Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piątkowa kolacja

 

6c4da8fa8247fd93.jpg

 

Bardzo skromna i zarazem prosta ,ekspresowa do wykonania ,a przy tym mega smakowita .

 

ca522a8fe6887866.jpg

 

25b8a8d0953b8577.jpg

 

c68d480a56646ab4.jpg

 

 

 

 

Najwięcej czasu zabiera ugotowanie na twardo jajka przepiórczego ;). Wiecznie sucha i dojrzewająca ,kabanosy to dosłownie kilka minut.

 

2f9c572e70150b1d.jpg

 

Zrobienie suróweczki z kabanosami to bardzo pracochłonne zajęcie.

 

a083d311bb5f5994.jpg

 

67e638dfed701f1d.jpg

 

 

Super skromnie ,prosto i z wyczuciem smaku .Paluszki lizać.

 

Do udanej kopi mojej prostej kanapeczki, brakuje dojrzewajacej dziczyzny i awokado.

 

ps koncernowek nie pijam, tylko dobre piwa kraftowe. Cialo to nie smietnik

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oddzielamy żółtka od białek .Białka ubijamy. Żółtka rozbijamy.Chudy boczuś wędzony i cebula w piórka.Do dobrze usmażonych wkładamy pomidorki . Najpierw białka by się ścięły , a następnie żółtka.

 

b3120039876e639e.jpg

 

47edf2ef91782899.jpg

 

18fa2d9a879fb2e1.jpg

 

dc255fde47692e23.jpg

 

Wyborny smak.:lol2:

 

 

Wpatruje sie i nie moge dostrzec chudego boczku.

 

Boczek wedze sam, zawsze z organiczej wolnowybiegowej swinki. Mam spore doswiadczenie w tym. U mnie surowy boczek w trakcie marynowania ma z 60% mniej tluszczu jak ten z powyzszej mikstury.

 

Tak wyglada dzisiejszy przed zmyciem przypraw ...

 

 

 

marynowanie-organicznego-boczku.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

By smak był bardziej "wyborny" można dorzucić do jajecznicy kiszonej kapusty i buraków :) ;)

 

ps - tego wspaniałego "burgera" z "sos guacamole własny" (nigdy jeszcze takiego nie widziałem) :) to nawet komentować nie warto (choć niewątpliwie to dzieło sztuki kulinarnej na najwyższym poziomie i "Pierwowzór ,takiego jeszcze nie było może to pierwszy na świecie rodzaj burgera" ) :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Upierdliwość w wersji namolność nie zna granic. Da się jednak z tym żyć gdy się jest cały czas atakowanym ad person.

 

Tradycja kiszenia ogórków jest głęboko zakorzeniona w niemal każdym polskim domu. Choć lata świetności mają za sobą, to ogórki kiszone nadal pojawią się jako dodatek do dań obiadowych czy jako zagrycha przy mocno zakrapianych imprezach. Dlaczego po kiszonki warto sięgać częściej? Dzięki długotrwałemu procesowi fermentacji zyskują nie tylko na smaku, ale również na jakości. Nic zatem dziwnego, że ogórki kiszone nazywane są naturalnym antybiotykiem.

 

max_ogorki.jpg

 

Ogórki kiszone dla jelit

 

Kwas mlekowy zawarty w ogórkach nadaje im orzeźwiający smak. Ale to nie wszystko. Obniża pH w jelitach, stwarzając korzystne warunki dla rozwojumikroflory jelitowej, która ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu.

 

W przewodzie pokarmowym znajdują się ogromne ilości bakterii i innych mikroorganizmów (od 106 do 1012 w 1 g treści) ‒ mówi dr David S. Ludwig, profesor żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health. Dzisiejsze badania ujawniają znaczenie zróżnicowanego i zdrowego mikrobiomu jelitowego, ponieważ odgrywa on rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i chroni przed szkodliwymi stanami zapalnymi w organizmie, które odpowiadają za szereg chorób od otyłości po cukrzycę i choroby neurodegeneracyjne.

 

W trackie fermentowania powstają bakteriocyny, który eliminują bakterie chorobotwórcze. Są dobrą bronią w walce z grzybicami, pomagają trawić ciężkostrawne i eliminować toksyczne elementy pożywienia. Ogórki kiszone przyczyniają się również do szybszego usuwania wody z ustroju, likwidując obrzęki w organizmie. Co więcej, bakterie w kiszonkach przekształcają prowitaminy w witaminy, wzmacniają odporność i redukują wzdęcia. Ogórki kiszone, podobnie jak świeże, zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, a to sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi i pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Dodatkowo zawierają białko, tłuszcze, węglowodany, fitosterole i korzystne kwasy tłuszczowe.

 

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ogorki-kiszone-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepis-na-ogorki-kiszone,24257.html

 

Niestety prośby nie zrozumiał. Nie wiedzieć dlaczego naśladowca kultury kulinarnej nie wie tak podstawowych rzeczy. Przecież to nie covid tylko zwykły ogórek kiszony bardzo bogaty w różności przynoszący naturalny zysk dla naszego organizmu.

 

Surówki w moim menu. Dlaczego brakuje tego u P. ponad kulinarnymi obyczajami .Nie wiem. Ponoć to najzdrowsi uzdrowiciele kulinarni wszechczasów.

 

Zdecydowana większość warzyw i owoców powinna być podawana na surowo, najlepiej w formie surówek czy sałatek. Surówkę, czy sałatkę możemy podać jako przekąskę między posiłkami, przystawkę, zdrowy deser. Można ją spokojnie zabrać do pracy, szkoły, na wycieczkę jako lekki, ale odżywczy posiłek. Idealnie spisuje się w diecie ubogoenergetycznej, daje uczucie sytości, przy okazji reguluje gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową. Są zalecane również przy zaparciach przewlekłych.Świeże składniki, trochę przypraw, ziół, oliwa – tyle potrzeba, żeby przygotować pyszną surówkę.Surówki to prawdziwe źródło multiwitamin dla twojego organizmu. Są bogate w mikroelementy, witaminy, błonnik, chlorofil, itd. Nie ulega wątpliwości, że zdrowie płynie z roślin, a spożycie warzyw i owoców wpływa szczególnie korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, odpornościowy oraz nerwowy.

 

Surówki to prawdziwe źródło multiwitamin dla twojego organizmu. Są bogate w mikroelementy, witaminy, błonnik, chlorofil, itd. Nie ulega wątpliwości, że zdrowie płynie z roślin, a spożycie warzyw i owoców wpływa szczególnie korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, odpornościowy oraz nerwowy.

Pokarmy roślinne, spożywane zwłaszcza na surowo, zawierają tysiące związków fitochemicznych, które spożywane regularnie mają silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Przykładowo cząsteczki o działaniu przeciwrakowym są uwalniane podczas mechanicznego rozdrabniania niektórych warzyw (np. czosnku). A jak wiadomo, warzywa czosnkowe ograniczają wzrost komórek rakowych, mają właściwości wzmacniające odporność. Natomiast surówki z selera może być pomocna w leczeniu łuszczycy. Warzywo to zawiera bowiem psoralen, związek, który łagodzi objawy i pomaga w leczeniu tej choroby. Czerwone warzywa/owoce chronią DNA przed uszkodzeniem. Zaś pomarańczowe i żółte wzmacniają odporność. Surowe warzywa i owoce to również solidna dawka potasu. Wysoka podaż potasu natomiast rekomendowana jest szczególnie pacjentom z nadciśnieniem tętniczym, hamuje agregację płytek, zmniejsza ryzyko zakrzepicy, ogranicza rozwój miażdżycy.

 

To podstawy w żywieniu. Już tu kiedyś prezentowana z moją ukochaną czarnuszką.

 

Przepis na najpopularniejszą surówkę w Polsce, choć trochę zmodyfikowaną do wersji bogatszej i zdrowszej.

Zetrzeć jabłko i marchew, które mają sporo błonnika, witaminy C i A, dodać do nich parę pestek słonecznika zawierających witaminę E, a także migdałów obfitujących w białko i wapń oraz natki pietruszki i suszonej żurawiny mające dużo witaminy C. Skropić delikatnie oliwą. Surówkę możesz posypać nasionami czarnuszki, która dodatkowo zadziała przeciwalergicznie (przeciwhistaminowo), przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Zauważ, ile dobrych składników jest w jednej porcji takiej surówki.

 

https://www.studiozycia.pl/articles/jedna-surowka-dziennie-dlaczego-warto-codziennie-zjesc-surowke-warzywno-owocowa-html

 

Kiszona kapusta równie często tu prezentowana przeze mnie w przeróżnych odsłonach.

 

Kapusta kiszona (kwaszona) ma wiele właściwości zdrowotnych, a przy tym niewiele kalorii. Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma kapusta kiszona i jakie witaminy dostarcza.

 

Kapusta kiszona - właściwości zdrowotne

 

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna w 100 g produktu znajduje się tylko 12 kcal. Dodatkowo jest źródłem witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Ponadto posiada pozytywne walory zdrowotne wynikające z obecności bakterii kwasu mlekowego powstających w procesie fermentacji:

 

  • dostarcza niewielkiej ilości kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się
  • dzięki zawartości błonnika pokarmowego oraz dobroczynnych bakterii, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego (m.in. likwidują zaparcia). Dzięki obecności kwasu mlekowego sprzyja rozmnażaniu dobroczynnych bakterii jelitowych

Sok z kiszonej kapusty jest sprawdzonym sposobem na kaca.

 

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kapusta-kiszona-kalorie-wlasciwosci-i-zastosowanie-aa-xrTc-auWW-DS6C.html

 

Awokado Dla porównania i to jest poważne porównanie .

 

Skutki uboczne awokado

 

Poniżej podano najlepsze efekty uboczne awokado:

1. Unikaj podczas ciąży i karmienia piersią:

 

Nie zaleca się spożywania awokado podczas ciąży i karmienia piersią. Może to zmniejszyć produkcję mleka. Może również powodować uszkodzenie gruczołu mlekowego. Jeśli matka karmiąca piersią zużyje awokado w dużej ilości, dziecko będzie miało rozstrój żołądka.

2. Brak nadwrażliwości na awokado:

 

Osoby cierpiące na nadwrażliwość powinny unikać jedzenia awokado. Może powodować reakcję skórną lub wymioty.

3. Avocado Przyczyny Alergia:

 

Wpływ Avocado na skórę jest niekorzystny, co prowadzi do strasznych problemów ze skórą, a alergie są głównym efektem. Objawy alergii to pokrzywka, swędzenie, zaczerwienienie skóry lub egzema.

4. Niekorzystne działanie awokado:

 

Wiele osób, które spożywały awokado, cierpiało z powodu działań niepożądanych, takich jak grypa, paraliż, nudności, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wymioty, migrena, gorączka, senność i astma.

5. Uszkodzenia wątroby:

 

Jednym z poważnych skutków ubocznych awokado jest to, że może on uszkodzić wątrobę. Istnieją pewne rodzaje oleju z awokado, które mogą powodować uszkodzenie wątroby. Staraj się unikać meksykańskiego awokado, które składa się z estragolu i anetolu.Elementy te zostały przetestowane pod kątem reakcji rakotwórczych. W związku z tym ich spożycie może spowodować uszkodzenie wątroby. Jeśli cierpisz na upośledzoną czynność wątroby i unikasz skutków ubocznych oleju z awokado, przestań jeść tego owocu.

6. Wrażliwość na lateks:

 

Osoby wrażliwe na lateks powinny unikać przyjmowania awokado, ponieważ zwiększają one poziom przeciwciał IgE w surowicy w organizmie, które mogą powodować reakcję alergiczną.

7. Obniż cholesterol:

 

Możesz być szczęśliwy czytając, że awokado zmniejsza poziom cholesterolu. Tak, to prawda, ale jeśli spożyjesz ją w dużej ilości, zaszkodzi Twojemu ciału, ponieważ jest bogaty w beta-sitosterol, który pochłania niezbędny cholesterol z organizmu.

8. Ogranicz spożycie, jeśli jesteś na diecie:

 

Awokado jest pokarmem o wysokiej kaloryczności i zwiększy Twoją wagę. Więc unikaj je codziennie, jeśli masz dietę.

9. Przyczyna Usta Alergia:

 

Jeśli awokado zostanie spożyte w odpowiednich ilościach, może wywoływać alergię na usta, takie jak uczucie swędzenia w jamie ustnej i obrzęk języka.

10. Leki:

 

Awokado w dużych ilościach może zmniejszać działanie leków przeciwzapalnych. Dlatego nadmierne spożycie prowadzi do rozrzedzenia krwi.

11. Podrażnienie żołądkowo-jelitowe:

 

Jeśli spożyjesz awokado w dużej ilości, będziesz mieć rozstrój żołądka. Czasami powoduje również podrażnienie żołądkowo-jelitowe.

To są najlepsze efekty uboczne awokado, o których nie wiedziałeś. Czyż nie? Trwają dalsze badania dotyczące jego skutków ubocznych. Do tego czasu jedz avocado w umiarkowanych ilościach, aby uniknąć uczuleń. Jednak upewnij się, że czerpiesz korzyści zdrowotne z tego.

 

https://pl.prima-assol.com/11-serious-side-effects-of-avocados

 

Takie wyrwane z kontekstu . Wyśmiewa znowu pomijając istote tego co wyżej.

 

Cebula – królowa warzywniaka. Do wyliczenia jej zdrowotnych właściwości nie wystarczy palców u obu rąk

 

 

Gotowana, smażona, duszona czy surowa?

 

Jak najlepiej jeść cebulę? Jakkolwiek. Kolejna z jej supermocy polega na tym, że przy obróbce cieplnej traci niewiele ze swoich cudownych właściwości. Wyjątkiem jest cebula czosnkowa, której nie należy gotować (generalnie zresztą gotowana cebula jest najmniej sprawnie przyswajana przez nasz organizm i co za tym idzie, najmniej skuteczna). Świetnie robi nam za to picie wywaru z cebuli i cebulowego soku, a także pogryzanie surowej cebuli.

 

Z kolei amerykańscy badacze przekonują, że jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.

 

Guacamole - jak zrobić najlepszą salsę z awokado?

 

Do przygotowania guacamole potrzebujemy dojrzałego awokado, to znaczy takiego, które ma miękką konsystencję, trochę jak masło. Takie awokado należy przekroić, najlepiej wzdłuż i usunąć pestkę ze środka. Następnie wydobywamy miąższ ze skórki, do czego najlepiej służy zwykła łyżka. Teraz trzeba rozdrobnić awokado, dokładnie rozetrzeć na jednolitą papkę. Można to zrobić choćby widelcem. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku, sok z połówki limonki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryte naczynie z guacamole do lodówki.

 

Inne wersje salsy to guacamole z dodatkiem drobno posiekanej cebuli (lub startej albo przepuszczonej przez praskę). Do guacamole w wersji bardziej pikantnej dodajemy nieco ostrej papryczki (jalapeno). Dodatkowo do salsy można dodać pokrojone w kostkę pomidory. Świetnie smakuje guacamole doprawione ziołami, na przykład kolendrą.Pamiętajmy o szybkim dodawaniu do awokado soku z limonki (lub cytryny), bo zapobiega to ciemnieniu miąższu.

Jeszcze słowo o tym, jak poznać, czy awokado jest już dojrzałe. Naciśnijmy skórkę owocu. Powinniśmy poczuć, że jest lekko miękkie, sprężyste. Nie powinno jednak być zbyt miękkie, bo to oznacza, że jest przejrzałe i nie bardzo nadaje się do jedzenia .

 

Awokado tylko w minimalnej ilości do mojej domowej wersji guacamole.

 

https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101580,24591311,guacamole-wartosci-odzywcze-jak-zrobic-idealne-guacamole.html

Na koniec ten majonez może nie wiadro jak guru prawi ale....ciekawostki o nim .

 

Klasyczny majonez zasłużył sobie na swoją złą sławę. W 100 g sosu znajduje się aż 692 kcal, co czyni go prawie tak tuczącym jak masło! Poziom cholesterolu jest również znaczący, choć w porcji 30 g znajduje się zaledwie 11 mg cholesterolu, a więc 4% dziennego zalecanego spożycia.

 

Majonez ma też dość wysoki poziom tłuszczu, ale jeśli przyjrzeć się jego profilowi, okazuje się, że sytuacji nie należy z góry demonizować. Największą część owego tłuszczu tworzą bowiem kwasy tłuszczowe wielonienasycone, pochodzące ze źródeł roślinnych, a nie brakuje także bardzo korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Nie bez znaczenia jest przy tym rodzaj oleju, który wykorzystuje się do produkcji – popularny w Stanach Zjednoczonych olej sojowy cieszy się nieszczególną reputacją wśród dietetyków ze względu na zbyt wysoki udział kwasów omega 6, mogących stymulować stany zapalne. Sosy oparte na innych olejach prezentują się w tym kontekście znacznie lepiej. Jako dodatek codziennego menu w ilości 1-2 łyżek, majonez nie stanowi więc poważnego zagrożenia dla zdrowia ani figury.

 

Na drugim miejscu pod względem popularności znalazł się majonez Kielecki, który ma zarazem najbardziej naturalny skład ze wszystkich analizowanych produktów.Znajdziemy w nim największą zawartość żółtek jaj i przeciętną zawartość tłuszczu. Co ważne, Kielecki nie zawiera konserwantów, zagęstników ani barwników.

Majonez Kielecki to pierwszy produkowany na skalę przemysłową majonez w Polsce.

 

https://finanse.wp.pl/wybraliscie-oto-najpopularniejszy-majonez-w-polsce-6115776772646529g/2

 

W mojej domowej nie występuje pieczone awokado. To absurd . Wszystkie tu prezentowane uzdrawiacze nie przeczę mają rzeszę tych którzy umiarkowanie powinni je spożywać ale powinni. Życie...........:yes::yes::yes:

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Upierdliwość w wersji namolność nie zna granic. Da się jednak z tym żyć gdy się jest cały czas atakowanym ad person.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ogorki-kiszone-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepis-na-ogorki-kiszone,24257.html

 

Niestety prośby nie zrozumiał. Nie wiedzieć dlaczego naśladowca kultury kulinarnej nie wie tak podstawowych rzeczy. Przecież to nie covid tylko zwykły ogórek kiszony bardzo bogaty w różności przynoszący naturalny zysk dla naszego organizmu.

 

Surówki w moim menu. Dlaczego brakuje tego u P. ponad kulinarnymi obyczajami .Nie wiem. Ponoć to najzdrowsi uzdrowiciele kulinarni wszechczasów.

 

 

 

 

 

To podstawy w żywieniu. Już tu kiedyś prezentowana z moją ukochaną czarnuszką.

 

 

 

https://www.studiozycia.pl/articles/jedna-surowka-dziennie-dlaczego-warto-codziennie-zjesc-surowke-warzywno-owocowa-html

 

Kiszona kapusta równie często tu prezentowana przeze mnie w przeróżnych odsłonach.

 

 

 

 

 

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kapusta-kiszona-kalorie-wlasciwosci-i-zastosowanie-aa-xrTc-auWW-DS6C.html

 

Awokado Dla porównania i to jest poważne porównanie .

 

 

 

https://pl.prima-assol.com/11-serious-side-effects-of-avocados

 

Takie wyrwane z kontekstu . Wyśmiewa znowu pomijając istote tego co wyżej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Awokado tylko w minimalnej ilości do mojej domowej wersji guacamole.

 

https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101580,24591311,guacamole-wartosci-odzywcze-jak-zrobic-idealne-guacamole.html

Na koniec ten majonez może nie wiadro jak guru prawi ale....ciekawostki o nim .

 

 

 

 

 

 

 

https://finanse.wp.pl/wybraliscie-oto-najpopularniejszy-majonez-w-polsce-6115776772646529g/2

 

W mojej domowej nie występuje pieczone awokado. To absurd . Wszystkie tu prezentowane uzdrawiacze nie przeczę mają rzeszę tych którzy umiarkowanie powinni je spożywać ale powinni. Życie...........:yes::yes::yes:

 

:lol2: , ale cyrk. Juz dawno sie tak nie usmialem.

 

 

ps polecam awokado na goraco, czyli pieczone. Palce lizac!

 

dziczyzna-dojrzewajaca5.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pełny mój cytat ,prawdziwy nieoszukany jest taki :

 

Awokado Dla porównania i to jest poważne porównanie .

 

Skutki uboczne awokado

 

Poniżej podano najlepsze efekty uboczne awokado:

1. Unikaj podczas ciąży i karmienia piersią:

 

Nie zaleca się spożywania awokado podczas ciąży i karmienia piersią. Może to zmniejszyć produkcję mleka. Może również powodować uszkodzenie gruczołu mlekowego. Jeśli matka karmiąca piersią zużyje awokado w dużej ilości, dziecko będzie miało rozstrój żołądka.

2. Brak nadwrażliwości na awokado:

 

Osoby cierpiące na nadwrażliwość powinny unikać jedzenia awokado. Może powodować reakcję skórną lub wymioty.

3. Avocado Przyczyny Alergia:

 

Wpływ Avocado na skórę jest niekorzystny, co prowadzi do strasznych problemów ze skórą, a alergie są głównym efektem. Objawy alergii to pokrzywka, swędzenie, zaczerwienienie skóry lub egzema.

4. Niekorzystne działanie awokado:

 

Wiele osób, które spożywały awokado, cierpiało z powodu działań niepożądanych, takich jak grypa, paraliż, nudności, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wymioty, migrena, gorączka, senność i astma.

5. Uszkodzenia wątroby:

 

Jednym z poważnych skutków ubocznych awokado jest to, że może on uszkodzić wątrobę. Istnieją pewne rodzaje oleju z awokado, które mogą powodować uszkodzenie wątroby. Staraj się unikać meksykańskiego awokado, które składa się z estragolu i anetolu.Elementy te zostały przetestowane pod kątem reakcji rakotwórczych. W związku z tym ich spożycie może spowodować uszkodzenie wątroby. Jeśli cierpisz na upośledzoną czynność wątroby i unikasz skutków ubocznych oleju z awokado, przestań jeść tego owocu.

6. Wrażliwość na lateks:

 

Osoby wrażliwe na lateks powinny unikać przyjmowania awokado, ponieważ zwiększają one poziom przeciwciał IgE w surowicy w organizmie, które mogą powodować reakcję alergiczną.

7. Obniż cholesterol:

 

Możesz być szczęśliwy czytając, że awokado zmniejsza poziom cholesterolu. Tak, to prawda, ale jeśli spożyjesz ją w dużej ilości, zaszkodzi Twojemu ciału, ponieważ jest bogaty w beta-sitosterol, który pochłania niezbędny cholesterol z organizmu.

8. Ogranicz spożycie, jeśli jesteś na diecie:

 

Awokado jest pokarmem o wysokiej kaloryczności i zwiększy Twoją wagę. Więc unikaj je codziennie, jeśli masz dietę.

9. Przyczyna Usta Alergia:

 

Jeśli awokado zostanie spożyte w odpowiednich ilościach, może wywoływać alergię na usta, takie jak uczucie swędzenia w jamie ustnej i obrzęk języka.

10. Leki:

 

Awokado w dużych ilościach może zmniejszać działanie leków przeciwzapalnych. Dlatego nadmierne spożycie prowadzi do rozrzedzenia krwi.

11. Podrażnienie żołądkowo-jelitowe:

 

Jeśli spożyjesz awokado w dużej ilości, będziesz mieć rozstrój żołądka. Czasami powoduje również podrażnienie żołądkowo-jelitowe.

To są najlepsze efekty uboczne awokado, o których nie wiedziałeś. Czyż nie? Trwają dalsze badania dotyczące jego skutków ubocznych. Do tego czasu jedz avocado w umiarkowanych ilościach, aby uniknąć uczuleń. Jednak upewnij się, że czerpiesz korzyści zdrowotne z tego.

 

Przepraszam i ja się serdecznie ubawiłem :lol2::lol2::lol2: po co je w takim razie podgrzewać jak gorzknieje i nie ma smaku. Kolejny kant kulinarny . Oszustwo.

 

Awokado zazwyczaj jada się na surowo. Czy można je natomiast zjeść na ciepło? I tak, i nie. Dobra wiadomość jest taka, że w wysokiej temperaturze awokado nie traci swoich korzystnych właściwości, ale może stracić… smak. Pod wpływem podgrzewania awokado gorzknieje. Jeśli więc chciałoby się dodać je do gorącego dania, najlepiej, aby potrawa została wcześniej ugotowana, a awokado dodane do niej w ostatniej chwili, tuż przed zaserwowaniem.

 

Można wszystko jak u mnie w wariacjach kulinarnych ale inspiracje trzeba dobrze zrozumieć i wtedy można Hassa podgrzewać. Zapewne takie grilluje i piecze.:yes::lol2::lol2::lol2:

 

Powiedziałbym jak Paweł znowu awokado do każdego dania o krewetkach już:lol2: nie wspomnę.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzisz różnicę ? :)

...

... oczywiście z akcentem avocado

FB_IMG_1601420446130.jpg

 

...

 

...

Oczywiście z akcentem awokado (dip guacamole i dodatki ) widać ściemy nie ma.

 

f1496e321c904def.jpg

 

e81c873028a5eff1.jpg

...

 

ps - ".... gdy się jest cały czas atakowanym ad person ..." :) Nie atakuję Cię personalnie. Krytykuję niektóre z nieudolnie wykonanych dań które prezentujesz wraz z przedstawionymi tutaj "wykładami" na temat dań i zasad żywienia kopiowanymi z internetu.

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ku...aki zrobiłam guacamole z małą ilością awokado. Syf. On robi wybitne. Pokazałem zagrożenia w przesadzaniu awokado ,nieprawda ,syf. Pokazałem zasadność i wartości odżywcze składników które tu pokazuje i mam w swoim menu to sami widzicie, bez komentarza. Ogórki syf, kapusta syf, cebula syf. On nie syf. Ostatni raz w chmurze odpowiadam. Ale takiej parówy w tak spektakularnym sposobie przyklejania sera nie umie.:lol2::lol2::lol2:. Niech napycha żołądek awokado i krewetkami.:lol2::lol2::lol2:. Powiedział bym nie pisał w kulinariach ,jego kulinariach. Nie piszę Tam tylko dwa persona pisze.:lol2::lol2::lol2:. Tu nabijają lajki niepoważnie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Powiedział bym nie pisał w kulinariach ,jego kulinariach. Nie piszę ...

...

Kto powiedział i kiedy ?

Potrafisz podać cytat ?

 

Nie rozczulaj się tak nad sobą :)

Bierz przykład z porad które tutaj z takim upodobaniem "wklejasz" z netu :)

Edytowane przez Chef Paul
łączenie postów
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ps - i nie wstawiaj cytatów z innych działów do działu "kulinaria" które z działem tym nic wspólnego nie mają :D

 

Cytaty, teksty uważam za jednoznaczne . Nie wstawiam i cytatów i nic nie piszę teraz w kulinariach. Szanuje tą waszą najlepszą kuchnie .Gotuj sobie sam. Dlaczego tu wchodzisz ???

 

Jeżeli Redakcja to widzi to ja ad person nic nie czynię.:mad::mad::mad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cytaty, teksty uważam za jednoznaczne . Nie wstawiam i cytatów i nic nie piszę teraz w kulinariach. Szanuje tą waszą najlepszą kuchnie .Gotuj sobie sam. Dlaczego tu wchodzisz ???

 

Jeżeli Redakcja to widzi to ja ad person nic nie czynię.:mad::mad::mad:

 

Zwyczajnie kocham, te wyklady ze stron typu "plasakoziemnow". Najbardziej twoje bilansowanie codziennej diety.

 

Nie musisz sie obawiac ile szef, i ja jadamy super food w spostaci awokado, nie sa to ilosci 15 lub wiecej na dobe. To tak jakby jesc kilka kilogramow orzechow dziennie, lub 2-3L miodu itp. ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cytaty, teksty uważam za jednoznaczne . Nie wstawiam i cytatów i nic nie piszę teraz w kulinariach. Szanuje tą waszą najlepszą kuchnie .Gotuj sobie sam. Dlaczego tu wchodzisz ???

 

Jeżeli Redakcja to widzi to ja ad person nic nie czynię.:mad::mad::mad:

To co Ty uważasz za "jednoznaczne" mnie nie interesuje.

Rozróżniasz pojęcia "dział" od "temat" ?

Użyłeś cytatu Redakcji z innego działu w tematyce nie związanej z kulinariami.

Wchodzę i będę wchodził do wszystkich tematów gdyż jest to forum publiczne - a i Tobie nikt tego nie zabrania.

Jeżeli zamierzasz pisać na tym forum swój kulinarny pamiętnik lub bloga, z ograniczoną dostępnością użytkowników, poproś Redakcję by taki specjalny temat Tobie założono.

 

ps - przypomnij swoje teksty pisane pod moim adresem :) ... byś nie miał wątpliwości, mnie to Twoje "pochrząkiwanie" bawi tak jak i Twoje "innowacje" w daniach które tutaj prezentujesz, łacznie z przypaloną kiełbasą i cebulą oraz ogórkami w jajecznicy :)

Nie ustawaj w wysiłkach w swych "kulinarnych wariacjach", bawiąc forumowiczów :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyśmiewasz wszystko i wszystkich .Tak chce ich bawić bez Twojego udziału .Nie możesz tego pojąć ?. Te wieczne personalne zaczepki i szydzenie ze wszystkiego.Ja nie przypominam Ci przeszłości bo nie nią żyje tu na FM.Wałkujemy to już tyle czasu. Skoro jak twierdzisz forum publiczne to jego regulamin musi być powiększony o stalking .Tak o to zjawisko już internetowe. Piszesz te wywody jaki to jesteś poprawny i nie zwracasz uwagi ile niosą za sobą ukrytego zła.Tak zła bo to co linkowałem, to nie ja wymyśliłem, a Ty to kwitujesz nieprawdą i najzupełniej to olewasz bo wiesz lepiej.Czarujesz przy mojej pomocy wszystkich czytających z ukrycia. Czarujesz jaki to nie jesteś wspaniały, poprawny ,bezbłędny stawiając swoją ofiarę - forumowicza pod murem wyśmiewając przy tym jej konika w znaczeniu ich hobby. Nie chce mi się tego już tłumaczyć. Zabierz stąd swoje zabawki bo masz swoja piaskownicą w której jesteś najlepszy. Nie traktuj tego jako nakaz ale wielką prośbę.

 

Do Redakcji. Jeśli Redakcja uważa ,ze swoim tu śmiesznymi przepisami źle wpływam na brać forumowa proszę wyciągnąć z tego wnioski i zamknąć watek jakby życzył sobie najlepszy forumowicz , forumowicz wielki sercem .

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wkleił jakąś obrzydliwie wyglądająca chyba golonkę i wszyscy mają przyklaskiwać. Cukrować jakiegoż to dokonał wyczynu kulinarnego , a jak zwrócisz uwagę to cię wyzwie od nieudaczników robiących syf. Doda opis ,że z golonka jest z super latającego prosięcia, indyka, strusia ,a może z ulubionego aligatora i ucz się jak się nie znasz. Brak mi słów.

 

Byłem w lesie mam to i zrobię swoje ulubione danie by Państwu pokazać. Rzadko na FM ktoś wkleja fotkę z opisem gdzie udział swój bierze kania.

 

3d3a82310ecb661f.jpg

 

823dcaf0bb86c2d5.jpg

 

Zrobiłem fajne danko z przepysznej Kani to nie bo ich pieczarka ze sklepu jest najlepsza i najlepiej smakuje. Co za ludzie mamuniu. Kania to syf bez smaku. Znalazłem trochę kominków i zrobiłbym pierogów ale znawcy zaraz okrzyknął grzybka ,że z węglem ,że brudny itp. Szok.:mad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nasza ulubiona jajecznica z kurek z lasu. Świeże pachnące igliwiem -ściółką.

 

Nich zrobi taką prostą jajecznice z leśnych grzybów. Z leśnych żółtych grzybów - kurek Jajek od wiejskiej kury latającej wolno. Trybulka i czarna oliwka. Masło nieklarowane bez klarowania porcja taka na patelnię.

 

0f24eaf5fb1a146d.jpg

 

Trybulka na smak.

 

ffca02bc4c697ef9.jpg

 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy. To bardzo ważne .Smak jest inny co zaraz Państwo zobaczycie. Szkoda ,że posmakować nie możecie ale jest ok.

 

0f8a3f72bea20172.jpg

 

43c12765547a7305.jpg

 

Kurki na w/w masło.

 

6995facf606a1d6f.jpg

 

Najpierw ubita piana z białek. Na małym ogni żeby delikatnie się ścięła.

 

f3adab11cfd6e568.jpg

 

Żółtaka. Delikatnie rozmazujemy .

 

ebd6e0af2d1af5d5.jpg

 

da0238c94effc7ba.jpg

 

Wersja pierwsza.

 

0008446bf5fda32c.jpg

 

306e7062cac1a464.jpg

 

Wersja druga z czarnymi oliwkami. W/w jajecznice mają wszystkie pod sobą. :yes::D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...