niktspecjalny 27.12.2018 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Mała próbka niespecjalnej miłości bliźniego [ATTACH=CONFIG]423706[/ATTACH] Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7625459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.01.2019 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Styczeń po fantastycznych zmianach takie tam to to to Zmodyfikowałem fajne polskie danko czyli sałata parzona tym razem na wędzonej słonince w naszej rodzinie od lat. Rwana sałata , szczypiorek (pęczek) , wędzona słoninka j/w ,śmietana ta gęsta do zup i sosów , ocet winny ,cukier i sól .Sałata do dużej miski z posiekanym szczypiorkiem , zalana sosem winnym na bazie , około trzech łyżek octu winnego , stopionej słoninki , cukru , soli.Trzykrotne zalewanie by zmiękła.Na koniec albo po łyżce do każdej z miseczek albo bezpośrednio do dużej miski.Podawana na gorąco można z grzankami. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7631753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.01.2019 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Jajecznica także na wędzonej słoninie z pomidorami malinowymi (zimowymi ,tak pisało na op) Bez cebuli lekko ścięta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7631760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.01.2019 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Szybka kanapka także z wędzoną słoninką lekko podsmażoną , na spód ,potem szynka drwala, ser morski pomidor w/w i szczypiorek.Pieczywo najlepiej ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7631762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.01.2019 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Cztery rodzaje smażonego mięsiwa.Krótko na oleju rzepakowym od "gospodarza" Gruby plaster schabu także krótko smażony z musztardą diżą Kupiłem na próbę ten kawałek wołowiny także smażony na w/w oleju . Soczysta i myślę ,że nie trzeba się bać takiego smażenia. Kawałek polędwiczki wieprzowej z końca , bez ubijania. Ten nowy sos barbecue godny polecenia.To nie pizza , a nasz polski cebularz na cieście drożdżowym (nie mylić z francuskim) Edytowane 7 Stycznia 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7631765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.01.2019 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Nie mogłem go nigdzie znaleźć , przypomnienie tortu pod ................mineralną i malusieńki deser na osłodę. Taki mały , domowy hicior czyli kulki lodów domowych z kawałkami wiśni ,arbuz w kulkach dla podniesienia kompozycji , słodkie cząstki mandarynek, brzoskwinia w lekkim syropie i ciasteczko oreo.Posypano gorzką czekoladą. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7631785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2019 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Kolejny dzień na dodatek rześki . Wczoraj pokusiłem się o proste danie.Upiekłem kawał schabu.W związku z tym ,że to moje wariacje kulinarne piekłem go zupełnie inaczej.Dużo mówi się by nie robić dużych - tasiemców z postów (choć nieraz nie sposób pokazać to w jednym poście) pokaże to inaczej ale za to powiem ciut obszerniej.I tak , kawał należnego mi schabu natarłem marynatą z : majeranku ,kminku ,cytryny , oleju rzepakowego ,czosnku i odrobiny miodu ,sól i pieprz do smaku ale bez przesady.Tym razem piekłem go aż 3h , w temp. 100 stC . wyszedł tak. Pomyślałem ,że skoro go mam i jest fajnie soczysty, niesłony ,łagodny to dorobię do niego sos z moich zeszłorocznych prawdziwków mrożonych.Zamrożone prawdziwki włożyłem na patelnię z masłem i dusiłem aż odparowały.Podlałem białym winem i jak odparowało dodałem łyżkę 30% śmietanki.Wyszło to tak.Zapomniałem o ulubionej surówce z ogórka w occie,cukrze , soli , pieprzu i oliwie. Aha sos posypałem tartym surowym ogórkiem. w oddali napój brzoskwiniowy.Uśmiałem się z niego ale to może później. Na koniec bomba witaminowa (może nie do końca) właśnie taka z babeczkami serowymi w roli głównej. a na tym zakończyłem wczorajsze wariackie zmagania ze schabem w roli głównej. pzdr w 2019 Edytowane 9 Stycznia 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7632779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2019 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Szybka kanapka na gorąco z wczorajszym schabem i serem morskim.Troszkę mi ja przyłapało ale jeszcze nie było goryczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7632900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.01.2019 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Chipsy z ziemniaków od "chłopa" , czerwone w nazwie.Super własnie na chipsy.Co dalej.Jak chciałem podać z np. potrawką z kurczaka to mnie zrugali.Dlaczego? Mięsko na inny sposób Młody mój zrobił sobie szybki obiad.Marchewka z groszkiem oczywiście na zasmażce z masła .Klops z mięsa cielęcego , kiszone korniszony(podoba mi się ta nazwa) ,gotowane ziemniaki (jak to mówi i twierdzi ,że ja ziemniaków to gotować nie potrafię) w bardzo małej ilości nieosolonej pod przykryciem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7633963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.01.2019 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Został mi kawałek polędwiczki j/w wiep. Ocet balsamiczny włoski, oliwa z oliwek ,miód lipowy ,pieprz ,bez grama soli.Maziajka i wyszło tak.Polędwica 8 min ,jest super soczysta. Do popicia tradycyjnie w szklanicy do kawusi bo lubię sok pomarańczowy i paluszek z lukrem miętowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7634145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.01.2019 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Własnie zjadłem talerzyk fajnego szybkiego danka.Pierś z kurczaka w kostkę krojona , boczuś wędzony jak najchudszy w kostkę ,3 op. warzyw na patelnie koniecznie Hortex ,2 łyżki oliwy z oliwek tej łagodnej , zioła prowansalskie i pieprz ziołowy , 5 ząbków czosnku bez soli. Boczuś podsmażony na niego piersi i wyciśnięty przez praskę czosnek , w oddzielnym garnku na 3 łyż. oliwy 3 op. mrożonych warzyw.Warzywa gorące to dodałem mięsko. Wyszło tak. tyle jest w nim sosu to co wytopił boczuś i oliwa , woda z warzyw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7634867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.01.2019 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Pamiętajmy ,że to co na talerzu ma smakować i być w miarę , nazwę to jak najmniej "chemiczne" , http://emotikona.pl/emotikony/pic/08icon_chick.gif czego w 100% osiągnąć się nie da.Zawsze coś tam nam DTR -ka wypunktuje.Jak na wariacje przystało takie oto nasze ulubione kanapki w nieco innym połączeniu. Na wczorajszego wypieku bułkę pszenną ,posmarowana masłem kminkowym(kminek mielony) , położyłem indyka wędzonego, cebulę i ser Edam Rycki.Dodatkami zrobiłem sałatę ze środka i oliwki .Zmieniłem patelnie bo młody wygrał za jakieś punkty(jakoś tak) i wyszło tak. Gra Wielka Orkiestra to do oglądania taki mały zestaw. i coś (przepraszam za błędy) ale by trochę wesoło się zrobiło bo fajny dzisiaj dzionek.Młody i Gosiuś tak to sobie obmyślili ale ,że to moje wariacje kulinarne to miast piersi kurczaka będzie filet z indyka z jej przepisu M.Gessler. Idę się stroić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7635426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.01.2019 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 No i ustroiłem.wyszło tak z opisu wyżej. Deser jeszcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7635612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.01.2019 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Mam do pracy zrobić tymbaliki - pseudo zimne nóżki taka podróbka wspomagając się żelatyną bo nie będę miał z czego uzyskać kleju naturalnego.Idę do sklepu. Kupiłem i powolutku gotuję.Te nazwę oryginały"zimne nóżki" jak gotuje to, one pyrkaja na wolnym ogniu kilka godz.Ten wywar jest nieco inny i będę potrzebował więcej zawiesiny.Oczywiście beż dodatków typu jajko ,grosze , kukurydza. no i kanapki ze smażoną cebulą "ubrudzoną jajkiem i w/w golonką" Edytowane 15 Stycznia 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7636546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.01.2019 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 I pseudo "zimne nóżki" powstały i do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7636784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.01.2019 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Może to nie typowe "zimne nóżki" ale smakuje wybornie.Najpierw zalana potem konsumpcja Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7637611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.01.2019 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Tyla razy pizza była już tu prezentowana.Dlaczego ponownie ją wklejam do moich wariacji. Ponieważ jest na suchych drożdżach(robiłem pierwszy raz w życiu).Ma suche pomidory,parzony boczek, ma sos balsamiczny (który zrobiłem z własnego przepisu czyli łyżka octu balsamicznego,3 łyżki oliwy z oliwek , łyżka miodu tym razem gryczanego ,sól morska i grubo mielony pieprz ) polany na koniec na ser tarty ,ma surowe pieczarki i odrobinę rozmrożonych zeszłorocznych parzonych opieniek ,salami pepperoni ,surowa cebula w pół talarki, czarne oliwki ,sos pomidorowy (czyli słoik własnego przecieru 3 łyżki oliwy w/w cukier 1 łyżka ,oregano dwie łyżki ,prosty do smarowania spodu.) ser mozzarella ten dedykowany własnie do zapiekanek i pizzy.Wyszło tak: Ciasto jest inne , choć podobnie wyrośnięte.Smak niepowtarzalny jak nie przesadzimy z ilością składników. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7637620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.01.2019 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Śniadanie , jajo sadzone z pomidorami ,kawałek skiby z makiem z polędwicą od chłopa i n/w majonez. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7637647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.01.2019 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Ugotowałem udko w oleju kujawskim Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7638032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.01.2019 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 To co nadaje się do wklejania tutaj niekoniecznie pasuje do nowych "Kulinariów". Fany zestaw na zimny ponury wieczór.Plaster surowego boczku w przyprawach dość dziwnie dobranych.Papka z prawdziwków,mielony kminek sól morska i ostra papryka.Jak widać trochę tego tłuszczu się wytopiło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/65/#findComment-7638612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.