bartek24m 11.03.2016 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Mam znaczaco nizsze cisnienie cieplej wody.Zarowno w piewnicy jak i na pietrze.Gdy zwieksze reduktor na 4 bary to cisnienie cieplej wody sie podnosi jednak zimna woda leci z taka predkoscia ze trzeba zmniejszyc cisnienie.Po odkreceniu caly czas jest takie samo. Piec gazowy junkers z zasobnikiem na ciepla wode. Niskie cisnienie wychodzi bezposrednio z zasobnika to nie jest wina rur i baterii. Czy szukac przyczyny w piecu ? Zasobniku czy gdzies wczesniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.03.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Piszesz że nie jest to wina rur...... Czy przekrój rur nie jest czasem za mały.Niższe ciśnienie po piecu z zasobnikiem jest normalnością ale wszystko zależy od rozbieżności pomiędzy ciepłą i zimną.Jeśli rozbieżność ciśnienia jest duża to z reguły wina leży po stronie przekrojów gdyż instalacja do pieca , zbiornika i odbiorników jest dłuższa niż instalacja wody zimnej.Najlepszym sposobem zaradzenia sobie w takiej sytuacji jest wstawienie dwóch reduktorów dla zimnej wody idącej do pieca i osobno zimnej idącej do odbiorników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek24m 11.03.2016 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Jak juz powiedzialem nie jest to wina rur rury wymienione. Nakrece film i powiesz mi czy roznica jest duza czy tylko mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek24m 11.03.2016 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.03.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Bez przesady.....różnica oczywiście jest ale nie jest to aż taki kataklizm jaki sobie wyobrażałem po opisie sytuacji. Wina takiej różnicy leży raczej po stronie zasobnika lub dłuższej instalacji która zamiast wędrować bezpośrednio do ujęć musi pierw pokonać kilka dodatkowych metrów w kotłowni do zasobnika i z niego do kranów.Poza tym musi pokonać jeszcze 3 - 3,5m pion na parter z piwnicy.Ale jeśli w piwnicy i na piętrze ciśnienie jest porównywalne to winy upatrywał bym gdzieś w zasobniku.Piec i jego wymiennik grzeje wodę w zasobniku poprzez wężownicę zasobnika więc to jest inny zamknięty obieg który korzysta z wody w centralnym ogrzewaniu przełączając tylko zawór trój drogowy w piecu. Nie chcę bagatelizować twojego problemu jeśli on tobie aż tak przeszkadza ale jak byś nie mógł się umyć z powodu braku wody na poddaszu użytkowym u mojego teścia w czasie gdy moja żona w kuchni na dole myje naczynia to dopiero jest problem nadający się do opisu na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts