Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witojcie kochane kuchciki i kuchci-kunie.

7c5049dc5adef8d2.jpg

3da789ebe1ee49d2.jpg

766d5cb2916d2567.jpg

Panierowana mortadela od Cioczkai surówka z lekkim vinegret.

4a66a92055e95a0d.jpg

658e87449e80774e.jpg

Mikst sałat z sosem czosnkowym typu Cezar. Biała surowa gotowana w porach tej ich białej części. Oddzielnie cebula.Potem biała pieczona.

Smaczności dla zdrowotności.:yes:

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witojcie kuchciki i kuchcikunie.

Kilka spontanicznych propozycji na dzisiejszą kolację. Mięso zamarynowane wczoraj z wieczora. Cztery jego rodzaje.

5ac5d1fbdb824ca9.jpg

I tak : pierś z kurczaka w przyprawie do grilla i majonezie kieleckim naszym jednak ulubionym. Polędwiczka wieprzowa ,sól himalajska z suszonymi pomidorami ,sok z limonki i oliwa grecka. Karczek w przyprawie do grilla soku z limonki i oliwie greckiej , schab pieprz sól i majonez .Polecam jako sprawdzoną marynatę. Dla przypomnienia.

MAJONEZ KIELECKI BEZ KONSERWANTÓW to kultowa marka majonezu i najważniejszy produkt WSP „Społem”, dostępny na rynku już od 1959 roku. Doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższej jakości składniki sprawiają, że Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Dowodem na to są liczne nagrody i wyróżnienia oraz fakt, że Kielecki to obecnie drugi najchętniej kupowany majonez w naszym kraju. Jego receptura stała się podstawą do opracowana Polskiej Normy majonezu.............Olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)

Skład dań na ciekawą jak dla mnie kolację. Mięso będzie grillowane na grillu elektrycznym .Pokroje je w dużą kostkę .Kwadratowe grzanki. Do zabawy w "maczankę " użyję Fondue ef06c2775c4f93de.jpg , dee0ce6cd7acbfbb.jpg

Będzie także dip czosnkowy i koperkowy jako "maczanka" , a do niej kalafior, kalarepka , opiekane ziemniaczki ,marchew.

Pozdrawiam smakowicie życząc jak zawsze zdrówka.

Sobota po kolacji, a przed śniadaniem. Kolacja była przepyszna. Możliwość kombinacji w "maczance" była zaskakująca. Kubki smakowe wariowały. Gorąco polecam to proste danie. Ser topiony Fondue jest niepodrabialny .Jego smak w połączeniu z tym co zaproponowaliśmy do "maczanki" jest niesamowity.

Mięsa zostały jednak usmażone na patelni. Dlaczego ? Bo byliśmy bardzo głodni .Smakowało równie smacznie jak z elekt. grilla.

0627f1e33a33210f.jpg

65bbb88f6486c6c3.jpg

Polędwiczka , karczek ,schab i pierś z kurczaka po kilkunastogodzinnej marynacie był bardzo soczyste i miękkie .

44d1e3019c72aea9.jpg

Ser z zestawu do Fondue (rondelek wcześniej nasmarowany czosnkiem) , w połączeniu z mięsem czy w moim przypadku z ziemniaczkami (są odlotowe i smażyłem je na plancie ) jest bardzo smaczny.

f505d34c62c47e3a.jpg

3578b860b1475032.jpg

2e79e9667e71c7b4.jpg

Dip i najsmaczniejsze dodatki do niego .Sam sos musi być potraktowany po babcinemu .Najpierw trzeba utrzeć posiekany koperek razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ta kolejność pozwoli na wydobycie z dip super aromatu. Do swojego dodaję 5 łyż. majonezu kieleckiego i 5 łyż . jogurtu naturalnego

e70af0f911261827.jpg

5930e2f12e9f85a2.jpg

Surowy kalafior jest zaje- fajny.

Polecam ten przepis na kolacje życząc zdrówka i smaczności.;)

Witam .skromna kolacja dla czworga.

4cd4224469a1c144.jpg

b381511bf779df5e.jpg

8b628ff6f0c27d10.jpg

adff88e837ceddbf.jpg

a3580fd09e838599.jpg

a4650afc93e2a7ae.jpg

Sery bardzo drogie ale ten z orzechami super. Tatar z ligawy z szalotką marynowanymi borowikami ,kiszonym ogórkiem i marynowaną białą papryką ,oliwa z oliwek ,żółtka bez białek .:D

Zdrowia i smaczności.

Edytowane przez niktspecjalny

Witam wszystkich spontanicznie gotujących. taki spontan na talerzu który wstawił w osłupienie mojego młodego. Dojrzewająca kiełbasa z grilla ,pierożki z pastą z krewetek ,:lol2: na gorącym smalcu gęsim.:D dodatki bardzo aromatyczne i marynowane.

4d301cbbe60e3958.jpg

3c18056ac6043df5.jpg

51f7bb5ac661aeeb.jpg

Szybka kanapka na gorąco z grilla . Trochę czerstwa skiba grahama ,pieczarki ,cebula ,salami ,ser Edam Rycki .

c2aaab4111e8d2aa.jpg

Zdrówka.:)

Witam.

Surówka z pora z tej zielonej części nie musi być gorzkawa. Trzeba ją sparzyć dobrze delikatnie osłodzonym wrzątkiem .Kotlet ziemniaczane nie musi bys z samych ziemniaków ,które zostały po wczorajszym obiedzie . Wystarczy dodać jajko ,podsmażoną cebulkę i ugotowany ryż. Surówka ,a właściwie sałatka z suszonych pomidorów i fety i szpinaku nie musi być z pomidorami .Miast nich można dać pikle z odrobina skwarków .Świerzenka nie musi być z łopatki można ją zastąpić szpondrem.

e2fa20a0e75b7f60.jpg

84afaad014fe065b.jpg

Zdrowinsimo.:D

Witam .

6edc344e5d194829.jpg

d2aecd528fbfdbfb.jpg

Wywar i klej z kurzych łapek , golonki indyczej i marchewki i pietruszki .

d3dbb795bfcfa6c3.jpg

1ab4dda352a56899.jpg

Danko jak danko .Gotowany kurczak i zapieczony w marynacie miodowej . Pieczarki smażone w tym samym. Ogórki w sosie musztardowym.

bf3bb7950d791675.jpg

75d8136112bedfda.jpg

Deser taka pana cotta .

Jak zawsze zdrówka.

Witam na FM w dziale zrób wariacje kulinarną jak potrafisz :lol2::lol2::lol2:. Przy okazji .Znalazłem fajną "łychę". Wiedziony instynktem znalazłem w swiecie trunków. Najpierw kilka słów o tej rybie . Wedkuje to i miętusa z rzeki Wieprz, jadam. Ten to poezja smaku. Normalnie pyszny.:yes::D

d73bfdd13ee3473f.jpg

215ae0bf026018ed.jpg

cc0a7639ec0557c4.jpg

Takie tam kęski .:D

8d01c61b9b997a3d.jpg

Odrobina czerwonego wina i wspaniały w smaku oryginalny sos, bez żadnych marynat przed duszeniem.. Zostało mi mięsa z zabawy w Fondue to rozmroziłem i powoli smażyłem. Sos to moje nowe odkrycie .Polecam.

3045e1fb2603db91.jpg

Do tego w/w "łycha" ,

0b02fcda92e55a9b.jpg

03fd43d4e9138030.jpg

No to ...zdrówka.:yes::D

Witam. Miałem 4 szt. skrzydełka z kaczki ,1kg łapek kurzych , szponder ,włoszczyznę ,czosnek .Ugotowałem wywar ,Dosmakowałem i zrobiłem takie tymbaliki .Podzieliłem obrane mięsko (bez skórek i błonek ) na pół .Usmażyłem jak wczoraj delikatnie ziemniaki w duże talary ,cebulę z mięskiem, ser, żółty i pomidorki koktajlowe .Zapiekanka jak się masz.

49703b5c91c9702d.jpg

ccb5105fd3d47e28.jpg

69366617dcad52b9.jpg

ac71633e435b1641.jpg

a96f8227d2b48789.jpg

17f9b9ae0ea7fe26.jpg

d3bf22bc17acf2aa.jpg

8ed31c89adf2c75a.jpg

Proste i smaczne .Zdrówka.:yes:

Edytowane przez niktspecjalny

Witam i od razu mówię ,że nie potrzeba nam żadnego gotowca Fondue za 30 zł. Zrobiłem wariacje kulinarna kupując składniki czyli Grujer i Niderlandzki z pesto . No "maczanda" z dodatkiem hiszpańskiego wytrawnego EL TORETE.

Moje składniki :

1. 25 dkg Grujer

2. 25 dkg Niderlandzkiego z pesto

3. 2 łyżki skrobi kukurydzianej (mąki )

4. 250 ml. hiszpańskiego El TORETE

5. 1/3 łyż . soli

6. 1/3 łyż . gałki muszkatołowej

7. ząbek czosnku

Wykonanie :

Wysmarowałem dno naczynia czosnkiem . Wlałem wino i zagotowałem .Na małym ogniu ,partiami wrzucałem ser .Na koniec posoliłem i dodałem gałkę .

652967a562e4c6f2.jpg

4f158c66cf724719.jpg

bc7dd61bccbb68b6.jpg

fdbc60485fe807c1.jpg

c7c6558a50bda60d.jpg

3576d4e68cb413c7.jpg

Fantastyczny gorąco polecam ,sprawdzony zmodyfikowany przepis życząc j/z zdrówka .

Witam (krewetki będą ) .Przygotowuje ciekawa wariację . Zupę - dziadowską z jajkiem po wiedeńsku. Zanim zrobię krótki przepis .Najpierw jednak sos do krewetek .Siostra mi go podała ,a ja go zrobię .

Składniki :

1. trzy żółtka

2. sok z limonki (około 3 łyż .)

3. łyż masła 83 %

4. łyż. majonezu (kielecki)

5. łyż. koncentratu pomidorowego

6. sól + pieprz do smaku.

Ciepłe żółtka (j/z) ubijamy z sokiem z limonki sola i pieprzem . Następnie ubijając nadal dodajemy rozpuszczone masło . To typowy sos holenderski. Do takiej ubitej konsystencji dodajemy majonez i koncentrat. To jest prosty sos do krewetek .Wystarczy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła podsmażyć (jak steka po 3 min. z każdej strony) krewetki uprzednio posolone i popieprzone .Jak przewrócimy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i skrapiamy sokiem z np. limonki - cytryny.

Sprawdzone .Realizacja w toku. Zdrowia.

Witam (krewetki będą ) .Przygotowuje ciekawa wariację . Zupę - dziadowską z jajkiem po wiedeńsku. Zanim zrobię krótki przepis .Najpierw jednak sos do krewetek .Siostra mi go podała ,a ja go zrobię .

Składniki :

1. trzy żółtka

2. sok z limonki (około 3 łyż .)

3. łyż masła 83 %

4. łyż. majonezu (kielecki)

5. łyż. koncentratu pomidorowego

6. sól + pieprz do smaku.

Ciepłe żółtka (j/z) ubijamy z sokiem z limonki sola i pieprzem . Następnie ubijając nadal dodajemy rozpuszczone masło . To typowy sos holenderski. Do takiej ubitej konsystencji dodajemy majonez i koncentrat. To jest prosty sos do krewetek .Wystarczy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła podsmażyć (jak steka po 3 min. z każdej strony) krewetki uprzednio posolone i popieprzone .Jak przewrócimy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i skrapiamy sokiem z np. limonki - cytryny.

Sprawdzone .Realizacja w toku. Zdrowia.

Zrobiłeś tak :) ... sprawdziłeś :D

... znowu zaczynasz uprawiać kulinarne bajkopisarstwo ? :)

ps - podkreślenia i pogrubienia moje

...

Moje składniki :

1. 25 dkg Grujer

...

Wykonanie :

Wysmarowałem dno naczynia czosnkiem . Wlałem wino i zagotowałem .Na małym ogniu ,partiami wrzucałem ser .Na koniec posoliłem i dodałem gałkę .

...

Fantastyczny gorąco polecam ,sprawdzony zmodyfikowany przepis życząc j/z zdrówka .

Co to jest "grujer" ... wróciły fantazje ? :)

... wrzucałeś ser ? ... partiami ? ... :D ...

Grujer to to samo co np. kokakola ,koktail , crewetka ,Pałl ,kloszard ( clochard -zapożyczone z postu wyżej):lol2: .Wrzucać partiami t/z (dla trudno kojarzących upierdliwych clochardów)

partia

część stanowiąca kawałek jakiejś całości;

wrzucićwrzucać

rzucając, umieścić coś lub kogoś gdzieś
To to samo co wrzucać partiami czyli umieść coś - kawałek jakiejś całości w czymś .W moim przypadku umieszczałem starte sery do rozgrzanego półwytrawnego :lol2: wina 48cc4224a721dd6c.jpg , część po części - kawałku w rondlu .....................Tu podobnie bo w rzeczy samej to półwytrawne a nie wytrawne :rotfl: on zapewne używa np. zwrotu nie porucznik li tylko Panie podporuczniku gdzie Pan idzie albo Panie sierżancie starszy sztabowy a Pan gdzie ?

https://www.frisco.pl/pid,12171/n,entremont-ser-szwajcarski-gruyere-w-kawalku/stn,product

https://www.ceneo.pl/41206634

https://www.vipdelikatesy.pl/sery-i-produkty-mleczne/315-gruyere-mild-ok-16kg-szt-szwajcaria.html

https://houseofcheese.pl/produkt/ser-gruyere-150-g/

https://przepisy.co/top-5-zamiennikow-sera-gruyere-C7019

ciekawostka

Ciekawostką jest, że ser gruyère może być zastąpiony niektórymi norweskimi serami. Najpopularniejszy z nich to Jarlsberg. Sprawdzi się w fondue albo zapiekankach serowych. Zadziwiające jest, że często do wspomnianych wcześniej serów dodaje się odrobinę startego parmezanu.

Nie jestem garkotłukiem ,kloszardem ,parweniuszem . Fobie ,frustracje , inwektywa , pomówienia ,wróciły .Proszę Redakcje muratora o reakcję. Było spokojnie i przyjemnie. Człowiek nie mający nic wspólnego z gotowaniem zdolny jest do wszystkiego. gdybym ja go tak zwyzywał , Finlandia wysłał by mnie na urlop bananowy.

Grujer to to samo co np. kokakola ,koktail , crewetka ,Pałl ,kloszard ( clochard -zapożyczone z postu wyżej):lol2: .Wrzucać partiami t/z (dla trudno kojarzących upierdliwych clochardów)

To to samo co wrzucać partiami czyli umieść coś - kawałek jakiejś całości w czymś .W moim przypadku umieszczałem starte sery do rozgrzanego półwytrawnego :lol2: wina 48cc4224a721dd6c.jpg , część po części - kawałku w rondlu .....................Tu podobnie bo w rzeczy samej to półwytrawne a nie wytrawne :rotfl: on zapewne używa np. zwrotu nie porucznik li tylko Panie podporuczniku gdzie Pan idzie albo Panie sierżancie starszy sztabowy a Pan gdzie ?

https://www.frisco.pl/pid,12171/n,entremont-ser-szwajcarski-gruyere-w-kawalku/stn,product

https://www.ceneo.pl/41206634

https://www.vipdelikatesy.pl/sery-i-produkty-mleczne/315-gruyere-mild-ok-16kg-szt-szwajcaria.html

https://houseofcheese.pl/produkt/ser-gruyere-150-g/

https://przepisy.co/top-5-zamiennikow-sera-gruyere-C7019

ciekawostka

Nie jestem garkotłukiem ,kloszardem ,parweniuszem . Fobie ,frustracje , inwektywa , pomówienia ,wróciły .Proszę Redakcje muratora o reakcję. Było spokojnie i przyjemnie. Człowiek nie mający nic wspólnego z gotowaniem zdolny jest do wszystkiego. gdybym ja go tak zwyzywał , Finlandia wysłał by mnie na urlop bananowy.

Nie pytałem o nazewnictwo (błędne zresztą) a o produkt (czyli w tym przypadku ser) gdyż to na twoim obrazku nie jest tym co opisujesz :)

Ponadto, gdzie Ciebie "zwyzywałem" ?

ps - gdzie te krewetki "sprawdzone" :) "...Wystarczy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła podsmażyć (jak steka po 3 min. z każdej strony) krewetki uprzednio posolone i popieprzone ..." ?