Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Styczeń po fantastycznych zmianach takie tam to to to :D

Zmodyfikowałem fajne polskie danko czyli sałata parzona tym razem na wędzonej słonince w naszej rodzinie od lat.

68d52ed6430b00a5.jpg

557d2936aa6fd56d.jpg

b60ea24965091332.jpg

Rwana sałata , szczypiorek (pęczek) , wędzona słoninka j/w ,śmietana ta gęsta do zup i sosów , ocet winny ,cukier i sól .Sałata do dużej miski z posiekanym szczypiorkiem , zalana sosem winnym na bazie , około trzech łyżek octu winnego , stopionej słoninki , cukru , soli.Trzykrotne zalewanie by zmiękła.Na koniec albo po łyżce do każdej z miseczek albo bezpośrednio do dużej miski.Podawana na gorąco można z grzankami.

Edytowane przez niktspecjalny

Cztery rodzaje smażonego mięsiwa.Krótko na oleju rzepakowym od "gospodarza"

51e594eac754b868.jpg

4b9e7aa6df9a82aa.jpg

41117ab78613c943.jpg

Gruby plaster schabu także krótko smażony z musztardą diżą :D

a7f3d524b993226d.jpg

7092d183e0b0f656.jpg

Kupiłem na próbę ten kawałek wołowiny także smażony na w/w oleju . Soczysta i myślę ,że nie trzeba się bać takiego smażenia.

dd6a56e910554a57.jpg

f142353331c2a8ca.jpg

a1a01011876fddb8.jpg

Kawałek polędwiczki wieprzowej z końca , bez ubijania.

af7049edd81c720a.jpg

23e1a03f4b47ef02.jpg

c92d30c2a8c62980.jpg

bea3f813a2c83864.jpg

Ten nowy sos barbecue godny polecenia.To nie pizza , a nasz polski cebularz na cieście drożdżowym (nie mylić z francuskim)

Nie mogłem go nigdzie znaleźć , przypomnienie tortu pod ................mineralną :D

9813cd2624a24836.jpg

i malusieńki deser na osłodę.

24aff3ba3d004f09.jpg

a42543c111c5ec3e.jpg

Taki mały , domowy hicior czyli kulki lodów domowych z kawałkami wiśni ,arbuz w kulkach dla podniesienia kompozycji , słodkie cząstki mandarynek, brzoskwinia w lekkim syropie i ciasteczko oreo.Posypano gorzką czekoladą.

Kolejny dzień na dodatek rześki .

f0ff38a63cd9764b.jpg

Wczoraj pokusiłem się o proste danie.Upiekłem kawał schabu.W związku z tym ,że to moje wariacje kulinarne piekłem go zupełnie inaczej.Dużo mówi się by nie robić dużych - tasiemców z postów (choć nieraz nie sposób pokazać to w jednym poście) pokaże to inaczej ale za to powiem ciut obszerniej.I tak , kawał należnego mi schabu natarłem marynatą z : majeranku ,kminku ,cytryny , oleju rzepakowego ,czosnku i odrobiny miodu ,sól i pieprz do smaku ale bez przesady.Tym razem piekłem go aż 3h , w temp. 100 stC . wyszedł tak.

f066dd96fb55b76c.jpg

bd4c6e332c28082a.jpg

Pomyślałem ,że skoro go mam i jest fajnie soczysty, niesłony ,łagodny to dorobię do niego sos z moich zeszłorocznych prawdziwków mrożonych.Zamrożone prawdziwki włożyłem na patelnię z masłem i dusiłem aż odparowały.Podlałem białym winem i jak odparowało dodałem łyżkę 30% śmietanki.Wyszło to tak.Zapomniałem o ulubionej surówce z ogórka w occie,cukrze , soli , pieprzu i oliwie. Aha sos posypałem tartym surowym ogórkiem. w oddali napój brzoskwiniowy.Uśmiałem się z niego ale to może później.

25141e72a95c7acd.jpg

ef1130b077d89815.jpg

Na koniec bomba witaminowa (może nie do końca) właśnie taka z babeczkami serowymi w roli głównej.

aa66f44e3636ed7c.jpg

a na tym zakończyłem wczorajsze wariackie zmagania ze schabem w roli głównej.

9a44bac61717a39f.jpg

pzdr w 2019

Chipsy z ziemniaków od "chłopa" , czerwone w nazwie.Super własnie na chipsy.Co dalej.Jak chciałem podać z np. potrawką z kurczaka to mnie zrugali.Dlaczego?

c70cfc928ec4a670.jpg

7eae100b507d8607.jpg

Mięsko na inny sposób

6ab9619562089b65.jpg

Młody mój zrobił sobie szybki obiad.Marchewka z groszkiem oczywiście na zasmażce z masła .Klops z mięsa cielęcego , kiszone korniszony(podoba mi się ta nazwa) ,gotowane ziemniaki (jak to mówi i twierdzi ,że ja ziemniaków to gotować nie potrafię) w bardzo małej ilości nieosolonej pod przykryciem.

Został mi kawałek polędwiczki j/w wiep. Ocet balsamiczny włoski, oliwa z oliwek ,miód lipowy ,pieprz ,bez grama soli.Maziajka :D i wyszło tak.Polędwica 8 min ,jest super soczysta.

9ad9380a6ab1e2d7.jpg

Do popicia tradycyjnie w szklanicy do kawusi bo lubię sok pomarańczowy i paluszek z lukrem miętowym.

6c6c464cf789fea1.jpg

Własnie zjadłem talerzyk fajnego szybkiego danka.Pierś z kurczaka w kostkę krojona , boczuś wędzony jak najchudszy w kostkę ,3 op. warzyw na patelnie koniecznie Hortex ,2 łyżki oliwy z oliwek tej łagodnej , zioła prowansalskie i pieprz ziołowy , 5 ząbków czosnku bez soli. Boczuś podsmażony na niego piersi i wyciśnięty przez praskę czosnek , w oddzielnym garnku na 3 łyż. oliwy 3 op. mrożonych warzyw.Warzywa gorące to dodałem mięsko. Wyszło tak.

46b18b760416874c.jpg

afd31f4a8e710803.jpg

tyle jest w nim sosu to co wytopił boczuś i oliwa , woda z warzyw.

Pamiętajmy ,że to co na talerzu ma smakować i być w miarę , nazwę to jak najmniej "chemiczne" , :yes:http://emotikona.pl/emotikony/pic/08icon_chick.gif czego w 100% osiągnąć się nie da.Zawsze coś tam nam DTR -ka wypunktuje.Jak na wariacje przystało takie oto nasze ulubione kanapki w nieco innym połączeniu.

Na wczorajszego wypieku bułkę pszenną ,posmarowana masłem kminkowym(kminek mielony) , położyłem indyka wędzonego, cebulę i ser Edam Rycki.Dodatkami zrobiłem sałatę ze środka i oliwki .Zmieniłem patelnie bo młody wygrał za jakieś punkty(jakoś tak) i wyszło tak.

9d75df7e3ab91ece.jpg

850ce29c0f44c91b.jpg

b93aa69f9599d9f5.jpg

236031a15f674eb2.jpg

a0a6334788eb84e3.jpg

Gra Wielka Orkiestra to do oglądania taki mały zestaw.

i coś (przepraszam za błędy)

2a160c847dc24843.jpg

ale by trochę wesoło się zrobiło bo fajny dzisiaj dzionek.Młody i Gosiuś tak to sobie obmyślili ale ,że to moje wariacje kulinarne to miast piersi kurczaka będzie filet z indyka z jej przepisu M.Gessler.

720ab9c3a83fdc44.jpg

Idę się stroić.

Mam do pracy zrobić tymbaliki - pseudo zimne nóżki taka podróbka wspomagając się żelatyną bo nie będę miał z czego uzyskać kleju naturalnego.Idę do sklepu.

Kupiłem i powolutku gotuję.Te nazwę oryginały"zimne nóżki" jak gotuje to, one pyrkaja na wolnym ogniu kilka godz.Ten wywar jest nieco inny i będę potrzebował więcej zawiesiny.Oczywiście beż dodatków typu jajko ,grosze , kukurydza.

5aab67a81e7a7d74.jpg

2c28a357a979db47.jpg

04f76d3a68391a43.jpg

no i kanapki ze smażoną cebulą "ubrudzoną jajkiem i w/w golonką"

c4ca563882ed8138.jpg

1cd1bd5e25e9bbc2.jpg

Tyla razy pizza była już tu prezentowana.Dlaczego ponownie ją wklejam do moich wariacji. Ponieważ jest na suchych drożdżach(robiłem pierwszy raz w życiu).Ma suche pomidory,parzony boczek, ma sos balsamiczny (który zrobiłem z własnego przepisu czyli łyżka octu balsamicznego,3 łyżki oliwy z oliwek , łyżka miodu tym razem gryczanego ,sól morska i grubo mielony pieprz ) polany na koniec na ser tarty ,ma surowe pieczarki i odrobinę rozmrożonych zeszłorocznych parzonych opieniek ,salami pepperoni ,surowa cebula w pół talarki, czarne oliwki ,sos pomidorowy (czyli słoik własnego przecieru 3 łyżki oliwy w/w cukier 1 łyżka ,oregano dwie łyżki ,prosty do smarowania spodu.) ser mozzarella ten dedykowany własnie do zapiekanek i pizzy.Wyszło tak:

98a0620631bae5ab.jpg

87d8d192d80c0921.jpg

Ciasto jest inne , choć podobnie wyrośnięte.Smak niepowtarzalny jak nie przesadzimy z ilością składników.

To co nadaje się do wklejania tutaj niekoniecznie pasuje do nowych "Kulinariów".

66adaec97684a698.jpg

5cd4a5dbad0934b5.jpg

Fany zestaw na zimny ponury wieczór.Plaster surowego boczku w przyprawach dość dziwnie dobranych.Papka z prawdziwków,mielony kminek sól morska i ostra papryka.Jak widać trochę tego tłuszczu się wytopiło.