Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Toś mnie zaskoczył. Na brzegu chyba groszek ptysiowy, na drugim raczek (krewetka)- rakowa (krewetkowa)? Organiczna aby, hehe.

Trochę mnie oszukano.Miała być zupa rakowa ,a wyszła zupa z rakiem.To w talerzu jest kremem warzywnym ,a rak jest dla jadalnej ozdoby.Chwyt marketingowy.Dałem się nabrać w jednej z lubelskich knajpek.:D:yes:

Choć wino towarzyszy ludzkości od wieków, dopiero od niedawna wiadomo, jak korzystnie wpływa na zdrowie, szczególnie nerki i serce. Możliwe, że chroni nas także przed nowotworami i niektórymi bakteriami. Oczywiście pite z umiarem i najlepiej czerwone. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma wino.

Właściwości prozdrowotne wina zostały dobrze udokumentowane. W trakcie badań trwających aż 40 lat (od 1960 do 2000 r.) naukowcy z holenderskiego uniwersytetu Wageningen przebadali 1400 mężczyzn. Okazało się, że alkohol w dawce 2 g dziennie wydłużają życie średnio o 2 lata. Zauważono, że ci, którzy pili wino, żyli średnio 5 lat dłużej niż całkowici abstynenci. Oczywiście przekroczenie dziennej dawki skraca życie.

Czerwone wino (Fot. Shutterstock.com / Sandra Cunningham)

Zalecany nawet przez niektórych lekarzy, wieczorny kieliszek czerwonego wina wcale nie ogranicza ryzyka chorób serca, ani nie zwiększa szans na długowieczność, jak jeszcze do niedawna sądzono.

Jak donosi amerykański portal NPR, małe ilości regularnie spożywanego czerwonego wina wcale nie przynoszą tych pozytywnych efektów dla zdrowia, jakie im jeszcze do niedawna przypisywano. Taki wniosek wysuwa się z ostatnich badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego Johna Hopkinsa w Baltimore, którzy przez długi czas monitorowali stan zdrowia prawie 800 starszych mieszkańców Toskanii.Badania prowadzono ze szczególnym uwzględnieniem obecności w ich krwi resweratrolu - związku chemicznego, który ma według rozpowszechnionych opinii chronić przed chorobami serca i zwiększać szanse na długowieczność. Znajdziemy go przede wszystkim w winogronach, a szczególnie w ich skórkach. Najbogatszym nośnikiem resweratrolu jest więc wino czerwone, które tworzy się poddając fermentacji owoce wraz ze skórkami.Drobiazgowe badania w Toskanii prowadzono aż 9 lat. W tym czasie 34 proc. z 783 badanych zmarło, 22 proc. zapadło na choroby serca, a 4 proc. zaczęło zmagać się z chorobą nowotworową. Wszyscy ochotnicy w momencie startu projektu mieli po 65 lat, dlatego częste choroby lub zgodny wielu z nich nie powinny nikogo zaskoczyć. Przede wszystkim jednak okazało się, że ich zróżnicowany poziom resweratrolu we krwi w żaden sposób nie przesądzał o długowieczności albo lepszej kondycji pacjentów.Amerykańskie badania wywołały niemały szok zwłaszcza po wschodniej stronie Atlantyku. Według portalu internetowego BBC, jeśli wyniki się potwierdzą (na drodze zapowiedzianych już, dalszych prac naukowców), w między bajki będziemy mogli włożyć istnienie tzw. francuskiego paradoksu. Ma on polegać na tym, że spożywający dość znaczne ilości tłustych potraw Francuzi żyją przeciętnie dłużej i chorują na serce rzadziej niż mieszkańcy wielu krajów Zachodu, a odpowiada za to właśnie obecny w czerwonym winie resweratrol.- Wygląda na to, że przykład resweratrolu dołączy do wielu podobnych substancji, którym przypisywano wielce dobroczynny wpływ na zdrowie, ale opinie te nie przetrwały próby czasu - powiedział dziennikarzom BBC prof. Richard Semba, który kierował toskańskimi badaniami Uniwersytetu Hopkinsa. Nie wyklucza on jednak, że czerwone wino i ciemna czekolada (w której też znajdziemy resweratrol) mogą mieć jakiś pozytywny wpływ na zdrowie, jednak nie ma on nic wspólnego ze słynnym ?eliksirem młodości?.Okazuje się też, że resweratrol może mieć pozytywny wpływ na organizm, ale w ilości dziesięciokrotnie większej niż tej, którą znajdziemy w dwóch kieliszkach wina. Nawyk picia 20 lampek tego trunku dziennie można by natomiast uznać za pijaństwo - ściągające na amatora win problemy, przed którymi żadna ilość magicznych eliksirów raczej nie uchroni.Co na to medycy? Maureen Talbot z British Heart Foundation zapewniła dziennikarzy BBC, że wciąż będzie polecać pacjentom oddziałów kardiologicznych spożywanie dużej ilości warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych - a więc też winogron, w których tradycyjnie mieliby oni szukać resweratrolu.Jej zdaniem odkrycie zespołu prof. Semby może mieć kluczowe znaczenie dla profilaktyki i leczenia chorób serca. Obecne wnioski z badań są jednak wciąż za wczesne, aby doprowadziły do jakiejś rewolucji. Talbot czeka więc ze zniecierpliwieniem na kolejne wieści od naukowców z Baltimore.

alkohol, wino, ciekawostki, zdrowe odżywianie

Więcej: http://www.logo24.pl/Logo24/1,85829,16011337,Czerwone_wino_wcale_nie_takie_zdrowe.html

http://bi.gazeta.pl/im/5c/bd/bb/z12303708IE,Czerwone-wino.jpg

Pijam go z małżonką w małych ilościach.Póki co jest ok.

Interesujace...

Zaiste bardzo interesujące. wg39070 wybudził się niedźwiadek z gawra po absencji popatrz.Własnie takie niemerytoryczne wejścia trzeba tępić w zarodku.To są typowe zaczepki.Inny by napisał.Np. nie podoba mi się danie ,nie lubię tego wina.Albo wino jest ok.Ale nie trzeba interesująco wejść w FM ,po pauzie.Jest to sensowna odp.Ale próba zaczepki personalnej jest już nie na miejscu.Musiałem tak odpowiedzieć.Koniec.

06f375790dca2975.jpg

Pizza po chłopsku z rukolą.Polecam bo jest super domowa pizzą.Jako chłopskich dodatków użyłem ,boczusiu,szynki od chłopa,młodej cebuli,pieczarek,mozzarelli w wiórkach,sosu pomidorowego z miodem i oregano ,na bazie oliwy z oliwek,i dużej ilości rukoli.Wyszła tak.

3ca3d174b1d5be4c.jpg

Polecam także zestaw kombinowany.Który zrobię na pewno nieraz.

d19f8571940f5839.jpg

W zestawie jest:

1.młode ziemniaki już polskie zapiekane z kminkiem

2.mizeria z jogurtem naturalnym, odrobina octu winnego i dymka

3.cielęcina w sosie borowikowym

4.sałata lodowa z oliwą, serem feta i czarnymi oliwkami i nic więcej

5.i królowa talerza: faszerowana młodziutka cukinia szpinakiem i gorgonzolą ,zapieczona.Rewelacja.Polecam.Pycha.

Edytowane przez niktspecjalny

Zaiste bardzo interesujące. wg39070 wybudził się niedźwiadek z gawra po absencji popatrz.Własnie takie niemerytoryczne wejścia trzeba tępić w zarodku.To są typowe zaczepki.Inny by napisał.Np. nie podoba mi się danie ,nie lubię tego wina.Albo wino jest ok.Ale nie trzeba interesująco wejść w FM ,po pauzie.Jest to sensowna odp.Ale próba zaczepki personalnej jest już nie na miejscu.Musiałem tak odpowiedzieć.Koniec.

06f375790dca2975.jpg

Pizza po chłopsku z rukolą.Polecam bo jest super domowa pizzą.Jako chłopskich dodatków użyłem ,boczusiu,szynki od chłopa,młodej cebuli,pieczarek,mozzarelli w wiórkach,sosu pomidorowego z miodem i oregano ,na bazie oliwy z oliwek,i dużej ilości rukoli.Wyszła tak.

3ca3d174b1d5be4c.jpg

Polecam także zestaw kombinowany.Który zrobię na pewno nieraz.

d19f8571940f5839.jpg

W zestawie jest:

1.młode ziemniaki już polskie zapiekane z kminkiem

2.mizeria z jogurtem naturalnym, odrobina octu winnego i dymka

3.cielęcina w sosie borowikowym

4.sałata lodowa z oliwą, serem feta i czarnymi oliwkami i nic więcej

5.i królowa talerza: faszerowana młodziutka cukinia szpinakiem i gorgonzolą ,zapieczona.Rewelacja.Polecam.Pycha.

Siemanko. Długo się gość naszukał mojego starego postu aby wetknąć swoje 3 grosze. Wracając do kulinariów - pizza prima sort. Pzdr.

U mnie nazywają ja śliwka Papieską. Będą przetwory dla wnuczki i w cukrze drelowane połówki do ciast.

6633800b7e77cd59.jpg

Klapsa stara do naszego rodzinnego deseru ,czyli "gruszka w czekoladzie".

0c387616c6aa09a9.jpg

Śliwka węgierka na konfiturę no może i na połówki w cukrze do nalewki.

295915ac53754112.jpg

bb4761371b563a69.jpg

Papierówka do naleśników do smażenia.

bcc4077ac7ef5366.jpg

Grządka z wspominaną cebulą cukrową,dymka w pęczkach,młoda kapusta,cukinia,rzodkiewka,ogórki,pomidorki koktajlowe,koperek,kalarepka,trzy rodzaje sałaty (maślana ,lodowa,lollo),

edd6a4f2c292a77e.jpg

c3a4fd1be7d63186.jpg

276f15071acbb36d.jpg

86c237c08f8dac89.jpg

Truskawki i poziomki.

1331283257ebb8cc.jpg

cc5cecdaf299230b.jpg

e864a35fa1bf2b0a.jpg

Miejsce na jacuzzi po wariacjach kulinarnych w otoczeniu pięknych kwiatów dających cudowny zapach.

3b550c1b650e8485.jpg

67e7c5ffef6f537f.jpg

65e1362a254a3906.jpg

9da28689e234c44f.jpg

Po pracach w kuchni należy sie odpoczynek :lol2:.jacuzzi ma być do ogrodu i całoroczne z podgrzewaniem wody.

300_300_productGfx_cf954062890fcb30c1970f6783c15d25.jpg

Kasiorki na zmęczenie troszkę trza dać.

Póki co po zrobieniu żarełka będziemy się rozkoszować w takim prostym.Dla wnusi wystarczy.

original_1552336946Python_ambiance.jpg

https://ogrodustyl.pl/p/40/256/jacuzzi-ogrodowe-python

Niby proste składniki ,a danie bardzo wymagające i pracochłonne.

Cukinia cała do wykorzystania.Mam taki przyrządzik do robienia kulek.Nim oczyściłem środki młodej cukinii.

1454c422a4ff7239.jpg

b071eda2d32c6215.jpg

Szpinak tylko na oliwie z czosnkiem.

593fc8ddf6c8ae16.jpg

05b972a7528c8109.jpg

Tarte pieczarki z młoda cebula smażone na maśle.

1108c75fe8fd0384.jpg

Etapy faszerowania cukinii.Najpierw baza pomidorowa.

1b5acb00ee88f86c.jpg

Pieczarki z cebulą.

090d1bd09e862417.jpg

Następnie podsuszana krakowska.

bf8f327fa85dffe8.jpg

Szpinak i na koniec mozzarella posypana kminkiem.

ed1986615a567321.jpg

Zostały mi pieczarki bo innych grzybów nie miałem.Śmietana 30% i odrobina czerwonego wina.Powstał sos grzybowy.

2862166b2a5e0dfa.jpg

Pieczone buraczki ,jabłko , cebula,oliwa,przyprawy,sok z całej limonki bez tartej skórki.

c1b60de7ade1a0e7.jpg

Z piekarnika finał.

9c5d8bcf433ca813.jpg

Wariacja na talerzu.

924c24f42455309f.jpg

1634eebdb950ffd9.jpg

145e442b781f1a6d.jpg

pzdr.

p.s.

przepraszam mozzarellę starłem na cienkie plastry,Tak doradził mi synio.

Sobota spontan na śniadanko p.t "zrób to sam".Za dwa tyg. do zabrania.

fe2a8e19ba0e0545.jpg

9a46658a8606ac6c.jpg

27c439b8614fa580.jpg

Trzeba pamiętać,że ogórki małosolne muszą mieć w zalewie 1l/1łyż. soli kamiennej niejodowanej.Jajo wiejskie,sałata z grządki,ser żółty z Ryk,masło bez barwników 83%,papryka czerwona i pomidor od chłopa ,który sprzedaje tylko bliskim i rodzinie.