niktspecjalny 10.09.2020 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 (edytowane) Wielki lekki olej już przygotowany, Filety z karpia poprzekładane ,osuszone.Wieczorem wielkie smażenie ,na wielkim oleju i wielkimi częściami karpia. Teraz się zorientowałem ,że nie wiem co najbardziej by mi pasowało z przystawek - surówek by przekąszać w czasie konsumpcji karpika.Zrobię połączenie kapust i sałat ,a co jak się bawić w wariacjach u NS-a to się bawić.Najpierw rybka potem surówka i buły. Karp w tym wydaniu jest wspaniały.Był moczony w mleku,przełożony cebulą.Jest bardzo delikatny ,tłusty ale delikatny i mało wyrazisty bez ziół.Moja kompozycja którą przedstawię wzbogaciła cudownie smak i dodała specyficznego aromatu.Kompozycję ziół dodałem do rozkłóconych jajek i nie nacierałem nimi ryby.Osuszyłem go do jajek z ziołami i potem do suchego tartego chleba (inna bułka tarta).Poddany bardzo głębokiej bardzo gorącej kąpieli układając skórką do góry cudownie się usmażył co widać na fotkach. Rozmaryn właśnie do tłustego karpia nadał musztardowego posmaku ,cudowna kolendra ale jej rozgniecione ziarna ,sól morka i biały pieprz grubo mielony.powiadam Wam majstersztyk.Od dzisiaj każdą złowioną rybę , filetuję nacinam delikatnie do skóry i poddaje przepisowi j/w. No normalnie palce lizać. Edytowane 11 Września 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2020 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 1 łyż. śmietany 30% ,1 sałata ,garść szczypiorku ,dojrzewający boczek w paski ,2 łyż octu winnego ,1 łyż. cukru ,szczypta soli , szklanka wody . Boczek smażymy na delikatne skwarki.Dodajemy wodę i chwilę gotujemy.Następnie ocet ,sól , cukier.Do miski porwana sałata i szczypiorek. Trzykrotnie zalewamy powstałym wrzącym wywarem sałatę.Zabarwiamy śmietaną i gotowe.Chleb ziarnisty i pieczona głogowska .Użyłem dwóch dipów :fondue i guacamole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2020 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Kolejna porcja kolagenu w wariacjach kulinarnych.Wywar się gotuje. Oczywiście z łapek kurzych. Będzie jasny i klarowny.Galaretka na gotowo będzie z suszonymi pomidorami,opieńkami marynowanymi i marchewką i czosnkiem.Bez innych dodatków.Liść laurowy ,ziele, pieprz ziarnisty ,morska sól. 1.5 kg oczyszczonych łapek kurzych ,2 l wody ,dwie duże marchewki,młody por , mały seler . Łapki moczę ,czyszczę ,teraz oczyszczę z pazurków i zagotuje z liściem,zielem,pieprzem solą około 2 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2020 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Gouda zielone pesto ,ogórek małosolny ,boczuś wędzony i pasta fondue na chlebie ciabatta. Bardzo zgrabnie zrobiona kanapka i bardzo ciekawie smakująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.09.2020 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 XXXL mega wołowiny i wspaniała buła Pstrąg pieczony z szynką praską. Kąski cielęce w sosie musztardowym i tradycyjnie ziemniaki mleczne. Tymbalik z kurzych łapek z marchewka ,suszonymi pomidorami i marynowana opieńką w srodku. Moja beza z owocami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.09.2020 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 (edytowane) Przygotowuje prosty ale odrobinę udziwniony jak na wariacje kulinarne obiad. Barszcz ukraiński z pieczoną kiełbasą i gulasz wołowy z nietypowymi ziemniakami i ogórem małosolnym. Gulasz z łopatki wieprzowej niestety bo wołowina mi się za bardzo nie podobała.Lemieszka i surówki. Edytowane 13 Września 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.09.2020 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Były szybkie śniadania niech będzie bardzo kontrowersyjna szybka,dość smaczna ,prosta ,prawie palce lizać kolacja. Zakupy w 10 min. Spód do pizzy w rulonie ,szynkowa kminkowa 17 dkg ,Edam Rycki 15 dkg ,5 szt,pieczarek ,1 szt cebula, kilka czarnych oliwek ,garść rukoli , sos koncentrat pomidorowy z bazylią. Spód na sito . Delikatne podsmażenie pieczarek i cebuli .Posmarowałem koncentratem spód , następnie pieczarki z cebulą ,potem szynkowa a na koniec ser i oliwki.Piekarnik 230 stC czas 12 min. 2 min. przed końcem położyłem garść rukoli.Pizza sklepowa wydanie kolacyjne palce lizać.Dla leniwych szybko i dość smacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.09.2020 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Przymierzam się małymi krokami do "cyganeczki" . Coś co ma pod sobą wszelkie płynne dania .Zbieram pieczołowicie składniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.09.2020 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 (edytowane) Powiem tylko ,że jutra jedziemy powędkować. Będzie grill na łonie natury i szaszłyki w majonezie ,moim ulubionym jako marynata, majonez gęsty z Pudliszek, do tego przyprawa do su-flaków bo trochę cycków zamarynowałem.Idą na kilka h do zamrażarki by skruszały ,a potem dopiero na grill. Edytowane 15 Września 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.09.2020 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 W innym wydaniu łapki kurze. Część zestawu do cyganeczki Tak psioche podawała moja babcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.09.2020 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Wiejska ,pachnąca może niekoniecznie na grill ale wyszła jak z wędzarni taka na gorąco.z kiszonymi ogórami ,marynowanym opieńkami i dodatkami. Złapana i filetowana. Szaszłyki wcześniej mrożone i pieczony chleb z formy Dzika plaża ,którą natura stworzyła i mało cywilizacji tam stąpało. 4x4 i wtedy można dojechać.Plaża czysta prawie dziewicza.W zanętę weszły takie złote leszcze. Na tle naszej zawodniczej siatki wędkarskiej chłodzenie napojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.09.2020 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Najpierw by nigdy nie zapominać o babcinych potrawach. Pierożki z tartymi ziemniakami i serem. Daję pieprz ,sól , i smażoną cebulę. Nowe dzikie miejsca w Kamieniu , stworzone przez służby wodne w celu spowolnienia Wisły ,pozwoliły na złapanie tych leszczy. Filetowane do zamrażarki .Dlaczego to już pozostawiam własnej ocenie. Ja robię to bo tak trzeba i by być spokojnym. Filety - płaty będą smażone tak jak wcześniej karp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.09.2020 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Zjadłbym faszerowany mostek cielęcy ale od zjadłbym ,a zjadłem daleka droga.Poszukam w sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.09.2020 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Poranna herbata i kanapki z pasztetem drobiowo wieprzowym i ćwikłą oraz rukolą. Ćwikła musi kąsać. Pasztet z dużą ilością warzyw, mało królika, podgardle, ćwiartka z kaczki i ćwiartka z wiejskiej kury, kawałek schabu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.09.2020 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Odrobina polędwicy ,jajka przepiórcze, marynowane pieczarki z chili , cukrówka , ogórki w occie. Żółtka z lekuchno ściętego jajeczka na maśle. Tatar powala na kolana w tej wersji. Niedziela zapowiada się bardzo ciekawie kulinarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2020 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Szybkie śniadanko. Odsmażane pierożki. Farsz przypomnę. Trzemy ziemniaki na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Moja wariacja jest inna niż babciny przepis. Wrzucam wiórki na gorący tłuszcz ,chwile smażę i wyjmuję. Trochę za krótko je smażyłem i powinny mieć lekko rudawy kolor. Odtłuszczam na ręczniku jednorazowym Były zblanszowane ale białe. Następnym razem się postaram. Tyle samo ziemniaków i tyle samo twarogu .Jajko, cebulka na maśle sól i pieprz. Dałem biały .Zły pomysł. Nie gotowane ale smażone .Fajny nowy smak wariackich pierogów prawie ruskich. Farsz jak zawsze wyrabiam ręką nic przez praskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2020 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Przepis na inną surówkę z kiszonej kapusty. Podesłał mi ją kiedyś mój młody. Zapomniałem .Zrobię bo była ciekawa. Składniki : 1.1/2 kg lekko odciśniętej kapusty kiszonej2.czerwona cebula3. jabłko4. 2 pieczone buraczki5. pęczek koperku siekanego.6.oliwa ,sól i pieprz z moździerza. Wykonanie : Cebulę w piórkach na patelnię i na małym tłuszczu smażymy. Następnie kapusta i podsmażamy około 5 min. Ostygnięta wkładamy do miski w której jest koper siekany ,tarte jabłko i buraczki. Doprawiamy i konsumpcja. Drugi przepis podam bo jest także ciekawy. Z kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2020 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 To ta druga wersja z ogórkiem kiszonym bo nie było buraczków pieczonych ,a na swoje to trzeba czekac ze 2.5 h. Małża - ciemiężycielka jadła cielęce pulpety w sosie pomidorowym z pieczonymi ziemniakami w czosnku niedźwiedzim ,kminku. Ja natomiast pozbawiłem ćwiartkę kurczaka kości i usmażyłem w panierce. Bez deseru ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.09.2020 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Kilka ludzkich modyfikacji kulinarnych z wariacjami włącznie. Prosty na każdą kieszeń kapuśniaczek. Składniki : 1. 1 kg kiszonej kapusty 2. 1/2 średniej główki kapusty słodkiej 3. włoszczyzna 4 . 1/2 kg żeberek I kl. 5. pęto dowolnej ulubionej kiełbasy 6. łyżka topionej słoniny ze skwarkami 7. łyżeczka kopiasta mąki pszennej. Wykonik : Gotuje wywar .Odcedzam i wkładam poszatkowaną słodką kapustę . Jak zmięknie to po chwili wrzucam kiszoną. Doprawiam kminkiem ,pieprzem i odrobiną soli. Żeberko zostawiam do zapiekanki. Ponacinaną j/z kiełbasę piekę w 200 stC ,grzałka góra/dół .Zapalam w/w słoniną bo bez zasmażki to nie ten smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.09.2020 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 (edytowane) Mój śledzik w wariacjach powinien robić wrażenie. Finezja jakiej się poddałem tłumaczy ,że jest przystawką bardzo lubianą. W gąszczu i wydobywającej się woni z mięty prezentuje się bardzo smacznie. Śledzie robię sam czyli moczony delikatnie matias ,a cebula w piórka z delikatna nutką miodziku. Dodatki tłumaczą same siebie. Konserwowy ogórek ,dymka, suszone pomidorki, drobna czarna oliwka. Polecam bo godny tego. Będą polskie flaczki wołowo - drobiowe. Z żołądków wołowych i kurzych. Będą placki ziemniaczane z dipem czosnkowo - koperkowym. Będzie filet - płat wiślanego leszczyka z ziemniaczaną sałatką z ogórkami małosolnymi.. Już wkrótce. Edytowane 23 Września 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.