niktspecjalny 20.01.2021 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Witojcie kochane kuchciki i kuchci-kunie. Panierowana mortadela od Cioczkai surówka z lekkim vinegret. Mikst sałat z sosem czosnkowym typu Cezar. Biała surowa gotowana w porach tej ich białej części. Oddzielnie cebula.Potem biała pieczona. Smaczności dla zdrowotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.01.2021 05:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Witojcie kuchciki i kuchcikunie. Kilka spontanicznych propozycji na dzisiejszą kolację. Mięso zamarynowane wczoraj z wieczora. Cztery jego rodzaje. I tak : pierś z kurczaka w przyprawie do grilla i majonezie kieleckim naszym jednak ulubionym. Polędwiczka wieprzowa ,sól himalajska z suszonymi pomidorami ,sok z limonki i oliwa grecka. Karczek w przyprawie do grilla soku z limonki i oliwie greckiej , schab pieprz sól i majonez .Polecam jako sprawdzoną marynatę. Dla przypomnienia.MAJONEZ KIELECKI BEZ KONSERWANTÓW to kultowa marka majonezu i najważniejszy produkt WSP „Społem”, dostępny na rynku już od 1959 roku. Doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższej jakości składniki sprawiają, że Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Dowodem na to są liczne nagrody i wyróżnienia oraz fakt, że Kielecki to obecnie drugi najchętniej kupowany majonez w naszym kraju. Jego receptura stała się podstawą do opracowana Polskiej Normy majonezu.............Olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%) Skład dań na ciekawą jak dla mnie kolację. Mięso będzie grillowane na grillu elektrycznym .Pokroje je w dużą kostkę .Kwadratowe grzanki. Do zabawy w "maczankę " użyję Fondue , Będzie także dip czosnkowy i koperkowy jako "maczanka" , a do niej kalafior, kalarepka , opiekane ziemniaczki ,marchew. Pozdrawiam smakowicie życząc jak zawsze zdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2021 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Sobota po kolacji, a przed śniadaniem. Kolacja była przepyszna. Możliwość kombinacji w "maczance" była zaskakująca. Kubki smakowe wariowały. Gorąco polecam to proste danie. Ser topiony Fondue jest niepodrabialny .Jego smak w połączeniu z tym co zaproponowaliśmy do "maczanki" jest niesamowity. Mięsa zostały jednak usmażone na patelni. Dlaczego ? Bo byliśmy bardzo głodni .Smakowało równie smacznie jak z elekt. grilla. Polędwiczka , karczek ,schab i pierś z kurczaka po kilkunastogodzinnej marynacie był bardzo soczyste i miękkie . Ser z zestawu do Fondue (rondelek wcześniej nasmarowany czosnkiem) , w połączeniu z mięsem czy w moim przypadku z ziemniaczkami (są odlotowe i smażyłem je na plancie ) jest bardzo smaczny. Dip i najsmaczniejsze dodatki do niego .Sam sos musi być potraktowany po babcinemu .Najpierw trzeba utrzeć posiekany koperek razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ta kolejność pozwoli na wydobycie z dip super aromatu. Do swojego dodaję 5 łyż. majonezu kieleckiego i 5 łyż . jogurtu naturalnego Surowy kalafior jest zaje- fajny. Polecam ten przepis na kolacje życząc zdrówka i smaczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2021 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Witojcie w sobotę .Śniadanko dość obfite z akcentem z filmu "kiler". smakowitego poranka życzę. Pudełkowy szał czasami jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.01.2021 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Witam .skromna kolacja dla czworga. Sery bardzo drogie ale ten z orzechami super. Tatar z ligawy z szalotką marynowanymi borowikami ,kiszonym ogórkiem i marynowaną białą papryką ,oliwa z oliwek ,żółtka bez białek . Zdrowia i smaczności. Edytowane 27 Stycznia 2021 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2021 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Witam wszystkich spontanicznie gotujących. taki spontan na talerzu który wstawił w osłupienie mojego młodego. Dojrzewająca kiełbasa z grilla ,pierożki z pastą z krewetek , na gorącym smalcu gęsim. dodatki bardzo aromatyczne i marynowane. Szybka kanapka na gorąco z grilla . Trochę czerstwa skiba grahama ,pieczarki ,cebula ,salami ,ser Edam Rycki . Zdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.01.2021 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Witam. Surówka z pora z tej zielonej części nie musi być gorzkawa. Trzeba ją sparzyć dobrze delikatnie osłodzonym wrzątkiem .Kotlet ziemniaczane nie musi bys z samych ziemniaków ,które zostały po wczorajszym obiedzie . Wystarczy dodać jajko ,podsmażoną cebulkę i ugotowany ryż. Surówka ,a właściwie sałatka z suszonych pomidorów i fety i szpinaku nie musi być z pomidorami .Miast nich można dać pikle z odrobina skwarków .Świerzenka nie musi być z łopatki można ją zastąpić szpondrem. Zdrowinsimo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.02.2021 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Witam . Wywar i klej z kurzych łapek , golonki indyczej i marchewki i pietruszki . Danko jak danko .Gotowany kurczak i zapieczony w marynacie miodowej . Pieczarki smażone w tym samym. Ogórki w sosie musztardowym. Deser taka pana cotta . Jak zawsze zdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.02.2021 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Witam na FM w dziale zrób wariacje kulinarną jak potrafisz :lol2:. Przy okazji .Znalazłem fajną "łychę". Wiedziony instynktem znalazłem w swiecie trunków. Najpierw kilka słów o tej rybie . Wedkuje to i miętusa z rzeki Wieprz, jadam. Ten to poezja smaku. Normalnie pyszny. Takie tam kęski . Odrobina czerwonego wina i wspaniały w smaku oryginalny sos, bez żadnych marynat przed duszeniem.. Zostało mi mięsa z zabawy w Fondue to rozmroziłem i powoli smażyłem. Sos to moje nowe odkrycie .Polecam. Do tego w/w "łycha" , No to ...zdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.02.2021 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Witam .Pomysł na kanapkę na gorąco .Będą krewetki w sosie salsa. Takiej mojej salsie. Idę robić zapiekankę ,a krewetki będą .Zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.02.2021 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 (edytowane) Witam. Miałem 4 szt. skrzydełka z kaczki ,1kg łapek kurzych , szponder ,włoszczyznę ,czosnek .Ugotowałem wywar ,Dosmakowałem i zrobiłem takie tymbaliki .Podzieliłem obrane mięsko (bez skórek i błonek ) na pół .Usmażyłem jak wczoraj delikatnie ziemniaki w duże talary ,cebulę z mięskiem, ser, żółty i pomidorki koktajlowe .Zapiekanka jak się masz. Proste i smaczne .Zdrówka. Edytowane 8 Lutego 2021 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.02.2021 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Idę do marketu po :1. sery2. czosnek3. gałkę4. wytrawne białe wino5. paprykę6. dużą cebulę7. majonez (kielecki)8. mąkę kukurydzianą9. szczypior10 .koperek11. pomidorki koktajlowe Komplet do przystawki i swojaka Fondue . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.02.2021 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) Witam i jest jedno .a krewetki będą . Zdrówka ,a przystawka niczego sobie . Edytowane 9 Lutego 2021 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.02.2021 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Witam i od razu mówię ,że nie potrzeba nam żadnego gotowca Fondue za 30 zł. Zrobiłem wariacje kulinarna kupując składniki czyli Grujer i Niderlandzki z pesto . No "maczanda" z dodatkiem hiszpańskiego wytrawnego EL TORETE. Moje składniki : 1. 25 dkg Grujer 2. 25 dkg Niderlandzkiego z pesto 3. 2 łyżki skrobi kukurydzianej (mąki ) 4. 250 ml. hiszpańskiego El TORETE 5. 1/3 łyż . soli 6. 1/3 łyż . gałki muszkatołowej 7. ząbek czosnku Wykonanie : Wysmarowałem dno naczynia czosnkiem . Wlałem wino i zagotowałem .Na małym ogniu ,partiami wrzucałem ser .Na koniec posoliłem i dodałem gałkę . Fantastyczny gorąco polecam ,sprawdzony zmodyfikowany przepis życząc j/z zdrówka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.02.2021 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Witam (krewetki będą ) .Przygotowuje ciekawa wariację . Zupę - dziadowską z jajkiem po wiedeńsku. Zanim zrobię krótki przepis .Najpierw jednak sos do krewetek .Siostra mi go podała ,a ja go zrobię . Składniki : 1. trzy żółtka2. sok z limonki (około 3 łyż .)3. łyż masła 83 %4. łyż. majonezu (kielecki)5. łyż. koncentratu pomidorowego6. sól + pieprz do smaku. Ciepłe żółtka (j/z) ubijamy z sokiem z limonki sola i pieprzem . Następnie ubijając nadal dodajemy rozpuszczone masło . To typowy sos holenderski. Do takiej ubitej konsystencji dodajemy majonez i koncentrat. To jest prosty sos do krewetek .Wystarczy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła podsmażyć (jak steka po 3 min. z każdej strony) krewetki uprzednio posolone i popieprzone .Jak przewrócimy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i skrapiamy sokiem z np. limonki - cytryny. Sprawdzone .Realizacja w toku. Zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.02.2021 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Witam (krewetki będą ) .Przygotowuje ciekawa wariację . Zupę - dziadowską z jajkiem po wiedeńsku. Zanim zrobię krótki przepis .Najpierw jednak sos do krewetek .Siostra mi go podała ,a ja go zrobię . Składniki : 1. trzy żółtka 2. sok z limonki (około 3 łyż .) 3. łyż masła 83 % 4. łyż. majonezu (kielecki) 5. łyż. koncentratu pomidorowego 6. sól + pieprz do smaku. Ciepłe żółtka (j/z) ubijamy z sokiem z limonki sola i pieprzem . Następnie ubijając nadal dodajemy rozpuszczone masło . To typowy sos holenderski. Do takiej ubitej konsystencji dodajemy majonez i koncentrat. To jest prosty sos do krewetek .Wystarczy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła podsmażyć (jak steka po 3 min. z każdej strony) krewetki uprzednio posolone i popieprzone .Jak przewrócimy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i skrapiamy sokiem z np. limonki - cytryny. Sprawdzone .Realizacja w toku. Zdrowia. Zrobiłeś tak ... sprawdziłeś ... znowu zaczynasz uprawiać kulinarne bajkopisarstwo ? ps - podkreślenia i pogrubienia moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.02.2021 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 ... Moje składniki : 1. 25 dkg Grujer ... Wykonanie : Wysmarowałem dno naczynia czosnkiem . Wlałem wino i zagotowałem .Na małym ogniu ,partiami wrzucałem ser .Na koniec posoliłem i dodałem gałkę . ... Fantastyczny gorąco polecam ,sprawdzony zmodyfikowany przepis życząc j/z zdrówka . Co to jest "grujer" ... wróciły fantazje ? ... wrzucałeś ser ? ... partiami ? ... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.02.2021 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 ... Ale może na tym polega ta wariacja . "wariacje" ostatnio polegają tylko na "wariacjach"... culinary master by ns Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.02.2021 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Grujer to to samo co np. kokakola ,koktail , crewetka ,Pałl ,kloszard ( clochard -zapożyczone z postu wyżej) .Wrzucać partiami t/z (dla trudno kojarzących upierdliwych clochardów) partia część stanowiąca kawałek jakiejś całości; wrzucić — wrzucać rzucając, umieścić coś lub kogoś gdzieś To to samo co wrzucać partiami czyli umieść coś - kawałek jakiejś całości w czymś .W moim przypadku umieszczałem starte sery do rozgrzanego półwytrawnego wina , część po części - kawałku w rondlu .....................Tu podobnie bo w rzeczy samej to półwytrawne a nie wytrawne on zapewne używa np. zwrotu nie porucznik li tylko Panie podporuczniku gdzie Pan idzie albo Panie sierżancie starszy sztabowy a Pan gdzie ? https://www.frisco.pl/pid,12171/n,entremont-ser-szwajcarski-gruyere-w-kawalku/stn,product https://www.ceneo.pl/41206634 https://www.vipdelikatesy.pl/sery-i-produkty-mleczne/315-gruyere-mild-ok-16kg-szt-szwajcaria.html https://houseofcheese.pl/produkt/ser-gruyere-150-g/ https://przepisy.co/top-5-zamiennikow-sera-gruyere-C7019 ciekawostka Ciekawostką jest, że ser gruyère może być zastąpiony niektórymi norweskimi serami. Najpopularniejszy z nich to Jarlsberg. Sprawdzi się w fondue albo zapiekankach serowych. Zadziwiające jest, że często do wspomnianych wcześniej serów dodaje się odrobinę startego parmezanu. Nie jestem garkotłukiem ,kloszardem ,parweniuszem . Fobie ,frustracje , inwektywa , pomówienia ,wróciły .Proszę Redakcje muratora o reakcję. Było spokojnie i przyjemnie. Człowiek nie mający nic wspólnego z gotowaniem zdolny jest do wszystkiego. gdybym ja go tak zwyzywał , Finlandia wysłał by mnie na urlop bananowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.02.2021 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Grujer to to samo co np. kokakola ,koktail , crewetka ,Pałl ,kloszard ( clochard -zapożyczone z postu wyżej) .Wrzucać partiami t/z (dla trudno kojarzących upierdliwych clochardów) To to samo co wrzucać partiami czyli umieść coś - kawałek jakiejś całości w czymś .W moim przypadku umieszczałem starte sery do rozgrzanego półwytrawnego wina , część po części - kawałku w rondlu .....................Tu podobnie bo w rzeczy samej to półwytrawne a nie wytrawne on zapewne używa np. zwrotu nie porucznik li tylko Panie podporuczniku gdzie Pan idzie albo Panie sierżancie starszy sztabowy a Pan gdzie ? https://www.frisco.pl/pid,12171/n,entremont-ser-szwajcarski-gruyere-w-kawalku/stn,product https://www.ceneo.pl/41206634 https://www.vipdelikatesy.pl/sery-i-produkty-mleczne/315-gruyere-mild-ok-16kg-szt-szwajcaria.html https://houseofcheese.pl/produkt/ser-gruyere-150-g/ https://przepisy.co/top-5-zamiennikow-sera-gruyere-C7019 ciekawostka Nie jestem garkotłukiem ,kloszardem ,parweniuszem . Fobie ,frustracje , inwektywa , pomówienia ,wróciły .Proszę Redakcje muratora o reakcję. Było spokojnie i przyjemnie. Człowiek nie mający nic wspólnego z gotowaniem zdolny jest do wszystkiego. gdybym ja go tak zwyzywał , Finlandia wysłał by mnie na urlop bananowy. Nie pytałem o nazewnictwo (błędne zresztą) a o produkt (czyli w tym przypadku ser) gdyż to na twoim obrazku nie jest tym co opisujesz Ponadto, gdzie Ciebie "zwyzywałem" ? ps - gdzie te krewetki "sprawdzone" "...Wystarczy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła podsmażyć (jak steka po 3 min. z każdej strony) krewetki uprzednio posolone i popieprzone ..." ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.