scouser88 03.01.2018 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Tu wystarczy prawdopodobnie zwykły pirometr. A czy jest ktoś kto by zrobił takie pomiary w sposób dokładny i to udokumentował. No bo chyba muszę się szykować na wojnę z wykonawcą bądź producentem okien. Kto właściwie z nich jest winny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.01.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 A czy jest ktoś kto by zrobił takie pomiary w sposób dokładny i to udokumentował. No bo chyba muszę się szykować na wojnę z wykonawcą bądź producentem okien. Kto właściwie z nich jest winny? Kto jest winny? Trudno powiedzieć. Sprawa jest bardziej skomplikowana i nie podejmuję się oceny nie znając całej sytuacji. Prawdopodobnie producent okien nie ma nawet pojęcia o istnieniu systemowej zaślepki łącznika. Montażysta nie ma pojęcia o problemie z uszczelnieniem od dołu (zwłaszcza w przypadku "ciepłych parapetów"). Producent "ciepłych parapetów" też nie przewidział tej specjalnej okoliczności jaką są łączniki (nie tylko kątowe). Osoba montująca parapety zewnętrzne też nie wiedziała jak można to zrobić tak by poprawić niedoróbki. I tak mamy co mamy. Chyba najlepiej próbować to naprawić a nie szukać i karać winnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Ok, wszystko brzmi logicznie. Tylko dlaczego poprzedniej zimy nic się nie działo kiedy panowały dużo niższe temperatury? Czy jeśli problemy leżą faktycznie tu gdzie mówisz to czy da się to w ogóle naprawić bez demontażu okien?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.01.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Ok, wszystko brzmi logicznie. Tylko dlaczego poprzedniej zimy nic się nie działo kiedy panowały dużo niższe temperatury? Czy jeśli problemy leżą faktycznie tu gdzie mówisz to czy da się to w ogóle naprawić bez demontażu okien?? Coś tam wytłuściłem... Jak myślisz. Jak było wtedy z wilgotnością powietrza? Czy da się bez demontażu okien? Jeżeli połączenie okno-łącznik jest uszczelnione jak należy (taśma rozprężna) to można starać się zamknąć komory łącznika od dołu. Fajnie byłoby w tym celu zdemontować zewnętrzne parapety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.01.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 A czy jest ktoś kto by zrobił takie pomiary w sposób dokładny i to udokumentował. No bo chyba muszę się szykować na wojnę z wykonawcą bądź producentem okien. Kto właściwie z nich jest winny? Jakbym szedł na wojnę, to uzbroiłbym się w termowizję i Blower Door Test. Do wykraplania się na powierzchni wewnętrznej przegrody wystarczy mostek. Schłodzone nawet stosunkowo suche powietrze zostawi wilgoć. Do wykraplania wewnątrz przegrody potrzebna jest jeszcze nieszczelność, żeby powietrze z wnętrza chciało uciec na zewnątrz - i po drodze traci wilgoć. Przyszło mi jeszcze możliwe wyjaśnienie, czemu czasami się skrapla, a czasami nie. Skoro masz WM to zabrudzenie filtrów czy rozregulowanie rekuperatora może spowodować nadciśnienie wewnątrz domu. Wtedy powietrze ogrzane ucieka wszelkimi nieszczelnościami na zewnątrz. Spróbuj zmniejszyć nawiew (albo zmniejszyć wywiew - chodzi o zmianę proporcji) i jak nie robiłeś tego ostatnio, to wymień filtry. Jeżeli zrobienie niewielkiego podciśnienia w domu rozwiąże problem, to będziesz miał doraźne rozwiązanie. Ale docelowo warto uszczelnić, bo przy podciśnieniu wszystkimi nieszczelnościami będzie Ci wpadało zimne powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Coś tam wytłuściłem... Jak myślisz. Jak było wtedy z wilgotnością powietrza? Czy da się bez demontażu okien? Jeżeli połączenie okno-łącznik jest uszczelnione jak należy (taśma rozprężna) to można starać się zamknąć komory łącznika od dołu. Fajnie byłoby w tym celu zdemontować zewnętrzne parapety. Wiem że dla Ciebie to głupie pytania ale jakbyś mógł to streść tylko krótko bo chce fachowym językiem przekazać montażyście okien bo chyba od tego powinienem zacząć zanim samemu się za to brać. Powiedz mi tylko czemu rok temu nie było problemu, czemu dwa lata temu w zwykłych oknach też było tragicznie. Oraz co konkretnie oznacza to że łącznik od dołu nie jest zaślepiony. Wychładza ramy tak? Nie pomaga w wentylacji okna, tak? Bo pamiętam że coś takiego chyba mówił mi technolog producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Jakbym szedł na wojnę, to uzbroiłbym się w termowizję i Blower Door Test. Do wykraplania się na powierzchni wewnętrznej przegrody wystarczy mostek. Schłodzone nawet stosunkowo suche powietrze zostawi wilgoć. Do wykraplania wewnątrz przegrody potrzebna jest jeszcze nieszczelność, żeby powietrze z wnętrza chciało uciec na zewnątrz - i po drodze traci wilgoć. Przyszło mi jeszcze możliwe wyjaśnienie, czemu czasami się skrapla, a czasami nie. Skoro masz WM to zabrudzenie filtrów czy rozregulowanie rekuperatora może spowodować nadciśnienie wewnątrz domu. Wtedy powietrze ogrzane ucieka wszelkimi nieszczelnościami na zewnątrz. Spróbuj zmniejszyć nawiew (albo zmniejszyć wywiew - chodzi o zmianę proporcji) i jak nie robiłeś tego ostatnio, to wymień filtry. Jeżeli zrobienie niewielkiego podciśnienia w domu rozwiąże problem, to będziesz miał doraźne rozwiązanie. Ale docelowo warto uszczelnić, bo przy podciśnieniu wszystkimi nieszczelnościami będzie Ci wpadało zimne powietrze. Chyba jesteśmy coraz bliżej, mianowicie to co piszesz o rekuperacji. Dwa lata temu też doszliśmy tutaj do takich wniosków że było w domu nadciśnienie i uciekało oknami. Wtedy serwisant od reku wszystko pozmieniał w sterowaniu. I być może temu druga zima była ok. Natomiast już w drugiej połowie drugiej zimy z rekuperatorem zaczęły być straszne problemy ze sprawością. Producent poszedł na rękę i wymienili mi rekuperator na nowy! Nowszy model podobno lepszy ale nikt już w nowym sterowniku nie zmieniał ustawień. I może dlatego kolejnej zimy znów mamy problemy?? Znowu mamy nadciśnienie w domu?? I tak samo z wilgotnością powietrza w domu na starym reku po zmianach było OK a teraz jest masakrycznie sucho - na całym parterze 25% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.01.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Załączam szkic, który chyba wyjaśnia co jest nie tak z uszczelnieniem. Na czerwono miejsca gdzie jest mniej więcej taśma rozprężna pomiędzy "ciepłym parapetem" a łącznikiem. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Załączam szkic, który chyba wyjaśnia co jest nie tak z uszczelnieniem. [ATTACH=CONFIG]404320[/ATTACH] Na czerwono miejsca gdzie jest mniej więcej taśma rozprężna pomiędzy "ciepłym parapetem" a łącznikiem. OK, rozumiem, a na poprzednie pytania mógłbyś odpowiedzieć? Sorry że drążę ale chce się prawidłowo przygotować I czy twoim zdaniem na termowizji wszystko wyjdzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.01.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Nie wiem o jakie pytanie dokładnie chodzi. Może po prostu je zadaj w formie listy. Termowizja? To zależy... Jeżeli masz faktycznie nadciśnienie (a raczej twój dom) to od wewnątrz może wszystko wydawać się OK. Efekt powinien być widoczny od strony zewnętrznej. No ale przydała by się większa różnica temperatur...Warto by było też spróbować nastawami reku wytworzyć w domu podciśnienie a wtedy kamera powinna uwidocznić wszelkie mostki w widoku od wewnątrz (tu tym bardziej prosi się o "minusy" na dworze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Nie wiem o jakie pytanie dokładnie chodzi. Może po prostu je zadaj w formie listy. Termowizja? To zależy... Jeżeli masz faktycznie nadciśnienie (a raczej twój dom) to od wewnątrz może wszystko wydawać się OK. Efekt powinien być widoczny od strony zewnętrznej. No ale przydała by się większa różnica temperatur... Warto by było też spróbować nastawami reku wytworzyć w domu podciśnienie a wtedy kamera powinna uwidocznić wszelkie mostki w widoku od wewnątrz (tu tym bardziej prosi się o "minusy" na dworze). Co konkretnie oznacza to że łącznik od dołu i góry nie jest zaślepiony. Wychładza ramy tak? Nie pomaga w wentylacji okna, tak? Bo pamiętam że coś takiego chyba mówił mi technolog producenta tym się bronił. Bo to jest główny problem tak, te łączniki kątowe, ich nieszczelności. A to że dwa lata temu na zwykłych oknach (nie tylko narożnych) był grzyb to już inna historia, wina rekuperacji i wilgoci z czasów budowy tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.01.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Co konkretnie oznacza to że łącznik od dołu i góry nie jest zaślepiony. Wychładza ramy tak? Nie pomaga w wentylacji okna, tak? Bo pamiętam że coś takiego chyba mówił mi technolog producenta tym się bronił. Bo to jest główny problem tak, te łączniki kątowe, ich nieszczelności. A to że dwa lata temu na zwykłych oknach (nie tylko narożnych) był grzyb to już inna historia, wina rekuperacji i wilgoci z czasów budowy tak?? Nie wiem co to ma być "wentylacja okna"? Myślałem, że szkic i niebieska strzałka wyjaśnia co oznacz "nie zaślepiony". To tak jak z pustką powietrzną w murze. Jeżeli powietrze zewnętrzne będzie miało do niej swobodny dopływ i odpływ to nie będzie ona żadnym izolatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 03.01.2018 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Nie wiem co to ma być "wentylacja okna"? Myślałem, że szkic i niebieska strzałka wyjaśnia co oznacz "nie zaślepiony". To tak jak z pustką powietrzną w murze. Jeżeli powietrze zewnętrzne będzie miało do niej swobodny dopływ i odpływ to nie będzie ona żadnym izolatorem. Dzięki, wszystko jasne. Pisałeś wcześniej o zaślepce do tych konkretnych łączników? Czyli one są, istnieją do tego systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.01.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Dzięki, wszystko jasne. Pisałeś wcześniej o zaślepce do tych konkretnych łączników? Czyli one są, istnieją do tego systemu? Podałem numer katalogowy Salamandra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 04.01.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 zaślepki systemowe dołączników kątowych to....nieporozumienie. Jak wspomniał bwojtek mają więcej wad niż zaletBrak uszczelnienia narożnika powoduje że on jest po prostu zimny. Komorami hula wiatr od dołu do góry bo wystarczy minimalna nieszczelność na górze by powstał przeciąg.Co powinien zrobić montażysta ? Przed montażem oba końce łącznika dokładnie wypełnić pianą, każdą komorę jaka jest Jak to teraz naprawić bez demontażu okna ?Zdemontować parapet zewnętrzny i dokładnie pianą wypełnić każdą komorę łącznika do której jest dostępJeśli to do końca nie usunie przyczyny pozostanie jeszcze usunięcie kawałka elewacji by to samo wykonać na górze łącznikaLubDemontaż i ponowny montaż okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Zdemontować parapet zewnętrzny i dokładnie pianą wypełnić każdą komorę łącznika do której jest dostęp A nie można podłączyć do pistoleta wężyk (choćby i 2,5m) i wypełnić pianą od dołu każdą komorę na całej długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 04.01.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 oczywiście że możnatylko by to uczynić musisz mieć dostęp czyli jak wspomniałem zdemontować parapet zewnętrzny, jeśli ciepły parapet uniemożliwia dotarcie wydłubać tyle ile trzeba by wprowadzić wężyk i po prostu działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Temerniak 04.01.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 najlepiej to zgłosić do spółdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.01.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 najlepiej to zgłosić do spółdzielni. A wczytałeś się w czym jest rzecz? i co ma do tego spółdzielnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.01.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 A nie można podłączyć do pistoleta wężyk (choćby i 2,5m) i wypełnić pianą od dołu każdą komorę na całej długości? Nie można wypełnić komór zewnętrznych!!! Po takiej operacji na słońcu łącznik prawie na pewno odkształci się!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts