Chef Paul 16.10.2020 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Do stomatologii i psychoanalizy dodajesz gabinet kosmetyczny? Gdzie podstawowe zasady wedkarskie? Jak mozna zabierac narybek do domu? Jak? Narybek wielkosci koncowki widelca! Jak? Matko Boska!!! To "specjalista" w wielu dziedzinach ... największy jednak w marnowaniu pożywienia ... większość jego "wariacji" to pokarm much na śmietniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 16.10.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 To "specjalista" w wielu dziedzinach ... największy jednak w marnowaniu pożywienia ... większość jego "wariacji" to pokarm much na śmietniku To jedno, ale drugie. Wycinanie lancucha pokarmowego ryb zabierajac drobnice do domu? Jak mozna ? Pytam sie jak? Filetuje wlasnie fladre (30cm i wyzej), i przy takim rozmiarze filet jest maly i waski, w granicach 22cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 16.10.2020 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Specjalnie dla naszego forumowego, wariacyjnego smakosza, przygotowałem "inspirację" (by nie musiał aż tak pobudzony wyszukiwać znowu czegoś w necie - niczym pomidorów) Powinien skorzystać, wszakże to jego ulubione smaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 16.10.2020 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 A ja na chwile obecna musze przerwac pisanie, bo nienawidze balaganu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 16.10.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Dzisiaj polecam krem cheddarowobrokulowy na bazie fladry, a w miedzyczasie typowa piatkowa przystawka . Skromnie , smacznie i szybko. Palce lizac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 16.10.2020 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Pracuje rowniez nad drugim daniem, nadziewane kapelusze z organicznego pastwiska. Akcentem nadzienia bedzie super kremowy kozi ser, czyli prostota i imperialny smak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2020 02:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 To jedno, ale drugie. Wycinanie lancucha pokarmowego ryb zabierajac drobnice do domu? Jak mozna ? Pytam sie jak? Filetuje wlasnie fladre (30cm i wyzej), i przy takim rozmiarze filet jest maly i waski, w granicach 22cm. [h=1]Ukleja - ryba ukleja[/h] udostępnij: Ukleja (alburnus alburnus L) Rodzina: karpiowate (cyprinidae) Występowanie: stawy i wyrobiska, jeziora, zb. zaporowe, rzeki średnie nizinne, rzeki wielkie nizinne. Morfologia: Ukleja posiada wydłużone, ścieśnione bocznie ciało; linia boczna jest wyraźna i lekko zakrzywiona do dołu; głowa mała z paszczą skierowaną ku górze. Grzbiet ma stalowozielony kolor, boki są srebrzystobiałe, połyskujące, a płetwy grzbietowa i ogonowa szare lub bezbarwne. Żerowanie: ukleja żyje zazwyczaj gromadnie i żywi się głównie planktonem i drobnym zwierzętami wodnymi, takimi jak owady i ich larwy. Rozmnażanie: ukleja ma tarło od maja do czerwca, samica składa 3000 10 000 jaj w płytkich, przybrzeżnych strefach jezior i rzek w miejscach z twardym, kamienistym dnem. W tym okresie samica zaokrągla się, samiec pokrywa się wysypką godową. Ukleja okres ochronny: nie ma Ukleja wymiar ochronny: nie ma Ukleja dobowy limit połowu: nie ma Ukleja rekord Polski: Brak danych https://wedkuje.pl/ryby/ukleja/5245 Wymiar i okres ochronny: Brak wymiaru a także okresu ochronnego. Ukleja na wędce i na talerzuMoja propozycja kulinarna ucieszy na pewno wszystkich nokillowców, którzy grzmią groźnie, żeby nie zabierać okoni, szczupaków i tzw. szlachetnych ryb a potem chodzą głodni albo kupują tilapie w Biedronce. Ukleja smażona Większość wędkarzy nastawia się na okazy drapieżników i z reguły je wyławia, pomijając białoryb, który stanowi znaczną większość w każdym akwenie. Pół biedy, jeśli szczupak czy sandacz trafi do podbieraka no kill, jednak najczęściej hol kończy się na talerzu. Regulamin na to pozwala, jest ok. Problem w tym, że jeśli wszyscy nastawią się na drapieżniki, prędzej czy później w wodzie zostaną tylko białe ryby. W dodatku karłowate. Teraz, kiedy jeszcze "sportowe" gatunki objęte są okresem ochronnym, można odwrócić tę tendencję. Polecam wybrać się z wędka na... ukleje! Ryb tych jest dostatek praktycznie wszędzie i są niezwykle łatwe do złowienia. Kilkadziesiąt sztuk uklejek nie zrobi uszczerbku ichtiofaunie a można z nich zrobić prawdziwe przysmaki. Do takiego łowienia wystarczy najtańszy bacik, niewielki spławik, paczka jakiejkolwiek zanęty i białe robaki albo pinki. Ważne, żeby zanętę rozrobić na papkę i dość regularnie wrzucać małymi porcjami. Zabawa jest przednia. Na jednego robaka można mieć czasem ponad dziesięć uklejek - rybki nie są wybredne. To idealny sposób, żeby wprowadzić swoje dziecko w tajniki wędkowania. Ma się pewność, że połowi. Niesamowicie sprawnie łowią ukleje zawodnicy wyczynowi. W czasie trwania zawodów łowią kilkaset uklei osiągając wielokilogramowe wyniki. Jeśli ktoś ma ochotę zgłębić techniki uklejowania na najwyższym poziomie, polecam filmy Tomasza Horemskiego, który pięknie o tym opowiada. Jeśli chodzi o ukleje w kuchni, rządzi prostota. Rybki polecam oskrobać i wypatroszyć, zostawiając głowy. Następnie panierować w mące i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu dobrze posolić i podawać z zimnym piwem. Nie znam osoby, której by to nie smakowało a w dodatku takie frytki są bardzo wygodne w jedzeniu. Mniejsze sztuki można schrupać w całości, z większych zostaje tylko głowa i kręgosłup. Przy smażonych uklejkach spędziłem już niejedną wykwintna biesiadę, która ciągnęła się dłuugo w noc. Tak więc życzę dobrej zabawy i smacznego! Autor tekstu: Olin Gutowski Pani usmażyła. Ta niewiedza jest niepokojąca. [h=5]Wędzenie ryb – Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku[/h][h=6]Do przygotowania wsadu potrzebujemy:[/h]– ukleja minimum 2 kilogramy (minimalna ilość ryb jest uzależniona względem pracochłonności w przygotowywaniu wsadu) – sól kamienna gruboziarnista. Ryby umyć a następnie ułożyć w garnku „kamionce” warstwami, na przemian z solą rozpoczynając od soli i na soli kończąc. Tak przygotowany wsad pozostawiamy w chłodnym miejscu minimum na okres dwóch dni. Następnie wyciągamy ryby, dokładnie płuczemy i wkładamy do solanki .[h=5]Wędzenie ryb – Domowy sposób na wędzenie uklei po trzebiatowsku[/h][h=6]Wykonanie solanki:[/h]Do wykonania solanki potrzebujemy – przegotowanej i ostudzonej wody oraz soli.Solanka powinna być o połowę wartości mniejsza niż do tradycyjnego peklowania mięsa. Ryby utrzymujemy w solance przez okres 24 godzin, następnie wyciągamy je, dokładnie płuczemy i pozostawiamy do naturalnego obeschnięcia. Po tej czynności nabijamy je na pręt stalowy – przez głowę i zawieszamy w beczce uprzednio nagrzanej do temperatury sprawdzanej dłonią – dym nie może parzyć, musimy wyczuwać jedynie ciepło na dłoni – nie należy doprowadzić do uzyskania gorącego dymu ponieważ zamiast rybę uwędzić, ugotujemy ją. https://www.zpw.pl/kulinaria/domowy-sposob-na-wedzenie-ryb/ Tego właśnie nie rozumieją papużki nierozłączki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2020 02:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Wróciłem właśnie z wędkowania, lubię to swoje atlantyckie bajorko ... wiele w nim dobra (muszę Cię ucieszyć, żadnego "leszcza" nie złowiłem, nawet mikroskopijnej "uklei" - które ponoć są tak smaczne) .................... Nie jesteś aż taki zakłamany ale mówisz nieprawdę. Proszę cie abyś dokładnie zapoznał się z czystością nieskazitelną zanim zwrócisz komuś uwagę. W tłuszczu ponad 80 martwych delfinów i wielorybów wykryto wysoki poziom toksyn. Zwierzęta znalezione na terenie USA w latach 2012-2018 przebadał Instytut Oceanograficzny z Uniwersytetu z Florydy. Analizie poddano próbki tłuszczu martwych zwierząt na zawartość pięciu organicznych substancji toksycznych. Wyniki ujawniły, iż toksyny zawarte w szczątkach ryb, pochodzą z herbicydów, opakowań żywności, past do zębów, mydła, detergentów i zabawek. Co więcej, poziom zanieczyszczenia wynikał z położenia geograficznego, w jakim żerowały ryby. Delfiny znalezione na plażach Florydy miały wyższe stężenie ołowiu, rtęci i selenu, niż te które wylądowały na brzegu Północnej Karoliny. Badacze identyfikując źródło toksyn wskazują na paliwa kopalniane i tworzywa sztuczne. Chemikalia, poprzez zanieczyszczone wody gruntowe, dostały się rzek. Po czym wraz z ich ujściem do morza znalazły się w środowisku morskim, lądując w łańcuchu pokarmowym delfinów i wielorybów. Wiesz gdzie to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 17.10.2020 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 (edytowane) Nie jesteś aż taki zakłamany ale mówisz nieprawdę. Proszę cie abyś dokładnie zapoznał się z czystością nieskazitelną zanim zwrócisz komuś uwagę. ... Wiesz gdzie to jest ? Zatoka Meksykańska https://aqicn.org/map/florida łatwo znajdziesz ... warto przejrzeć zanieczyszczenie powietrza w skali roku Uzupełnienie: In 2018, Tampa Electric announced several major upgrades for Big Bend Power Station. The company plans to modernize Unit 1 to use natural gas combined-cycle technology by 2023, a project that will enable the unit to generate 1,090 MW while eliminating coal as a fuel source. Big Bend Unit 2 will be retired in 2021 after nearly 50 years of service. This upgrade will give Tampa Electric a generation portfolio in 2023 of 75 percent natural gas, 12 percent coal, about 7 percent solar, and about 6 percent other sources. The clean, warm-water discharge at the station that provides a sanctuary for manatees at the adjacent Manatee Viewing Center will remain ps - wskaż gdzie "komuś zwracałem uwagę" i gdzie "mówię nieprawdę" ? Edytowane 17 Października 2020 przez Chef Paul uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 17.10.2020 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 (edytowane) [h=1]Ukleja - ryba ukleja[/h] udostępnij: Ukleja (alburnus alburnus L) Rodzina: karpiowate (cyprinidae) Występowanie: stawy i wyrobiska, jeziora, zb. zaporowe, rzeki średnie nizinne, rzeki wielkie nizinne. Morfologia: Ukleja posiada wydłużone, ścieśnione bocznie ciało; linia boczna jest wyraźna i lekko zakrzywiona do dołu; głowa mała z paszczą skierowaną ku górze. Grzbiet ma stalowozielony kolor, boki są srebrzystobiałe, połyskujące, a płetwy grzbietowa i ogonowa szare lub bezbarwne. Żerowanie: ukleja żyje zazwyczaj gromadnie i żywi się głównie planktonem i drobnym zwierzętami wodnymi, takimi jak owady i ich larwy. Rozmnażanie: ukleja ma tarło od maja do czerwca, samica składa 3000 10 000 jaj w płytkich, przybrzeżnych strefach jezior i rzek w miejscach z twardym, kamienistym dnem. W tym okresie samica zaokrągla się, samiec pokrywa się wysypką godową. Ukleja okres ochronny: nie ma Ukleja wymiar ochronny: nie ma Ukleja dobowy limit połowu: nie ma Ukleja rekord Polski: Brak danych https://wedkuje.pl/ryby/ukleja/5245 Pani usmażyła. Ta niewiedza jest niepokojąca. https://www.zpw.pl/kulinaria/domowy-sposob-na-wedzenie-ryb/ Tego właśnie nie rozumieją papużki nierozłączki. Dla mnie to sa wolne zarty. Kazdy prawdziwy wedkarz ... szkoda czasu. Krem cheddarowobrokulowy na bazie fladry, bez promowania na sile uklejowego obrzydzenia. Skromnie i super smacznie. palce lizac! Edytowane 17 Października 2020 przez Władca Przysmaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 17.10.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 (edytowane) Nie jesteś aż taki zakłamany ale mówisz nieprawdę. Proszę cie abyś dokładnie zapoznał się z czystością nieskazitelną zanim zwrócisz komuś uwagę. Wiesz gdzie to jest ? A nie lepiej wejsc na strone uniwersytetu. Ryb te sa prawnie chronione , pelen zakaz polowu. Do badan brano wycinki z 50-60 letnich rybek. Ciekawostka.Tunczyk o ladnych rozmiarach to 30-letnia ryba, ma rowniez wieksze stezenie metali ciezkich, z powodu dlugosci zycia ... ale co tam wiedza ... Co do ryb lownych, wedlug badan tego instytutu, to nie powinno sie konsumowac tylko rekinow i to od 110cm w zwyz. Ponizej 110 mozna, ta sama przyczyna , plus gora stozka pokarmowego. Wyniki badan wszystkich ryb i wod robi sie co sezon. Edytowane 17 Października 2020 przez Władca Przysmaków Ciekawostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.10.2020 04:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Nastał teraz jakiś trend na jelenie:lol2: więc kupiłem ofoliowanego Powolnymi krokami zbliża się trend na barany:wave: i wątróbki z dorsza. i coś z nim zrobię. Ładna foliowa opakowka:lol2: ,dobry termin do spożycia, wiarygodny opis . Szybka pizza z podsuszaną ,pieczarkami ,cebulą i mozzarellą .Rzadki sos z oregano ,cukrem, oliwą .Wszystko z folii:lol2: . Spróbowałem smakuje poprawnie. Edytowane 18 Października 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.10.2020 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Pamiętacie kanapki z dzieciństwa z beznadziejnym niestety pomidorem. Sorki ale mój działkowy jest nie do pobicia choćby nawet maluczkich rozmiarów. , że ten rozmiar to taka wielka przypadłość adwersarzy. Mniejsza oto .Kanapka na grzance z chleba. Czyli firkandella belgijska tym razem na okrągło. Siostry przepis jest odlotowy. https://www.notatnikkuchenny.pl/frikandel-fricadelle/ Frikandel to rodzaj niderladzkiego fastfoodu. Mielone mięso przygotowywane jak pulpety (w Danii Frykadele to właśnie małe pulpeciki), ale o kształcie kiełbasy. ... Belgowie, którzy Frikandelle jadą rzadziej od Holendrów, wkładają je również do swoich bułek Mitraillette Mięsa mało . bardzo mało tym razem indyczego .Pycha . Wątróbkę parzę i tylko indycza by klimat utrzymać , o mielonych orzechach nie zapomniałem .:D:D. Cebulkę zrobiłem z cukrem i octem jabłkowym. https://beszamel.se.pl/klopsikipulpety/frykadele-indycze-nadziewane-watrobka-przepis-na-klopsiki-z-miesa-mielonego-wideo,17571/ Na śniadanie tradycyjnie bo niedziela. Jelenie w przygotowaniu . . Może gulasz ? Edytowane 18 Października 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.10.2020 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Byłbym zapomniał zanim po jeleniu baranina zawita to najpierw trochę o serze zgliwiałym Właśnie go nastawiłem . Ser domowy, ser zgliwiały, ser smażony (śl. Hauskyjza, niem. Hauskäse) – popularny w kuchni niemieckiej, śląskiej, wielkopolskiej i galicyjskiej; ser wytwarzany z dojrzałego (zgliwiałego) twarogu z mleka krowiego. W Czechach zbliżoną formę mają serki ołomunieckie. https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zgliwialy-ser-smazony-z-kminkiem-1 Mój gliwieje ten od babci Jadzi. Edytowane 18 Października 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 18.10.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Kolejna inspiracja (pt "ryba z groszkiem") "... nie do pobicia choćby nawet maluczkich rozmiarów. ..." jeden ze składników jest jak zwykle "dyżurny" ps - Czekam na makaron od Bartka. "Makaron wykręcił Bartek" ... jeszcze nie dotarł. Takoż samo ser "ze szmatki babci Jadzi." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 18.10.2020 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 U mnie bez niespecjalnych inspiracji , tylko proza dnia powszedniego. Czyli skromnie , prosto i palce lizac. Zaleglosci do zupy z fladry ... Grilowany kozi ser robi robote ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.10.2020 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Nie potrafią gladiatorzy zrobić wątróbki z dorsza. , o frikandelli nie wspomnę .To ja zrobię masakrę wątrobową ale na razie indyczą. Kur.....czaki pokazałbym machinę piekielną Bartka do świdrów ale jest trochę nie wyjściowa bo komuna z niej tryska i zaraz gladiatorzy mieli witaminkę i rozpisywali się jak z kubłem na talerze jednorazowe na plaży:lol2: . Wkręcili mnie i musiałem lornetę z meduzą. ponieważ w jadłospisie naszej diety pobieranie kolagenu jest zbawienne dla naszego zdrowia. Łapkowy z kurek kolagen z dodatkiem indyczym to jest to. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 19.10.2020 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Jeleń przypalił się w taczce cebuli ale zdążył wypluć Tobie jakieś zwiędłe zielsko do lornety ? Została szansa pieczenia barana Tak dla przypomnienia. Nie jesteś aż taki zakłamany ale mówisz nieprawdę. Proszę cie abyś dokładnie zapoznał się z czystością nieskazitelną zanim zwrócisz komuś uwagę. ... Ponawiam prośbę, gdyż zarzucasz mi kolejny raz mówienie nieprawdy. ... ps - wskaż gdzie "komuś zwracałem uwagę" i gdzie "mówię nieprawdę" ? Oskarżenia bez pokrycia to pomówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 19.10.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 (edytowane) Nie potrafią gladiatorzy zrobić wątróbki z dorsza. , o frikandelli nie wspomnę .To ja zrobię masakrę wątrobową ale na razie indyczą. Kur.....czaki pokazałbym machinę piekielną Bartka do świdrów ale jest trochę nie wyjściowa bo komuna z niej tryska i zaraz gladiatorzy mieli witaminkę i rozpisywali się jak z kubłem na talerze jednorazowe na plaży:lol2: . Wkręcili mnie i musiałem lornetę z meduzą. ponieważ w jadłospisie naszej diety pobieranie kolagenu jest zbawienne dla naszego zdrowia. Łapkowy z kurek kolagen z dodatkiem indyczym to jest to. . W mojej strefie czasowej jest 7:30 i piekny poranek, zdecydowanie za wczesnie na kieliszek wodki z czyms dobrym. Przypomne , ze zasada iz nasze cialo nie jest smietnikiem obowiazuje rowniez wodke i to w zaostrzonym rygorze. Nie musimy jej pieprzyc i zasypywac suchym zielem. Tak tak, 51 razy destylowana. O odpowiedniej godzinie zaprezentuje "lornete", bez zwiedlej pietruszki z tatara. Zastanawiam sie jak to mozliwe, w PL podtopienia i problem z woda po ostatnich deszczach , a u ciebie piertuszka w ogrodku uschla. Czyzby od babci Jadzi czy jak jej tam, prosto z biedronki? Edytowane 19 Października 2020 przez Władca Przysmaków plus foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 19.10.2020 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Wlasnie przygotowuje "szklo" do wodki. Co prawda bez firmowych napisow ... Prawdzie "szklo" do wodki, jest same w sobie dodatkiem do odpowiedniej jakosci i jej uzupelnieniem, czyli "Diabel tkwi w szczegolach". Ma byc ladnie, skromnie i z super smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.