiasysiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 14.03.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Niestety nie ma możliwości odkupienia działek obok. Szerokość domu raczej nie przeszkadza. Doświetlenie (a raczej jego brak)j też by mi nie przeszkadzało (bo strony wschód i zachód). Drugi wymiar byłby około 25 m. Zobaczę co mi powie starostwo (ale to dopiero jak się skończy prostowanie spraw spadkowych). skoro nic ci nie przeszkadza to buduj. moze bedziesz tam szczesliwa. ja bym nie byl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawniczka1 23.03.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 i brawo Ty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts