finlandia 24.03.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Znam taki przypadek. Skończyło się wymianą wszystkich uszczelek w ramach gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 24.03.2016 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Wydaje mi się że mówisz o trochę innym przypadku gdzie woda zaciekała w skrzydło. U mnie przy tej uszczelce która dociska pakiet szybowy krople wody są ale akurat tam woda nie zacieka. Zacieka na uszczelce która dociska skrzydło do ościeżnicy po zamknięciu okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Odświeżam temat niestety.Po prawie dwóch latach problem powrócił. To trzecia zima tego budynku, poprzedniej wszystko było w porządku nic się nie działo. Pierwszej zimy kiedy pomagaliście mi tutaj zrobiłem wszystko jak radziliście. Usunąłem grzyba środkami do tego przeznaczonymi. NIE ozonowąłem domu. Rozszczelniałem okna przez bardzo długi czas, podkręciłem ogrzewanie do końca sezonu grzewczego a problemy z rekuperacją skończyły się wymianą rekuperatora na nowy! Lepszy podobno. Dla nie wtajemniczonych wyjaśnię że po otwarciu okna na jego wewnętrznych ramach, uszczelkach widać skroploną wodę i zarodki grzyba, wilgoci.Sytuacja nie jest tak dramatyczna jak dwa lata temu ale to jej początek. Dlaczego znów powstałem problem??? Kupiłem cyfrowy higrometr i SZOK! W całym domu wilgotność na poziomie średnio 30 % !!! Miejscami 26 % Jak więc to możliwe że wykrapla się wilgoć?? Myślałem że grzyb powrócił bo po prostu wtedy nie wytępiłem go dokładnie (brak ozonowania) ale skąd w takim razie krople wody na uszczelkach?? Wentylacją tak czy siak muszę się zająć bo powietrze jest za suche ale czy to wentylacja spowodowała problem??Bardzo was proszę o pomoc bo to już jak dla mnie anomalie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Aha jeszcze jedno bardzo ważne spostrzeżenie. Problem jest największy w oknach narożnych (wtedy i teraz). Właściwie teraz w oknach zwykłych nic nie widać. Wiem, technolog producenta okien to stwierdził że okna narożne są przez ich łącznik kątowy mniej szczelne niż zwykłe (a może po prostu bardzo nieszczelne). Czy to może wskazywać że problemem w całej sprawie są jednak okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.01.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Cuda A na spokojnie To może być błąd montażowy bo jeśli dobrze rozumiem woda i grzyb pojawia się na wewnętrznej części ościeżnicy i widać po otwarciu skrzydła Jak masz pirometr podaj temperaturę ściany, glifu przy ramie i samej ramy. Otwórz skrzydło i zmierz takze temperaturę ramy w części gdzie wykrapla się woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedź.Ok, pożyczę pirometr i zbadam wszystko tak jak mówisz. Co do montażu to okna były osadzane ciepłych parapetach ze styroduru, po bokach i z góry 3 mm styroduru, oprócz tego te kołnierze na dwie strony zawijane. Ale tak byli to tacy fachowcy że mogli to spiepszyć. Po teście szczelności przecież poprawiali wszystkie okna balkonowe z dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Powiedzcie mi jeszcze.1. Czy jest jakiś zawód, człowiek który zna się na czymś takim, tych zjawiskach wilgoci który by przyjechał, pobadał wszystko, pomierzył sprzętem i stwierdził jednoznacznie co się dzieje??2. Dlaczego przy rekuperacji z nie najgorszym rekuperatorem i domu po teście szczelności jest tak złej jakości powietrze?? Dlaczego 30 % wilgotności tylko?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.01.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 A może zewnętrzna uszczelka nie trzyma i woda po szybie scieka na poziomą czesc profilu a jak jest jej malo może tworzyć ogniska grzybu gdyz woda opadowa zawsze coś tam że sobą niesie To sprawdzisz bardzo prosto ale z pomocą drugiej osoby Otwierasz skrzydłoKładziesz kartkę papieru na uszczelkęZamykasz skrzydloUszczelka powinna przytrzymać kartkę a przy próbie jej wyjecia powinna stawiać lekki opór.Tak sprawdź cały dół i boki po całej wysokosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Przepraszam ale chyba z nerwów nie rozumiem jak wykonać ten test... ale pamiętam że wtedy lałem wodę na okna i wyciekała ona odwodnieniówkami a technolog stwierdził że to normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.01.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 No jeśli wyciekała to tak jak powinna. A nie jesteś w stanie poprzykładać w miarę długą poziomicę do każdej części okna ? Sprawdzić czy nie ma jakiś dużych krzywizn? Bo to co piszesz jest niemożliwe.. Albo totalna lipa w montażu, albo wykonaniu. Albo warunki jakieś nieziemskie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Albo totalna lipa w łacznikach tych narożnych okien?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.01.2018 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Ja zaczynam sobie wyobrażać wszystko. Zakładając, że przyczyna nie leży w wentylacji, to jedyne co mi przychodzi do głowy to maksymalna nieszczelność (nie tylko na powietrze - bo wtedy czułbyś zimno),ale na wodę? Profil nieszczelny? podziurawiony? zacieka na okno po ścianie pod ociepleniem ? Na prawdę to zagadkowe. Zakładam też, że serwis producenta nie dopuszcza myśli o błędzie wykonania stolarki a może nawet gdy widzi błąd montażu to go kryje. Łatwo jest gdybać i posądzać innych o błędy. Bez dobrych oględzin na miejscu przez obiektywnego fachowca możemy tak grilować tą sprawę tygodniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Ale mam udokumentowany test szczelności. Robiliśmy test dymowy. Wykazało owszem nieszczelności ale w oknach balkonowych od spodu.Serwis producenta wprost przyznał że nie zna przyczyny, nie wie, pierwsze widzi. Poprosił przeczekać pierwszą zimę a jak temat powróci to dzwonić.Skąd wziąść takiego fachowca??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.01.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Aha jeszcze jedno bardzo ważne spostrzeżenie. Problem jest największy w oknach narożnych (wtedy i teraz). Właściwie teraz w oknach zwykłych nic nie widać. Wiem, technolog producenta okien to stwierdził że okna narożne są przez ich łącznik kątowy mniej szczelne niż zwykłe (a może po prostu bardzo nieszczelne). Czy to może wskazywać że problemem w całej sprawie są jednak okna? Te okna narożne są połączone systemowym łącznikiem 90 stopni? A czy czasem jego komory nie są otwarte od dołu przez co następuje kompletne wychłodzenie jego wnętrza a w konsekwencji połączonych z nim ram? Co to za system okien? Skraplanie się wody na środkowej uszczelce to może być efekt sporej nieszczelności uszczelki zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Tak jak piszesz! Łącznik 90 stopni otwarty górą i dołem. Ma to sens. Ale czy producent dopuściłby do takiego rozwiązania gdyby faktycznie wychładzało wszystkie ramy? Czy u wszystkich użytkowników tych okien są takie problemy?System Salamander bluEvolution 82, a składa je Abakus na podlasiu. Miały to być super pasywne okna...http://www.abakus-okna.com.pl/pl/produkty/abakus-bluenergy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.01.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Tak jak piszesz! Łącznik 90 stopni otwarty górą i dołem. Ma to sens. Ale czy producent dopuściłby do takiego rozwiązania gdyby faktycznie wychładzało wszystkie ramy? Producent czego? Systemu profili czy okien? Otóż producent systemu przewidział element o symbolu 417210, którego u ciebie nie ma. Swoją drogą jego zastosowanie ma więcej wad niż zalet... W twoim przypadku jeżeli dobrze doczytałem zamontowano okna na "ciepłych parapetach" co w praktyce pogorszyło całą sprawę! Normalnie piana wchodzi od spodu w łączni i zmniejsza wychładzanie komór. Tymczasem taśma rozprężna na "ciepłym parapecie" nijak nie uszczelnia od dołu łącznika 90 stopni przez co przynajmniej 4 komory są swobodnie wentylowane. Nie bez powodu łączniki 90 stopni nie powinny być stosowane w budownictwie pasywnym (a już "glas corner" to totalna porażka termiczna). Tak wygląda przekrój tego połączenia. Teraz wytycz sobie linię gdzie jest od dołu uszczelnienie taśmą rozprężną i zastanów się czy cokolwiek ono daje. Ja bym się niestety skłaniał w tym przypadku do szukania przyczyn w błędach montażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.01.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Termowizja. I będziesz wiedział czy/że jest mostek. I jak dokładnie przebiega co może pozwoli domyślać się przyczyn. A jak usunąć, to zależy, od przyczyny tego mostku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.01.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Tu wystarczy prawdopodobnie zwykły pirometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Producent czego? Systemu profili czy okien? Otóż producent systemu przewidział element o symbolu 417210, którego u ciebie nie ma. Swoją drogą jego zastosowanie ma więcej wad niż zalet... W twoim przypadku jeżeli dobrze doczytałem zamontowano okna na "ciepłych parapetach" co w praktyce pogorszyło całą sprawę! Normalnie piana wchodzi od spodu w łączni i zmniejsza wychładzanie komór. Tymczasem taśma rozprężna na "ciepłym parapecie" nijak nie uszczelnia od dołu łącznika 90 stopni przez co przynajmniej 4 komory są swobodnie wentylowane. Nie bez powodu łączniki 90 stopni nie powinny być stosowane w budownictwie pasywnym (a już "glas corner" to totalna porażka termiczna). Tak wygląda przekrój tego połączenia. [ATTACH=CONFIG]404313[/ATTACH] Teraz wytycz sobie linię gdzie jest od dołu uszczelnienie taśmą rozprężną i zastanów się czy cokolwiek ono daje. Ja bym się niestety skłaniał w tym przypadku do szukania przyczyn w błędach montażowych. Masz rację, faktycznie tam muszą być nieszczelności. Czyli powodują one wychładzanie i temu powstaje skraplanie tak? A nie działa to tak że okna przecież mają jakieś systemy wentylacji i tutaj tak samo to działa i tym bardziej powinno wentylować nadmiar wilgoci? Pewnie się mylę więc od razu drugie pytanie: Czy da się to naprawić? Czy da się to udokumentować, na przykład termowizją. I ostatnie: dwa lata temu grzyb był we wszystkich oknach, także zwykłych... Z tym że wtedy problem chyba leżał centralnie po mojej stronie bo podczas szpachlowania i malowania w ogóle nie wentylowałem domu... Tylko że ciężko teraz oddzielić te dwie systuacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Termowizja. I będziesz wiedział czy/że jest mostek. I jak dokładnie przebiega co może pozwoli domyślać się przyczyn. A jak usunąć, to zależy, od przyczyny tego mostku. Czy w obecnych warunkach pogodowych można zrobić badanie termowizji? Bo czytałem kiedyś że im większa różnica temperatur tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts