niktspecjalny 19.01.2019 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 To co nadaje się do wklejania tutaj niekoniecznie pasuje do nowych "Kulinariów". Fany zestaw na zimny ponury wieczór.Plaster surowego boczku w przyprawach dość dziwnie dobranych.Papka z prawdziwków,mielony kminek sól morska i ostra papryka.Jak widać trochę tego tłuszczu się wytopiło. Zapomniałem na popitkę dostałem napój w folii od chłopa.Maja go full i jest the best. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.01.2019 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Wymyślono dzisiaj skomplikowany obiad.Surowa kiełbasa ma być najpierw sparzona , a następnie upieczona z dodatkiem cebuli.Tłuczone ziemniaki i jakaś surówka.Bez zupy bo późne śniadanko było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.01.2019 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Najpierw śniadanie z wiśniową herbatą.Mortadela smażona bez tłuszczu ,ciabatta pomidorowa,masło czosnkowe,owoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.01.2019 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Wymyślono dzisiaj skomplikowany obiad.Surowa kiełbasa ma być najpierw sparzona , a następnie upieczona z dodatkiem cebuli.Tłuczone ziemniaki i jakaś surówka.Bez zupy bo późne śniadanko było. Do adwersarza czy robi coś takiego .Miałem kawałek łopatki i boczku surowego Zmieliłem doprawiłem i nadziałem w tynkale. Fasolka szparagowa mrożona z odrobiną szpinaku mrozonego na zasmazce z masła i śmietaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2019 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Kulinaria znowu ożyły.Nie powiem dzięki komu.Zaczęła się od nowa "Polka ludowa"..To ze smartphone to bardzo dobre,Nie zauważyłem. Kolejna próba w wariacjach mych.Najpierw "Dzień dziadka i babci ", w Warszawie u wnuczki.Na poczęstunek była herbata miodowa i sok z polskich jabłek i małe pączki serowe i mandarynki.Cudowne chwile z fajnym poczęstunkiem.Dlaczego wklejam w moje wariacje takie fotki? Po to by pokazać jak wiele nie trzeba by takie momenty w życiu , takie cudowne chwile istniały i trwały jak najdłużej.Powiem ............cudownie być dziadkiem i mieć równie cudowną wnuczkę. Wychodzimy po występach i przygotowujemy się w komplecie dziadkowym na obiad (szkoda ,że nie mogłem robić fotek) szkoda. Stek bardzo smaczny choć producent napisałby obrobić go inaczej.Ja zrobiłem to tradycyjnie. Bez żadnych dodatków zjadłem smakowicie. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.02.2019 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 (edytowane) Witam na starych śmieciach;).Tu jest mniej organicznie albo w ogóle.Lepiej z samym sobą i z tymi co z ukrycia nabijają mi odwiedziny.Takie dostałem fotki Polaków mieszkających w Adelajdzie,Te spontany kulinarne są rodziny polskiej z Australii.Nazw może nie przekręcę.Poprosiłem o fotki z polskiego sklepu i na chwile zamilkłem. Z tego ostatniego mocnego lubelskiego akcentu to się u chachałem. Nie nadaje się do tej zdrowej polemiki.Niech sami miedzy sobą ścierają organiczny trend . Ja tu po cichutku przybliżę Australię . 1. to jest :filet z kuraka w japońskiej panierce Panko couscous z paprykami i kurkumą 2. chlebek australijski "Wypiekany jest on bowiem bez drożdży, zakwasu, ani nawet dodatku sody. " 3. bułeczki także 4. placek z truskawkami i mango 5. Quiche bez ciasta na boki Nie po drodze mi z klimatami w Kulinariach tam tylko wieczne sprzeczki i rozprawy na temat dla mnie nie do przeskoczenia. Pozostanę przy swoim pitraszeniu tym co mnie babcia nauczyła. Edytowane 1 Lutego 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.02.2019 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Talerz nieorganicznych obfitości.Udziec z indyka,rukola,cytryna,chleb pszenny,papryka,oliwa z oliwek,szynka Babuni wiejska,szczypior.pieprz Vegeta i zioła prowansalskie Tym razem nie liżemy palców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.02.2019 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Miała być z rukola i jest z rukolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2019 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Młody ma zrobić sałatkę na kolację bo zakupów czar w sobotę(niedziela niehandlowa) ,jakieś spa,Obiad na mieście.Powrót do domu.Wiem ,że sałatka będzie na bazie szpinaku niemrożonego i mikstu sałat , bekon smażony w słupki .Pomidorki cocktailowe.............coś tam coś tam,sos bo moja była za słodka ta z rukolą. Jakieś mięcho, jakie dowiem się w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2019 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Najpierw przed wyjazdem małe nieorganiczne śniadanko.Schab duszony ,pomidor,musztarda sarepska,grillowane pajdki chleba.sok pomarańczowy. Aż cieknie po palcach nielizanych takie soczyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2019 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Taka nieorganiczna sałatka.Zaskoczył mnie bardzo sosem.Fetę wyjął z pudła i włożył do wody.Osuszył na ręczniku i pokroił wkładając do sosu. Bekon usmażony ale jak dla mnie mało go w sałatce.Powiem ,że do nieorganicznych można się przyzwyczaić. Ważne ,że przed wylizaniem palców trzeba je najpierw umyć. Dbanie o higienę musi współgrać z jedzonkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.02.2019 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 (edytowane) Na razie skromie i tyle."Bawół polski " leżał w lodówce 12h , potraktowany pieprzem kolorowym i odrobiną oleju rzepakowego od chłopa.Nieorganicznie ale się zje to żarełko. Zrobię jeszcze nieorganiczny szpinak z pleśniowym nieorganicznym serem i jakaś nieorganiczna wędlina z "Groszka". Usmażę go na nieorganicznej patelni(są organiczne) nowej za punkty w sklepie 1/2 ceny. Zaznaczam ,że nie ma nic organicznego ale my to źremkamy. Edytowane 4 Lutego 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.02.2019 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 (edytowane) Nieorganiczne , choć sałatka nieorganiczna , szpinak ,czosnek ,jałowcowa i pleśniowy ser plus plaster "wołu polskiego" , smaczne i soczyste mięcho.Takie 4 w 1. Edytowane 4 Lutego 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.02.2019 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 (edytowane) Miałem kawałek mielonego (dwa razy bo tak Gośka chce ) nieorganicznego karczku,łopatki i cielęciny.Wszystko kupione w nieorganicznym "Ryjku i Groszku".Cebule na maśle smażyłem razem z papryką.Dałem moczoną bułkę we wodzie nie we mleku .Zawijałem we włoska kapustę sparzoną wodą nieorganiczną z czajnika. Dodałem na wierzch czerwoną cebulę.Zalałem przecierem pomidorowym własnym.Zabieliłem 30% - tką. Koloru i smaku dodał szczypior. Wersja z cebularzem. Powinny być posypane prażonym sezamem. Są fajne i smaczne. Rwana wersja naleśników nieorganicznych ze śmietaną kokosową i powidłami z morwy czarnej. Edytowane 5 Lutego 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.02.2019 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 (edytowane) Miałem to wkleić Chiefowi jak ludzie się wspaniale czasami dogadują.To są suweniry dla mojego młodego od znajomej ,która po rozmowie w busie jak jechali do pracy , ofiarowała mu te artykuły.Puszki pominę bo z nich ma zrobić tort bezowy-brzoskwiniowy-ananasowy -z syropem z mango , natomiast w słoikach są na pikantnie,patisony ,ogórki.W zaprzyjaźnionym "groszku" dostałem w prezencie jako dobry klient takie cudeńko w pudełku. Nieorganiczne ale ...cudeńko.Wygląda całkiem całkiem https://www.daloon.com/wp-content/uploads//2018/07/900287-Sweet-potato-falafel-mix-med-gr%C3%B8n-yoghurt-1.jpg Edytowane 6 Lutego 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.02.2019 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Kurczę pieczonę z gęsim smalcem i chipsy z ketchupem śliwkowym kurczę za chwile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.02.2019 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Mam czutkę na nieorganiczną zapiekankę. Zapiekanka moja ze szpinakiem ,mozzarellą ,czosnkiem,ziemniakami i pieczonym kurczakiem. Idę robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.02.2019 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) Siedzi w piekarniku.Znaczy się zapiekanka. Na liściach kapusty delikatnie podlanych białym nieorganicznym winem.Kapusta jak dostanie temp.będzie miękła ,a cały aromat pójdzie do góry. Edytowane 6 Lutego 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.02.2019 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Białe wino nieorganicznie?Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.02.2019 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Nie ma co cytować zaczepki.Uznał że znowu coś mu nie pasuje.EOT i do ignorowanych.Lepiej się z tym żyje. STRONA GŁÓWNA WYDARZENIA I AKTUALNOŚCI WINA I WINNICE O BLOGU WSPÓŁPRACA [h=1]Wino organiczne – co to takiego?[/h]Wino organiczne lub inaczej wino biologiczne. Pojęcie to odnosi się raczej do sposobu uprawy winorośli niż do produkcji czy samego wina. Metoda produkcji wina „organicznego” nie różni się bowiem niczym od metody produkcji wina nazwijmy to „tradycyjnego”. O co więc chodzi z tym winem organicznym? Otóż uprawa winorośli jak każdej innej rośliny uprawnej podlega określonym regułom i zasadom. W skrócie mówiąc najpierw się winorośl sadzi, potem pielęgnuje, chroni przed chorobami i szkodnikami a następnie zbiera owoce swojej pracy. Różnica w uprawie metodą biologiczną polega w głównej mierze na tym, że winogrodnik nie stosuje w tym procesie środków chemicznych do ochrony przed chorobami, grzybami, pleśniami i szkodnikami. Zamiast chemii używa metod nazywanych konwencjonalnymi. Organiczna uprawa winorośli zakłada zakaz stosowania wszelkich środków chemicznych. Cechuje ją szczególny szacunek do ziemi. Zgodnie z zasadami takiej uprawy w winnicy powinny być stosowane środki pochodzenia roślinnego bądź zwierzęcego (organicznego). Aby przekształcić zwykłą winnicę w winnicę biologiczną potrzeba co najmniej 3 lata. Uprawa taka jest ściśle kontrolowana przez niezależne organizacje. Jedną z najważniejszych jest Ecocert, która przyznaje swój certyfikat. Z czym jeszcze wiąże się uprawa biologiczna? Niewątpliwie z dodatkowymi kosztami. Zwykle winogrona zbierane są ręcznie i podlegają dodatkowej selekcji. Ograniczona jest również wydajność winnicy. Zazwyczaj przekłada się to bezpośrednio na finalną cenę wyprodukowanego wina. Często konsumentom wina wydaje się, że wino biologiczne jest pozbawione siarczynów a tym samym jest zdrowsze. Otóż nie. Również w winiarstwie organicznym stosuje się siarkę aby ograniczyć rozwój niepożądanych bakterii w winie a tym samym przedłużyć jego trwałość. Dlatego samego wina nie można określić produktem całkowicie biologicznym. Nie mniej jednak wiele win produkowanych jest najbardziej naturalnie jak to możliwe – bez używania dodatkowych drożdży, enzymów, przy użyciu minimalnych dawek siarki. Wszystko jest kwestią zdrowego rozsądku i polega na wyważonym podejściu do uprawy i produkcji. Konsekwencją takiego podejścia powinien być produkt najwyższej z możliwych jakości, maksymalnie zdrowy, tworzony przy jednoczesnym poszanowaniu przyrody i otoczenia. Jeśli rolnictwo przyjazne środowisku a w tym uprawa winorośli ma odnosić sukcesy i pomagać w redukowaniu stosowania środków chemicznych to zasadnicze znaczenie ma obserwacja winnicy i szybka reakcja na pojawiające się problemy. Podczas moim podróży po Toskanii miałem możliwość i przyjemność poznać wina pochodzące z winnic organicznych. Czy smakują inaczej? Czy są lepsze czy gorsze jakościowo, trwalsze? O tym w kolejnych odsłonach mojego blogu. Zachęcam również do dzielenia się Waszymi opiniami na ten temat. Salute! Wino nieorganiczne to takie które nie spełnia kryteriów wina organicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.