Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  wg39070 napisał:
Dajcie już spokój z tą dziecięcą przepychanką. Ja jutro zapodaję zupę Tom Yum, pojutrze może jakieś rolki. Ostatnio zrobiłem rolady schabowe nadziewane wodorostami wakame, pycha! Pzdr.

 

Chętnie popatrzę na te Twoje przepisy . Pozdrawiam smakowicie. Trzymaj się zdrowo .:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  wg39070 napisał:
Dajcie już spokój z tą dziecięcą przepychanką.

...

Zabawę z tym "kulinarnym Pinokiem", zakończę w momencie gdy wskaże gdzie kłamię lub odwoła i przeprosi za swe bełkotliwe pomówienia w stosunku do mojej osoby.

 

Tymczasem ciąg dalszy (jest tego sporo na forum i na długo wystarczy) :)

 

  niktspecjalny napisał:
...

Łopatka ,cebula szalotka i oczywiście kiełbasa z sarniny. Ma specyficzny posmak . Jak dla mnie trochę przy tłustawa. Równie dobrze smakuje na zimno jako dodatek.

 

2ba90d4d703ed97b.jpg

 

Prawie myśliwski tak pół/ na pół , bo łopatka z prosięcia i kiełbka z sarniny. Troche prawdziwka suszonego i sosy pomidorowego. Skubany dusił się sporo godz.

 

a7509caf201bd006.jpg

...

Jeleń do tej kiełbasy zapewne jest do tej pory na rykowisku :)

 

ps - w następnym poście na ten sam temat dalej fantazjuje :)

  niktspecjalny napisał:
...

2. Jajeczniczka na kiełbie z sarny (dlaczego nie opisał jak wkleiłem jajeczniczke na kurkach z lasu pewnie nie są to kurki z lasu :lol2:)

...

b49a311539de80e2.jpg

 

7. kiełba z sarniny włożona w kapuchę z młodej lubelskiej kapusty włożona , w nią na zimno. To widać gołym okiem ,że niepodgrzewana.Bez potrzeby , jest jej zanadto w samej kapusze.Każdy licencjonowany z praktyką każdy kucharz to wie (są jak widać wyjątki).Ale trzeba mieć w wykształceniu z dyplomem napisaną specjalizację by dopiero podważać co znajduje się na fotce.

...

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Chef Paul napisał:
Zabawę z tym "kulinarnym Pinokiem", zakończę w momencie gdy wskaże gdzie kłamię lub odwoła i przeprosi za swe bełkotliwe pomówienia w stosunku do mojej osoby.

 

Tymczasem ciąg dalszy (jest tego sporo na forum i na długo wystarczy) :)

 

 

 

Jeleń do tej kiełbasy zapewne jest do tej pory na rykowisku :)

 

To ciebie trzeba leczyć masz już prawie 70 lat . Ostygnij dziadziu. Chce ci się pisać te bzdury ? Nie lepiej z małżonką kawusia sernik i TV ? 70 -tka do czegoś zobowiązuje . Masz tu przecież kumpli w tym wieku, im frustracje opowiadaj bo gotować nie potrafisz wykorzystując zmagania innych . Kto cię odwiedza w tym twoim wątku .....nikt. Bo cię nie lubią za twój grubiański język . Zawsze miałem szacunek do ciebie .................i mam .......chyba ...........:mad::mad::mad::mad::mad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  niktspecjalny napisał:
To ciebie trzeba leczyć masz już prawie 70 lat . Ostygnij dziadziu. Chce ci się pisać te bzdury ? Nie lepiej z małżonką kawusia sernik i TV ? 70 -tka do czegoś zobowiązuje . Masz tu przecież kumpli w tym wieku, im frustracje opowiadaj bo gotować nie potrafisz wykorzystując zmagania innych . Kto cię odwiedza w tym twoim wątku .....nikt. Bo cię nie lubią za twój grubiański język . Zawsze miałem szacunek do ciebie .................i mam .......chyba ...........:mad::mad::mad::mad::mad:

"Kulinarny mitoman" ... "łamie" :)

  niktspecjalny napisał:
NS łamie przepisy kulinarne

 

d92d7bedcc54404f.jpg

 

37f2c3f6bcf3f938.jpg

 

10536e4d28fbaf12.jpg

 

b90549d6d272d4cf.jpg

 

...

Sam "łamałeś" ? Wpuścili Cię do kuchni w zaprzyjaźnionym barze ? :)

 

Wskaż gdzie kłamię, lub wycofaj te swoje bezpodstawne, bełkotliwe oskarżenia i przeproś ?

... do czasu kiedy tego nie zrobisz będę kontynuował pokazywanie forumowiczom Twego "kulinarnego bajkopisarstwa" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Chef Paul napisał:
"Kulinarny mitoman" ... "łamie" :)

 

Sam "łamałeś" ? Wpuścili Cię do kuchni w zaprzyjaźnionym barze ? :)

 

Wskaż gdzie kłamię, lub wycofaj te swoje bezpodstawne, bełkotliwe oskarżenia i przeproś ?

... do czasu kiedy tego nie zrobisz będę kontynuował pokazywanie forumowiczom Twego "kulinarnego bajkopisarstwa" :)

 

Jesteś największym kłamcą, oszczercą, wyśmiewcą FM.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  niktspecjalny napisał:
Jesteś największym kłamcą, oszczercą, wyśmiewcą FM.

Wyśmiewam te Twoje "kulinarne bajdurzenie" to prawda (choć nie wiem czy "wyśmiewcą" jestem największym) :)

 

  niktspecjalny napisał:
NS łamie przepisy kulinarne.Kąski z sandacza z .......no własnie z tym co natura dała.Szpinak , rukola, sos curry,sos z tartych pomidorów z czosnkiem , pomidorki koktajlowe.

 

3fede94ca821e289.jpg

 

97460556259929d7.jpg

"sandacz" i "sos z tartych pomidorów" ? ... fotki się Tobie pomyliły ?

 

Bezpodstawne oskarżenia kogoś o kłamstwa i oszczerstwa to pomówienia.

Nadmiernie pobudzony "kulinarny abderyta", który rozpoczął bezpodstawne oskarżenia na krytykę swych "wariacyjnych dyspepsji" przejrzy teraz sobie swe własne "koloryzowanie" niezgodne z prawdą, ku uciesze czytających ten wątek, do czasu gdy:

Wskażesz gdzie kłamię, lub wycofasz te swoje bełkotliwe oskarżenia i przeprosisz ?

cdn :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Chef Paul napisał:
Wyśmiewam te Twoje "kulinarne bajdurzenie" to prawda (choć nie wiem czy "wyśmiewcą" jestem największym) :)

 

 

"sandacz" i "sos z tartych pomidorów" ? ... fotki się Tobie pomyliły ?

 

Bezpodstawne oskarżenia kogoś o kłamstwa i oszczerstwa to pomówienia.

Nadmiernie pobudzony "kulinarny abderyta", który rozpoczął bezpodstawne oskarżenia na krytykę swych "wariacyjnych dyspepsji" przejrzy teraz sobie swe własne "koloryzowanie" niezgodne z prawdą, ku uciesze czytających ten wątek, do czasu gdy:

Wskażesz gdzie kłamię, lub wycofasz te swoje bełkotliwe oskarżenia i przeprosisz ?

cdn :)

 

Miałem olać te twoje inwektywa . Powtórzę, oszukujesz. oszukiwałeś i oszukiwać będziesz forumowiczów.:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:. Star,,,,,,,,,szy dzia.........u z hameryki . Nikt cię już nie lubi , nikt nie wchodzi na twojego bloga .Co ty pieprzysz .Twoja hameryka z tym twoim gotowaniem nie istnieje . To ściema w którą uwierzyli forumowicze i Redakcja .Pozdrów adę .:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  niktspecjalny napisał:
Miałem olać te twoje inwektywa . Powtórzę, oszukujesz. oszukiwałeś i oszukiwać będziesz forumowiczów.:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:. Star,,,,,,,,,szy dzia.........u z hameryki . Nikt cię już nie lubi , nikt nie wchodzi na twojego bloga .Co ty pieprzysz .Twoja hameryka z tym twoim gotowaniem nie istnieje . To ściema w którą uwierzyli forumowicze i Redakcja .Pozdrów adę .:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:

Widzę, że urojenia wracają :)

Wskaż gdzie oszukuję lub odszczekaj swoje bezpodstawne pomówienia i przeproś

Do czasu gdy tego nie zrobisz zabawy ciąg dalszy :D

 

  niktspecjalny napisał:
...

 

a5f6677959789e2d.jpg

 

Za bardzo nie mogę reklamować tych z dziczyzną od P.Waldka . Gotowane są przepyszne.

...

"Dzikie parówy" :) ;)

 

cdn

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prosto z Sajgonu :) ... pięknie "złamane" :D

  niktspecjalny napisał:
...

Sajgonki z warzywami nie mój klimat ale pozytywne.Muny , marchew , kapusta , cebula , czosnek (nawet nie szalotka) ,sos rybny i kiełki. Tyle miałem.Papier trochę mi pękał ale jak wrzuciłem na głęboki tłuszcz planta x 3 to się skleiły ładnie.Na plancie są bardzo aromatyczne.

 

8aabf4aeb414260c.jpg

 

...

... ... nie pozwolono "w kuchni" sfotografować "munów" bajkopisarzowi ... szkoda :D

Pałeczki również wystrugałeś ... czy tylko głupa :)

 

 

cdn

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witojcie gospodynie i gospodarze po krótkiej przerwie.

 

W skąpych opisach .

 

1. 54a68d6b3b35ad4c.jpg

 

Białe cudo na zakwasie.

 

2. 3b2247624ba8564c.jpg

 

Wiejskie cudo ze skwarami

 

3. 1a714f36a129ece3.jpg

 

Wiejskie jaja po kielecku

 

4. c4fb7c4e3812b889.jpg

 

Cudo z Wisełki z warzywami

 

5. 90f60866290da7c4.jpg

 

Cudo lodowe z mieszanką owocowa

 

Zajrzę tu po cichutku znowu :D:D:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ w dalszym ciągu nie ma wskazania mych kłamstw ani przeprosin za pomówienia, zabawy ciąg dalszy :)

 

Dziś o serach ... a ściślej o fantazjach "serosmakosza" :)

  niktspecjalny napisał:
...

Jako dodatek do drugiego dania kotlet mielony z pietruszką i gorgonzolą tartą.

 

2234f76f30941332.jpg

...

Ciekawym jak "utarto" gorgonzolę (ser pleśniowy o kremowej konzystencji) ? :)

 

  niktspecjalny napisał:
...

 

Kromka samego miąższu na nią grujer i mielone mięso z indyka . Ob-taczanka w białku i tartej bułce, Do woka i na talerz. Mam maka z frytkami.

 

22370627588fdbc4.jpg

...

"grujer" (powinno być gruyere) :) nie znajdziesz tutaj nawet pod mikroskopem :)

 

Mamy znowu gongonzolę (która jest "ukryta") :) ("wisienką na torcie" jest przypalona nać pietruszki nazwana czarnuszką) :)

  niktspecjalny napisał:
...

167dbabbe3ba2ab7.jpg

...

0611893d10bb4e99.jpg

...

  niktspecjalny napisał:
Tego do ciebie nie kierowałem li tylko do uzdolnionego inaczej.One nie są przypalone one są z czarnuszką :p. ...

  niktspecjalny napisał:
...

W owej cebuli (już nie dla ciebie) jest sucha kiełbasa, czosnek , suszony pomidor, gorgonzola ,sól selerowa, pieprz ,natka pietruszki.Znowu się czepiasz. Pokaz cebule w innym wydaniu by mi oko zbielało.Jeśli nie to pokuszę się ,że znowu wciągasz mnie w jakaś swoja stara gierkę.

 

p.s

 

gdybym nie przypalił pietruszki to byś nic nie napisał.?

Uwaga :)

  niktspecjalny napisał:
Taki spostrzegawczy juror jesteś i nie widzisz w powiększeniu sera gorgonzola.Jest ukryty pod serem żółtym . Tego też twoje oczy nie widzą? Znawca wyłapie w mig że są tam części sera i suszonych spalonych pomidorów i natki czarnej. Czepiasz się. Nie obrażam przecież nikogo tylko w założeniu hipotetycznym mam tego ananimowego barana daleko.Bo to baran który nie potrafi gotować. Przecież nie wiesz o kim piszę.Baran jest baran.
Edytowane przez Chef Paul
był
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ty beznadziejny prowokatorze powinni cie z hukiem wypieprzyć z FM. Pozdrów adę i houscika i innych znajomych. Pisz dalej wklejaj lotto mi to bo nie zasługujesz na miano forumowicza. Kłamco i prześmiewco .Pomawiasz mnie więc pamiętaj ,że działa to także w drugą stronę. Wyciągaj te swoje brudy i psuj wizerunek tego zacnego forum. Taplaj się w tej swojej starczej głupocie .Ja pierdziele jak można być tak długo wstanie frustracji. Twoja bezsilność powala na kolana. EOT :mad:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  niktspecjalny napisał:
Ty beznadziejny prowokatorze powinni cie z hukiem wypieprzyć z FM. Pozdrów adę i houscika i innych znajomych. Pisz dalej wklejaj lotto mi to bo nie zasługujesz na miano forumowicza. Kłamco i prześmiewco .Pomawiasz mnie więc pamiętaj ,że działa to także w drugą stronę. Wyciągaj te swoje brudy i psuj wizerunek tego zacnego forum. Taplaj się w tej swojej starczej głupocie .Ja pierdziele jak można być tak długo wstanie frustracji. Twoja bezsilność powala na kolana. EOT :mad:

Gdzież to Ciebie "pomawiam" ? Cytuję tylko Twoje "fantazjowanie" :)

Zacytuj moje :)

 

cdn

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witojcie gospodynie i gospodarze.

 

Kilka chwytów w wariacjach.:D. Warzywa jak widać .Boczuś .Odrobina piwa .Ćwiartka z kury .Z ryżem kiedyś robiłem jaszę. Kiedyś ją zrobię. .

 

c47f047a65b77235.jpg

 

2f44162bc4be8ed5.jpg

 

e7f3cf93783ee630.jpg

 

b6e2f4c81ffde697.jpg

 

6ab57732843b78af.jpg

 

e422de756b393175.jpg

 

Boczuś w innym wydaniu.

 

e892d19e3dc9e729.jpg

 

d82329a7ca651d8e.jpg

 

e33e840bdc566bb3.jpg

 

f396ce750a44c6cb.jpg

 

Na jaszę pamiętam ,że trzeba kurę ,ryż , białą kapustę ,marchew i jeszcze coś.

 

Petarda na koniec musi być.

 

feafb00f57278899.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dalszym ciągu nie ma wskazania mych kłamstw ani przeprosin za pomówienia, ... jedziemy więc dalej z kulinarnym bajkopisarstwem :)

 

 

  niktspecjalny napisał:
...

 

d148377f98ddbd4f.jpg

 

Przegryzaj-ka na maśle klarowanym.Wszystko oprócz ogórka konserwowego;) własnej produkcji zrobionego na occie czosnkowym.Frytki jak na smalcu gęsim smak niepowtarzalny .Kiełbasa zwyczajna moja regionalna zarąbista i na grill ,a na ognicho jeszcze lepsza.Jajo na maśle nie rumieni brzegów.

 

Takie leczo np. do kaszy bulgur ale dzisiaj z ziemniakami.Pomidor bez skóry i odrobina gęstego koncentratu na koniec.Nie gotuję ich wyłączam i mieszam. Smakują bardziej wyraziście.

...

"Wszystko własnej produkcji" :) ... "kiełbasa zwyczajna regionalna" ... i nawet jajko zniósł

"gęsi koncentrat" to chyba jakaś nowość na rynku spożywczym :)

 

  niktspecjalny napisał:
Moje ulubione.

 

6fb471b7d8f1e641.jpg

 

Chleb już robię profesjonalnie.Sprawdzone na ludziach :lol2:.

...

Ludzie (na których "sprawdzałeś") jeszcze żyją po Twym "profesjonalnym" wypieku ? :)

 

  niktspecjalny napisał:
Gouda zielone pesto ,ogórek małosolny ,boczuś wędzony i pasta fondue na chlebie ciabatta. Bardzo zgrabnie zrobiona kanapka i bardzo ciekawie smakująca.

 

aa3215bc003e0aed.jpg

"pasta fondue" niewątpliwie musi bardzo ciekawie smakować :)

 

Jeżeli nie nastąpi odwołanie pomówień i przeprosin, dalszy ciąg niebawem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witojcie gospodynie i gospodarze.

 

Powtórka z rozrywki. Zapiekanka dodanka. Babcia zawsze mi powtarzały ,że jedzenia które ugotowałeś wyrzucać nie możesz.:yes:

 

1435fd070bf05e54.jpg

 

Przygotowałem jak dla mnie fajowski deserek.

 

krok pierwszy : jabłko obieramy i kroimy w grube plastry

 

krok drugi :ciasto - jogurt mały naturalny ,jajo ,płaska łyż. proszku do piecz ,łyżka cukru i cukier wanilinowy

 

krok trzeci : obtaczamy w wyrobionym cieście i smażymy na małym ogniu

 

krok czwarty : odmrożone wiśnie posypujemy cukrem i cukrem wanilinowym

 

krok piąty :układamy na talerzu nie zapominając o gałce lodów.

 

ca8bf67782a80787.jpg

 

72a9a95be6f7dba1.jpg

 

716d468c18d9cf78.jpg

 

5148320fe8c5ab23.jpg

 

Gorąco pozdrawiam wszystkich życząc zdrówka i smaczności.:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witojcie z rana gospodynie i gospodarze.

 

Nasza ulubienica w zestawach sałatkowych.

 

Składniki

 

1. sałata lodowa

2. 6 szt. jaj ugotowanych na twardo

3. boczek usmażony na skwarki

4. łyżka octu winnego

 

Wykonik.

 

Sałatę siekam .Następnie smażę boczek. Gotuje jaja w międzyczasie. Do miski sałata ,potem jaja i zalewam gorącym usmażonym boczkiem. Dodaję ocet i gotowe.

 

cb7bba0807c12462.jpg

 

5994b1ad586d716d.jpg

 

253e80dbc1ddce26.jpg

 

82e4b2d376658755.jpg

 

dd5838d094b66b65.jpg

 

d24571d85d99773e.jpg

 

Kiedyś dawno temu robiłem sałatkę "Cezar". Przepis był taki i już go tu prezentowałem.

 

Bogatsza niż ta wyżej ale i ta prosta jest wyśmienita.

 

Sałatkę "Cezar" cechowała różnorodność i ilość produktów. Była swego rodzaju taką sałatką która w naszym domciu miała wszystkie inne pod sobą. Najpierw smażyło się szynkę na maśle. Potem na tym smakowym maśle smażyło się grzanki z chałki. Jajka na twardo .Żółty dowolny ser krojony w kostkę (nietarty) .Sałata lodowa jako główny składnik. Do miski .Składniki mieszałem i dodawałem (był w sprzedaży sos właśnie "Cezar"). Sos majonezowo czosnkowy. Była przepyszna.

 

Pozdrawiam smakowicie życząc zdrówka jak zwykle.:yes:

 

 

Dodatek do wariacji kulinarnej.

 

Dodałem do wczorajszej resztkówki (sałatki) dojrzewająca polską kiełbasę, ser żółty Edam Rycki, pomidorka cherry i czerwona paprykę.

 

5bb3257c6b4ea983.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
dodatek resztkówka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witojcie gospodynie i gospodarze.

 

Wczoraj zrobiłem wariację ot taką. Miałem kawałek rostbefu dojrzewającego i wbrew przepisom .Najpierw go umyłem ,potem osuszyłem ,wyciąłem tkanki tłuszczowe ,leżał w temp.pok. 1h .Posoliłem z jednej strony tej która położyłem na żeliwnej patelni wysmarowanej olejem rzepakowym. 1 min. z jednej i 1min z drugiej .Zdjąłem, położyłem na talerz i przykryłem folia alum. Pieprz i nic wiecej. .Ciabatka z masłem czosnkowym.

 

60e7af6412d2528e.jpg

 

edcd3c78cb3d14ce.jpg

 

c795148d312dae0a.jpg

 

Miękki ,soczysty smaczny.

 

Dzisiaj myląc się wyciągnąłem kawałek łopatki . Marynuje ją i zrobię w grzybowym sosie.

 

Smakowicie pozdrawiam .Zdrówka.:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...