yarecki_wr 10.03.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 (edytowane) Lampa ma 4 żarówki, ale świecą się tylko 2 (nie to nie przepalona żarówki ) Jak zdiagnozować co jest nie tak? Lampe zapala którykolwiek z przełączników - podwójny przełącznik, jednak kiedy włączę prawym a potem dodam lewy, to żarówki zaczynają świecić nieco jaśniej. W odwrotną stronę to jednak nie działa. Edytowane 10 Marca 2016 przez yarecki_wr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.03.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Poprosić elektryka, niech właściwie podłączy lampę (żeby nie było problemu z lampom) do wypustu sufitowego instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.03.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 A co jak elektryk nie zna się na "lampom"? Może pytać hydraulika:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.03.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Może. Wystarczy zaprosić tego ludka, on się zna, on wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 10.03.2016 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 To może najpierw ktoś mi wyjaśni skąd ten humor a potem co zrobić z problemem? Gdybym chciał prosić elektryka nie pisałbym tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 10.03.2016 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 (edytowane) hehe dopiero zauważyłem no i poprawione. OK mądrale to o co może biegać z tą lampą? Edytowane 10 Marca 2016 przez yarecki_wr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.03.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 hehe dopiero zauważyłem no i poprawione. OK mądrale to o co może biegać z tą lampą? Odpowiedź jest bardzo prosta lampa jest źle podłączona;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 11.03.2016 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Zacznij od identyfikacji żył. Przewód ma różnokolorowe żyły, czy nie? Obejrzyj kolory we włączniku i przy lampie, albo użyj neonówkiŻyna N (nie rozłączana we włączniku) musi iść do wspólnego styku obu sekcji lampy, a żyły fazowe (rozłączane) do pozostałych styków. Żyła PE, jeśli jest, do zacisku PE lub wolna, jeśli lampa nie jest w takowy wyposażona.Wyłącz bezpiecznik, poprzekładaj tak, aby było poprawnie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 11.03.2016 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 We włączniku są trzy żyły tego samego koloru- wszystkie czarne. Z drugiej strony są podłączone pod kostkę przy lampie. Z lampy wychodzą 3 kable - zielony i 2 białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.03.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Lampa jest w I klasie ochronności i przystosowana do pracy wszystkich czterech źródeł światłą jednocześnie.Żyła zielono-żółta lampy służy do ochrony przeciwporażeniowej, i jest podłączona do jej obudowy.Wystarczy sprawdzić miernikiem/omomierzem.Chyba że to samoróbka i "twórca" robił, czym miał.Wracamy do postu #2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 14.03.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Lampa jest sprawna? Sprawdź, czy żadna żyła (podejrzana jest ta zielona) nie jest połączona z obudową lampy. Jeśli tak jest, to lampa ma tylko jedną sekcję i wszystkie żarówki będą działać równocześnie. Sprawdzisz to najprostszym miernikiem, fazerkiem albo rozkręć lampę i obejrzyj, co się z nią dalej dzieje.Masz neonówkę?Zdejmij lampę, włącz prąd w instalacji, włącz przyciskiem na ścianie. Weź neonówkę i rozpoznaj, które żyły są fazowe (neonówka świeci), a która nie, nazwijmy ją "niefazową". Wyłącz prąd (bezpiecznikiem). Powieś lampę.Weź parę: fazowa i niefazowa i podłącz do dowolnych dwóch wyjść z lampy Włącz - jeśli wszystkie sekcje świecą się słabym światłem, to niefazową żyłę przekładasz na wolne miejsce, a na zwolnione podpinasz drugą fazową. - jeśli świeci się jedna sekcja, w wolne miejsce podłączasz drugą fazową. I teraz, jeśli wszystko działa jak powinno, to prawie koniec zadania, a jeśli działa albo jedna sekcja normalnie, albo obie przyciemnione, to zamieniasz miejscami pierwszą parę żył.Za każdym razem pamiętasz o wyłączeniu właściwego bezpiecznika. Ostatni etap, to sprawdzenie neonówką, że na pewno, we wszystkich czterech położeniach włącznika, nie masz napięcia na obudowie lampy. Zgaduję, że twórca lampy użył zielonej jako wspólnej (podłączasz do niefazowej żyły z sufitu), a białych jako oddzielnych, absolutnie nie przejmując się klasami ochronności i współczesną kolorystyką. Zatem zacząłbym od niefazowej do zielonej, po sprawdzeniu, że nie ma styczności z obudową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.03.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Sam się nie przejmuj klasami ochronności, nie radź innemu.Jak się gość znajdzie w szpitalu, to też tak napiszesz ?Tylko laik może w ten sposób się wypowiadać (no i murarz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 14.03.2016 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Neonówka jest. Jakiś multimetr też gdzieś był. Trzeba będzie poszukać i popróbować. Wielkie dzięki za super instrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 28.03.2016 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 (edytowane) Ściągnąłem sobie lampę i posprawdzałem neonówką kable wychodzące z sufitu. Tylko jeden jest pod napięciem niezależnie od tego w jakiej pozycji jest włącznik. Dodam jeszcze, że po odłączeniu lampy nie mam prądu na włączniku. Chyba coś tu jest nie tak. Do tego posprawdzałem sobie ciągłość o ile tak to się nazywa od kabli w lampie. Tu też trochę cuda. Zielony daje mi w trzech oprawkach ciągłość na bocznych elementach oprawki a w jednym na środkowym. Jeden z białych na przeciwległych ramionach z jednej strony na bocznym a na drugim ramieniu na środku. Drugi biały daje mi ciągłość na pozostałych ramionach w obu przypadkach na środku. Ostatecznie podłączyłem tak, że świecą wszystkie 4. Edytowane 28 Marca 2016 przez yarecki_wr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts