Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

CD.

 

Może zacznę pisać tak.Zakupiony kawałek mięsa wołowego zrobiłem nie tak jak w przepisie producenta.Leżakował 1h w temp.pokojowej.Został posypany pieprzem grubo mielonym .Rozgrzałem patelnie bez niczego.Włożyłem mięso na dymiąca od temp. patelnie i smażyłem po 4min z obydwu stron.Oto prezentacja.

 

bc8a9d39fc7af343.jpg

ecb6be4df84ba543.jpg

ff236e1b1f588947.jpg

235fe86c27b9ee30.jpg

1609e3301f9c311b.jpg

 

Krótki opis.Mięso mi nie smakowało ponieważ było za krwiste i za soczyste ;) .Zjadłem go bo musiałem skoro je w konsekwencji przygotowałem.W udziale przypadła mi mniejsza część ponieważ druga mencizna ;) mi po prostu je ukradła z talerza jak leżakowało.Tym razem bez masła z ogórkiem w polewie chilli z solą morska tym razem.Grinek opisz jednym zdaniem nie wciągając cię w dyskusję.Zjadłszy takie mięso z naszego marketu miałbyś jakieś sensacje żołądkowe??? .Krótko to uzasadnij.Co byś wyeliminował ,a co dodał.Jeśli mogę cię prosić o krótką opinię.;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

CD.

 

Sznyclówka cielęca tym razem bez kości.Lepiej smakuje z kością.Nic ująć nic dodać.Polecam bo warto.Kilka kotletów i polędwiczkę zamroziłem.Efekt zadowalający.Fajnie skruszała.Marchewka na masełku i koktajlowy pomidor.

 

a3cc77d517891e5e.jpg

ac44ae2b881fc0a6.jpg

666b0c302d8ec9d5.jpg

 

Zostawiłem kilka kotletów i ciekawi mnie gdyby wariacje kulinarna zrobić na zawijasa z tej cielęcinki.Jakiś boczuś,marchewka, cebula i ogórek kiszony.Zawinąć i panierować .Kapusta zasmażana młoda i np kuskus.

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Fajna wariacja kulinarna z serii "przegryzaj-ka"

 

Składniki.

1.rukola

2.pomidor koktajlowy

3.ser Roquefort

4.tłuszcz solo

5,krakowska podsuszana z pieprzem

 

Wykonanie.

 

Ser rozpuszczamy na w/w tłuszczu.Następnie podsmażamy pociętą w paski kiełbasę krakowską.Potem kroimy pomidory w ćwiartki i stroimy "przegryzaj-kę" , czyli polewamy roztopionym serem rukolę, posypujemy kiełbaską i pomidorami .Solimy i posypujemy pieprzem do smaku.Polecam tą smaczną wariację.

 

Fotki:

 

855b291aa723c61d.jpg

fde35dc34bc0d26c.jpg

a20e2cb931757daa.jpg

a68c104c7ef6fe73.jpg

6baca8c532a927df.jpg

045bd9af22249557.jpg

 

Będzie wariacja z grillowanym bananem i rukolą ,plus inne dodatki.

 

CDN....

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale jakże to podsmażać suchą kiełbasę?

Trochę absurd?

Jeden z wielu tutaj. Autor uważa się za guru gotowania. Nie muszę dodawać, że tylko on. Włos się jeży jak się to wszystko czyta. Obowiązuje tu zasada "co się stanie jak do kiszonej kapusty dodam krewetki". Omijaj ten temat i podobne tego autora szerokim łukiem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale jakże to podsmażać suchą kiełbasę?

Trochę absurd?

 

Dzięki za lajka.Czy ja napisałem suchą czy podsuszaną???Frytki lubisz dobrze usmażone by chrupały czy takie miękkie niedosmażone??? Pokrój kiełbase krakowska podsuszaną w paski i wrzuć na patelnie teflonową by je zrumienić by chrupały. Jeżeli tego nie zrobisz i nie spróbujesz jak smakuje taka kiełbasa to będziesz zadawał takie głupie pytania. Organoleptycznie.To jest twój absurd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie w klimacie wątku. :) Najbardziej chyba wkurzające, oprócz oczywiście tych niewydarzonych pomysłów sa te kilometrowe posty o niczym, oczywiście ze zdjęciami. Ładuje się to pół godziny chyba. Jakim cudem redakcja pozwala na taki śmietnik trudno zgadnąć.

 

Dzięki za lajka choć brak ci konsekwencji.Dlaczego ty jeszcze istniejesz w kulinariach???.Tylko roszczenia i nic więcej.:D:D:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za lajka.Czy ja napisałem suchą czy podsuszaną???Frytki lubisz dobrze usmażone by chrupały czy takie miękkie niedosmażone??? Pokrój kiełbase krakowska podsuszaną w paski i wrzuć na patelnie teflonową by je zrumienić by chrupały. Jeżeli tego nie zrobisz i nie spróbujesz jak smakuje taka kiełbasa to będziesz zadawał takie głupie pytania. Organoleptycznie.To jest twój absurd.

 

Jakiego lajka??

Pewnych rzeczy nie trzeba próbować organoleptycznie, mając minimum kulinarnej wyobraźni wiadomo, że to nie ma sensu. No ale jedz co chcesz, w końcu to Twoja kuchnia, a pytania zadawane przez komentujących w tym wątku są z zasady głupie

Edytowane przez hun19
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dałeś Hun19 lajka, ja najwyraźniej też. :D:D:D. Skąd ten biedak wziął na tym forum lajki trudno zgadnąć. Najlepsze jest jego przekonanie, że umie gotować. :D:D:D. Pytania są czasem głupawe ale, jakie by nie były odpowiedzi na nie są kompletnie niezrozumiałe. Jak to zdaje się Ansi kiedy określiła jest to rozwolnienie umysłowe. Może od tego paskudnego żarcia? Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dałeś Hun19 lajka, ja najwyraźniej też. :D:D:D. Skąd ten biedak wziął na tym forum lajki trudno zgadnąć. Najlepsze jest jego przekonanie, że umie gotować. :D:D:D. Pytania są czasem głupawe ale, jakie by nie były odpowiedzi na nie są kompletnie niezrozumiałe. Jak to zdaje się Ansi kiedy określiła jest to rozwolnienie umysłowe. Może od tego paskudnego żarcia?

 

No tak.chyba wreszcie amen.EOT

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakiego lajka??

Pewnych rzeczy nie trzeba próbować organoleptycznie, mając minimum kulinarnej wyobraźni wiadomo, że to nie ma sensu. No ale jedz co chcesz, w końcu to Twoja kuchnia, a pytania zadawane przez komentujących w tym wątku są z zasady głupie

 

Przykro mi że masz to minimum.EOT

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

aa6708da2bca5a4f.jpg

877c507e1ac02b56.jpg

 

Fajna wariacja z pierogami.Pierogi z soczewicą,mięsem z indyka i warzywami z rosołu.

 

Składniki.

1.soczewica czerwona bez łuski 1. szkl.

2.skrzydło z indyka

3.warzywa dowolne na rosół

4.przyprawy.

Wykonanie.

Ugotować rosół na skrzydle z warzywami.Gdy skrzydełko będzie miękkie i rosół klarowny wyciągamy zawartość i wsypujemy soczewicę.Gotujemy około 20 min.Jest bardzo bogata w białko i przyswajalna przez nasz organizm.Delikatna i bardzo smaczna.Tak rozgotowaną soczewicę dodałem do obranego ,mielonego skrzydełka i warzyw.Zagniotłem ciasto i wyszło 100 pierogów.Polecam taka wariację.Na życzenie córci i dla mojej wnuczki "Szarcia".

 

Obiecany bananowa wariacja.Zajefajna..

Składniki :

6dd0c9044659f429.jpg

1.banan

2.rukola

3.czerwona cebulka

4.pieczarka

5.masło

6.polędwica łososiowa

Wykonanie:

Nadciąłem skórkę wzdłuż banana w połowie.Wyjąłem pół owocu ze skórki wspomagając się nożem. Pokroiłem w kostkę składniki i dodałem rukolę.Nadziałem banana powstałym farszem i grillowałem na żeliwnej patelni kilka minut.Robiłem na słodko z czekolada na grillu ogrodowym.Takiego z takim farszem jeszcze nie.Jest odlotowy.Polecam.

 

6ebca5d860de3392.jpg

ad415ed54b91f13e.jpg

d78bbb846eb3eb79.jpg

6837834b4919aee0.jpg

551368f312850887.jpg

 

Wariacja kulinarna z pieczonym boczkiem.

 

Składniki:

1.1kg boczku

2.panierka do kurczaka by było wariacko

3.pomidorki koktajlowe

4. cebulka

5.jajka szt2

 

Wykonanie :

Upiekłem boczuś w nieco dłuższym czasie .Rozgniotłem widelcem by powstała masa.Dodałem cebulę i jajko.Panierka z rozbite jajko ,na olej ryżowy i fajne wyszło.

65550aab7dd2f70f.jpg

4acd32e6191d117b.jpg

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Moja ulubiona wariacja z zupą z zieleniny.Grzanka z polędwica łososiową.

Składniki:

1.sałata lodowa (sałata maślana równie dobra)

2.grachamka

3.polędwica łososiowa

4.szkl. śmietany

5.łyżka topionej słoniny ze skwarkami

6.ocet winny 2 łyzki

7.szczypiorek

8.sól ,cukier,pieprz do smaku

9.szklanka wody

Wykonanie:

Porozrywałem sałatę lodową. W kostkę szczypiorek i do sałaty. Zrobiłem wywar z wody ,tłuszczu ze słoniny,octu,soli,cukru i pieprzu.Ma być słodko-kwaśny.Zagotowanym roztworem polałem sałatę.Odcedzałem trzykrotnie , za każdym razem zagotowując wywar.Do ostatniego dodałem śmietanę.Grzanka z polędwicą i wariacja kolacyjna gotowa.

 

32b7f19691de86c6.jpg

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krewetki z kiszoną kapustą? To do tego jeszcze kaszanka i wyjdzie nam swojski surf&turf ;)

 

http://zdrowoodchudzeni.pl/sites/zdrowoodchudzeni.pl/files/styles/pin_page/public/field/image/brukselka-z-krewetkami.jpg?itok=bb4iC466

Kimchi – koreańska kiszona kapusta na ostro z krewetkami

 

quKk2I.jpg?resize=801%2C536

http://1.bp.blogspot.com/-Cpxs2JJK0VM/VK7aye2_I-I/AAAAAAAAH84/iaupiSG0BbQ/s1600/DSCN1854.JPG

 

Dlaczego by nie zrobić na kiszonej kapuście krewetek.

http://www.miastokobiet.pl/wp-content/uploads/2014/02/Kopia-46_surf_and_turf-fot-Basia-Ritz.jpg

[h=2]Surf & Turf czyli stek z krewetką królewską[/h]

Trochę trąca o kłócenie się tych połączeń ,a jednak.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

Wariacja śniadaniowa i taki oto zestaw.Dlaczego wariacja.Nie ma tu mleka ,chrupków ,miodu,sera żółtego,twarożku itp.past wszelakich itp , za to są jajka na miękko ,wędlina dojrzewająca , tatar z ligawy , chleb żytni ,zielona herbata z domieszką wiśni, parzona w 90 stC (to bardzo ważne) , majonez niekielecki :yes: ,smarowidło ,topiony ulubiony mazdamer i owoce.

 

1ee2323538d1557b.jpg

4c17e118a284f88b.jpg

d4b4c028377b520e.jpg

 

Skromna wariacja śniadaniowa w niedzielny rodzinny, ponury poranek.

88d9b5096aa78154.jpg

 

Pozostaje przygotowanie wariacji obiadowej tym razem z półproduktów lecz dopiero bo drobnym relaksie.Wszak "music soothes the savage breast ".

255694b1de294e96.jpg

d2bee08e66217aa1.jpg

 

CDN....:yes::D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...