Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Różnie to można rozwiązać w zależności od upodobań.

Są gotowe inteligentne sterowniki które zaświecają kolejne segmenty przy wchodzeniu i schodzeniu,

http://allegro.pl/zestaw-sterownik-schodowy-19-led-2-czujniki-ruchu-i6036227004.html

są też czujki ruchu które zaświecają schody tylko podczas poruszania się po nich osoby. Mozna także użyć czujników zmierzchowych które umieszczone w odpowiednim miejscu nie narażonym na obce światło będą zapalać lampy schodowe tylko podczas zmroku. Szczególnie jest to polecane razem z czujnikami ruchu.

Wtedy schody oświetlane będą w wieczorem i w nocy ale tylko gdy osoby będą z nich korzystać.

Są w końcu normalne wyłączniki schodowe które zamontowane na początku i końcu klatki schodowej spowodują załączanie oświetlenia przed wejściem osoby i zgaszą je po jej wejściu. To samo będzie realizowane w obie strony

Edytowane przez Mareks77

Różnie to można rozwiązać w zależności od upodobań.

Są gotowe inteligentne sterowniki które zaświecają kolejne segmenty przy wchodzeniu i schodzeniu,

http://allegro.pl/zestaw-sterownik-schodowy-19-led-2-czujniki-ruchu-i6036227004.html

są też czujki ruchu które zaświecają schody tylko podczas poruszania się po nich osoby. Mozna także użyć czujników zmierzchowych które umieszczone w odpowiednim miejscu nie narażonym na obce światło będą zapalać lampy schodowe tylko podczas zmroku. Szczególnie jest to polecane razem z czujnikami ruchu.

Wtedy schody oświetlane będą w wieczorem i w nocy ale tylko gdy osoby będą z nich korzystać.

Są w końcu normalne wyłączniki schodowe które zamontowane na początku i końcu klatki schodowej spowodują załączanie oświetlenia przed wejściem osoby i zgaszą je po jej wejściu. To samo będzie realizowane w obie strony

Ja już mam sterownik oświetlenia oraz sterownik czujek, który daje możliwość nastawienia dokładnego, w jakich godzinach czujki mają pracować co eliminuje konieczność montowania czujnika zmierzchu

Czujnik ruchu nawet z tulejką zawężającą kąt nie zda egzaminu u mnie bo poza schodami rozciąga się hol i osoby poruszające się w tam załączałyby czujnik

Ten czujnik zbliżeniowy, który poleciłeś w linku, byłby bardzo dobrym rozwiązaniem, tylko na górze mam balustrady po obu stronach schodów i nie ma jak tego czujnika zamontować, żeby był niewidoczny wraz z przewodem (musiałby być w słupku, a ciężko będzie go tam schować )

Bariery podczerwieni muszą mieć odbiornik i nadajnik, więc dwa przewody i dwa czujniki (podwójny problem)

Maty nacisku ? może by się sprawdziły w moim przypadku , sama nie wiem , szukam dalej

ps

Po co robić automatykę, jak byłaby ona załączana przełącznikiem schodowym ? to chyba byłaby czysta głupota :)

dzięki za zainteresowanie

Ja już mam sterownik oświetlenia oraz sterownik czujek, który daje możliwość nastawienia dokładnego, w jakich godzinach czujki mają pracować co eliminuje konieczność montowania czujnika zmierzchu

Czujnik ruchu nawet z tulejką zawężającą kąt nie zda egzaminu u mnie bo poza schodami rozciąga się hol i osoby poruszające się w tam załączałyby czujnik

Ten czujnik zbliżeniowy, który poleciłeś w linku, byłby bardzo dobrym rozwiązaniem, tylko na górze mam balustrady po obu stronach schodów i nie ma jak tego czujnika zamontować, żeby był niewidoczny wraz z przewodem (musiałby być w słupku, a ciężko będzie go tam schować )

Bariery podczerwieni muszą mieć odbiornik i nadajnik, więc dwa przewody i dwa czujniki (podwójny problem)

Maty nacisku ? może by się sprawdziły w moim przypadku , sama nie wiem , szukam dalej

ps

Po co robić automatykę, jak byłaby ona załączana przełącznikiem schodowym ? to chyba byłaby czysta głupota :)

dzięki za zainteresowanie

Jeśli już masz automatykę to na pewno są w jej zestawie dwa czujniki krańcowe montowane na najniższym i najwyższym stopniu i to one odpalają cały system więc po co pytasz.... czego tak naprawdę szukasz.

Zasada na forum jest taka że aby otrzymać zadawalającą nas odpowiedź należy wyjaśnić co mamy i czego oczekujemy, natomiast wklejanie filmu lub fotki z podpisem iż takie cioś robimy nie wyjaśnia wcale że macie już sterownik.

Sterowniki sprzedawane są z regóły w zestawach razem z czujkami więc napisz może jakie czujki posiadasz i co ci w nich nie pasuje.

Jeśli już masz automatykę to na pewno są w jej zestawie dwa czujniki krańcowe montowane na najniższym i najwyższym stopniu i to one odpalają cały system więc po co pytasz.... czego tak naprawdę szukasz.

Zasada na forum jest taka że aby otrzymać zadawalającą nas odpowiedź należy wyjaśnić co mamy i czego oczekujemy, natomiast wklejanie filmu lub fotki z podpisem iż takie cioś robimy nie wyjaśnia wcale że macie już sterownik.

Sterowniki sprzedawane są z regóły w zestawach razem z czujkami więc napisz może jakie czujki posiadasz i co ci w nich nie pasuje.

W moim zestawie były do wyboru różnego rodzaju czujniki, ja kupiłam zestaw bez czujek, bo nie byłam pewna jakie sprawdzą się u mnie i teraz szukam odpowiedniego, dlatego zadałam pytanie, ale widzę że nie wszyscy mają umiejętności czytania ze zrozumieniem :)

Bzdury wypisujesz bo czujników nie zakłada się na stopniach, producenci takich zestawów proponują montaż czujek na wysokości metra, choćby dlatego, żeby psy i koty nie włączały systemu, poza tym dla mnie system musi się włączać wcześniej jak dochodzę do schodów a nie jak już na nich jestem, tak też zalecają producenci ale nie to jest kwestią mojego pytania

ps

Czy ty orientujesz się co to są czujniki krańcowe ? chyba nie

w każdym razie dziękuje za pomysł z przełącznikiem schodowym :)

Edytowane przez beatagl

Kobieto nie unoś się.

Nie dostałaś nic 8 marca czy co?

Masz ładne zdjęcie wśród zieleni a na forum zioniesz ogniem.

Napisałem że na pierwszym i ostatnim stopniu bo każdy normalny forumowicz, nawet laik pojmie że skoro czujka wyzwalana jest poprzez ruch więc umieścisz ją nie na stopnicy ani podstopnicy tylko tak aby wykonywała swoją powinność i zadanie nie powodując np. świecenia schodów przy przejściu z pomieszczenia do pomieszczenia.

Ponadto prosząc o pomoc należało by przedstawić swoją indywidualną sytuację załączając rzut pomieszczeń parteru i poddasza nie zmuszając nikogo do wertowania waszego dziennika budowy w poszukiwaniu tych informacji.

W twoich postach nigdzie nie widzę aby była mowa o sterowniku bez czujek a jest tylko wspomniane że nie zdadzą one egzamin, więc nie o umiejętność czytania tu chodzi ale o kłopoty z pamięcią ( gdzie ja to opisałam... )

Mówisz ze poza schodami rozciąga się u was hol ale o pomieszczeniu i drzwiach przy samych schodach jak wynika z rzutu domu nie wspominasz.

Umieściliście drzwi do pomieszczenia zaraz przy schodach a teraz macie kłopot z regulacją ich oświetlenia.

Z sytuacji niemożliwych gdy domownik wymaga aby światło zapalało się przed wejściem na schody nie powodując tego samego przy wchodzeniu i wychodzeniu z pokoju są tylko dwa wyjścia:

Włącznik lub wyzwalacz schodowy na ścianie lub prywatny służący.

Edytowane przez Mareks77

.

prosząc o pomoc należało by przedstawić swoją indywidualną sytuację załączając rzut pomieszczeń parteru i poddasza .

To fakt

Mówisz ze poza schodami rozciąga się u was hol ale o pomieszczeniu i drzwiach przy samych schodach jak wynika z rzutu domu nie wspominasz.

Umieściliście drzwi do pomieszczenia zaraz przy schodach a teraz macie kłopot z regulacją ich oświetlenia.

Nie wspominam bo ich tam nie ma

Owszem są na dole, ale z dołem akurat nie ma problemu, czujnik będzie na ścianie i będzie miał założoną specjalną tulejkę, która zmniejsza kąt, wyobraź sobie, że nawet te "drzwi które umieściliśmy przy schodach"... nie będą stanowić problemu .

Problem mam z poddaszem, schody są usytułowane tak, że wychodzą na środek holu i nie ma gdzie zamontować czujki . Na to wychodzi, że zostaje tylko czujnik nacisku montowany pod podłogą

PS

są tylko dwa wyjścia:

Włącznik lub wyzwalacz schodowy na ścianie lub prywatny służący.

To już nie wiem co robić, bo zdecydowałam sie na te czujniki krańcowe :) :) :) tak jak mi proponowałeś. Chyba, że dozbroję system w włączniki schodowe? :)

Pozdrawiam

Edytowane przez beatagl