Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mamuniu człowiek nie da mi spokoju ma te swoje kulinaria i tam wchodzić nie będę. Jest tam dwóch najlepszych kucharzy świata. W dup.....mam tą wieczną krytykę i to jest już chore i te zawsze trwające zaczepki słowne. Niech tworzy i pisze te rybne , przepisy ,krewetki 7 razy w tygodniu ,steki z bawoła i mięso z aligatora. Mam to gdzieś. Jem jak jem i dziele się tym co potrafię. Amen.

 

 

p.s

 

Przystawka pod piwo.

 

5b5d5eff73e6f934.jpg

 

152b7c7d1517c223.jpg

 

Do jakiego rodzaju piwa? Bo nawet chmielone piwo chmielem Galaxy, nie zharmonizuje sie z spalenizna zalana tluszczem i ketchupem. Jak wiadomo Galaxy ma super wysoka zawartosc alfakwasow nawet 13%. Jestem ciekawy, bo jestem smakoszem piwa.

 

Czemu ma sluzyc 20% ketchupu w tym smietniku spalenizny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mini mini do browarka numer dwa. Smakowicie polecam natchniony kulinarną poezją smaku

Ja to nazywam mega syfem............Czemu ma sluzyc 20% ketchupu w tym smietniku spalenizny?

 

9becc6dbaf4faadf.jpg

 

f0ac9ef762278522.jpg

 

94257774f1819e7e.jpg

 

Maczanda czyli ostry mus truskawkowy z chili , pieczona karkówka i rzodkiewka .:):):) bez skórki ,zaznaczam z działki ale bez skórki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mini mini do browarka numer dwa. Smakowicie polecam natchniony kulinarną poezją smaku

 

9becc6dbaf4faadf.jpg

 

f0ac9ef762278522.jpg

 

94257774f1819e7e.jpg

 

Maczanda czyli ostry mus truskawkowy z chili , pieczona karkówka i rzodkiewka .:):):) bez skórki ,zaznaczam z działki ale bez skórki.

 

A to, do jakiego piwa?

Piwo jak wino, chyba ze ma sluzyc do zalania mordy. Byle co , z byle czym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe skromne śniadanko w nieco zmienionym zestawię.

 

a312a434d68de431.jpg

 

5dfdc97b65bb62cc.jpg

 

a9e3ea444ac0b883.jpg

 

Biała kiełbasa z kanapkami i jajeczkiem z ostrą ćwikłą to palce lizać danko.

 

Taki cocktail z awokado to mnie powala na kolana.Zapewne miałbym trudności w wykonaniu ale przynajmniej popatrzę na cudowne podane z awokado czyli" Cocktail z awokado z serii wytworne przystawki " .

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-coctail-z-awokado-z-serii-wytworne-przystawki-296198

 

coctail-z-awokado-z-serii-wytworne-przystawki0-4

 

Prawdziwa przystawka godna inspiracji. Jest się czym pochwalić .

 

Albo ta pasująca do mojego talerza obfitości. .

 

Awokado-z-jajem-M_01.jpg

 

Awokado ,jajo przepiórcze i parmezan .Cudna baza.Inspiracja murowana. Jakoś się postaram bo na awokado bo jest przecież sezon .Jak pięknie podano.

 

https://www.facetikuchnia.com.pl/awokado-z-jajem-przepiorczym/

 

Ale Ci to dopiero potrafią zrobić wspaniałą przystawkę z awokado.

 

https://pl.pinterest.com/konelka/awokado/

 

Tu dopiero robią awokado.

 

dsc_6437.jpg?w=500&h=499

 

To z łososiem no cudne.

 

https://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/10/losos-z-awokado-i-twarozkiem/

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam ochotę na spokojny lunch. Taki naprawdę lajtowy.avocado_1f951.png

 

Ja wlasnie koncze, super skromy i apetyczny. Wszystko gotowe w 10 minut, prostota i proza dnia powszedniego skomponowana pod piwo. Idelna kompozycja smakowa pod ten mega piwny majstersztyk.

 

 

IMG-5451.jpg

Edytowane przez Redakcja
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe skromne śniadanko w nieco zmienionym zestawię.

 

a312a434d68de431.jpg

 

5dfdc97b65bb62cc.jpg

 

a9e3ea444ac0b883.jpg

 

Biała kiełbasa

 

Przechodzilem z tragarzami, ktorzy niesli osprzet do kielbasy, i organiczna wieprzowine wolnowybiegowa.

 

biala-kielbasa-z-organicznej-wolnowybiegowej-wieprzowiny.jpg

 

Przepis na prawdziwa niechemiczna biala kielbase, mam od Mistrza Pawla.

 

Jutro na sniadanie niechemiczna (mom) podroba, tylko prawdziwa Polska Biala Kielbasa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomysł na obiadokolację. Zainspirowany chyba 10 lat temu gęsim smalcem jako tłuszczem w obróbce cieplnej potraw ,frytki usmażyłem właśnie na nim. Jest bardzo specyficznym tłuszczem nadającym się do wielu moich wariacji kulinarnych ,Kiełbasa i szynkowa kminkowa takie mocno chrupiące jak z ogniska. Choć sałaty nie powinno się siekać ale z tą wymyśleć nic nie mogłem ponieważ w środku (liście najsmaczniejsze ) posiekałem. Trybulka ,rzodkiewka i odrobina śmietany. Młoda kiszona kapusta z curry .

 

7868cdf53b6d3634.jpg

 

a416fe61f27adee1.jpg

 

dec7b0e442043803.jpg

 

Ja tak jak P. Gessler w Kuchennych Rewolucjach dużo i konkretnie.

 

Jakość to doskonałość, której nie da się osiągnąć, lecz do której trzeba uporczywie zdążać.

Autor: Lao Tsu, Złota Księga

 

Jakość to sposób myślenia, który powoduje, że stosuje się i bez przerwy poszukuje najlepszych rozwiązań.

Autor: Edward Deming

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O jaki zbieg okolicznosci. Ja rowniez mam kielbaske, tylko z organicznej wolnowybiegowej wieprzowiny.(Swinki zyjace na farmie w lesie juz prezentowalem) Bez palenia na chrupiaca podeszwe, u mnie parzona,aby mozna bylo sie delektowac z uzytego miesa i przypraw. Prawdziwa Polska Biala Kielbasa , nieprzemyslowa z fabryki, tylko domowa z najlepszych skladnikow jak za dawnych lat.

 

Prostota z najlepszych skladnikow, smak z najlepszych aromatow wydzielajacych sie z produktu. Palce lizac!

 

organiczna-domowa-biala1.jpg

 

i ostatni "gryz", mniam mniam, jeszcze raz palce lizac...

 

organiczna-domowa-biala2.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
plus foto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja popularność wzrasta i laików (przepraszam lajków) przybywa. Tak więc pieczony boczuś w skromnej odsłonie. Jeszcze ciepły.

 

b22e9cfb784f9d37.jpg

 

37789683a2195b40.jpg

 

Prosta marynata. Sok z limonki ,pieprz ,Vegeta domowa ,mielony kminek ,oliwa z oliwek delikatna ,czosnek w nakłuciach.

 

d6eb336c9cdf0934.jpg

 

 

 

59ad7da2c82204f6.jpg

 

180 stC, termo obieg ,1 h pieczenia.

 

2dd869d9ac2ef596.jpg

 

44cb1595511ff9f1.jpg

 

Acha . . . musztarda z odrobiną cukru trzcinowego bo musi mieć kolor.

 

images?q=tbn%3AANd9GcTgl1RF0tXf_n1XahpYCh5TtYixKF64Yr-17Q&usqp=CAU

aż ślinka cieknie po brodzie. Boczek jak wystygnie będzie wyglądał podobnie.

 

2.JPG

http://www.dibloguje.pl/2018/06/boczek-pieczony-w-rekawie-w-marynacie.html

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja popularność wzrasta i laików (przepraszam lajków) przybywa. Tak więc pieczony boczuś w skromnej odsłonie. Jeszcze ciepły.

 

b22e9cfb784f9d37.jpg

 

37789683a2195b40.jpg

 

Prosta marynata. Sok z limonki ,pieprz ,Vegeta domowa ,mielony kminek ,oliwa z oliwek delikatna ,czosnek w nakłuciach.

 

d6eb336c9cdf0934.jpg

 

 

 

59ad7da2c82204f6.jpg

 

180 stC, termo obieg ,1 h pieczenia.

 

2dd869d9ac2ef596.jpg

 

44cb1595511ff9f1.jpg

 

Acha . . . musztarda z odrobiną cukru trzcinowego bo musi mieć kolor.

 

images?q=tbn%3AANd9GcTgl1RF0tXf_n1XahpYCh5TtYixKF64Yr-17Q&usqp=CAU

aż ślinka cieknie po brodzie.

 

Ponownie troche podstawowej wiedzy. Musztarda ma kolor od skladnikow, zolta prawdziwa niechemiczna jest zolta, nie mylic z ta masowka przemyslowa. Musztarde miesza sie z innymi skladnikami, odpowiednio do danej potrawy. Np. do prawdziwej domowej organicznej bialej kielbasy nie uzywamy mocnej czystej, jest za intensywna i zabija smak kielbasy. Odpowiednio przyprawiona chrzanem , czosnkiem i miodem pieknie odda smak kielbasy.

 

prawdziwa-niechemiczna-musztarda.jpg

 

Czyli nawet taka prostota musztarda musi byc z najlepszych skladnikow, cialo ludzkie nie jest smietnikiem, jest swiatynia. Zamiast pakowac sie syfem , lepiej rozkoszowac sie najlepszymi skladnikami , ktore sa odpowiednio dobierane do rodzaju potrawy, miesa itp.. To tyle o prostej musztardzie...

 

A-ha, przy takiej ilosci tkanki tluszczowej(50%, a nawet wiecej) jak w tym pozagatunkowym boczku, jesli mozna to nazwac boczkiem. Bardziej przerosnieta paria okolicy boczku, dla zabicia takiej ilosci pieczonej tkanki tluszczowej, zolta idealnie zamaskuje pozagatunkowosc tego kawalku tluszczu.

Edytowane przez Władca Przysmaków
a-ha
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9867-v-900x556.jpg

 

Przykłady estetycznie podanej smażonej z cebulką białej polskiej kiełbasy. Myślę ,że znalazło by się wiele osób nawet tu na FM które mają w swoim zestawie świątecznym właśnie taką.

 

https://aniagotuje.pl/przepis/biala-kielbasa-smazona-z-cebula

 

Mixed_german_sausages_photo2-1080x960.jpg

 

Ileż finezji jest w tych niemieckich kiełbasach. Krótki opis i porównanie w przenośni do polskiego bigosu.

 

Niemieckie kiełbasy

 

Niemiecka kiełbasa to absolutny przysmak zachodnich sąsiadów Polski. Być w Niemczech i nie zjeść wursta (czyli niemieckiej kiełbasy), to jak nie spróbować bigosu w Polsce. I nie chodzi tutaj wyłącznie o znane wszystkim frankfurterki, lecz także o tradycyjną niemiecką Weisswurst lub oryginalną Currywurst.

 

Na tym tle wyróżnia się jednak Weisswurst, czyli tradycyjna biała kiełbasa obowiązkowo robiona z cielęciny, a nie wieprzowiny. Wszystkie wędliny są przy tym bardzo wysokiej jakości. Berlińskie specjały, czyli Bratwurst i Currywurst, zawierają aż 85% czystego mięsa, reszta to boczek i przyprawy.

 

  • Bratwurst – podstawowy rodzaj kiełbasy, powstający z mięsa wieprzowego, wołowego oraz cielęcego;
  • Rohwurst – kiełbasa wyrabiana z surowego mięsa i specku (wędzonej szynki) z przyprawami, wędzona lub suszona (miękkie – Mettwurst, Teewurst, twarde – salami, Landjäger, Zervelatwurst);

 

ThinkstockPhotos-624701950.jpg

 

https://www.pyszne.pl/foodwiki/niemcy/niemieckie-kielbasy/

 

https://beszamel.se.pl/kielbasa/biala-kielbasa-pieczona-jak-upiec-biala-kielbase-wideo,4148/

 

Źródła tych cudownie wyglądających białych - smażonych kiełbas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żeby coś spróbowac zrobic ,wyprodukować samodzielnie potrzeba bodźca - inspiracji takich

 

z12155421Q,Pierozki-z-ciasta-filo-ze-szpinakiem.jpg

vlM6okR2_EMCnP8QMbdmnAa8xzVZ5Acca2sDs7O9IaEsfYRNgcK1FJO9HBhl_CIFOqew1_YHL1g9lFL5DSNiBX-TDINpcRLyuuhc-i_xBTduek-hZeaCqc5iCdV8U74kDes8zWHPoWFyD21YJM4GBj02

 

http://kuchnia.ugotuj.to/szukaj/kuchnia/nadzienie+do+ciasta+filo

http://www.platynoweszparagi.pl/jajka-w-ciescie-filo/

 

takie prawie francuskie ciasto.Wygląda cudownie.Przepis w linku.To co wklejam z sieci spróbuje zrobić.

 

images?q=tbn%3AANd9GcT3Do6aAr9RP7si_1kQHMoNuSCK2kgNl8NUCA&usqp=CAU

 

https://urodaizdrowie.pl/owoce-morza-frutti-di-mare

 

Tez tak chciałbym.Kolor jest zarąbisty .

 

437289.jpeg

 

No cudny majstersztyk.Pisza ,że to tatar ze śledzia z awokado.

 

https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/tatar-ze-sledzia-z-awokado

 

Zrobię sam i pokażę.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurde "zrób to sam jak Adam Słodowy". No to robię .Dziś Roku Pańskiego 2020 w godz. przedpołudniowych nastąpi zrobienie nietypowego burgera. Przygotowania w toku. Surówka dotąd nie prezentowana. Sos guacamole własny. Pierwowzór ,takiego jeszcze nie było może to pierwszy na świecie rodzaj burgera . W wariacjach można teoretycznie wszystko nawet nazwa do tego zobowiązuje ,przypalać , zasmażać , mączyć ,złuszczyć itp. Ale jeśli chodzi o konkret to już niekoniecznie. Podaję Państwu jak dane potrawy winny wyglądać. Tak z sieci bo skąd. Tu ludzie pokazują kwintesencje danego dania ,a nie że moja jest najmojsza i najlepsza ona jest kultywowana i sprawdzona.Dobra.

 

No i przyszedł czas na burgerka

 

 

Usmażyłem na gęsim smalcu tą kanię

 

265d5d2bc4c273be.jpg

 

8f97e137894c0620.jpg

 

Oczywiście z akcentem awokado (dip guacamole i dodatki ) widać ściemy nie ma.

 

f1496e321c904def.jpg

 

e81c873028a5eff1.jpg

 

Nakładamy

 

e0fe1ae28ec0eb49.jpg

 

 

Gotowe

 

c3ba8619db284c97.jpg

 

 

O szybie z kanią za nią i sosu guacamole nie wspomnę. Nie da się lizać jak się nie ma kani.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurde "zrób to sam jak Adam Słodowy". No to robię .Dziś Roku Pańskiego 2020 w godz. przedpołudniowych nastąpi zrobienie nietypowego burgera. Przygotowania w toku. Surówka dotąd nie prezentowana. Sos guacamole własny. Pierwowzór ,takiego jeszcze nie było może to pierwszy na świecie rodzaj burgera . W wariacjach można teoretycznie wszystko nawet nazwa do tego zobowiązuje ,przypalać , zasmażać , mączyć ,złuszczyć itp. Ale jeśli chodzi o konkret to już niekoniecznie. Podaję Państwu jak dane potrawy winny wyglądać. Tak z sieci bo skąd. Tu ludzie pokazują kwintesencje danego dania ,a nie że moja jest najmojsza i najlepsza ona jest kultywowana i sprawdzona.Dobra.

 

No i przyszedł czas na burgerka

 

 

Usmażyłem na gęsim smalcu tą kanię

 

265d5d2bc4c273be.jpg

 

8f97e137894c0620.jpg

 

Oczywiście z akcentem awokado (dip guacamole i dodatki ) widać ściemy nie ma.

 

f1496e321c904def.jpg

 

e81c873028a5eff1.jpg

 

Nakładamy

 

e0fe1ae28ec0eb49.jpg

 

 

Gotowe

 

c3ba8619db284c97.jpg

 

 

O szybie z kanią za nią i sosu guacamole nie wspomnę. Nie da się lizać jak się nie ma kani.

 

Podstawa to wiedza kulinarna. Istnieje masa gatunkow grzybow smaczniejszych od kani, bardziej "miesistych" i kulinarnych.

 

Przyklad, jak mozna bardzo skromnie i szybko wykorzystac je np. w burgerze ...

 

domowy-h1.jpg

 

domowy-h3.jpg

 

domowy-h5.jpg

 

domowy-h7.jpg

 

domowy-h8.jpg

 

domowy-h9.jpg

 

domowy-h10.jpg

 

 

 

 

 

Czyli, bardzo skromnie, bardzo szybko, super smacznie. Palce lizac!

 

domowy-h11.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
plus kilka fotek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piątkowa kolacja

 

6c4da8fa8247fd93.jpg

 

Bardzo skromna i zarazem prosta ,ekspresowa do wykonania ,a przy tym mega smakowita .

 

ca522a8fe6887866.jpg

 

25b8a8d0953b8577.jpg

 

c68d480a56646ab4.jpg

 

 

 

 

Najwięcej czasu zabiera ugotowanie na twardo jajka przepiórczego ;). Wiecznie sucha i dojrzewająca ,kabanosy to dosłownie kilka minut.

 

2f9c572e70150b1d.jpg

 

Zrobienie suróweczki z kabanosami to bardzo pracochłonne zajęcie.

 

a083d311bb5f5994.jpg

 

67e638dfed701f1d.jpg

 

 

Super skromnie ,prosto i z wyczuciem smaku .Paluszki lizać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wykorzystałem pozostałe kanie do tak spektakularnego połączenia. Nie trzeba mieć wiedzy kulinarnej by takiego połączenia dokonać.

 

73188b7702d29df9.jpg

 

b93e891b05ed9bda.jpg

 

2a2c8d0e58be97ca.jpg

 

f0229c82589f75bb.jpg

 

7107751e5d0f018b.jpg

 

65dffefe6fac9e23.jpg

 

Jakbys mial minimum wiedzy, to bys wiedzial ze nalezy do rodziny pieczarkowatych. Wystepuje w Ameryce Polnocnej, nie jest niczym specjalnym, bo nie jest. Zwyczajnie w porownaniu do innych gatunkow nie ma wartosci kulinarnych. To tak jak porownywac szczura do krolika, jako danie. Tyle podstaw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...