Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I ostatnia przystawka do kremu rybnego. Poprosiłem o krewetki na musie szampańskim, według Twojego przepisu Pawle.

 

[ATTACH=CONFIG]411384[/ATTACH]

Bardzo lubię ten dodatek do krewetek :)

 

Miszczowi od marnowania jedzenia, tak się styki zagrzały że zaczął mnie reklamować w wątku "wariacyjnym" :D ... a nie raz bo prosiłem by przed pisaniem jakichkolwiek postów zażył lekarstwo :) ;)

... zauważyłeś, że w swej ostatniej "wariacji" podał niedopieczony ogórek, przypaloną marchewkę, wysuszoną na wiór wędlinę a nawet zapomniał dodać kieleckiego majonezu :) ;) ... najważniejsze jednak, że jemu smakuje :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7522748
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście! A teraz przystawka do kremu rybnego. W tym przypadku homar z kurkami duszonymi na irlandzkim maśle. Sos winno-śmietankowy i kapary...[ATTACH=CONFIG]411382[/ATTACH]

 

Palce lizać, cudo smakowe, mniam , mniam !!!

 

Przepraszam a czym różni się masło irlandzkie od naszego, polskiego?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7522810
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam a czym różni się masło irlandzkie od naszego, polskiego?

 

Każdy szanujacy się smakosz wie, że olbrzymie obszary łąk i sprzyjający klimat pozwalają na całoroczny wypas zwierząt i uzyskiwanie doskonałej jakości mleka oraz niepowtarzalnych w smaku produktów mleczarskich, masła I serów. Podstawowa wiedza kulinarna! A- ha, oczywiscie nie solone.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7522851
Udostępnij na innych stronach

Czosnek w musie i świeża kolendra robi robotę! Co za smak!!!!!!!!!!!!

Miszcz swego czasu komplementował ten sposób :) ;)

 

http://www.chefpaul.net/food/krewetkiP04.jpg

Fotka z FM Chefa Paul.Popatrzcie jakie piękne.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7522883
Udostępnij na innych stronach

Miszcz swego czasu komplementował ten sposób :) ;)

 

To i ja się podłącze z morskim jedzonkiem.

 

Trochę zaległości z 14 kwietnia...

 

https://s17.postimg.cc/hgl1qqf3z/zaleglosci_z_14go_1.jpg

 

https://s17.postimg.cc/z6mqbu5kf/zaleglosci_z_14go_2.jpg

 

https://s17.postimg.cc/ez9ajjnin/zaleglosci_z_14go_3.jpg

 

https://s17.postimg.cc/le8bfnh7j/zaleglosci_z_14go_4.jpg

 

https://s17.postimg.cc/6v16e9ixr/zaleglosci_z_14go_5.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7522886
Udostępnij na innych stronach

Ale mu zadałeś pytanie.Oni nawet papier toaletowy mają ze ściółki spod irlandzkich kóz.:yes::D

 

Siemano. Zadałem takie pytanie, bo dla mnie masło to masło. Zaczerpnąłem trochę wiedzy z netu i wyczytałem, że irlandzkie masło jest śmietankowe w smaku. NS, na pewno znasz "Stołowe Garwolińskie" bez przedrostku masło, bo ma 73 % tłuszczu, lecz jak dla mnie najlepsze i najbardziej śmietankowe. W moich stronach nie do kupienia. Na szczęście są jeszcze w Wielkopolsce leciwe już GS-owskie zakłady mleczarskie, produkujące smaczne masło.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7522930
Udostępnij na innych stronach

Siemano. Zadałem takie pytanie, bo dla mnie masło to masło. Zaczerpnąłem trochę wiedzy z netu i wyczytałem, że irlandzkie masło jest śmietankowe w smaku. NS, na pewno znasz "Stołowe Garwolińskie" bez przedrostku masło, bo ma 73 % tłuszczu, lecz jak dla mnie najlepsze i najbardziej śmietankowe. W moich stronach nie do kupienia. Na szczęście są jeszcze w Wielkopolsce leciwe już GS-owskie zakłady mleczarskie, produkujące smaczne masło.

 

Witaj.Kiedys robiłem masło sam.Kupowaliśmy smietanę i zabawa w robienie masła była przednia.

Masło polskie Mlekovita składa się wyłącznie ze śmietanki pasteryzowanej. Jest to prawdziwe masło, zawiera 82% tłuszczu i jest cennym źródłem najlepiej przyswajalnych form witamin A i E oraz przyswajalnej w niewielkim stopniu witaminy D.

Ważna cecha o której nie pisze ten to to jest jego zawartość i jak jest przyswajalne to w/w.

Nasz znafffca rytuałów zapomina ,że masło np:

Tłuszcz mleczny stanowi 82%, czyli Tradycyjne Masło Polskie Extra Sobik jest prawdziwym masłem. Przypominamy, że masło jest cennym źródłem najlepiej przyswajalnych form witamin A i E oraz przyswajalnej w niewielkim stopniu witaminy D. Jednak, ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a niską zawartość kwasów nienasyconych oraz wysoki poziom cholesterolu w tłuszczu mlekowym, uważa się masło za czynnik ryzyka w chorobach układu sercowo-naczyniowego.

Smutne to ale prawdziwe.Przyznam ,że masła ,które wymieniłeś nie konsumowałem ,a swego czasu na rynku można był spotkać podobne, masło z PRL - u

 

http://supermarket.blox.pl/resource/262690_3972517963469_923828152_n.jpg

pozdrowię Cię ale tylko Ciebie ich nie bo mendzą.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7522934
Udostępnij na innych stronach

Kilka słów o maśle jadanym przez smokoszy masła. Mowa o najlepszym obecnie maśle jakie można dostać na świecie. Na jakość masła wpływają pasze zielone i pastwisko. Prawdziwe masło wyprodukowane z mleka od krów wypasanych cały rok na pastwiskach smakuje i pachnie mlekiem i śmietaną. Pomijam sprawe zawartości tłuszczu mlecznego w maśle, bo to oczywista sprawa. Za kilka chwil zaprezentuje zdjecia , które ściągne ze swojego blogu kulinarnego. Tak więc ... Edytowane przez Władca Przysmaków
Tak więc
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7523278
Udostępnij na innych stronach

Szukamy tylko masła od krów wypasanych całorocznie na pastewiskach, najlepiej ekologicznych z certyfikatem. Z przykrościa trzeba przyznać ,że takie masła nie są produkowane na polskim rynku. Odwiedzajac zagranicą sklepy z ekologiczna żywnością high-end, szukamy tak wygladajacego opakowania. Wszystkie certyfikaty i atesty znajdziemy na opakowaniu. Lokalizacje pastwiska itp. ...

 

maslo1.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7523283
Udostępnij na innych stronach

Ale pacjent.Pokaz aptekę i te leki na kaca.:yes::D

Prawdziwe masło wyprodukowane z mleka od krów wypasanych cały rok na pastwiskach smakuje i pachnie mlekiem i śmietaną.

Nasze są wypasane na asfalcie baranie.:mad::mad::mad:.Nasze nie pachnie,nasze śmierdzi,śmietaną i mlekiem.Gdzieś ty się rodził pajacu.:mad::mad::mad:.Za dużo jesz tego masła bo ci cholesterol urósł i chlupie ci siano.Matko córka ale gościu.:yes::D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7523290
Udostępnij na innych stronach

Smak , zapach i kolor to podstawowe atut takiego masła. Polecam do jajecznicy. Jak wiadomo jajko się ścina w temp. poniżej 100 stopni , a szkodliwy rozkład masła zaczyna się w temp. 130-140 stopni. Mamy więc gwarancje zdrowego posiłku. Jajecznica na takim maśle to prawdziwy rarytas. Osobiście polecam na przepiórczych jajkach. Nabywam je w sklepie z eko żywnością, najlepsze sa pochodzenia organicznego z Teksasu.

 

maslo3.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7523293
Udostępnij na innych stronach

Smak , zapach i kolor to podstawowe atut takiego masła. Polecam do jajecznicy. Jak wiadomo jajko się ścina w temp. poniżej 100 stopni , a szkodliwy rozkład masła zaczyna się w temp. 130-140 stopni. Mamy więc gwarancje zdrowego posiłku. Jajecznica na takim maśle to prawdziwy rarytas. Osobiście polecam na przepiórczych jajkach. Nabywam je w sklepie z eko żywnością, najlepsze sa pochodzenia organicznego z Teksasu.

 

maslo3.jpg

 

Nie brzydzi cie ,że z du...y wylazło to jajko???.Mówisz o EKO z Teksasu.Nasze są z Czarnolasu bo mają więcej plam czarnych.:D. Są OKIEM w głowie naszego sprzedającego.Masz karabin..............................itd.:yes::D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/33/#findComment-7523297
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...