Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Że tak uprzejmie przeproszę.

A o co chodzi w tym wątku? :)

Generalnie autorowi tematu (chyba) chodziło o to:

... Gotuje spontanicznie i dla przyjemności. Wymyślam i powielam potrawy by nie zapominać kultury kulinarnej polskiej. Różny jest skutek ale coś tam coś tam zawsze stanie na przeszkodzie ...

... ale później nastąpiła "rewia" w pościgu za Władcą Przysmaków :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zależy kto ocenia :)

 

Wiesz na tym wątku sporo jest fajnych zdjęć NS i tak na prawdę zastanawiam się że ma on czas i motywację do robienia i zamieszczania zdjęć. Osobiście też się tym zajmę (być może) na emeryturze :yes: Z drugiej strony niektóre dania to chyba jakiś żart np nieobrane banany albo kiwi łącznie z naklejkami.

 

Bez kadzenia Twoje zdjęcia i potrawy to wyższa pólka i po prostu profeska, wszystko zawsze jest jadalne i zawsze jestem głodny, może dlatego lepiej nie oglądać w nocy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

może dlatego lepiej nie oglądać w nocy :)

We mnie nie ma co oglądać:lol2:.

Mam prośbę, nie cytujcie zdjęć. A jeszcze ulubiony bohater wątków kulinarnych, ostoja tradycji kuchni polskiej, zamieszcza te same wpisy w dwóch sąsiednich tematach. To wszystko tworzy tasiemce, w których więcej znanego niż nowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z drugiej strony niektóre dania to chyba jakiś żart np nieobrane banany albo kiwi łącznie z naklejkami.

 

 

Dosypałem jeszcze proszek do prania 400 ngram i butelke płynu do naczyń. Na koniec 500gram drożdzy, aby w dobitny sposób odniieść do twórczości wiewióry. Zdjecia mam , wiec nic straconego.

 

 

Niedziela więc rosół, trochę inny jak u króla(wg numer) podwórkowych kurczaków. U mie bardzo młode organiczne kurczaki o wybitnych walorach smakowych. Król znawca kulinarny nazwał je pisklakami.

 

 

organiczne-bardzo-mlode-kurczaki-na-rosol1.jpg

 

 

https://i.postimg.cc/vT8m3WG2/organiczne-bardzo-mlode-kurczaki-na-rosol2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troche wiecej o kurczakach, karmione organicznymi nasionami i warzywami. Humanitarna hodowla wolnowybiegowa z wykluczeniem terminu zimowego. Kedyś było to prezentowane na tym forum. Kilkaset hektarow łąk, gdzie co tydzien przenosi sie lokalizacje ptactwa. Kontenery hodowlane są

na kołach. Drób ma zawsze świeże łąki do wybiegu.

 

super-mlode-organiczne1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze stosuje produkty o najwyższej jakości, w kuchninie ma kompromisów. Klasa sama w sobie, bez posranego podwórka jak to u wg numer, i poprzerastanych kur na paszach z "niewiadomoczego".

 

 

super-mlode-organiczne2.jpg

 

super-mlode-organiczne3.jpg

 

ps srednia waga tuszy kurczaka w PL to 2100 gram, a termin uboju to 42 dni. Wnioski nasuwają sie same...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytałeś jakie bluzgi pisali do siebie ?

Temat "Wariacje kulinarne NS" jest w części o nazwie "O Was". Dobre :)

I tyle w temacie wątku "post-bulowego" do którego Ty nawiązujesz.

Ja tylko przytoczyłem pojednawczy ton PAD z okazji 11 listopada.

Nie wnikałem czy to jest możliwe w polityce.

Jak widać nie jest to możliwe nawet na FM.

 

Może za czasów PBK nie było takich głupich wypowiedzi a może też były.

Mnie się to nie podobna.

 

Czyby PAD i jego PiS uwolnili głęboko skrywane emocje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tym razem śniadanko z swojską wiejską kiełbasą, szynkową od chłopa co widać. Dojrzewające salami i spokojne dodatki no i jajo w koszulce na czerwonym barszczyku.

To cudowne zdjęcie wkleiłem .......bo jest cudowne.

 

f73d9cdb41-jajko-w-koszulce.jpg

 

https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-jajko-w-koszulce

 

 

Moje poszetowe choć smakuje inaczej ale pasuje do takiego zdrowego śniadanka.

 

Zapomniałem o znaleziskach mikołajkowych z tamtego roku.

 

02c963c4199e459e.jpg

 

0a46f27b752c2da2.jpg

 

b5a6d4ba4bce870c.jpg

 

97161d5d76ba3dbb.jpg

 

f69bba13535c0567.jpg

 

90f363516d23d3b8.jpg

 

:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno mnie zwyzywasz i powiesz, że nie mam prawa pytać bo nie wrzucam zdjęć mojego śniadania i kołpaków z mojego auta do internetu ale co mi tam.

Dlaczego to jajo gotowałeś w barszczu? Daje to coś poza kolorem?

 

Odpowiem całkiem spokojnie ponieważ normalnie pytasz.Nie rozumiem dlaczego mam Cię zwyzywać.? Jeśli wiesz co to są jaja w koszulce - poszetowe to zapewne wiesz ,że gotuje się je na wodzie z dodatkiem octu np. winnego.Ładnie się zamykają i fajnie smakują.Został mi barszcz czerwony ,który miałem do pyz z mięsem.Gotowany był na buraczkach z dodatkiem koncentratu ,wyciśniętego czosnku (dużo bo tak lubimy) i majeranku.Pieprz i sól himalajska..Do tej pozostałej gotującej się części barszczu wbiłem jajko.Delikatnie zaczerwienione z nuta czosnku i majeranku.Zaskoczenie np.dla gości.Ot i wsio.:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...