Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

CD.

 

Taka prosta przegryzaj-ka do filmu "Sami Swoi".:D;)

 

8eb908a4539e24ef.jpg

1aa67b0bd5ff05a2.jpg

398766511d7fd2cd.jpg

8ae84f80af012c4e.jpg

 

Baza z indora nie z aligatora.Coś kiedyś zawinę w folie i napisze ,że to dzik.:yes::D

 

CDN....będą racuchy bananowe na drożdżach.;)

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7282304
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

CD.

 

Mała przegryzaj-ka śniadaniowa .Młoda kiełbaska z młodego dzika.

 

c480e91ac80b05e4.jpg

5702b82a3594fb19.jpg

4357ce2afb3e3833.jpg

 

Szynka z młodego dzika maceruje się w przyprawach,liść laurowy, pieprz czarny sól kalifornijska, jałowiec ,ziele angielskie ,oliwa.

 

d5ace78046f5cb48.jpg

 

Młode dzicze powędrowało do foli

 

9c61ed06bc925040.jpg

 

Kasza gryczana z sosem z szynki z młodego dziczka.Dodatki-korniszon.

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7283298
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Podrabiany i Don Filutto u kresu sił.Czytają mnie i nie dają już rady.Czym zaskoczyć polski stół.:D:stirthepot:

 

e66a8664f9453bcf.jpg

9ed19a39ed3ba351.jpg

8a2f490412bd4d9b.jpg

Wino do dziczka i masełko .

c7beda0917d7ba28.jpg

f6cee0f643c580d3.jpg

2e46cbaad021c9bf.jpg

75bd654101189e44.jpg

Kasza jaglana i wytrawny sos z dziczka.Korniszon i owoce o których nie zapominajmy ale zawsze po kilkunastu minutach od pysznego posiłku.;):D

d4dbb25d92191b11.jpg

 

CDN....kasza gryczana czeka na ciemiężycielkę.Daty na fotach po to by mieli świadomość ,że towar świeży.

 

[TABLE=class: MsoNormalTable, width: 100]

[TR]

[TD] Grill Magia Sour Cream Dip

Sprawia, 1 szklanka

Prosty i pyszny dip!Podawać przy następnej partii i słuchają twoi goście zachwycają!Smakuje z chipsami tortilla.

Składniki

2 ½ łyżeczkiChef Paul Prudhomme w Grill Magic®

1 szklanka kwaśnej śmietany

Wykonanie

Połączyć składniki w małej misce.Dobrze wymieszać, aż w pełni połączone.Przykryć i przechowywać w lodówce, aż będą gotowe do użycia.

Uwaga: Smak tej kąpieli lepiej, ponieważ mieści się w lodówce.Więc uczynić go do przodu, aż do jednego dnia, jeśli to możliwe.[/TD]

[TD=width: 25][/TD]

[TD=width: 216] [TABLE=class: MsoNormalTable]

[TR]

[TD]

[/TD]

[TD]

[TABLE=class: MsoNormalTable]

[TR]

[TD] Cena:[/TD]

[TD]

$ 3.00

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]

[/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2] Grill Magia 5,5 uncji

Uruchamiamy usta wraz z grilla!Ten dymu, lekko pieprzny mieszanka ma szept słodyczy, która ogarnęła ze smaków i zapachów z opalanego drewnem grilla.Wspaniałe na anythi ...[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

mój mentor prawdziwy Chef Paul czyli Chef Paul Prudhomme

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7283590
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Końcówka żeberka I klasy ta bez kości w trzech odsłonach.

 

18eb141d30ff8c5f.jpg

e4a96053a3ac359e.jpg

0d8b7d3df434fbfa.jpg

0c6ac57be42f2b9c.jpg

8d98659851294f1c.jpg

097be574df1e7e3f.jpg

2153dccfcffa150e.jpg

dfe56c8fb773f1e4.jpg

 

Wszystkie opcje 30 min. na białej patelni.Mięso z końcówki żeberka I klasy soczyste i miękkie.

 

 

CDN.....podrabiany chyba ma problem.Tego nie robi ,a w mojej autorskiej książce z wariacjami kulinarnymi te w/w przepisy się znajdą.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7284295
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Pamiętajcie ,że jest jeden Chef Paul.nie podrabiany.Tylko tan Chef Paul Prudhomme.Tak jak Quścikowych wcieleń multum z władcą przysmaków na topie.

O nic nie proszę bo moderator jest ślepy na moje wołanie.:cool::cool::cool::cool:.

 

c018ac749271ba31.jpg

d9554e8a0fd7ba7b.jpg

policzki wieprzowe.Nie z policzków bizona.

1ad4082bae5e814d.jpg

7fe91a48485d05ac.jpg

2db1d1dd7a791306.jpg

cdn....:cool:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7286184
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Składniki

e915b893e869f733.jpg

1.kilka plastrów sera Gouda z Ryk

2.kilka plastrów krakowskiej z pieprzem

3.kilka kromek pieczywa tostowego pszennego

4.masło 82% kilka plastrów

5.zestaw sałat jedno opakowanie

6.odrobina oleju słonecznikowego

7.kilka ząbków czosnku w plastrach

8.kamionkowa patelnia z powłoka nieprzywierającą

9.szklanka mleka (opcja)

10. 1szt. cebula

 

Wykonanie

 

Rozgrzewamy patelnię.Wlewamy odrobinę oleju i wkładamy czosnek.Krótko podsmażamy by nie był gorzki.Wkładamy zestaw sałat i podsmażamy kilka minut.Połowę do naczynia blendera i robimy sos bazę.Baza posłuży nam do pieczonych żeberek i chipsów ziemniaczanych na obiad.Drugą część użyjemy do tostów.Ser siekamy na drobne paseczki tak jak i kiełbasę i cebulę.Kromki pieczywa tostowego bardzo krótko namaczamy w mleku , po czym obtaczamy lub posypujemy serem z jednej strony.Obsmażamy z obydwu stron na w/w patelni .Kiełbasę i cebulę podsmażamy.Wkładamy między podsmażone pieczywo tostowe serem do środka , kiełbasę ,cebulę i podsmażony zestaw sałat.Tak powstałe tosty podsmażamy na suchej patelni w/w .

 

c8f2d01f733d0a38.jpg

bc5853ceea0b4671.jpg

dafcb8a36966daee.jpg

a853c105c4a58cd1.jpg

6b56c8c9737cfc9b.jpg

27c8f9f33cacaf77.jpg

6c3bd4000fea3d9a.jpg

887eecc697afb484.jpg

893f7ba52ff4b1dc.jpg

 

smacznego.

 

CDN....:wiggle:

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7294358
Udostępnij na innych stronach

CD.

Wariacji kulinarnych się już uzbierało i zbierają się nadal.Czas pozbierać je w całość , bo od 2006 roku przepisów znacznie przybyło.Znajdują się także powtórki ale i z tym sobie poradzę.Wszystkie wariacje kulinarne beda oczywiście skierowane w pierwszej kolejnosci do forumowiczów pod cudownie brzmiacym szyldem.

 

[h=1]Forum: Przepisy kulinarne - o gotowaniu i nie tylko[/h]

Przepisy na dania świąteczne.

Domowe przepisy,

Dania i przekąski, Nalewki dziadka,

Wędzarnie i wędzenie,

Wino,

Marynaty babuni.

Kuchenne rewolucje jak u Magdy Gessler.

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7296332
Udostępnij na innych stronach

CD.

Przegryzaj-ka dla męża.

 

Składniki :

1.jeden plaster schabu

2.liście sałaty

3.surowy ogórek plastry

4.pomidor plastry

5.szczypior ................drobno siekany

6............................................................................z truflowy x2 :yes::D

7.1 łyżka mąki

8.przyprawy (opcja)

9.dwa pokrojone w plastry ząbki czosnku polskiego

10. 1 łyżeczka cukru trzcinowego

11.sok z cytryny

 

Wykonanie.

 

Schab obtaczać w w/w mące.Potem na 1/2 w/w oleum smażyć ten schab. Rozgrzać drugą część oleju i polać nią sałatę ,ogórek,pomidor,czosnek i szczypior.Położyć schab na w/w składniki i obficie skropić cytryną.Proszę zwrócić uwagę co można z jednego plastra schabu.:yes::D

 

Fotki.

 

60a2a876c612ffa3.jpg

fdc18957fae96bd9.jpg

b91aaeed012bf568.jpg

a13042ad2fd94ac6.jpg

fec312f499ca1cb5.jpg

 

Mój Szarcio lubi takie żarełko :yes:

 

CDN....

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7297265
Udostępnij na innych stronach

CD.

Chciałoby się coś powiedzieć o stekach w restauracji o ich dostosowaniu do potrzeb konsumenta ale jak czytam te wypociny to naprawdę odechciewa mi się ich zamawiania w knajpkach.Niestety oprócz chińskiej,włoskiej kuchni i jej podobnej , nie byłem świadkiem od początku do końca gdy szef przy mnie robi z pełnym artyzmem w/w befsztyka co pozwala na głębszą analizę tego co za chwilę ma mi podać.:eek::eek::eek:.Może to i dobry pomysł na konwersacje ale czy za każdym razem gdy np. zamawiamy naleśniki pytamy co Pan szef był raczyć włożyć do niego ? . Obawiam się ,że źle się to dla nas może skończyć.Trochę mija się to z celem naszej wizyty w knajpie.

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7297491
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

lemiecha.

 

składniki:

1.ziemniaki 1/2 kg (tyle jak na fotce)

2.słonina

3.mąka ziemniaczana 1 łyzka

4.piana z dwóch jajek

5.sól pieprz i kminek mielony do smaku

 

wykonanie:

 

Ziemniaki zalać wodą.Ugotować al dente.Posolić dodać pieprz i kminek.Odlać nadmiar wody .Posypać mąką i prażyć przez dłuższą chwile aż mąka się wchłonie.Ubić na masę i na koniec dodać piane z jajek.Wymieszać.Stopić słoninę.Okrasić psiochę .Podać z np.z zsiadłym mlekiem.

 

388014df2036132f.jpg

fe135a34f8a26670.jpg

87e9d9275439bba6.jpg

wiosenna kanapka z nowalijkami :D na wiosennym chlebie

 

6ababaaf69ce99fc.jpg

 

Parówki cielęce grube ,plus zestaw nowalijek z majonezem kieleckim i szczypiorkiem oraz marynowanymi pieczarkami .

 

6fb65eebf7c881b2.jpg

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7298059
Udostępnij na innych stronach

CD.

Chce coś Państwu tu zaglądających z ukrycia zaprezentować.Wczoraj zrobiłem lemieszke-psiochę.Przepis wyżej.Stara potrawa bardzo prosta w wykonaniu i mało pracochłonna.Trochę jej zostało i zrobiłem kotlety ziemniaczane z sosem serowo -pieczarkowym-koperkowym-oliwkowym.

Panierka z jajka i bułki tartej.Sos to nic innego jak 20 dkg sera tartego mozzarella i 1/2 szklanki śmietanki 30%. Zagotowałem śmietankę i włożyłem ser.Pozostałymi składnikami posypałem kotleta .Polałem kotleta sosem i wyszła ot tak wariacja kulinarna.

 

733c1a9cb434393d.jpg

3cd35a46f3ef34be.jpg

34ec7d6af88aaa61.jpg

d572ae05f4ff321a.jpg

5ad62ef344a2c38b.jpg

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7298355
Udostępnij na innych stronach

CD.

Pomysł na wariacje śniadaniową i pieczenie kiełbasy z jelenia.

 

bdeb102f6a8fbd6b.jpg

 

Sucha z dużą ilością czosnku i pieprzu.Do kopytek pasowała jak ulał.:D

 

86408b10d8eede5e.jpg

ba74818fa70acd87.jpg

bf82dab5a5a7a0d9.jpg

4ef168d79212ddba.jpg

 

Herbata malinowa z zieloną.Kindziuk,wędzona słoninka,polędwica dojrzewająca,topiony serek,paróweczki indycze,jajo na miękko z majonezem Winiary,ser żółty ,pomidorek cherry z mozzarellą ,skiby żytnio-pszennego z cebulą , chleba na wagę.Przyjechała paczka z Antwerpii od siostry.

91efdf830917961d.jpg

634b8d2b38064a99.jpg

4bed9569d011471b.jpg

solo do smażenia wyśmienite.Przepraszam ,że trochę chemii jest między produktami spożywczymi.

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7300714
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Śniadanko ala polskie.:yes::D

a7f96de724c7f7ab.jpg

sadzone na maśle.

59fed8d6636dbd04.jpg

wędzone żeberko "Ryjek" , cebula dostawca wit."C" ,grzanka.

d03dbd48e934d0d8.jpg

Kiełbaska z jelenia wczorajsza z cebula w tłuszczu własnym.

54f6e0377e94e436.jpg

 

CDN....

będzie majonez kielecki i krakersy.:yes::lol2:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/13/#findComment-7300820
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...