Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy czy cemetowo-wapienny?

Recommended Posts

1) 3000 zł na materiał do tynków tradycyjnych na 480 m3: piasek, cement, wapno - to chyba jakaś pomyłka

2) tynki tradycyjne wykańczane na gładko są około 50% droższe od tynków gipsowych - chyba tez coś nie tak (na odwrót to bym sie zgodził :wink: )

Fakty są takie że

Za tynk gipsowy zapłaciłem

10zł robocizna + 7 zł materiał do tego VAT 7%

Za samą robociznę za tynki i gładzie zapłacił bym

10zł robocizna za tynki + 7zł robocizna za gładzie oczywiście do tego też VAT 7% (tylko że przy tradycyjne tynki wykonują często osoby nie będące płatnikami VAT, a dla mnie faktura to podstawa do odliczeń) Tak więc widać już teraz że tynk tradycyjny zacierany gładzią gipsową nie ma szans być tańszy od tynku tradycyjnego.

Co do tych trzech tysięcy to powołałem się na post zbys powyżej mojego (tylko brakuje nam informacji na ile m2 tego tynku wydał 3000 więc rzeczywiście nie powinienem się powoływać na tą informację)

Aby rzetelnie oszacować koszty materiałów przy tynkach tradycyjnych muszę się zapytać forumowiczów ile zużywa się:

ton piasku na 100m2 tynku (około 32 zł za tonę z przywozem)

ton cementu na 100m2 tynku (około 800zł/tona)

worków wapna na 100m2 tynku (około 10 zł za worek 25kg)

i worków gładzi na 100m2 tynku. (około 25 zł za worek 25 kg)

O cenę tych materiałów tynk tradycyjny zacierany gładzią będzie droższy od gipsowego

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uller

Ja w zeszłym roku na wiosnę płaciłem za tynki cem-wap katergori 4f czyli 3 warstwowe z gładzą wap-piask 9 zł za robociznę i ok. 2,5 zł materiały za m2. Jeśli chodzi o tynki gipsowe to ceny sensownych ekip wachały się na poziomie 19...23 zł. R+M za m2. Po obejrzeniu tynków gipsowych które ponoć miały być rewelacyjne tak przynajmniej były zachwalane przez ekipy stwierdziłem że szkoda kasy na gipsy. Aby tynki gipsowe wygladały ładnie i nie raziły tandetą muszą być wykonane jak już pisałem perfekcyjnie i do tego jeszcze muszą być pomalowane naprawdę doskonałymi farbami (czytaj drogimi). Tylko wtedy wygląda to naprawdę ładnie i jest warte swojej kasy. Dodatkowy Kłopot z gipsami jest taki że nie są zalecane (czyli nie nadają się) do pomieszczeń wilgotnych to stanowi spory problem bo ludzie od gipsów nie bawią się w tynki cem-wap. Więc aby wszystko było zrobine zgodnie ze sztuką budowlaną należy zamówić nastepną ekipę do tynkowania łazienek, pralni, kuchni itp. tynkiem cem-wap

Pozdrawiam

Gdybym znalazł porządną ekipę do tynków tradycyjnych i koszty były by niższe od kosztów tynku gipsowego (tego o którym pisałem) to wybrał bym tynk tradycyjny.

Niestety ja akurat trafiałem jedynie na drogich lub nierzetelnych wykonawców tynków tradycyjnych. Rozsądnym rozwiązaniem były tynki tradycyjne + gładzie gipsowe ale jak pisałem wcześniej koszty przerosły moje możliwości finansowe.

ponieważ bzdury tu wypisywane są nagminie więc tym co piszą o "zdrowotności " tynków gipsowych spieszę powiadomić , iż rzeczywiście prawdziwy gips jest materiałem wysoce przyjaznym dla zdrowia , ale niech któś spróbuje z gipsu szpachtlowego wykonać tynk,

Masy tynkarskie gipsowe mają w sobie najwyżej 40 % gipsu reszta to polimerowe wypełniacze czy napełniacze i inne badziewie poprawiające plasyczność i oźniające czas wiązania.

Czesto wykonywane z pohutnicznych odpadów. o wysokiej prominiotwórczośći ( oczywiście wszystko w zakresach normy)

Prównywanie takiej mieszanki z typową zaprawą cem-wap i mówenie o jej zdrowotnej "przewadze" świadczy całkowicie o ignorancji i nieznajomości tematu ,

Liczba ludzi odwiedzających dermatologiczne przychodnie i dowiadujących się , że przyczyną uczulenia jest m.in. gładź gipsowa czy tynk gipsowy powiększa się z roku na rok

Ale jest to temat tabu - bo przecież wszystko jest zgodne z normą.

Faktem jest , że tynk gipsowy ładnie wygląda ale nie można nikomu wmawiać , że jest zdrowotny

Moje porównanie kosztów tynku gipsowego a tradycyjnego wypadła w tej chwili tak jak pisałem +3000pln ale muszę tylko kupić gips 8pln za worek i sam w wolnym czasie "poszpachlować" . Bez dyskusji.

Moja powierzchnia tynkarska wynosiła 498m2

Czyli na razie górą tynki tradycyjne.

Tak sobie myśl, dlaczego tradycyjny tynk akurat na porotherm...

I wymyśliłam - ale nie mam pojęcia, czy słusznie: dlatego, że w ścianie z porothermu nia ma (prawie albo wcale) zaprawy cementowo - wapiennej; a wapno jest najskuteczniejsze na grzyby...

więc może tynk cem. - wap. ma być tym elementem grzybobójczym?

Co o tym myślicie?

Tak sobie myśl, dlaczego tradycyjny tynk akurat na porotherm...

I wymyśliłam - ale nie mam pojęcia, czy słusznie: dlatego, że w ścianie z porothermu nia ma (prawie albo wcale) zaprawy cementowo - wapiennej; a wapno jest najskuteczniejsze na grzyby...

więc może tynk cem. - wap. ma być tym elementem grzybobójczym?

Co o tym myślicie?

Nie Joasiu albo tak albo jak uważasz.

Według mojej ograniczonej wiedzy dlatego daje się na ścianę z porothermu tynk tradycyjny bo pozwala na to technologia ścian jednowarstwowych, w której często stosowanym materiałem jest pustak poryzowany. Po drugie w ścianach z porothermu można stosować zaprawy cementowo-wapienne. Po trzecie czy widziałaś gdzieś ostatnio, jakieś grzyby bo ja tylko kurki przygraniczne :lol: .

Moj dom to okolo 518 m2 scian wewn. do tynkowania ...

Wydalem okolo :

200 piasek ...

580 cement ... 1,61 T

520 wapno ... 1,31 T

220 unigrunt ... 75 kg

200 inne pierdolki ( listwy itp. )

to razem daje okolo 1800 zł. czyli 3,32 zł/m2 tynku ( unigrunt + pierwsze obrzucenie + tynk wlasciwy ) robocizna to okolo 8 zł /m2

czyli koszt tynku to 11,32 zł

do tego material do gipsowania okolo 1 zł /m2 i robota 5 zł /m2

z tego widac ze calkowity koszt sciany nba gladko to okolo 17 - 18 zł / m2 ... jest to porownywalne z gipsowym...

Zaleta gipsowego jest czas kladzenia i czystosc roboty ...

ja kladlem klasyczny bo mam tate murarza i kwota za robote byla symboliczna ( calosc wyjdzie mnie ponizej 10 zł /m2 ).

Mialem tez oferte na gipsowy - 19 zł /m2

• 2 months później...

Mam położone tynki cem-wapienne i nie wiem jak je wykończyć. Szukam jakieś gotowej masy tynkarskiej (raczej nie gips), czy Ktoś może mi coś niedrogiego polecić.

Agnikkrol

Mnie podobaja się tynki cem-wap kategori 4f wykończone gładzią wapienno piaskową.

Co to jest i gdzie się to kupuje?

W lipcu robiła mi ekipa tynk cementowo-wapienny z agregatu.

Powierzchnia tynków - 970m2 :o

Robocizna z listwami - 7,5zł/m2

Czas wykonania 6 dni roboczych :o Okna pozaklejane, potem posprzątane. Tynki Kat 4.

Materiały (piasek - 3 stary, cement - 3,2T, wapno - 2T) w sumie - 1500zł

Teraz robię samemu gładzie:

Materiał - 2zł/m2

Robocizna - 0zł/m2 :wink: (+piwo)

W sumie daje to uwaga - 11zł/m2 8)

Kto sie do tego zbliży z tynkami gipsowymi ?!?

mam tynki cementowo wapienne na większość z nich położyłem gładź gipsową, póżniej malowałem wałkiem emulsją, wizualnie nie ma różnicy pomiędzy jednym a drugim.

kortezjan - lejesz miód na me serce :wink:

Też mam wszędzie tynki c-w i uważam, że jeżeli są dobrze zrobione i z dobrego materiału (piasek) to szkoda czasu i kasy na przykrywanie ich gładzią gipsową - bo skoro niema różnicy to po co przepłacać.

Wystarczy delikatnie przetrzeć siatką ścierną żeby zrzucić luźne ziarenka piasku. Zrobiłem tak u siebie i powierzchnia ściany jest równa i gładziutka jak pupa niemowlaka. Potem grunt i malowanie. Przy jakości i kryciu dzisiejszych farb nie powinno być widać różnicy.

• 2 years później...
Witam.Jestem w trakcie nakladania tynku cementowo -wapiennego.Trafilam na okres zimowy,poniewaz ekipa nie miala wczesniej czasu,odkladali te prace na trudniejsze warunki atmosferyczne.Jestem ciekawa jaki bedzie efekt koncowy,poniewaz nie wysycha tak jak powinno.Niestety zima.Mam nawet wstawiony piecyk cyganek aby zmienil temperature w pomieszczeniach.Ale boje sie mimo wszystko. :( POzdrawiam serdecznie .

Co do twardości, to wielka bzdura - twardy jak kamień, jedyne co może być z tym związane, to może być kruchy, ale tego nie wiem.

Szukam takiego kamienia. - chyba że jest z papieru.

Tynk gipsowy ma najniższe wytrzymałości ze wszystkich tynków 1,5 MPa, tynki CW, w zależności od składu od 2,5 MPA w górę, cementowe jeszcze więcej.

Tynki najlepiej dobierać indywidualnie do każdego pomiezczenia w zależności od sposobu użytkowania. To jest optimum - wcale nie musi cały dom być zrobiony w jednej technologii.