Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do stomatologii i psychoanalizy dodajesz gabinet kosmetyczny?

 

Gdzie podstawowe zasady wedkarskie? Jak mozna zabierac narybek do domu? Jak? Narybek wielkosci koncowki widelca! Jak?

 

Matko Boska!!!

To "specjalista" w wielu dziedzinach :)

... największy jednak w marnowaniu pożywienia :) ... większość jego "wariacji" to pokarm much na śmietniku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To "specjalista" w wielu dziedzinach :)

... największy jednak w marnowaniu pożywienia :) ... większość jego "wariacji" to pokarm much na śmietniku :)

 

To jedno, ale drugie. Wycinanie lancucha pokarmowego ryb zabierajac drobnice do domu? Jak mozna ? Pytam sie jak?

 

Filetuje wlasnie fladre (30cm i wyzej), i przy takim rozmiarze filet jest maly i waski, w granicach 22cm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie dla naszego forumowego, wariacyjnego smakosza, przygotowałem "inspirację" (by nie musiał aż tak pobudzony wyszukiwać znowu czegoś w necie - niczym pomidorów) :)

20201016_112209.jpg

Powinien skorzystać, wszakże to jego ulubione smaki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jedno, ale drugie. Wycinanie lancucha pokarmowego ryb zabierajac drobnice do domu? Jak mozna ? Pytam sie jak?

 

Filetuje wlasnie fladre (30cm i wyzej), i przy takim rozmiarze filet jest maly i waski, w granicach 22cm.

 

[h=1]Ukleja - ryba ukleja[/h]

udostępnij:

uklejaf.jpgUkleja (alburnus alburnus L) Rodzina: karpiowate (cyprinidae)

 

Występowanie: stawy i wyrobiska, jeziora, zb. zaporowe, rzeki średnie nizinne, rzeki wielkie nizinne.

 

Morfologia: Ukleja posiada wydłużone, ścieśnione bocznie ciało; linia boczna jest wyraźna i lekko zakrzywiona do dołu; głowa mała z paszczą skierowaną ku górze. Grzbiet ma stalowozielony kolor, boki są srebrzystobiałe, połyskujące, a płetwy grzbietowa i ogonowa szare lub bezbarwne.

 

Żerowanie: ukleja żyje zazwyczaj gromadnie i żywi się głównie planktonem i drobnym zwierzętami wodnymi, takimi jak owady i ich larwy.

 

Rozmnażanie: ukleja ma tarło od maja do czerwca, samica składa 3000 10 000 jaj w płytkich, przybrzeżnych strefach jezior i rzek w miejscach z twardym, kamienistym dnem. W tym okresie samica zaokrągla się, samiec pokrywa się wysypką godową.

 

Ukleja okres ochronny: nie ma

 

Ukleja wymiar ochronny: nie ma

 

Ukleja dobowy limit połowu: nie ma

 

Ukleja rekord Polski: Brak danych

 

https://wedkuje.pl/ryby/ukleja/5245

 

Wymiar i okres ochronny: Brak wymiaru a także okresu ochronnego.

Ukleja na wędce i na talerzuMoja propozycja kulinarna ucieszy na pewno wszystkich nokillowców, którzy grzmią groźnie, żeby nie zabierać okoni, szczupaków i tzw. szlachetnych ryb a potem chodzą głodni albo kupują tilapie w Biedronce. Ukleja smażona

 

Większość wędkarzy nastawia się na okazy drapieżników i z reguły je wyławia, pomijając białoryb, który stanowi znaczną większość w każdym akwenie. Pół biedy, jeśli szczupak czy sandacz trafi do podbieraka no kill, jednak najczęściej hol kończy się na talerzu. Regulamin na to pozwala, jest ok. Problem w tym, że jeśli wszyscy nastawią się na drapieżniki, prędzej czy później w wodzie zostaną tylko białe ryby. W dodatku karłowate.

 

Teraz, kiedy jeszcze "sportowe" gatunki objęte są okresem ochronnym, można odwrócić tę tendencję. Polecam wybrać się z wędka na... ukleje! Ryb tych jest dostatek praktycznie wszędzie i są niezwykle łatwe do złowienia. Kilkadziesiąt sztuk uklejek nie zrobi uszczerbku ichtiofaunie a można z nich zrobić prawdziwe przysmaki.

 

Do takiego łowienia wystarczy najtańszy bacik, niewielki spławik, paczka jakiejkolwiek zanęty i białe robaki albo pinki. Ważne, żeby zanętę rozrobić na papkę i dość regularnie wrzucać małymi porcjami. Zabawa jest przednia. Na jednego robaka można mieć czasem ponad dziesięć uklejek - rybki nie są wybredne. To idealny sposób, żeby wprowadzić swoje dziecko w tajniki wędkowania. Ma się pewność, że połowi. Niesamowicie sprawnie łowią ukleje zawodnicy wyczynowi. W czasie trwania zawodów łowią kilkaset uklei osiągając wielokilogramowe wyniki. Jeśli ktoś ma ochotę zgłębić techniki uklejowania na najwyższym poziomie, polecam filmy Tomasza Horemskiego, który pięknie o tym opowiada.

 

Jeśli chodzi o ukleje w kuchni, rządzi prostota. Rybki polecam oskrobać i wypatroszyć, zostawiając głowy. Następnie panierować w mące i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu dobrze posolić i podawać z zimnym piwem. Nie znam osoby, której by to nie smakowało a w dodatku takie frytki są bardzo wygodne w jedzeniu. Mniejsze sztuki można schrupać w całości, z większych zostaje tylko głowa i kręgosłup. Przy smażonych uklejkach spędziłem już niejedną wykwintna biesiadę, która ciągnęła się dłuugo w noc. Tak więc życzę dobrej zabawy i smacznego!

 

Autor tekstu: Olin Gutowski

 

uklejen.JPG

 

Pani usmażyła.

 

Ta niewiedza jest niepokojąca.

 

[h=5]Wędzenie ryb – Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku[/h][h=6]Do przygotowania wsadu potrzebujemy:[/h]– ukleja minimum 2 kilogramy (minimalna ilość ryb jest uzależniona względem pracochłonności w przygotowywaniu wsadu)

– sól kamienna gruboziarnista.

Ryby umyć a następnie ułożyć w garnku „kamionce” warstwami, na przemian z solą rozpoczynając od soli i na soli kończąc.

Tak przygotowany wsad pozostawiamy w chłodnym miejscu minimum na okres dwóch dni. Następnie wyciągamy ryby, dokładnie płuczemy i wkładamy do solanki .[h=5]Wędzenie ryb – Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku[/h][h=6]Wykonanie solanki:[/h]Do wykonania solanki potrzebujemy

– przegotowanej i ostudzonej wody oraz soli.Solanka powinna być o połowę wartości mniejsza niż do tradycyjnego peklowania mięsa. Ryby utrzymujemy w solance przez okres 24 godzin, następnie wyciągamy je, dokładnie płuczemy i pozostawiamy do naturalnego obeschnięcia. Po tej czynności nabijamy je na pręt stalowy – przez głowę i zawieszamy w beczce uprzednio nagrzanej do temperatury sprawdzanej dłonią – dym nie może parzyć, musimy wyczuwać jedynie ciepło na dłoni – nie należy doprowadzić do uzyskania gorącego dymu ponieważ zamiast rybę uwędzić, ugotujemy ją.

 

https://www.zpw.pl/kulinaria/domowy-sposob-na-wedzenie-ryb/

 

Tego właśnie nie rozumieją papużki nierozłączki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wróciłem właśnie z wędkowania, lubię to swoje atlantyckie bajorko ... wiele w nim dobra :) (muszę Cię ucieszyć, żadnego "leszcza" nie złowiłem, nawet mikroskopijnej "uklei" - które ponoć są tak smaczne) :)

....................

 

Nie jesteś aż taki zakłamany ale mówisz nieprawdę. Proszę cie abyś dokładnie zapoznał się z czystością nieskazitelną zanim zwrócisz komuś uwagę.

 

W tłuszczu ponad 80 martwych delfinów i wielorybów wykryto wysoki poziom toksyn. Zwierzęta znalezione na terenie USA w latach 2012-2018 przebadał Instytut Oceanograficzny z Uniwersytetu z Florydy. Analizie poddano próbki tłuszczu martwych zwierząt na zawartość pięciu organicznych substancji toksycznych. Wyniki ujawniły, iż toksyny zawarte w szczątkach ryb, pochodzą z herbicydów, opakowań żywności, past do zębów, mydła, detergentów i zabawek. Co więcej, poziom zanieczyszczenia wynikał z położenia geograficznego, w jakim żerowały ryby. Delfiny znalezione na plażach Florydy miały wyższe stężenie ołowiu, rtęci i selenu, niż te które wylądowały na brzegu Północnej Karoliny. Badacze identyfikując źródło toksyn wskazują na paliwa kopalniane i tworzywa sztuczne. Chemikalia, poprzez zanieczyszczone wody gruntowe, dostały się rzek. Po czym wraz z ich ujściem do morza znalazły się w środowisku morskim, lądując w łańcuchu pokarmowym delfinów i wielorybów.

 

zanieczyszczenie-powietrza-w-floryda-apollo-pla%C5%BCy-84196746.jpg

 

Wiesz gdzie to jest ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jesteś aż taki zakłamany ale mówisz nieprawdę. Proszę cie abyś dokładnie zapoznał się z czystością nieskazitelną zanim zwrócisz komuś uwagę.

...

Wiesz gdzie to jest ?

Zatoka Meksykańska

https://aqicn.org/map/florida

łatwo znajdziesz

... warto przejrzeć zanieczyszczenie powietrza w skali roku

 

Uzupełnienie:

In 2018, Tampa Electric announced several major upgrades for Big Bend Power Station. The company plans to modernize Unit 1 to use natural gas combined-cycle technology by 2023, a project that will enable the unit to generate 1,090 MW while eliminating coal as a fuel source. Big Bend Unit 2 will be retired in 2021 after nearly 50 years of service. This upgrade will give Tampa Electric a generation portfolio in 2023 of 75 percent natural gas, 12 percent coal, about 7 percent solar, and about 6 percent other sources. The clean, warm-water discharge at the station that provides a sanctuary for manatees at the adjacent Manatee Viewing Center will remain

 

 

ps - wskaż gdzie "komuś zwracałem uwagę" i gdzie "mówię nieprawdę" ?

Edytowane przez Chef Paul
uzupełnienie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[h=1]Ukleja - ryba ukleja[/h]

udostępnij:

uklejaf.jpgUkleja (alburnus alburnus L) Rodzina: karpiowate (cyprinidae)

 

Występowanie: stawy i wyrobiska, jeziora, zb. zaporowe, rzeki średnie nizinne, rzeki wielkie nizinne.

 

Morfologia: Ukleja posiada wydłużone, ścieśnione bocznie ciało; linia boczna jest wyraźna i lekko zakrzywiona do dołu; głowa mała z paszczą skierowaną ku górze. Grzbiet ma stalowozielony kolor, boki są srebrzystobiałe, połyskujące, a płetwy grzbietowa i ogonowa szare lub bezbarwne.

 

Żerowanie: ukleja żyje zazwyczaj gromadnie i żywi się głównie planktonem i drobnym zwierzętami wodnymi, takimi jak owady i ich larwy.

 

Rozmnażanie: ukleja ma tarło od maja do czerwca, samica składa 3000 10 000 jaj w płytkich, przybrzeżnych strefach jezior i rzek w miejscach z twardym, kamienistym dnem. W tym okresie samica zaokrągla się, samiec pokrywa się wysypką godową.

 

Ukleja okres ochronny: nie ma

 

Ukleja wymiar ochronny: nie ma

 

Ukleja dobowy limit połowu: nie ma

 

Ukleja rekord Polski: Brak danych

 

https://wedkuje.pl/ryby/ukleja/5245

 

 

 

uklejen.JPG

 

Pani usmażyła.

 

Ta niewiedza jest niepokojąca.

 

 

 

https://www.zpw.pl/kulinaria/domowy-sposob-na-wedzenie-ryb/

 

Tego właśnie nie rozumieją papużki nierozłączki.

 

Dla mnie to sa wolne zarty. Kazdy prawdziwy wedkarz ... szkoda czasu.

 

 

 

 

Krem cheddarowobrokulowy na bazie fladry, bez promowania na sile uklejowego obrzydzenia.

Skromnie i super smacznie. palce lizac!

 

krem.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jesteś aż taki zakłamany ale mówisz nieprawdę. Proszę cie abyś dokładnie zapoznał się z czystością nieskazitelną zanim zwrócisz komuś uwagę.

 

 

 

zanieczyszczenie-powietrza-w-floryda-apollo-pla%C5%BCy-84196746.jpg

 

Wiesz gdzie to jest ?

 

A nie lepiej wejsc na strone uniwersytetu. Ryb te sa prawnie chronione , pelen zakaz polowu. Do badan brano wycinki z 50-60 letnich rybek. :lol2:

 

Ciekawostka.Tunczyk o ladnych rozmiarach to 30-letnia ryba, ma rowniez wieksze stezenie metali ciezkich, z powodu dlugosci zycia ... ale co tam wiedza ...

 

Co do ryb lownych, wedlug badan tego instytutu, to nie powinno sie konsumowac tylko rekinow i to od 110cm w zwyz. Ponizej 110 mozna, ta sama przyczyna , plus gora stozka pokarmowego.

 

Wyniki badan wszystkich ryb i wod :yes: robi sie co sezon.

Edytowane przez Władca Przysmaków
Ciekawostka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nastał teraz jakiś trend na jelenie:lol2: więc kupiłem ofoliowanego

 

dcb85d438133f4ac.jpg

 

2f1b79c9c777dede.jpg

 

d641f2099a4d58d7.jpg

 

4646889856133489.jpg

 

6234d2aa7ea7192c.jpg

 

Powolnymi krokami zbliża się trend na barany:wave: i wątróbki z dorsza.

i coś z nim zrobię. Ładna foliowa opakowka:lol2: ,dobry termin do spożycia, wiarygodny opis .

 

Szybka pizza z podsuszaną ,pieczarkami ,cebulą i mozzarellą .Rzadki sos z oregano ,cukrem, oliwą .Wszystko z folii:lol2: . Spróbowałem smakuje poprawnie.

 

dd6663e58dd35a8f.jpg

 

fbcf5b8a58fd146a.jpg

 

4820ac21c3ae8d06.jpg

 

74357fe89faacbd0.jpg

 

dc7c7ada128356bd.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętacie kanapki z dzieciństwa z beznadziejnym niestety pomidorem. Sorki ale mój działkowy jest nie do pobicia choćby nawet maluczkich rozmiarów.:lol2: , że ten rozmiar to taka wielka przypadłość adwersarzy.:lol2: Mniejsza oto .Kanapka na grzance z chleba. Czyli firkandella belgijska tym razem na okrągło. Siostry przepis jest odlotowy.

 

Frikandel_speciaal_met_verse_frieten.jpg

Holenderski-specjal-kielbaska-frikandel-5.jpg

https://www.notatnikkuchenny.pl/frikandel-fricadelle/

 

Frikandel to rodzaj niderladzkiego fastfoodu. Mielone mięso przygotowywane jak pulpety (w Danii Frykadele to właśnie małe pulpeciki), ale o kształcie kiełbasy. ... Belgowie, którzy Frikandelle jadą rzadziej od Holendrów, wkładają je również do swoich bułek Mitraillette

 

c809ce81f27683a0.jpg

 

94b9c74d7f18e0f7.jpg

 

klopsiki.jpg

 

Mięsa mało . bardzo mało tym razem indyczego .Pycha . Wątróbkę parzę i tylko indycza by klimat utrzymać , o mielonych orzechach nie zapomniałem .:D:D:D. Cebulkę zrobiłem z cukrem i octem jabłkowym.

 

https://beszamel.se.pl/klopsikipulpety/frykadele-indycze-nadziewane-watrobka-przepis-na-klopsiki-z-miesa-mielonego-wideo,17571/

 

Na śniadanie tradycyjnie bo niedziela.

 

7443e7c076ad7c4e.jpg

 

1b98423baf65ab54.jpg

 

355b246354da2b46.jpg

 

040e44efc02d304d.jpg

Jelenie w przygotowaniu .:lol2: . Może gulasz ?

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Byłbym zapomniał zanim po jeleniu baranina zawita to najpierw trochę o serze zgliwiałym Właśnie go nastawiłem .

 

Ser domowy, ser zgliwiały, ser smażony (śl. Hauskyjza, niem. Hauskäse) – popularny w kuchni niemieckiej, śląskiej, wielkopolskiej i galicyjskiej; ser wytwarzany z dojrzałego (zgliwiałego) twarogu z mleka krowiego. W Czechach zbliżoną formę mają serki ołomunieckie.

 

220px-Ser_topiony_z_kminkiem%2C_Sanok_2010_001.JPG

 

2460d9be1e98d850731a937f4c86e88a12d9620c.jpeg

 

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zgliwialy-ser-smazony-z-kminkiem-1

 

Mój gliwieje ten od babci Jadzi.

 

769da7eaae935121.jpg

 

155cc07ff540c624.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna inspiracja (pt "ryba z groszkiem")

"... nie do pobicia choćby nawet maluczkich rozmiarów. ..."

20201018_084549.jpg

jeden ze składników jest jak zwykle "dyżurny" :)

 

ps - Czekam na makaron od Bartka.

"Makaron wykręcił Bartek" ... jeszcze nie dotarł.

Takoż samo ser "ze szmatki babci Jadzi." :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie potrafią gladiatorzy zrobić wątróbki z dorsza.:lol2: , o frikandelli nie wspomnę .To ja zrobię masakrę wątrobową ale na razie indyczą.:lol2: Kur.....czaki pokazałbym machinę piekielną Bartka do świdrów ale jest trochę nie wyjściowa bo komuna z niej tryska i zaraz gladiatorzy mieli witaminkę i rozpisywali się jak z kubłem na talerze jednorazowe na plaży:lol2: . Wkręcili mnie i musiałem lornetę z meduzą.:D ponieważ w jadłospisie naszej diety pobieranie kolagenu jest zbawienne dla naszego zdrowia. Łapkowy z kurek kolagen z dodatkiem indyczym to jest to.:lol2: .

 

79d0534db55e243c.jpg

 

d37ba92d756ce715.jpg

 

b34bb80e5246310c.jpg

 

e0eba25201247cfc.jpg

 

171d7a86ec1f79d5.jpg

 

acf7bacf91ca52f2.jpg

 

ba9d13205d74f334.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeleń przypalił się w taczce cebuli ale zdążył wypluć Tobie jakieś zwiędłe zielsko do lornety ?

Została szansa pieczenia barana :)

 

Tak dla przypomnienia.

Nie jesteś aż taki zakłamany ale mówisz nieprawdę. Proszę cie abyś dokładnie zapoznał się z czystością nieskazitelną zanim zwrócisz komuś uwagę.

...

Ponawiam prośbę, gdyż zarzucasz mi kolejny raz mówienie nieprawdy.

...

ps - wskaż gdzie "komuś zwracałem uwagę" i gdzie "mówię nieprawdę" ?

Oskarżenia bez pokrycia to pomówienia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie potrafią gladiatorzy zrobić wątróbki z dorsza.:lol2: , o frikandelli nie wspomnę .To ja zrobię masakrę wątrobową ale na razie indyczą.:lol2: Kur.....czaki pokazałbym machinę piekielną Bartka do świdrów ale jest trochę nie wyjściowa bo komuna z niej tryska i zaraz gladiatorzy mieli witaminkę i rozpisywali się jak z kubłem na talerze jednorazowe na plaży:lol2: . Wkręcili mnie i musiałem lornetę z meduzą.:D ponieważ w jadłospisie naszej diety pobieranie kolagenu jest zbawienne dla naszego zdrowia. Łapkowy z kurek kolagen z dodatkiem indyczym to jest to.:lol2: .

 

79d0534db55e243c.jpg

 

d37ba92d756ce715.jpg

 

b34bb80e5246310c.jpg

 

e0eba25201247cfc.jpg

 

171d7a86ec1f79d5.jpg

 

acf7bacf91ca52f2.jpg

 

ba9d13205d74f334.jpg

 

W mojej strefie czasowej jest 7:30 i piekny poranek, zdecydowanie za wczesnie na kieliszek wodki z czyms dobrym. Przypomne , ze zasada iz nasze cialo nie jest smietnikiem obowiazuje rowniez wodke i to w zaostrzonym rygorze. Nie musimy jej pieprzyc i zasypywac suchym zielem.

 

51-razy-destylowana.jpg

 

Tak tak, 51 razy destylowana.

 

wodka-51-razy-destylowana.jpg

 

O odpowiedniej godzinie zaprezentuje "lornete", bez zwiedlej pietruszki z tatara. Zastanawiam sie jak to mozliwe, w PL podtopienia i problem z woda po ostatnich deszczach , a u ciebie piertuszka w ogrodku uschla. Czyzby od babci Jadzi czy jak jej tam, prosto z biedronki?

Edytowane przez Władca Przysmaków
plus foto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...