kamilakn87 08.03.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Potrzebuję pomocy w zakresie oświetlenia pokoju małego dziecka - jakie światło nie będzie szkodliwe dla wzroku ? Czy wybrać żarówki typu Led? Jakie światło białe czy żółte? Jaka moc - obecna 40 vat jest niewystarczająca do czytania czy rysowania...Czy mocniejsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 08.03.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 (edytowane) Potrzebuję pomocy w zakresie oświetlenia pokoju małego dziecka - jakie światło nie będzie szkodliwe dla wzroku ? Czy wybrać żarówki typu Led? Jakie światło białe czy żółte? Jaka moc - obecna 40 vat jest niewystarczająca do czytania czy rysowania... Czy mocniejsze ? Ja w okresie nauki, w małym pokoju ok. 3x3 miałem 160W (4x40 - reflektorki) na suficie + 40W na biurku + halogen 50W do czytania na tapczanie. Każdy rodzaj światła będzie odpowiedni. Edytowane 8 Marca 2016 przez muchenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolkajak 08.03.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Ja przy odrabianiu lekcji właczam dodatkową lampe żeby nie męczył sobie wzroku moj siostrzeniec a moja siostra mowi, że to go razi i ma jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 08.03.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Trochę to zależy od wieku dziecka - im starsze tym lepiej samo określa, czego potrzebuje. Na biurko mała lokalna lampka o raczej mocnym świetle. I tu proponowałbym tradycyjną żarówkę, albo mały halogenek, z możliwością łatwego ustawienia reflektorka. Zwróć uwagę, jak wyglądają kolory w świetle tej lampy. Główne światło w pokoju to odpowiednik tradycyjnej 60-75 watowej żarówki w pokoju ok. 10m, jeśli pokój jest ciemny (ciemne meble, kolorowe ściany, ciemny klosz) to odpowiednio więcej. Lampka do czytania przy łóżku. I dobrze jeszcze małą lampkę do stonowanego światła - może oświetlać obrazek, półeczkę itp (zwłaszcza, jak dziecko małe). Ale i tak, im więcej będzie robić przy świetle dziennym, tym lepiej. Czyli zwróć uwagę na ustawienie biurka względem okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.03.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Ja w okresie nauki, w małym pokoju ok. 3x3 miałem 160W (4x40 - reflektorki) na suficie + 40W na biurku + halogen 50W do czytania na tapczanie. Każdy rodzaj światła będzie odpowiedni. Nie każdy, kolego, nie każdy. Im bardziej zbliżony do światła dziennego, tym lepiej. Dochodzą jeszcze takie czynniki, jak olśnienie (przykre, dekontrastujące, odbiciowe), barwa i jej wygląd, rozkład luminancji, natężenie tego oświetlenia itd. Kłania się norma PN-EN 12464-1:2012 wersja polska Światło i oświetlenie -- Oświetlenie miejsc pracy -- Część 1: Miejsca pracy we wnętrzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 09.03.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Nie każdy, kolego, nie każdy. Im bardziej zbliżony do światła dziennego, tym lepiej. Dochodzą jeszcze takie czynniki, jak olśnienie (przykre, dekontrastujące, odbiciowe), barwa i jej wygląd, rozkład luminancji, natężenie tego oświetlenia itd. Kłania się norma PN-EN 12464-1:2012 wersja polska Światło i oświetlenie -- Oświetlenie miejsc pracy -- Część 1: Miejsca pracy we wnętrzach Ocho, kolejny wiejski filozof. To żeś pomógł..... Ciągle gdzieś takich spotykam. Jak nie elektryk to mechanik, a nawet na składzie opału. Ciekawe czemu lekarze, prawnicy czy nie mają takiej filozoficznej skłonności? A ostatnio jeszcze gazownik.Gostek miał podłączyć piecyk jak zaczął filozofować... nie podobała mu się za krótka o 1 cm rura spalinowa, narzekał na przekroje rur 'panie kto panu to montował nie będzie miał pan ciśnienia i ciągu w kominie', a instalacja robiona przez polecanych fachowców z dużym doświadczeniem, których też polecam - pogoniłem i sobie sam podłączyłem - bez zbędnej filozofii. Hmm, myślę, że im prostszy zawód wykonywany tym większą trzeba otoczkę magii i sztuki wytworzyć, żeby się sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.03.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 (edytowane) Ty też filozof, ale nie wiadomo skąd, nie wiadomo dlaczego ... istnieje. Ot, taka sobie wegetacja. Ciekawe czemu lekarze, prawnicy czy nie mają takiej filozoficznej skłonności? To jeszcze mało wiesz i widziałeś. Zapytaj lekarza, czy wejdzie na jakiekolwiek forum i udzieli ci porady, i to darmowej. W życie się nie spotkasz. To samo z prawnikami - TYLKO porada płatna. Z jakiej dziury wylazłeś, że o takich sprawach nie wiesz ? Edytowane 9 Marca 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.09.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Potrzebuję pomocy w zakresie oświetlenia pokoju małego dziecka - jakie światło nie będzie szkodliwe dla wzroku ? Czy wybrać żarówki typu Led? Jakie światło białe czy żółte? Jaka moc - obecna 40 vat jest niewystarczająca do czytania czy rysowania... Czy mocniejsze ? Najbardziej zbliżone do światła słonecznego są niestety normalne żarówki. Najlepiej zmień te 40W na silniejsze a dodatkowo na biurku zamontuj dodatkowe oświetlenie. Żarówki halogenowe nie nadają się gdyż szybko męczą wzrok, świetlówki kompaktowe są w zasadzie OK ale nie oddają dobrze barw która zmienia się z czasem, odnośnie LED-ów to nadają się te droższe markowe o barwie ciepłej czyli emitującej żółtawe światło zbliżone do naturalnego, w których diody są przysłonięte mleczną lub rozpraszającą szybką tak aby diody nie były bezpośrednio widoczne przez oczy i nie odbijały się od przedmiotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qmite 16.09.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Jeszcze odnośnie LED, zauważyłem że duża ich część miga 50hz. Trudno to zauważyć ale można np. patrząc "kątem oka" na żarówkę albo machając ręką przed żarówką - jak mruga będzie efekt stroboskopowy, jak nie - ruch będzie płynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts