fox503 10.03.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Witam, Prosiłbym o informację na temat dopasowania optymalnie wydajnego zasobnika CWU do pompy powietrze woda 9kW (inverter) Większość ofert przedstawia zasobnik 300 l z powiększoną wężownicą ~3,8m2 (Galmet) , niestety też słusznej ceny. Na pytania co konkretnie da mi taki gigant instalatorzy nie potrafili konkretnie odpowiedzieć , argumenty o tym, że całe 300 litrów nagrzeje się w 30min nie były niczym poparte W jednym z artykułów w sieci znalazłem:`Zalecany wskaźnik doboru podgrzewacza wody użytkowej współpracującego z pompą ciepła typu ON-OFF: 0,3 do 0,4 m² powierzchni wężownicy grzejnej na 1 kW mocy cieplnej pompy ciepła. W przypadku pomp ciepła ze sprężarką inwerterową wskaźnik ten może zostać zmniejszony do wartości 0,15-0,20 m² na 1 kW.` zatem w przypadku pompy 9kW inverterowej wystarczający jest zasobnik z wężownicą 1,8 m2 (conajmniej 1500 zł tańszy). Z drugiej strony mniejsza wydajność to dłuższe okresy bez grzania CO. I jeszcze jedno pytanie - jaki hydrofor do poboru wody ze studni wierconej (wielkość i wydajność) byłby optymalnym wyborem przy zasobniku 300litrowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 11.03.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Mam aktualnie ten sam dylemat odnośnie zasobnika CWU.Cena Galmet MAXi z dużą wężownicą faktycznie zabija. Podobnie zasobniki z dużą powierzchnią wymiany innych firm.Również czytałem o 0.2m2 na 1kW inwertorowej. Taki Galmet SGW(S) ma pow. wężownicy 1.4m2, także w teorii jest na styku, bodajże Arturo pisał, że takiego używa i jest ok. Wiadomo, fajnie gdyby czas nagrzania zasobnika był jak najkrótszy, ale w jakichś rozsądniejszych pieniądzach za zasobnik.Mnie bardziej nurtuje pytanie, czy Panasonic 9kW z podłączonym zasobnikiem z mniejszą wężownicą nie wywali jakimś błędem, kiedy nie będzie mógł dogrzać zasobnika i powrót będzie za ciepły. Gdzieś o takich cyrkach czytałem. Fox, masz jakiś zasobnik na oku z wężownicą 1.8m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.03.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Mnie bardziej nurtuje pytanie, czy Panasonic 9kW z podłączonym zasobnikiem z mniejszą wężownicą nie wywali jakimś błędem, kiedy nie będzie mógł dogrzać zasobnika i powrót będzie za ciepły. Gdzieś o takich cyrkach czytałem. Takie rzeczy tylko przy On/Off, inwerterowa pompa nagrzeje każdy zasobnik, z tymże im większa wężownica tym szybciej. U Artura nie ma to znaczenia, bo on ma pompę mega przewymiarowaną, więc mówiąc krótko ma duży zapas czasu na grzanie CWU, u mnie każda minuta jest cenna, szczególnie w mrozy, stąd wybór padł na maxi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 11.03.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Aaaa widzisz, mowa była faktycznie o ON/OFF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 11.03.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Witam Mam T-Cap'a 9 i zbiornik 300 l. z dwiema wężownicami łącznie 1,4 m2.Wodę grzeję do 44* z reguły 2 dziennie, po ok. 25 - 40 min.Dzienne zużycie energii to 2,5 - 4 kWh.Uważam, że wielkość powierzchni wężownicy może mieć wpływ na tempo grzania wody, jednak w codziennym użytkowaniu pomijalny - nie więcej niż 10 min dla każdego cyklu.Zużycie energii będzie w jednym i drugim przypadku podobne. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 11.03.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 O takie dane mi chodziło, wielkie dzięki! A mogę wiedzieć jaki konkretnie zasobnik posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 11.03.2016 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 K@mil , przemyślałem temat i jednak stwierdziłem, że moja pompa nie będzie znacząco przewymiarowana a wręcz będzie na styk. Mam zapotrzebowanie 8 kW dla -20 stopni C (dom 210 m2 po podłogach) a pompę planuję 9kW. Więc podobnie jak u map78 większa wężownica umożliwi mi szybsze nagrzanie wody CWU. Przy czym ciekawym rozwiązaniem jest Hewalex 300 OKC NTR//HP , posiada wężownicę 3,2 m2 (pojedynczą a nie jedna w drugiej) ale cenowo przy moich ofertach wychodzi ponad 600zł mniej od Galmeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.03.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Przy czym ciekawym rozwiązaniem jest Hewalex 300 OKC NTR//HP , posiada wężownicę 3,2 m2 (pojedynczą a nie jedna w drugiej) ale cenowo przy moich ofertach wychodzi ponad 600zł mniej od Galmeta Nie wiem jakie masz oferty, ale jak ja kupowałem 3 lata temu to mój instalator zaproponował mi galmet maxi za 3700zł netto i powiedział, że on lepszej oferty nie ma. Umówiliśmy się więc, że zakupię ten zasobnik we własnym zakresie, a jemu zapłacę jedynie za montaż. Zamówiłem ze sklepu internetowego i wyszło równe 3000zł z transportem brutto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 11.03.2016 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Moje najlepsze oferty:Galmet 300l maxi - 3000 netto +8%Hewalex 300 NTR/HP - 2400 netto +8%, zastanawiam się jeszcze nad grzałką 3kW do zasobnika, istotna do wyparzania bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.03.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Moje najlepsze oferty: Galmet 300l maxi - 3000 netto +8% Hewalex 300 NTR/HP - 2400 netto +8%, zastanawiam się jeszcze nad grzałką 3kW do zasobnika, istotna do wyparzania bakterii. Brałbym hewalexa, 3,2m2 to też słuszna powierzchnia wymiany. Grzałkę warto dokupić, nie tylko w kwestii wyparzania, ale i na wypadek awarii pompy. Jeśli chcesz by sterowalna było z pompy to mysi być to jednofazowa 3kW, przynajmniej u mnie tylko taka jest obsługiwana przez pompę. Ale powiem szczerze, że ja to odłączyłem i przeprowadzam wyparzanie wyłącznie ręcznie i tylko wtedy gdy zasobnik nie jest używany przez kilka dni, bo w nie stojącej wodzie prawdopodobieństwa skażenia jest niewielkie. Co do hewalexa to sprawdź sobie jeszcze warunki gwarancji, czy rażąco nie odbiegają od galmetowskich. W galmecie jest 6 lat gwarancji, wymiana anody co 18 miesięcy, koszt anody około 100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 11.03.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Moje najlepsze oferty: Galmet 300l maxi - 3000 netto +8% 2775 pln brutto na Ceneo, z dostawą kurierem 2900zł Ja kiedyś w kupiłem za ok 2700 zł brutto w promocji + dostawa powyżej 2 tys była za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 11.03.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Tak jest. Zawsze trzeba pokombinować ze zbiornikiem. Np. zbiornik Daikina 300l ze stali nierdzewnej wychodzi ok. 4,5 tys zł. Drogo, co nie ? Ale… Do tego innego zbiornika za 3k zł trzeba dołożyć: - czujnik temp. - jakaś 1-2 stówki - zawór 3d z siłownikiem - można kupić chińszczyznę ze sprężyną powrotną za 200-300 zł, ale jak chce się tam włożyć dobrej klasy zawór, który się nie rozleci po 2-3 latach, to trzeba liczyć z 2x tyle - grzałkę zasobnika 3kW - można ją kupić już za niecałe 200 zł, ale padają po 1-2 latach, taka ze średniej półki 2x tyle - zazwyczaj kawałek stycznika - grzałka nie włączy się sama, bo najczęściej w pompie jest tylko sygnał z płyty, rzadko stycznik z obciążeniem 3kW -grosze ale jednak - zabezpieczenie przede przegrzaniem grzałki, termostat - często jest w komplecie grzałki, ale nie zawsze, a stycznik może się spiec i takie dodatkowe zabezpieczenie jest co najmniej zalecane. - fajnie jak ten inny, tańszy zbiornik ma króciec cyrkulacyjny Wszystkie te elementy są w cenie oryginalnego zbiornika Daikin. Jak to się wszystko doda do siebie, to okazuje się, że do wyboru mamy oryginalny zbiornik ze stali nierdzewnej i nie wiele tańszą (lub w podobnej cenie) emalię, w której musimy jeszcze co rok wymieniać anodę. Warto więc pokombinować i nie dać się ostrzyc, jak to na FM mawiają pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.03.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 clarnet, jeśli cena jest taka jak piszesz to jest to bardzo warte rozważenia:yes: Jak ja kupowałem mojego Galmeta to nierdzewki 300l nie mogłem znaleźć taniej niż 6-7tys. i to nie mówię tu o Daikinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meakkow 11.03.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 A jaka jest powierzchnia wymiany tego Daikina 300l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 11.03.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 O takie dane mi chodziło, wielkie dzięki! A mogę wiedzieć jaki konkretnie zasobnik posiadasz? Witam OSO hotwater. Dostawca m in. Panasonic i LG. Z opisu dostawcy OSO ECOLINE RTV VE podgrzewacze z grzałką 3kW/230V/1 faza i dwiema wężownicami do współpracy z pompami ciepła, piecami c.o. spalającymi dowolne paliwo, kolektorami słonecznymi, kominkami itd. Wężownice ze stali nierdzewnej o pow. 0,8m² i 0,6m². Zbiornik ze stali nierdzewnej pokrytej specjalną, opatentowaną warstwą ochronną (nie ma konieczności stosowania anody). Obudowa z epoksydowanej blachy stalowej koloru białego. Pokrywa centrali elektrycznej z niepękającego plastiku. Fabrycznie montowane zawory: bezpieczeństwa i mieszalny (umożliwia ustawienie stałej - komfortowej temperatury na wyjściu z podgrzewacza), termostat z bezpiecznikiem "Reset" i nóżki, kabel zasilający, izolacja z pianki poliuretanowej wysokiej gęstości. Sposób instalacji oraz użytkowania jest bardzo prosty i szybki dlatego, że zawory i przyłącza rur są fabrycznie montowane. Taki jak na obrazku. Wężownice zasilane równolegle dla zmniejszenia oporów i równomiernego nagrzewania całości zbiornika. W komplecie; grzałka, czujnik, zawory odcinająco - mieszający i bezpieczeństwa. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 11.03.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Ja mam ermet 300l dwupłaszczowy pokryty jakąś żywicą i w związku z tym nie trzeba używać anody magnezowej bo podobno korozja się go nie ima...Rok temu zapłaciłem ponad 1800 zł a powierzchnia wymiany 2,2m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmnm 11.03.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Moi potencjalni wykonawcy, póki co faworyci, namawiają mnie na zbiornik Noel 400 l do Panasa 9kW. Cena spora bo prawie 7k zł, ale wężownica miedziana - powierzchnia wężownicy 2,35. Ze względu na chęć oszczędzenia miejsca wolałbym all in one, choć nie jest to priorytet. Pewien "znajomy" który działa w branży mówił mi że taki Noel ciekawy, bo brak Legionelli, ale problem bo trzeba grzać do tych 55*C a to trochę kiepskie przy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 12.03.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Ja ma zasobnik Atlantic CWH FS 300l z wężownicą 1,26m2 do pompy 11kW. Jest to stanowczo za mała wężownica ale się nie znałem na etapie montażu PC Nie kombinuj i kupuj Galmeta Maxi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 12.03.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 A jaka jest powierzchnia wymiany tego Daikina 300l? Producent nie podaje tej wartości dla stali nierdzewnej, ale jego odpowiednik emalia ma 1,06m2, więc przypuszczam, że jest tak samo. Natomiast zbiornik 260l ze stali nierdzewnej w modelach zintegrowanych ma 1,9m2 Cena hydroboksu zintegrowanego ze zbiornikiem 260l jest taka sama jak kompletu ściennego z oddzielnym zbiornikiem 300l z stali nierdzewnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 19.03.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Jeżeli temperatura zewnętrznna będzie na poziomie 30oC to może się okazać, że pompa nie nagrzeje zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts