Przemek1982 09.03.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Witam ,jaką polecacie oczyszczalnie przydomową do 10 tys ,gliniane podłoże ,może już ktoś korzysta i jest bardzo zadowolony .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.03.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Na glinianym podłożu to jakość nie ma znaczenia a głównie ilość , głębokość i rodzaj gałęzi rozsądzających.Bakterie zrobią swoją robotę zawsze tylko gdzie Ty na glinie się z tą wodą podziejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 12.03.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 ja tez mam gliniasty teren i mam mieć sbra z tzw pochłaniaczem roślinnymw skrócie drenaż płytko w warstwie ornej, wyłożony kamieniami i na wierzchu rośliny posadzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 12.03.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Witam, Jak czytam tekst " z pochłaniaczem roślinnym" to pewnie Haba??? ja tez mam gliniasty teren i mam mieć sbra z tzw pochłaniaczem roślinnym w skrócie drenaż płytko w warstwie ornej, wyłożony kamieniami i na wierzchu rośliny posadzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 13.03.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 tak haba, a co kiepskie to rozwiązanie z tym pochłaniaczem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 13.03.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Glina jest glina, fajne i marketingowe określenie "pochłaniacz roślinny" - czy mam rozumieć, ze to rośliny pochłaniają? Wydaję mi się, że jeśli nie jest to całkiem nieprzepuszczalny grunt to gdybyś zrobił dobrą wymianę gruntu + ułożenie typowego drenażu - oczywiście najpłycej jak się tylko da to osiągnął byś to samo a może nawet lepszy efekt. W przypadku gruntów innych niż dobrze przepuszczalne ja osobiście odradzam kombinowanie w jakieś pochłaniacze, pakiety na trudne warunki itp. Dobra wymiana gruntu + odpowiedniej ilości i jakości kruszywo i musi działać (o ile nie są to jakieś iły, gliny w stanie twardo plastycznym itp) bo w tych trudnych gruntach, które wymieniłem to nawet pochłaniacz roślinny nie pomoże. Wtedy poszukiwanie jakiegoś cieku wodnego i pozbycie się tych oczyszczonych ścieków. Inna sprawa to sama oczyszczalnia - nie wiem też, które urządzenie Tobie zaproponowano czy pseudo SBR czyli SBR PRIMO czy SBR PRIMO+ czy może BIOSTAR. Wszystkie to przepływówki. tak haba, a co kiepskie to rozwiązanie z tym pochłaniaczem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 13.03.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 z tego co się ja dowiedziałem to taki ulepszony drenaż pod spód idą kamienie, ale można tam sadzić rośliny jeszcze, z tego co się orientuje na zwykłych nie można sadzić nic, a przemawia do mnie jeszcze to że do tego drenażu trafiają już oczyszczone ścieki a nie jak w zwykłej drenażówce następuje oczyszczanieczyli mniejsze szanse że się zapcha drenaż , więc wątpię że zwykłym drenażem osiągne ten efekt lub lepszydrugi instalator proponował mi In dran i mówił że będzie chodziła na glinie, ale z tego co wyczytałem w necie nie do końca w to wierze,ta pierwsza wersja bardziej mnie przekonuje, po za tym rozmawiałem z dwoma kolesiami co maja tą habe juz 2 i 5 lat i nie narzekają nic na razie, dodatkowo instalator mówi jak wezmę go na serwis raz w roku (120zl) to daje 10 lat gwarancji że będzie cała oczyszczalnia sprawnie pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 14.03.2016 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Witam, Widzę, że pan mnie nie zrozumiał. Nie promuję tutaj i nie namawiam do oczyszczalni takiej najzwyklejszej z drenażem rozsączającym, namawiam do oczyszczalni mechaniczno-biologicznej po której oczyszczone ścieki trafiają do drenażu a nie do jakiegoś pochłaniacza, rośliny pochłaniają kilka procent tej cieczy, reszta musi gdzieś odpłynąć, infiltrować. Jedynie co mogę doradzić, to jeśli budować ten "pochłaniacz" to o jak największej powierzchni. Większa powierzchnia to większe prawdopodobieństwo, że ścieki nie będą zalegały tylko po całej powierzchni rozleją się. Proponowałem drenaż zamiast jakiegoś tam "pochłaniacza" bo jest to system sprawdzony, jak jest zbudowany prawidłowo to będzie działał przez bardzo długi czas. Jak długo działają te pochłaniacze? Jak długo Haba je buduje? Dodam jeszcze, że nie ma dużej różnicy w wielkości poletka gdyby były to ścieki po podczyszczeniu w osadniku a ścieki oczyszczone w oczyszczalni mech-biol. Ilość cieczy jest taka sama, którą wprowadzamy do gruntu. z tego co się ja dowiedziałem to taki ulepszony drenaż pod spód idą kamienie, ale można tam sadzić rośliny jeszcze, z tego co się orientuje na zwykłych nie można sadzić nic, a przemawia do mnie jeszcze to że do tego drenażu trafiają już oczyszczone ścieki a nie jak w zwykłej drenażówce następuje oczyszczanie czyli mniejsze szanse że się zapcha drenaż , więc wątpię że zwykłym drenażem osiągne ten efekt lub lepszy drugi instalator proponował mi In dran i mówił że będzie chodziła na glinie, ale z tego co wyczytałem w necie nie do końca w to wierze, ta pierwsza wersja bardziej mnie przekonuje, po za tym rozmawiałem z dwoma kolesiami co maja tą habe juz 2 i 5 lat i nie narzekają nic na razie, dodatkowo instalator mówi jak wezmę go na serwis raz w roku (120zl) to daje 10 lat gwarancji że będzie cała oczyszczalnia sprawnie pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts