seba_999 07.03.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Witam serdecznie, Zdecydowałem się na założenie tego tematu z powodu braku odnalezienia w Internecie jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania. Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział, bo temat z pogranicza wykończenia ścian i izolacji... Do rzeczy - mieszkanie ma taki układ: Ściany oznaczone kolorem niebieskim to zewnętrzne. Dom wielorodzinny z cegły, nieocieplony. Mieszkanie na parterze. Sufit w salonie na wysokości 3m, jest brzydki i trochę słychać sąsiada z góry. Dlatego też wymyśliłem sufit podwieszany. Chciałbym obniżyć o jakieś 20 cm. Planuję konstrukcję aluminiową z profili UD30 i CD60, na wieszakach obrotowych przymocowanych na kotwach do obecnego sufitu. Na stelaż z profili chciałbym położyć wełnę mineralną Rockwool 5 cm. I tutaj pojawiają się przemyślenia, mianowicie... W rogu pomieszczenia czuć, że "ciągnie". Domyślam się, że jest tam mostek termiczny. Generalnie pleśni i grzyba na mieszkaniu nie ma, ale jak zaniedbamy wietrzenie to pojawia się wilgoć w tych miejscach, która znika po przewietrzeniu. Wentylacja wydaje się kiepska - w kuchni okap z wywiewem na zewnątrz, w łazience "wentylator" z kanale wentylacyjnym. Innych "kratek" nie stwierdzono. Okna wymienione kilka lat temu, plastikowe. I teraz pytania: 1. Czy na stelaż powinienem dać folię paroizolacyjną? 2. Czy budowa takiego sufitu nie spowoduje, że pod nim zacznie się wylęgarnia grzyba (z uwagi na mostek termiczny) 3. Czy macie jakieś inne sugestie? (na ocieplenie budynku z zewnątrz raczej nie ma szans... Z tego co mówią inni mieszkańcy, Spółdzielnia ma to w miejscu gdzie plecy pękły i utraciły swoją szlachetną nazwę...). Z góry dziękuję za porady i poświęcony czas. Pozdrawiam Edytowane 7 Marca 2016 przez seba_999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 07.03.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Jeżeli powyżej masz ogrzewane pomieszczenie to możesz sobie darować paroizolację - skoro teraz na suficie nie skrapla Ci się wilgoć to i później nie będzie. W pomieszczeniach musisz zadbać o właściwą wentylację (niezależnie od tego czy zrobisz sufit czy nie) - piszesz, że szczelniejsza stolarka jest od kilku lat więc może grzyb JESZCZE się nie rzucił, bo pilnujesz się z przewietrzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 07.03.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Co do foli to nie do końca mam zdanie bo teoretycznie być powinna aby zabezpieczyć wełnę przed wchłanianiem wilgoci ale skoro piszesz, że w tym narożniku "ciągnie" to taka folia może sprawę pogorszyć bo z powodu braku wentylacji może dojść do rozpoczęcia nowych form życia, niekoniecznie chcianych przez nas. Tak więc temat foli zostawiam i niech inni się wypowiedzą, natomiast chciałem zapytać co/jaki efekt chcesz osiągnąć dając 5 cm wełny? Bo to ani nie będzie ciszej ani cieplej więc szkoda w ogóle inwestować a będziesz miał 20 cm przestrzeni, pomyśl chwilkę nad tym??? Takie 15 to minimum, moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 07.03.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Więcej wełny zawsze ciszej, ale jeżeli jak pisze seba_999 sąsiada tylko trochę słychać, to i 5 cm wełny plus GK poprawi znacząco sytuację. Ważne, żeby wziąć wełnę przeznaczoną do izolacji akustycznych i SZCZELNIE ją ułożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_999 09.03.2016 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Witam serdecznie, Bardzo dziękuję za odpowiedzi i poświęcony czas.Reasumując - nie będę kładł folii paroizolacyjnej.Co do samej wełny. Po przekopaniu marketów z tego typu wyrobami zdecydowałem się na Rockwool Acoustic 70mm. Przy mojej powierzchni sufitu, sama wełna wyjdzie 200 zł. Przy wybraniu 100mm jest to kwota bliska 280 zł, a nie ukrywam, że to już dla mnie dużo. Inni producenci mają owszem taniej, ale tylko Rockwool deklaruje pochłanianie dźwięków. Chyba, że możecie Panowie zaproponować coś od siebie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 10.03.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Jest ok, i grubość i rodzaj. Analogiczne produkty wszystkich porządnych producentów będą miały w praktyce identyczne parametry i ceny. Różnice w cenach bardziej tu zależą od hurtowni niż producenta:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 12.03.2016 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Witam serdecznie, Zdecydowałem się na założenie tego tematu z powodu braku odnalezienia w Internecie jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania. Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział, bo temat z pogranicza wykończenia ścian i izolacji... Do rzeczy - mieszkanie ma taki układ: [ATTACH=CONFIG]349134[/ATTACH] Ściany oznaczone kolorem niebieskim to zewnętrzne. Dom wielorodzinny z cegły, nieocieplony. Mieszkanie na parterze. Sufit w salonie na wysokości 3m, jest brzydki i trochę słychać sąsiada z góry. Dlatego też wymyśliłem sufit podwieszany. Chciałbym obniżyć o jakieś 20 cm. Planuję konstrukcję aluminiową z profili UD30 i CD60, na wieszakach obrotowych przymocowanych na kotwach do obecnego sufitu. Na stelaż z profili chciałbym położyć wełnę mineralną Rockwool 5 cm. I tutaj pojawiają się przemyślenia, mianowicie... W rogu pomieszczenia czuć, że "ciągnie". Domyślam się, że jest tam mostek termiczny. Generalnie pleśni i grzyba na mieszkaniu nie ma, ale jak zaniedbamy wietrzenie to pojawia się wilgoć w tych miejscach, która znika po przewietrzeniu. Wentylacja wydaje się kiepska - w kuchni okap z wywiewem na zewnątrz, w łazience "wentylator" z kanale wentylacyjnym. Innych "kratek" nie stwierdzono. Okna wymienione kilka lat temu, plastikowe. I teraz pytania: 1. Czy na stelaż powinienem dać folię paroizolacyjną? 2. Czy budowa takiego sufitu nie spowoduje, że pod nim zacznie się wylęgarnia grzyba (z uwagi na mostek termiczny) 3. Czy macie jakieś inne sugestie? (na ocieplenie budynku z zewnątrz raczej nie ma szans... Z tego co mówią inni mieszkańcy, Spółdzielnia ma to w miejscu gdzie plecy pękły i utraciły swoją szlachetną nazwę...). Z góry dziękuję za porady i poświęcony czas. Pozdrawiam będzie 2. obniż sufit wyłacznie o grubość izolacji. wstaw nawietrzniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts