Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):D

 

Sajgonki z warzywami nie mój klimat ale pozytywne.Muny , marchew , kapusta , cebula , czosnek (nawet nie szalotka) ,sos rybny i kiełki. Tyle miałem.Papier trochę mi pękał ale jak wrzuciłem na głęboki tłuszcz planta x 3 to się skleiły ładnie.Na plancie są bardzo aromatyczne.

 

8aabf4aeb414260c.jpg

 

3c14abb2891ccd7f.jpg

 

Gotowane polędwiczki w kremie z mrożonych kurek. Mrożone smakują też fajnie po blenderze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):D

 

Dostałem ziemniaki to je przetestuje.Tym razem zrobię babkę ziemniaczana na bogato.

 

1. kg ziemniaków

2. kiełbasa 25 dkg

3. boczek wędzony surowy

4. trzy cebule

5. trzy ząbki czosnku

6. mokra mozzarella :D

7. kasza jęczmienna ta drobna.

8. sól ,pieprz, kminek, majeranek do smaku.

 

Połowę ziemniaków ścieram na drobnych oczkach.Przecedzam na sicie. Do skrobi dodaje ponownie ziemniaki .Połowę gotuję. Wyciskam przez praskę.Powstałą pulpę dobrze mieszam.Dodaję usmażona kiełbasę i 1 tarta cebulę i ścieram czosnek .Doprawiam. Dziele pulpę na połowę.Do jednej dodaje ugotowana kaszę jęczmienną.Mam szklaną formę do tarty. Smaruje dno olejem i układam plastry boczku.Wkładam wyrobiona pulpę ;). Mozzarellę odsączam i kroję w dużą kostkę. Wciskam punktowo w farsz. Na wierzch wkładam pozostały boczek. Piekarnik ,termoobieg temp. 150 stC , piekę około 1 h . Podam..........jeszcze się zastanawiam.. Otwierają mi sklep z chwilę. Idę na zakupy.

 

Nie było mokrej mozzarelli ;) jest normalna.

 

f0eb96d780a7e4a7.jpg

 

330b4785b7b4eb92.jpg

 

78cc42b1f5004f34.jpg

 

eebd9d913bca067c.jpg

 

6004c675a625d1a0.jpg

 

e63c73ab409ee2cc.jpg

 

6557fcd4c8c25097.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):D

 

Została mi pulpa z babki ziemniaczanej to zrobiłem trochę pierogów. Smakuje odlotowo.;)

 

134506caca16210f.jpg

 

d01ad42a8c75e403.jpg

 

4bb242e59afbe8a0.jpg

 

Na osełce powoli smażone. Super , polecam.;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):D

 

Uśmiałem się wczoraj jak mój młody rzucił propozycją takiej kanapki na gorąco , takiego prawie burgera - hamburgera tym razem przygotowanego na okrągło. Trochę historii tak dla przypomnienia.

 

 

Ciekawa historia burgera, czyli skąd się wzięły hamburgery?Hamburger to prawdziwa ikona kuchni amerykańskiej. To fastfoodowe danie podbiło podniebienia i serca miłośników dobrego jedzenia – zwłaszcza w ostatnich latach, odkąd jakość przygotowania jest priorytetem. Jak to się jednak stało, że dziś możemy się raczyć tą wyrafinowaną wersją kotleta w bułce? Przyjrzyjmy się historii burgera nieco bliżej.

Hamburger jest daniem kultowym. Kotlet uformowany z najlepszej jakości wołowiny, precyzyjnie zgrillowany do właściwego stopnia wysmażenia, zamknięty w chrupiącej, pszennej bułce z własnoręcznie przyrządzonym sosem bądź musztardą oraz ketchupem i aromatycznymi dodatkami… oto ideał XXI wieku. Po takie właśnie burgery gourmet sięgamy w dostawie, czy odwiedzając najlepsze lokale serwujące ten amerykański specjał. Ale przecież zanim burger pojawił się w doskonale znanej nam formie, musiał przejść wiele przemian. A jego historia jest ciekawa i prowadzi nas do… Niemiec.

Z Hamburga za ocean

Z czym kojarzy się nazwa hamburger? Choć powiązanie jest oczywiste i widoczne na pierwszy rzut oka, o jego przeoczenie nie trudno. Czemu? Bo potrawa jest tak doskonale znana, że jej nazwa „wbiła” się bardzo silnie w naszą świadomość. Od czego więc się wzięła? Korzenie sięgają za naszą zachodnią granicę, a dokładniej… do Hamburga. A właściwie to jeszcze dalej, bo trzeba by było wspomnieć o tym, skąd w ogóle wzięło się mięso mielone. Po raz pierwszy używać zaczęli go Tatarzy. Co prawda nie korzystali z maszynek do mielenia, ani nawet nie siekali wołowiny, a… rozgniatali ją pod siodłami w trakcie jazdy konno, ale efekt był podobny.

Moda na mięso mielone rozeszła się po całej Europie (i nie tylko). Ale to jedna z dwóch stron medalu. Druga kwestia to tzw. Hamburg steak, czyli pieczeń po habsbursku – przygotowywana właśnie z siekanej/mielonej wołowiny. To od niej bezpośrednio wzięła się nazwa „hamburger”. Tak określano kotleta wykrawanego z pieczeni. I w tej formie, wraz z niemieckimi imigrantami, hamburger trafił za ocean, czyli do Stanów Zjednoczonych. Tu właśnie zadziała się magia.

W chlebie czy w bułce?

Mówi się, że hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa, był serwowany już w połowie XIX wieku na pokładzie statków transatlantyckich Hamburg America Line, które zaczęły żeglugę już w 1847 roku.

Pierwsza wzmianka prasowa o potrawie pojawiła się 5 czerwca 1896 roku na łamach Chicago Tribune – określono ją wtedy, w wolnym tłumaczeniu, mianem „kanapki z hamburgerem”, wskazując, że jest przygotowywana na poczekaniu, w pobliżu stacji paliwowej.

Ale choć takie kanapki przygotowywało zapewne wielu, tylko kilka osób zdecydowało się danie opatentować. Historia mówi, że pierwsze kanapki z hamburgerem były serwowane od 1900 roku przez Louisa Lassena, duńskiego imigranta w New Haven w stanie Connecticut. Jego Louis’ Lunch działa nadal, do dziś serwując burgery na chrupiących tostach, a nie w bułce – hołduje tradycji sprzed ponad 100 lat. Ale to nie jedyna wersja historii potrawy. Roszczenia patentowe wysunęło jeszcze wielu innych Amerykanów.

Jednym z nich był Charlie Nagreen z Seymour w stanie Wisconsin, który ponoć już wieku 15 lat, w 1895 roku rozpoczął sprzedawanie kanapek w kotletem hamburskim – nazywano go nawet „Hamburger Charlie”. Inny „wynalazca” to nazywany „starym Davem” kucharz Fletcher Davis z Texasu. Jego nazwisko i osiągnięcia są wspomniane m.in. w książce „The Complete Hamburger” wydanej przez McDonald’s.

System White Castle i komercjalizacja burgera

Burgery przypadły Amerykanom do gustu. Tanie, sycące i smaczne – zaczęto je serwować w wielu miejscach w USA. Ale jakość w wielu miejscach, co tu kryć, była słaba. Burgery bynajmniej nie kojarzyły się z wartościowym posiłkiem. Pierwsza zmiana przyszła dzięki Waltowi Andersonowi oraz Billy’emu Ingramowi, którzy wspólnie otworzyli restaurację White Castle. Ich celem była zmiana podejścia klientów do hamburgerów i zapewnienie im dobrej jakości posiłku, który jednak przygotowany będzie w krótkim czasie. Tak właśnie powstał system White Castle, który zrewolucjonizował sposób myślenia o burgerze. Ingrama nie bez kozery nazywa się Henrym Fordem gastronomii.

Na czym polegał wymyślony w restauracji White Castle system? Chodziło o standaryzację produkcji hamburgerów. Właściciele stworzyli szczegółową instrukcję, krok po kroku wskazując, jak powinny być przygotowywane burgery. Określili m.in. sposób przygotowywania kotletów, a także – co kluczowe – standardy higieny i bezpieczeństwa. Na początku XX wieku to było novum.

Kolejna rewolucja przyszła wraz powstaniem kultowego McDonald’s. Pierwszy powstał w 1940 roku, przy słynnej drodze Route 66 w San Bernardino w Kalifornii. Początkowo menu lokalu było szersze – serwowano zarówno hamburgery, jak i hot dogi i inne dania z grilla. Rozwinął się również model drive-in, umożliwiający zamówienie i odbiór posiłku bez wysiadania z auta. Ekspansja McDonald’s nastąpiła jednak dopiero w latach 70-tych, a ich autorem jest Ray Kroc, który przejął zarządzanie firmą. To jemu zawdzięczamy m.in. zmianę standardów obsługi w restauracji, a także (pośrednio) Big Mac-a, który stał się jednym z kamieni milowych, gdy chodzi o komercjalizację hamburgerów oraz proces ich globalizacji.

Choć McDonald’s i inne sieciowe restauracje nadal wiodą prym w zakresie sprzedaży burgerów, powoli odchodzimy od tych przygotowywanych niczym na taśmie produkcyjnej. Dziś stawiamy na burgery gourmet, które są tworzone z bardziej wyszukanych składników, również tych zupełnie wegetariańskich. I właśnie dlatego, dziś również w Polsce możesz spróbować autentycznego, przyrządzonego z pasją burgera, którego nie powstydziliby się też szefowie kuchni w Teksasie czy Nowym Jorku.

 

MTE3NzY4YjUkUThJdk9vIGcJbBMwFmF2MBF0WHZ7YmdyBjZMbwRiPWtEPlQpWGI1alVhEClRKnt2AXxDbBsvPSJeLxlqayQ6I1wpCDhSJD8kHSQKPFNvKQ==
Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):D

 

Kanapka plus golonka w galarecie z rzodkiewką i jajecznica.

1.3 jajka

2.łyżka śmietany 18%

3.przyprawy

4.łyżeczka masła

 

Osobno żółtka i rozbite widelcem białko.Na patelnie masło i śmietana.Po chwili gotowania wlane białka. Zdejmujemy z ognia i wlewamy żółtka.Delikatnie mieszamy. Inny ,prosty , niepowtarzalny smak. Aha...śmietana 18% Krasnystaw.Regionalna.

 

db6c3d91047185bf.jpg

 

Z braku czasu bo mam napięty tydzień skromna , pełna krągłości kanapka na gorąco .:D

 

602ac894abea8d87.jpg

 

f316287086af330f.jpg

 

beca0eec3efba564.jpg

 

d169b18f1f4316d6.jpg

 

Frytki z połowy marchewki.Polecam.Robione jak z ziemniaków j/w.

 

p.s

 

to mięsne kółko wyciąłem z tego schabowego kotleta panierowanego w bułce tartej z bułki ciemnej grahamki.

 

13fbe78a8a29f44d.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
p.s
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):D

 

Robiłem chińszczyznę i następnie pasteryzowałem w słoiku by przewieść ją w dal :D.

 

abc54f1f9db5ad82.jpg

 

Zostało mi trochę to pomyślałem ,że wykorzystam ją jako farsz na pizzę. Nie tarta , nie ryż , nie makaron , nie zapiekanka a własnie pizza. Ciemno jeszcze na dworze , a tu zbliża się roku pańskiego 24.11.2019 niedziela.

Babeczki tyż uszykowane i przystrojone.:wave: .

 

fdad15e8d9dfdda3.jpg

 

4a3673b19338c15f.jpg

 

27696e12eb7aec92.jpg

 

4d7b640de01d8039.jpg

 

090094bf204f5124.jpg

 

fd12c68286b55e2c.jpg

 

d32ea6c6a446fe25.jpg

 

8e7dbe9b901ea32a.jpg

 

5658d049c1ce3b48.jpg

 

p.s

Dopisek.Ciasto jest z mąki włoskiej na pizzę z Carrefoura.Sos z włoskich pomidorów z bazylią i oregano także włoski typowy do pizzy (du...nie urywa, trochę go zmodyfikowałem) .Pizza trzech narodów , a właściwie placek drożdżowy na włoskiej mące

pizza-ruchomy-obrazek-0005.gif

z farszem ala chińszczyzna z polskimi dodatkami .Jako ,że Pawłowa zawitała do nas na stałe dość często jej mutacja występuje w domu . Tym razem beza jest trochę podpalona i są dwa placki .Mascarpone z kaki to odlot dla kubeczków.:wave: .

Edytowane przez niktspecjalny
p.s
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):D

 

 

e4e9a237d17d0fd4.jpg

 

5282d6bd620f8b9b.jpg

 

Wbrew pozorom dania jak dania ale polecam bo ukryta jest w nich pewna zasada.

 

Nie są to już sajgonki ale zawijasy w papierze ryżowym. Suszone (odmoczone prawdziwki) , pekińska kapusta , mielona (gotowana golonka indycza ) ,makaron sojowy ,cebula i marchew.Sól pieprz.Siekamy wszystko i bez ugniatania wkładamy do namoczonego papieru ryżowego. Mogą konkurować z sajgonkami.

 

Drugi to nic innego jak wołowe pulpety z kaszą jaglaną i mizerią. Niby nic ale Pulpety wołowe to mięso plus sucha tarta bułka paryska,szczypior i natka pietruszki.Na 1/2 kg mięsa, 100 ml bulionu.Obsmażam na oleju.Wyśmienite. Kasza z ciepłym takim podobnym sosem - winegretem.Łyżka topionej słoniny ze skwarkami , ocet balsamiczny,cukier ,sól i pieprz.Mizeria tradycyjnie na jogurcie naturalnym. Fajny zestaw.Polecam.

 

p.s

 

Kupiłem dzisiaj filety z okonia bez glazury.Świerzy nie mrożony.Coś zrobię i się pochwalę jak go możecie wykorzystać w domciu.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):D

 

 

Prze smaczny okoń w bardzo prostej panierce ,bez żadnych dodatków by niepotrzebnie nie skłócać ze sobą smaków.

 

83785c11868fcadd.jpg

 

2ff9f07efc16a817.jpg

 

2d57c8fa52c487c5.jpg

 

eee9fb26ac390405.jpg

 

Smakuje lepiej niż dorsz. W takiej panierce na maśle klarowanym z odrobiną oleju sezamowego dla podbicia smaku zasługuje by go konsumować bez dodatków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):D

 

 

Prze smaczny okoń w bardzo prostej panierce ,bez żadnych dodatków by niepotrzebnie nie skłócać ze sobą smaków.

 

83785c11868fcadd.jpg

 

2ff9f07efc16a817.jpg

 

2d57c8fa52c487c5.jpg

 

eee9fb26ac390405.jpg

 

Smakuje lepiej niż dorsz. W takiej panierce na maśle klarowanym z odrobiną oleju sezamowego dla podbicia smaku zasługuje by go konsumować bez dodatków.

 

 

Zostałeś człowieku oszukany lub zwyczajnie kłamiesz.

 

To jest bardzo stary rozmrozony filet, ma typowe przebarwienia dla bezgatunkowego starego rybiego mięsa przechowywanego w złych warunkach. Na moje oko ma 10 miesiecy plus.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):Dhttp://psiakosc.com/emoty/emoty-4/mikolaj2.gif

 

ecd1a1bf9c10a71f.jpg

 

Najpierw pierś z kurczaka w maśle klarowanym.

 

21c9a1f7dccb5a32.jpg

 

Potem na patelnie z podsmażona piersią z kurczaka, warzywa mrożone z Hortex , zaznaczam ,że mrożone a nie rozmrożone ,glazurowane itp.:D

 

6f65c63ab42a7226.jpg

 

Następnie makaron chiński jajeczny, wiosenne szczęście do szybkiego gotowania , sos chili słodki , imbir tarty ,obowiązkowo czosnek i cebula dymka wg. uznania , bazylia i tymianek świeży niemrożony , rozmrażany, taki wiecie może być z doniczki:D.

 

030f3e9d65412af2.jpg

 

Wędzony kąsek na podbicie smaku, u wcześniej niemrożony i nierozmrażany.Taki wiecie świeży z pierwszego wędzenia:D.

 

3046bbbc3341fa27.jpg

 

Będę robił w niedzielę w/w okonia albo łososia(mam mrożonego kruszeje) po grecku:lol2: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prze smaczny okoń w bardzo prostej panierce ,bez żadnych dodatków by niepotrzebnie nie skłócać ze sobą smaków.

2ff9f07efc16a817.jpg

 

eee9fb26ac390405.jpg

 

Smakuje lepiej niż dorsz. W takiej panierce na maśle klarowanym z odrobiną oleju sezamowego dla podbicia smaku zasługuje by go konsumować bez dodatków.

 

Zostałeś człowieku oszukany lub zwyczajnie kłamiesz.

 

To jest bardzo stary rozmrozony filet, ma typowe przebarwienia dla bezgatunkowego starego rybiego mięsa przechowywanego w złych warunkach. Na moje oko ma 10 miesiecy plus.

Mój "osobisty" specjalista od żywienia potwierdza bardzo kiepską jakość tego "okonia".

"Okoń" stary a tłuszcz jest zjełczały.

Panierka tez beznadzieja.

Pojęcie"prze smaczny" bardzo względne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):D

 

Sajgonki z warzywami nie mój klimat ale pozytywne.Muny , marchew , kapusta , cebula , czosnek (nawet nie szalotka) ,sos rybny i kiełki. Tyle miałem.Papier trochę mi pękał ale jak wrzuciłem na głęboki tłuszcz planta x 3 to się skleiły ładnie.Na plancie są bardzo aromatyczne.

 

8aabf4aeb414260c.jpg

....

"opowieści i konfabulacje napoleonów kulinarnych"

... nie pozwolono "w kuchni" sfotografować "munów" bajkopisarzowi :) ;)

FB_IMG_1563971525506 (1).jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):Dhttp://psiakosc.com/emoty/emoty-4/mikolaj2.gif

 

Jedziemy do wnuczek z prezentami bo nasze maleństwa to skarby bez dna.:hug:. Kto ma wnuczki to wie jak wygląda miłość babci-ów i dziadzi-ów.Kocham te moje szkraby bo są cudowne. Szarcio i Nati ,dwa moje kochane urwisy.swiety-mikolaj-z-miry-ruchomy-obrazek-0037.gif. Mieć wnuczęta to wspaniałe uczucie , wręcz cudowne.Ale do rzeczy.

 

 

burgerdrwala2655.jpg

 

Skoro wyjazd to i śniadanie ,często poza domem bo j/z nie możemy się wyrobić. Zainspirowało mnie to właśnie fastfoodowe danko.W związku z tym ,że rano do 11.00 , Mac daje śniadaniowe pozycje nieco inne , to na burgera drwala przyjdzie nam trochę poczekać. Kanapka wyżej godna zrobienia może być zrobiona także w domowych warunkach. Fajna propozycja.

 

McDonalds-wprowadzil-kanapke-z-rzodkiewka-i-twarozkiem_article.jpg

 

 

Nie dawno na rynku ale w domowych warunkach może być fajną przygodą kulinarną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Jedziemy do wnuczek z prezentami bo nasze maleństwa to skarby bez dna.:hug:. Kto ma wnuczki to wie jak wygląda miłość babci-ów i dziadzi-ów.Kocham te moje szkraby bo są cudowne. Szarcio i Nati ,dwa moje kochane urwisy.. Mieć wnuczęta to wspaniałe uczucie , wręcz cudowne. ...

...

Twoje żałosne "podchody" nie robią już na mnie wrażenia :)

Życzę smacznego w ulubionej restauracji "kulinarny fantasto" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):Dhttp://psiakosc.com/emoty/emoty-4/mikolaj2.gif

 

 

Moje dwa dzikjusy :D ucieszyły się z prezentów. Kocham moje wnuczęta.Do rzeczy. Jadłem klasycznego burgera drwala. Obiecuję ,że zrobię go po domowemu.:D. Smakuje dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):Dhttp://psiakosc.com/emoty/emoty-4/mikolaj2.gif

 

Brakuje jednego składnika ale to będzie burger powiedzmy drwala z Bieszczadów.:yes::D

 

Wybrałem bułkę z ziarnami .Ser żółty z Sierpc.Pikle z groszkiem,Pozostałe warzywa. Roladę boczkową.

 

afeccbd1cfda877f.jpg

 

dd49b4ec755adf6a.jpg

 

05d02f5636e93039.jpg

 

Panierka do sera i dojrzewająca frankfurterka :yes::D

 

9f0c432c812098f8.jpg

 

6f7f5994429e0a16.jpg

 

bba89b647d4aeaf2.jpg

 

87bfd8657e75a76c.jpg

 

d6b5ea65f800553a.jpg

 

Burger drwali z Bieszczadów :yes::D

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):Dhttp://psiakosc.com/emoty/emoty-4/mikolaj2.gif

 

Polecam super sałatkę ,prostą i bardzo smaczną.

 

Żółty ser, czerwona szalotka :D ,mini groszek konserwowy,pikle kostka, smażona pierś z kurczaka kostka, smażone pieczarki kostka,tipica Italiana kostka bez podsmażania, marchewka gotowana kostka,ziemniak gotowany do sałatek kostka,jabłko kostka ,jajka na twardo kostka.Tradycyjnie przetarty czosnek plus majonez, musztarda jogurt naturalny.

 

b549f9e45519c5c7.jpg

 

ebfa9fdafa8421fa.jpg

 

3d83fe73a8bc1fc4.jpg

 

7dc132ec8f27ffdf.jpg

 

d236eac50ca5eaf1.jpg

 

80760521a6f26986.jpg

 

56ebf8a8dc6abc99.jpg

 

7535d62b88ac0f01.jpg

 

b3c886ffccf97a0d.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS przypadkowo i na siłę miesza różne rzeczy, które najczęściej do siebie nie pasują , do tego podane nieraz jak psu do miski, czyli byle jak.;):Dhttp://psiakosc.com/emoty/emoty-4/mikolaj2.gif

 

b77ea981830afb76.jpg

 

fda74e40600cd6e4.jpg

 

Dlaczego z cebulą. Tak z cebulą nie z szalotką :lol2:.Cebula najpierw moczona w gorącej wodzie z cukrem.Dlaczego kiełbasa w takim wydaniu .To kiełbasa cielęca , bardzo delikatna i w swoim rodzaju.

 

e13bc0a4bd67081a.jpg

 

9b17f746fd4a15fb.jpg

 

przy okazji chciałem zaprezentować , polecić pierożki z twarogiem i kaszą manną.

 

6b38958b5ce0763c.jpg

 

e5507185d002c12d.jpg

 

ee9020faee9ddaac.jpg

 

0f60789d9a9491ef.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...