Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wątpię, że dobra polska wódka jest bardzo dobra.

Wg @wg39070 ma jednak szkodliwe działanie na niektórych :)

Starka jest zbożowa.

Jaką polecasz temperaturę dla spożycia Starki?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7697518
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czego mozna nie rozumieć w twoich wpisach?

No wiadomo, że amerykanowi język może wypalić polska wódka bo jest tania, kiepska i polska.

Ale to jest twoje zdanie ułożone specjalnie ma potrzeby tematu i złośliwości wobec dwóch Forumowiczów.

 

Nie zrozumiałeś i nie zrozumiesz mojej wcześniejszej aluzji. Co do polskich wódek - są jednymi z najlepszych na świecie.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7697520
Udostępnij na innych stronach

:popcorn:

 

WOW!

 

To jest wynik trucia atmosfery, a kiełbaski z sarniny jak nie było tak nie ma. Tak jak jednego słowa o jedzeniu, i zero zdjęć kulinarnych.

 

 

 

4 Lipca więc przyjęcie.

 

U mnie dzisiaj bardziej luksusowe potrawy, będzie ich 7. Również zwykłości, takie jak steki i hamburgery bizonie, przepiorki nadziewane, steki miecznika i tuńczyka, krewetki, kraby, homar gotowane, hamburgery z dzikiego łososia, szampany , wina, burboniki, piwo kraftowe...

 

Pisałem nie jedz tyle popcornu, bo cie brzuszek rozboli.

 

A 3 maja świętowałeś? 11 listopada? 4 czerwca? itp Oczywiście nie. Mimo wszystko smacznego.

Aha nie dziękuj.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7697549
Udostępnij na innych stronach

Jak więc widać i "mentorzy" popełniają błędy (sporadycznie), natomiast "forumowe wykształcone kołki" permanentnie :)

NS, stwórz może specjalny "kociołek" dla Twych "czopków" i swych własnych wypowiedzi :) ;)

 

ps - z jakiego więc powodu wplątałeś swoją Babcię do swych postów ? a teraz krzyczysz "wara" ? :)

 

Wszyscy jesteśmy ludźmi i popełniamy błędy. Tylko Ty się chamsko i prostacko zachowujesz jak ktoś taki popełni. No ale klasy się nie kupi. Nie da rady. To coś trzeba mieć w sobie, ale niestety ani Ty ani WP tego nie macie i mieć nie będziecie.

 

Zdecydowanie polecam.

 

ps2 - czas na małą przerwę z mej strony :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7697553
Udostępnij na innych stronach

Nie. Nie wszystko co amerykańskie jest najlepsze :) aczkolwiek wszystko co najlepsze, jest łatwo dostępne (dla wszystkich) w USA :)

Zrozumiałeś ? :) ;)

 

:rotfl::rotfl::rotfl:

 

Szczególnie sztuczne i chemiczne żarcie. Dostępne dla wszystkich. No i "najlepsze". Dlatego tam macie takie problemy ze sobą. Fakt dla Ciebie najlepsze. Oj masakra.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7697554
Udostępnij na innych stronach

A 3 maja świętowałeś? 11 listopada? 4 czerwca? itp Oczywiście nie. Mimo wszystko smacznego.

Aha nie dziękuj.

3 maja - Święto Narodowe Trzeciego Maja, Międzynarodowy Dzień Astmy i Alergii, Światowy Dzień Wolności Prasy

11 listopada - Narodowe Święto Niepodległości, Dzień Weteranów

4 czerwca - ?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7697564
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jak wódka może być dobra (jakakolwiek). No ale jesli się upieracie.....:D

Wódka może być nie tylko dobra :) ... Wódka może być bardzo dobra :)

Upieram się ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7697572
Udostępnij na innych stronach

Wódka może być nie tylko dobra :) ... Wódka może być bardzo dobra :)

Upieram się ;)

 

:D Zastanawiam się teraz, czy żartujesz tyko sobie w tej chwili, czy jednak rzeczywiście można w ogóle w jakiś sposób obiektywizować pojecie smaku ?

Pomijam tu ludzką ciekawość, wszechobecną dla gatunku ludzkiego, czego nawet sam osobiście doświadczyłem próbując kiedyś jakichś larw smażonych czy pasikoników.

Robię w branży, którą większość laików i polskich "znafcuf" traktuje jako kompletnie niewymierną i mocno subiektywną a jednak mimo to, będącą podpartą pewną wiedzą a nawet argumentami z innych dyscyplin. Czy ta sama zasada obowiązuje też w sztuce kulinarnej ? Czy może jest to kwestia tylko widzimisię?

Człowiek zje i wypije wszystko, gdy go tylko przyciśnie i nawet czasem będzie miał z tego radochę.. Nawet kawior, który bardzo lubię.

Pomijam tu oczywiście aspekt zdrowotny przypalonych i ociekających tłuszczem kiełbach z wszechobecnym, rozmemłanym żółtym serem i ze ślimaczącą się nagminnie w potężnych dawkach cebulą, która nie daje na talerzu nawet efektu estetycznego a sam widok takiego zestawu sprawia wrażenie wręcz odstręczające.

Pochodzę z Cebulandii , gdzie pyry z gzikiem w przeciwieństwie do innych rejonów nie są czymś niezwykłym ale mają chociaż swoje, nie tylko historyczne uzasadnienie .

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7697575
Udostępnij na innych stronach

:D Zastanawiam się teraz, czy żartujesz tyko sobie w tej chwili, czy jednak rzeczywiście można w ogóle w jakiś sposób obiektywizować pojecie smaku ?

Pomijam tu ludzką ciekawość, wszechobecną dla gatunku ludzkiego, czego nawet sam osobiście doświadczyłem próbując kiedyś jakichś larw smażonych czy pasikoników.

Robię w branży, którą większość laików i polskich "znafcuf" traktuje jako kompletnie niewymierną i mocno subiektywną a jednak mimo to, będącą podpartą pewną wiedzą a nawet argumentami z innych dyscyplin. Czy ta sama zasada obowiązuje też w sztuce kulinarnej ? Czy może jest to kwestia tylko widzimisię?

Człowiek zje i wypije wszystko, gdy go tylko przyciśnie i nawet czasem będzie miał z tego radochę.. Nawet kawior, który bardzo lubię.

Pomijam tu oczywiście aspekt zdrowotny przypalonych i ociekających tłuszczem kiełbach z wszechobecnym, rozmemłanym żółtym serem i ze ślimaczącą się nagminnie w potężnych dawkach cebulą, która nie daje na talerzu nawet efektu estetycznego a sam widok takiego zestawu sprawia wrażenie wręcz odstręczające.

Pochodzę z Cebulandii , gdzie pyry z gzikiem w przeciwieństwie do innych rejonów nie są czymś niezwykłym ale mają chociaż swoje, nie tylko historyczne uzasadnienie .

 

Jaki cel miał ten wpis? Niegramatycznie, niemerytorycznie i ogólnie nic z niego nie wynika. Napisz proszę w jakiej branży konkretnie "robisz"? Skoro piszesz "pyry z gzikiem", mniemam, że piszesz z Wielkopolski.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7697762
Udostępnij na innych stronach

Jaki cel miał ten wpis? Niegramatycznie, niemerytorycznie i ogólnie nic z niego nie wynika. Napisz proszę w jakiej branży konkretnie "robisz"? Skoro piszesz "pyry z gzikiem", mniemam, że piszesz z Wielkopolski.

 

Jesteś przewidywalny i niezawodny niczym kosiarka hondy z tymi swoimi przemyśleniami, i to nie tylko w tematach kulinarnych. Nie chodzi mi o noże, bo temat kulinarny, a noże w tym przydadku są do trawy. Te twoje wypowiedzi są jak wytwór plastikowego mózgu, ten sam materiał co obudowa w kosiarce hondy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7697829
Udostępnij na innych stronach

:D Zastanawiam się teraz, czy żartujesz tyko sobie w tej chwili, czy jednak rzeczywiście można w ogóle w jakiś sposób obiektywizować pojecie smaku ?

Pomijam tu ludzką ciekawość, wszechobecną dla gatunku ludzkiego, czego nawet sam osobiście doświadczyłem próbując kiedyś jakichś larw smażonych czy pasikoników.

...

Nie żartuję, :) (dla mnie) różne rodzaje wódki (jak i również inne mocne "alkohole") zdecydowanie różnią się smakiem.

Podobieństwo znajdziesz w smaku wina, jak również piwa.

Jednakowoż, im bardziej czyste wódki "zmrożone", tym bardziej "zatracają" swój naturalny smak i zapach.

Jakość czystych wódek (takoż i smakowych oraz wszelkiego rodzaju nalewek) testuje się w temperaturze pokojowej (około 21°C)

Pzdr :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7698148
Udostępnij na innych stronach

ec96d24e6f60bc2f.jpg

 

649f5ce480f14963.jpg

 

2cfff43ff3890449.jpg

 

aff704f6ee4c97d2.jpg

 

c9de10ae92c581a6.jpg

 

d4aed7431917825c.jpg

 

c53ab2c834b4ceec.jpg

 

fdea9d9a10327d7dgen.jpg

 

aebbffa6750e30c0.jpg

 

64ed616d22c56b50.jpg

 

e1b269c435827e3egen.jpg

 

937e5f0a3f946814.jpg

 

20c60addd7a90b03.jpg

 

79fd1a97f437ee4c.jpg

 

69a0652466963a2d.jpg

 

6c1ed2dc3f96585e.jpg

 

452744122aa593ff.jpg

 

d5fc99719784d77e.jpg

 

8447381b9a1eed6d.jpg

 

6eb83b7dc48edd58.jpg

 

4820a6d3b9526a76.jpg

 

4ec16066f21e6dae.jpg

 

7e25cb703655ce5e.jpg

 

0991b908bf5eae15.jpg

 

e154a0eec08ff0ea.jpg

 

708154790ecb0cee.jpg

 

5806866b743cda18.jpg

 

1343d945746a2d28.jpg

 

b9d5b46d927f01ba.jpg

 

0ac938bca97732be.jpg

 

 

Na słodko i na słono, chciałem się z Państwem tym podzielić

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7699267
Udostępnij na innych stronach

...

6a8dbc4d8fdfc32e.jpg

...

Paullllll

 

...

64ed616d22c56b50.jpg

...

e154a0eec08ff0ea.jpg

...

Na słodko i na słono, chciałem się z Państwem tym podzielić

Dziękuję za "podzielenie się" :) ... jestem "pod wrażeniem" :)

 

ps1 - belgijskie (wszędzie dostępne), "Chimey" piję kiedy mam ochotę na dobre piwo, (niebieskie jest moim zdaniem najlepsze), polecam posmakować miast fotografować półki :)

 

ps2 - przepraszam, że nie skomentuję całości "fotorelacji" :) ... przytaczam tylko to, co z tych postów spodobało mnie się najbardziej :) ;)

Edytowane przez Chef Paul
ps2
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7699606
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Myślałem ,że taki wielki autorytet (niekoniecznie kulinarny) zauważy więcej szczegółów mojej relacji fotograficznej, a są ale jak widać potrzeba do tego wytworniejszego oka , nazwę to po imieniu.fachowego.Wszystko ma i wszystko jadał i pijał. Kompletnie zero tolerancji.Przez chwilę pomyślałem ,że dziadek z dziadkiem się dogada ale niestety są dziadki i Dziadki.Proszę więc popatrzeć na kilka spontanów mojej relacji fotograficznej.Na zdrowie dziadku.:D . Musiałem się napracować i stworzyć miłą kulinarną oprawę i atmosferę dla rodzinki w Belgi.Proszę wybaczyć za niektóre ruszone fotki.Czysty spontan .Żeby Państwo mogli to sobie pooglądać i pośmiać , musiałem troszkę się napracować.

 

..ps1 - belgijskie (wszędzie dostępne), "Chimey" piję kiedy mam ochotę na dobre piwo, (niebieskie jest moim zdaniem najlepsze), polecam posmakować miast fotografować półki............

 

Ciekawe coby było gdybym w ręku trzymał właśnie niebieskie.

 

Niniejszym to czynię ale tym razem miodowy

 

pils5405691e952c0a44.jpg

 

Jajo bez skorupki

 

332ccbde8dfb2036.jpg

 

Rozpuszczona jak dziadowski bicz mozzarella z ichnim majonezem i jaja inaczej.

 

fe76a13ccbad56e7.jpg

 

Troszkę polskości na stole w domu mojej rodzinki

 

4bb2d0bb034ea8b7.jpg

 

3676d557362742a0.jpg

 

055597e7f0bfb62b.jpg

 

Cudowny trzy poziomowy dworzec w Antwerpii

 

ecf390bf0aecb1b6.jpg

 

40bcf2e3348762bc.jpg

 

Kilka fotek z Brugge .Takie cuda mają w oknach.Wiadomo dlaczego.

 

4cd3f0be91cb974c.jpg

 

5129d4e8dbc40a94.jpg

 

68a871c88389f6d9.jpg

 

7d3f3764f5ca66a6.jpg

 

Muzeum czekolady raz jeszcze.Te podobały mi się najlepiej.

 

11d7ed47585baf38.jpg

 

7289f49fccd8401f.jpg

 

d4191030d9c1aeec.jpg

 

cf282eccc57f4083.jpg

 

40b480e6659f35f0.jpg

 

W pewnej sali w Antwerpii.

 

cc5fb812d16c20fb.jpg

 

Prze smaczne ichnie "drożdżówki"

 

83f26fc804d1f908.jpg

 

83f761f6f30c02c5.jpg

 

Można i przez rurkę

 

778164c36c5ea247.jpg

 

Jest to panierowana frikandela.

 

88da034959ce4b0c.jpg

 

Pół / pół jak widać

 

6529f7f8456ca0c2.jpg

 

ae699015f8110b54.jpg

 

W kuchni

 

8694b5ace6a83747.jpg

 

Spragniony

 

554a73dc33a9458b.jpg

 

Troszkę ichniej chemizacji.Przepyszny naleśnik z jabłkami.Plus widoczne dodatki.

 

6dc4e3a8eb6c6741.jpg

 

Ciekawa bułka z bardzo ciekawym farszem.Wiórki mięsne i warzywa.

 

5c620fa9817b548c.jpg

 

Podzieliliśmy się na pół.

 

8fc370b573edc393.jpg

 

Znowu trochę polskości z zapiekanka z ichnich produktów dostępnych

 

61b197072552c1f1.jpg

 

Można by powiedzieć ,że wigilia ale po chińsku.Zrobiliśmy sami.Niestety rozczarowanie było duże ale nie z naszej strony.Chińskie łapki robią to znacznie lepiej.

 

e7394ba74071b020.jpg

 

4e086c8b7a583b86.jpg

 

Na ichnim pieczywie

 

9909ae1c3e05301d.jpg

 

36023da8b8703580.jpg

 

Mrożone cudeńka z piekarnika

 

6e4e1f960672651e.jpg

 

ec5fb07232a3f663.jpg

 

Powroty zawsze są cudowne.Zawsze to u siebie w kraju.Na ojczystej ziemi w ojczystej karczmie

 

1d8632fc27d341d2.jpg

 

7561f5fdb87e78c8.jpg

 

Zupa pomidorowa z dodatkiem

 

319bf446d3eae13d.jpg

 

Schabowy wielkolud

 

cf77ce4a2b4ac97b.jpg

 

Dodatki

 

07a9b00a902dc3f8.jpg

 

Cudownie smakujący i podany chłodnik

 

441be4f82e8fd0a8.jpg

 

Mizeria z białym serem

 

55e4db0b8ba3f51d.jpg

 

Pieczonka z ziemniakami

 

ea3870e002aefecd.jpg

 

Już we własnej chałupce z własnej przydomowej niedawno zakupionej tu prezentowanej wędzarni.

 

956074fd264ee03b.jpg

 

d15e5cc273465a37.jpg

 

23ae0e8853daa75a.jpg

 

418ad719d68a6eb3.jpg

 

Danie inne z chłodnikiem ale już domowym

 

88d9fc0797b16327.jpg

 

Jeszcze będzie filmik. Pozdrawiam smacznie.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/88/#findComment-7703033
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...