beatagl 10.03.2016 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Witam robimy oświetlenie schodów takie i mam pytanie, co zastosować do "odpalania systemu" , jaki rodzaj czujnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.03.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 (edytowane) Różnie to można rozwiązać w zależności od upodobań.Są gotowe inteligentne sterowniki które zaświecają kolejne segmenty przy wchodzeniu i schodzeniu, http://allegro.pl/zestaw-sterownik-schodowy-19-led-2-czujniki-ruchu-i6036227004.htmlsą też czujki ruchu które zaświecają schody tylko podczas poruszania się po nich osoby. Mozna także użyć czujników zmierzchowych które umieszczone w odpowiednim miejscu nie narażonym na obce światło będą zapalać lampy schodowe tylko podczas zmroku. Szczególnie jest to polecane razem z czujnikami ruchu.Wtedy schody oświetlane będą w wieczorem i w nocy ale tylko gdy osoby będą z nich korzystać.Są w końcu normalne wyłączniki schodowe które zamontowane na początku i końcu klatki schodowej spowodują załączanie oświetlenia przed wejściem osoby i zgaszą je po jej wejściu. To samo będzie realizowane w obie strony Edytowane 11 Marca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 12.03.2016 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Różnie to można rozwiązać w zależności od upodobań. Są gotowe inteligentne sterowniki które zaświecają kolejne segmenty przy wchodzeniu i schodzeniu, http://allegro.pl/zestaw-sterownik-schodowy-19-led-2-czujniki-ruchu-i6036227004.html są też czujki ruchu które zaświecają schody tylko podczas poruszania się po nich osoby. Mozna także użyć czujników zmierzchowych które umieszczone w odpowiednim miejscu nie narażonym na obce światło będą zapalać lampy schodowe tylko podczas zmroku. Szczególnie jest to polecane razem z czujnikami ruchu. Wtedy schody oświetlane będą w wieczorem i w nocy ale tylko gdy osoby będą z nich korzystać. Są w końcu normalne wyłączniki schodowe które zamontowane na początku i końcu klatki schodowej spowodują załączanie oświetlenia przed wejściem osoby i zgaszą je po jej wejściu. To samo będzie realizowane w obie strony Ja już mam sterownik oświetlenia oraz sterownik czujek, który daje możliwość nastawienia dokładnego, w jakich godzinach czujki mają pracować co eliminuje konieczność montowania czujnika zmierzchu Czujnik ruchu nawet z tulejką zawężającą kąt nie zda egzaminu u mnie bo poza schodami rozciąga się hol i osoby poruszające się w tam załączałyby czujnik Ten czujnik zbliżeniowy, który poleciłeś w linku, byłby bardzo dobrym rozwiązaniem, tylko na górze mam balustrady po obu stronach schodów i nie ma jak tego czujnika zamontować, żeby był niewidoczny wraz z przewodem (musiałby być w słupku, a ciężko będzie go tam schować ) Bariery podczerwieni muszą mieć odbiornik i nadajnik, więc dwa przewody i dwa czujniki (podwójny problem) Maty nacisku ? może by się sprawdziły w moim przypadku , sama nie wiem , szukam dalej ps Po co robić automatykę, jak byłaby ona załączana przełącznikiem schodowym ? to chyba byłaby czysta głupota dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.03.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Ja już mam sterownik oświetlenia oraz sterownik czujek, który daje możliwość nastawienia dokładnego, w jakich godzinach czujki mają pracować co eliminuje konieczność montowania czujnika zmierzchu Czujnik ruchu nawet z tulejką zawężającą kąt nie zda egzaminu u mnie bo poza schodami rozciąga się hol i osoby poruszające się w tam załączałyby czujnik Ten czujnik zbliżeniowy, który poleciłeś w linku, byłby bardzo dobrym rozwiązaniem, tylko na górze mam balustrady po obu stronach schodów i nie ma jak tego czujnika zamontować, żeby był niewidoczny wraz z przewodem (musiałby być w słupku, a ciężko będzie go tam schować ) Bariery podczerwieni muszą mieć odbiornik i nadajnik, więc dwa przewody i dwa czujniki (podwójny problem) Maty nacisku ? może by się sprawdziły w moim przypadku , sama nie wiem , szukam dalej ps Po co robić automatykę, jak byłaby ona załączana przełącznikiem schodowym ? to chyba byłaby czysta głupota dzięki za zainteresowanie Jeśli już masz automatykę to na pewno są w jej zestawie dwa czujniki krańcowe montowane na najniższym i najwyższym stopniu i to one odpalają cały system więc po co pytasz.... czego tak naprawdę szukasz. Zasada na forum jest taka że aby otrzymać zadawalającą nas odpowiedź należy wyjaśnić co mamy i czego oczekujemy, natomiast wklejanie filmu lub fotki z podpisem iż takie cioś robimy nie wyjaśnia wcale że macie już sterownik. Sterowniki sprzedawane są z regóły w zestawach razem z czujkami więc napisz może jakie czujki posiadasz i co ci w nich nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 13.03.2016 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) Jeśli już masz automatykę to na pewno są w jej zestawie dwa czujniki krańcowe montowane na najniższym i najwyższym stopniu i to one odpalają cały system więc po co pytasz.... czego tak naprawdę szukasz. Zasada na forum jest taka że aby otrzymać zadawalającą nas odpowiedź należy wyjaśnić co mamy i czego oczekujemy, natomiast wklejanie filmu lub fotki z podpisem iż takie cioś robimy nie wyjaśnia wcale że macie już sterownik. Sterowniki sprzedawane są z regóły w zestawach razem z czujkami więc napisz może jakie czujki posiadasz i co ci w nich nie pasuje. W moim zestawie były do wyboru różnego rodzaju czujniki, ja kupiłam zestaw bez czujek, bo nie byłam pewna jakie sprawdzą się u mnie i teraz szukam odpowiedniego, dlatego zadałam pytanie, ale widzę że nie wszyscy mają umiejętności czytania ze zrozumieniem Bzdury wypisujesz bo czujników nie zakłada się na stopniach, producenci takich zestawów proponują montaż czujek na wysokości metra, choćby dlatego, żeby psy i koty nie włączały systemu, poza tym dla mnie system musi się włączać wcześniej jak dochodzę do schodów a nie jak już na nich jestem, tak też zalecają producenci ale nie to jest kwestią mojego pytania ps Czy ty orientujesz się co to są czujniki krańcowe ? chyba nie w każdym razie dziękuje za pomysł z przełącznikiem schodowym Edytowane 13 Marca 2016 przez beatagl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.03.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) Kobieto nie unoś się.Nie dostałaś nic 8 marca czy co?Masz ładne zdjęcie wśród zieleni a na forum zioniesz ogniem. Napisałem że na pierwszym i ostatnim stopniu bo każdy normalny forumowicz, nawet laik pojmie że skoro czujka wyzwalana jest poprzez ruch więc umieścisz ją nie na stopnicy ani podstopnicy tylko tak aby wykonywała swoją powinność i zadanie nie powodując np. świecenia schodów przy przejściu z pomieszczenia do pomieszczenia. Ponadto prosząc o pomoc należało by przedstawić swoją indywidualną sytuację załączając rzut pomieszczeń parteru i poddasza nie zmuszając nikogo do wertowania waszego dziennika budowy w poszukiwaniu tych informacji.W twoich postach nigdzie nie widzę aby była mowa o sterowniku bez czujek a jest tylko wspomniane że nie zdadzą one egzamin, więc nie o umiejętność czytania tu chodzi ale o kłopoty z pamięcią ( gdzie ja to opisałam... )Mówisz ze poza schodami rozciąga się u was hol ale o pomieszczeniu i drzwiach przy samych schodach jak wynika z rzutu domu nie wspominasz.Umieściliście drzwi do pomieszczenia zaraz przy schodach a teraz macie kłopot z regulacją ich oświetlenia.Z sytuacji niemożliwych gdy domownik wymaga aby światło zapalało się przed wejściem na schody nie powodując tego samego przy wchodzeniu i wychodzeniu z pokoju są tylko dwa wyjścia:Włącznik lub wyzwalacz schodowy na ścianie lub prywatny służący. Edytowane 14 Marca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 15.03.2016 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) . prosząc o pomoc należało by przedstawić swoją indywidualną sytuację załączając rzut pomieszczeń parteru i poddasza . To fakt Mówisz ze poza schodami rozciąga się u was hol ale o pomieszczeniu i drzwiach przy samych schodach jak wynika z rzutu domu nie wspominasz. Umieściliście drzwi do pomieszczenia zaraz przy schodach a teraz macie kłopot z regulacją ich oświetlenia. Nie wspominam bo ich tam nie ma Owszem są na dole, ale z dołem akurat nie ma problemu, czujnik będzie na ścianie i będzie miał założoną specjalną tulejkę, która zmniejsza kąt, wyobraź sobie, że nawet te "drzwi które umieściliśmy przy schodach"... nie będą stanowić problemu . Problem mam z poddaszem, schody są usytułowane tak, że wychodzą na środek holu i nie ma gdzie zamontować czujki . Na to wychodzi, że zostaje tylko czujnik nacisku montowany pod podłogą PS są tylko dwa wyjścia: Włącznik lub wyzwalacz schodowy na ścianie lub prywatny służący. To już nie wiem co robić, bo zdecydowałam sie na te czujniki krańcowe :) tak jak mi proponowałeś. Chyba, że dozbroję system w włączniki schodowe? Pozdrawiam Edytowane 15 Marca 2016 przez beatagl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts