Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką maszynę potrzebuję

Recommended Posts

Witam, sprawa wyglada tak, ze w tamtym roku nawiozlem ziemi pod trawnik, zostawilem to na zime zeby siadlo. Teraz chcialem sie wziac za urzadzanie trawnika, tylko zeby dokladnie wyrownac musze troche wzruszcy ziemie. Jest jakies urzadzenie ktorym moge to zrobic? Glebogryzarka odpada bo za gleboko bierze, raz ze jak przoram na 20cm to znowu jak siadzie to bedzie nierowno a dwa ze mam rozprowadzone rury do nawodnienia, potrzebuje cos cos grzyzie na glebokosc 3-5cm. Probowalem areatorem wertykulatorem ale nie sprawdzilo sie. A grabkami 500m trawnika nie bardzo usmiecha mi sie to drapac. Jakies pomysly?

raczej tylko glebogryzarka i szybko się z nią przemieszczać to aż tak głęboko nie weźmie, ale nawet jeśli to do nawodnienia nie powinna sięgnąć, rurki raczej są głębiej wkopane. ja mam jakieś 30cm w glebie, nie wiem jak u Ciebie, ale sądząc po wielkości zraszacza i po złączkach może być podobnie. po tym zabiegu jak zwałujesz to wyrównasz teren i nic nie siądzie, wał zrobi swoje.

raczej tylko glebogryzarka i szybko się z nią przemieszczać to aż tak głęboko nie weźmie, ale nawet jeśli to do nawodnienia nie powinna sięgnąć, rurki raczej są głębiej wkopane. ja mam jakieś 30cm w glebie, nie wiem jak u Ciebie, ale sądząc po wielkości zraszacza i po złączkach może być podobnie. po tym zabiegu jak zwałujesz to wyrównasz teren i nic nie siądzie, wał zrobi swoje.

A jest cos delikatniejszego niz glebogryzarka?

A jest cos delikatniejszego niz glebogryzarka?

Brona pazurowa?

http://www.jonsered.com/dimage.axd/productHuge/h310-0046/800x600/5bd73249.png

http://cdn.mcculloch.com/dimage.axd/productDetail/h310-0047/brona-pazurowa-42b8485a.png

Tylko nie wiem gdzie by to pożyczyć, bo kupować na jeden raz bez sensu, tym bardziej że jako akcesoria do traktorków ogrodowych, cenę ma z kosmosu (jak na takie coś).

Spróbuj popytać w wypożyczalniach sprzętu ogrodniczego i u sprzedawców.

Zabawka jest niby do podpięcia do traktorka lub ridera, ale idzie to pociągnąć metodą Czereśniaka. Ewentualnie trzeba będzie trochę dociążyć np. niewielkim workiem piasku i z przodu zamontować np. kawałek wygiętego pręta, żeby się za bardzo do przodu nie przechylało.