niktspecjalny 27.05.2019 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Polędwiczki wieprzowe inaczej.Prosty krótki sposób przyrządzenia.Lekka obiadokolacja. Najpierw wyjąłem polędwiczki z lodówki i po około 30 min.posoliłem solą himalajską i grubo mielonym pieprzem.Tak zostawiłem w temp pokojowej drugie 30 min.Następnie rozgrzałem olej rzepakowy od chłopa i obsmażałem ze wszystkich stron używając szczypiec by nie pokłóć mięsa. Zdjąłem z patelni którą odstawiłem by tłuszcz powstały, przestygł.Pokroiłem w grubsze walce i znowu na patelnie .Dosmażyłem delikatnie. Ogórek małosolny 3-dniowy na soli kamiennej co jest bardzo ważne dla niego.Kanapka z masłem , rukolą i rzodkiewką.Polędwiczka jest przepyszna,Soczysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.05.2019 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 (edytowane) Wymyśliłem coś takiego i realizacje takiej innej wariacji kulinarnej w miarę możliwości pokażę. Śniadanie z kanapką i sokiem z pomarańczy.Zastanawia mnie jak ograniczyć np. na przykładzie owej kanapki ilość produktów ze sklepu.Chcę w przeważającej części używać produkty które sam wytworzę.Czyli tak np. 1. sałata z działki 2.rzodkiewka z działki 3.masło (http://jamiprzepisy.pl/maslo-domowe/) 4.ogórek z działki, małosolny własnoręcznie robiony 5.wędlina domowa własnoręcznie robiona(pieczona,wędzona,gotowana,parzona itp.) 6.pieczywo własnej produkcji (cebularze , bułki wszelakie i chleby.) 7.sok z różnych owoców(wszelakie kompoty ,koktajle musy itp.) Edytowane 27 Maja 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 27.05.2019 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 [quote=niktspecjalny;78198 Moje trzy najważniejsze składniki młodej kapuchy.Bez nich nie ma kapuchy. ... Moje trzy najważniejsze składniki skrzydełek na grill.Bez nich nie ma skrzydełek. Finał. Jeżeli mógłbym coś doradzić ? (glazurę miodową - by uniknąć przypalenia dania -), dodajemy na samym końcu pieczenia - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 27.05.2019 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Wymyśliłem coś takiego i realizacje takiej innej wariacji kulinarnej w miarę możliwości pokażę. Śniadanie z kanapką i sokiem z pomarańczy.Zastanawia mnie jak ograniczyć np. na przykładzie owej kanapki ilość produktów ze sklepu.Chcę w przeważającej części używać produkty które sam wytworzę.Czyli tak np. 1. sałata z działki 2.rzodkiewka z działki 3.masło (http://jamiprzepisy.pl/maslo-domowe/) 4.ogórek z działki, małosolny własnoręcznie robiony 5.wędlina domowa własnoręcznie robiona(pieczona,wędzona,gotowana,parzona itp.) 6.pieczywo własnej produkcji (cebularze , bułki wszelakie i chleby.) 7.sok z różnych owoców(wszelakie kompoty ,koktajle musy itp.) ... i właśnie w tym kierunku zmierzamy ... + zakupy produktów organicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.05.2019 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 (edytowane) To nie ja to mój młody podglądnąłem mu talerzyk.Zrobił panierkę do schabu.Tarta bułka własna z żytniego chleba(naszego chleba), (nie z bułki białe pieczywo), słodka papryka,sól himalajska i ziarnisty pieprz z młynka.Młoda kapusta i por z jogurtem naturalnym to jedna jego surówka.Druga ogórek kiszony domowy,marchewka,jabłko,biała kapusta,szczypior i olej.Cebularze robimy sami ale ten póki co z naszej piekarni. Wyszło mu tak. Goska woli tradycyjnego.Plus sałata z działki szczypior i jogurt. Edytowane 27 Maja 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.05.2019 04:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Jeżeli mógłbym coś doradzić ? (glazurę miodową - by uniknąć przypalenia dania -), dodajemy na samym końcu pieczenia - Rozumiem ,że jeśli zrobię swoją sprawdzona marynatę np , na bazie oliwy , soku z cytryny i ulubionych przypraw to miód mam dodać pod koniec grillowania ,gdy skrzydełka będą już prawie gotowe do konsumpcji? Mam je np, pomalować z każdej strony pędzelkiem gastronomicznym i pozostawić jeszcze chwile by się karmelizował na nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.05.2019 04:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 ... i właśnie w tym kierunku zmierzamy ... + zakupy produktów organicznych Dostępność w takie artykuły - produkty jest trochę nazwę to ograniczona ale jak przyszedł czas by zacząć odżywiać się nazwę to czysto - organicznie ,to szukanie i znalezienie tych produktów stanie się li tylko przyjemnością.Zastanawiam się czy tylko ja się zastanawiam czy w innych domach podobnie zaczynają myśleć.Do końca nie da się zamknąć wszystkich potraw pozyskanych z produktów organicznych. Ale czas próby jest jak najbardziej potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.05.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Rozumiem ,że jeśli zrobię swoją sprawdzona marynatę np , na bazie oliwy , soku z cytryny i ulubionych przypraw to miód mam dodać pod koniec grillowania ,gdy skrzydełka będą już prawie gotowe do konsumpcji? Mam je np, pomalować z każdej strony pędzelkiem gastronomicznym i pozostawić jeszcze chwile by się karmelizował na nich?Tak, glazurę z dodatkiem miodu stosuje się zupełnie pod koniec pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.05.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Wszystko zmierza w dobrym kierunku. Nie ma co chwytać się za łby. Ja też swego czasu miałem sprzeczki słowne z NS-em ale w końcu zakopałem topór wojenny. Aż miło czytać takie wpisy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.05.2019 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Wszystko zmierza w dobrym kierunku. Nie ma co chwytać się za łby. Ja też swego czasu miałem sprzeczki słowne z NS-em ale w końcu zakopałem topór wojenny. Aż miło czytać takie wpisy. Pzdr. Damy radę wg39070 musi to trochę zależeć z dwóch stron ale damy radę.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.05.2019 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 (edytowane) Kupiłem w miarę mały kawałek surowego boczku.Potraktowałem go przyprawami przetartymi w moździerzu o i oliwą,sok z jednej cytryny.Marynuje się. Chcę go podać jak upieką z młodymi ziemniakami sałata i rukolą z oliwa itd.Wariacja nietypowa więc proszę ją traktować z lekkim przymrużeniem oka.Najpierw proszę popatrzeć co mój Ryszard je na śniadanie .Kwiaty wajgelii. p.s Sałata ,rukola, dymka z grzędy.trza jakiegoś sosa wymyślić. Edytowane 29 Maja 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.05.2019 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Tarta bułka własna z żytniego chleba(naszego chleba), Coś genialnego! Bralczyk z Miodkiem wyciągnęliby z wrażenia kopyta. Albo jesteś gastronomicznym geniuszem, albo dysfunkcyjnym beletrystą. Nie ma innej możliwości. Bułka własna z żytniego chleba, powiadasz? Słyszałem już kiedyś opowieści pewnego oszołoma, który się chwalił, że potrafi zrobić astrachański kawior z czarnego salcesonu, ale Ty go kompletnie prześcignąłeś. Człowiek życie całe się uczy i na końcu dowiaduje się, że bułkę robi się z chleba. Masz coś jeszcze w zanadrzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 30.05.2019 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Coś genialnego! Bralczyk z Miodkiem wyciągnęliby z wrażenia kopyta. Albo jesteś gastronomicznym geniuszem, albo dysfunkcyjnym beletrystą. Nie ma innej możliwości. Bułka własna z żytniego chleba, powiadasz? Słyszałem już kiedyś opowieści pewnego oszołoma, który się chwalił, że potrafi zrobić astrachański kawior z czarnego salcesonu, ale Ty go kompletnie prześcignąłeś. Człowiek życie całe się uczy i na końcu dowiaduje się, że bułkę robi się z chleba. Masz coś jeszcze w zanadrzu? Bułka tarta to nazwa własna. Bułka tarta z razowego chleba- to zmielone suchary z takiego. To oczywiste dla każdego, kto ma odrobinę pojęcia o kuchennej nomenklaturze. Jako językoznawca też nie błysnąłeś. Funkcjonuje wiele pojęć, które na pozór nie mają sensu, ale na tyle się utrwaliły, że są jednoznaczne, np deska kompozytowa, betonowa, sedesowa. Ostatnio zetknąłem się z tytułem ogłoszenia "Sprzedam deski drewniane" i to już bardziej mnie zaskoczyło. "Masło maślane" to już nie artefakt, ale istniejący na rynku produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.05.2019 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 (edytowane) Coś genialnego! Bralczyk z Miodkiem wyciągnęliby z wrażenia kopyta. Albo jesteś gastronomicznym geniuszem, albo dysfunkcyjnym beletrystą. Nie ma innej możliwości. Bułka własna z żytniego chleba, powiadasz? Słyszałem już kiedyś opowieści pewnego oszołoma, który się chwalił, że potrafi zrobić astrachański kawior z czarnego salcesonu, ale Ty go kompletnie prześcignąłeś. Człowiek życie całe się uczy i na końcu dowiaduje się, że bułkę robi się z chleba. Masz coś jeszcze w zanadrzu? Mam : 1.kotlet schabowy z piersi kurczaka (https://www.olgasmile.com/kotlet-z-kurczaka-schabowy.html ),( https://smaker.pl/polecane/kotlety-schabowe-z-piersi-kurczaka-z-serem-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym ) 2..kotlet mielony z mięsa siekanego 3.tatar z łososia 4.pizza z ciasta naleśnikowego 5.makaron ryżowy - rizotto ( makaron 1. produkt z ciasta przygotowanego z mąki pszennej, z dodatkiem jaj i soli, w kształcie rurek, nitek, muszelek;) 6.falki z boczniaka 7.kapuśniak ze słodkiej kapusty ( https://smaker.pl/polecane/marta-gessler-kapusniak-ze-slodkiej-kapusty ) gdzie , ( Kapuśniak – zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej[1] lub kiszonej[2]) i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku[3] lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej – kapustnica (z kiszonej kapusty), ) 8.Pieczeń rzymska w sosie włoskim na talerzu polskim 9.Szybki Bolek czyli fondue po polsku 10.wściekły pies (znasz) ( https://naszedrinki.pl/z-wodka/wsciekly-pies/ ) 11.schab po Zydowsku 12.Cipa. Placek kukurydzialny! Bez skojarzen! "Different taste" jak wjasnila nam Georgina z rozbrajajacym usmiechem, kiedy wyjasnilismy jej co oznacza to slowo po polsku. 13.psiocha 14.palcówka........... to swojska (własnej roboty) kiełbasa (podobno określenie pochodzi z Białostocczyzny) 15.fajne każdy wie czym jest kiszka ziemniaczana i nie nalezy wnikac z czego sie składa. Niestety w francuskim tłumaczeniu karty, tłumacz chciał być dosłowny (sam tłumaczę z tego języka to sie połapałem). Ja walnałbym KISHKA bo nie ma słowa po francusku które to charakteryzuje. Pani tłumaczka pojechała z fantazja i przewaliła obrazowo: Boyau farci de pommes de terre co znaczy: JELITO NADZIEWANE ZIEMNIAKAMI - pyszooooota 16. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?100905-%C5%9Amieszne-i-nie-tylko-nazwy-potraw&highlight=schabowy+piersi+kurczaka Co tu Ci aż tak przeszkadza?????? Struktura Twojej wypowiedzi jasno tłumaczy ,że chcesz mi ubliżyć , a podteksty typu oszołom , dokładnie pokazują komu mam się wytłumaczyć.Zamierzeniem mym było przedstawienie panierki do mięsa ,wszelakiego mięsa ,której pochodzenie tkwi w tym przepisie : PRZEPIS NA THERMOMIX ® CHLEB ŻYTNI Mieszkam na wsi w dość sporej gminie i większość bezwzględna oszołomów jak ich pokrętnie ,ogólnie wyzywasz ,w swoich domostwach uprawia sztukę pieczenie własnego chleba ,którego przekształca na rożne sposoby.Chleb wiejski wyżej prezentowany łacznie z dwoma przepisami SKŁADNIKI 18 porcja/porcje/porcji na chleb 320 g wody 8 g suchych drożdży 1 łyżeczka miodu 450 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli 15 g oliwy 2 czubate łyżki otrąb pszennych 20 g nasion siemienia lnianego LISTA ZAKUPÓW PRZYGOTOWANIE 1. W naczyniu umieścić wodę, drożdże i miód. Podgrzać 3 min/37*C./obr.2. 2. Do naczynia włożyć resztę składników. Wyrobić 4min//. Pozostawić ciasto w naczyniu aż wypełni jego objętość. Po tym czasie przełożyć do formy o wymiarach 26x12x8 cm, wytłuszczonej i obsypanej płatlami owsianymi. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Posypać płatkami owsianymi. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. 3. Piec około 50 min w temp. 180*C. https://www.przepisownia.pl/chleby-bulki-przepisy/chleb-zytni/iyh6j0p9-9d027-796234-cfcd2-8sy48tf6 To typowe zjawisko gdy odbiegamy od standardów i nie idziemy do sklepu li tylko własnymi łapkami wyrabiamy ciasto i modyfikujemy po to by jeść coś innego. Nie zrozumiałem tylko dlaczego mnie publicznie oczerniasz i wyśmiewasz.Tu już nawet nie zrobiłeś z igły widły.Otóż w mojej wariackiej kuchni znany jestem z takich pisanych tekstów (słownych omyłek) ale z tego powodu nikt nie robi ze mnie oszołoma.Skoro tak ubodło to Twoją ambicje,zakłóciło Twe EGO (z tego tłumaczenie SJP : 2. w psychoanalizie: a) część psychiki człowieka (obok id i superego) decydująca o przystąpieniu do działania; świadomość; b) mechanizmy wewnętrzne i cechy psychiczne regulujące zachowanie człowieka; jaźń, indywidualność, osobowość) zmienię nazwę na panierka do mięs i ryb wszelakich robiona z wysuszonego tartego chleba żytniego własnej produkcji.(Tarty chleb z chleba żytniego wysuszonego (panierka) . Zawsze dziwi mnie co tak naprawdę autor wpisu ma celu.Tu zdziwienie rozumiem.Wytłumaczenie genezy i poprawności językowej także.Tylko po co ten ukryty wulgaryzm z jednej tartej bułki z chleba żytniego.Zaskoczyłeś mnie swoim taktem i nabytą inteligencja.Pozdrawiam. Edytowane 30 Maja 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.05.2019 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 (edytowane) Bułka tarta to nazwa własna. Bułka tarta z razowego chleba- to zmielone suchary z takiego. To oczywiste dla każdego, kto ma odrobinę pojęcia o kuchennej nomenklaturze. Jako językoznawca też nie błysnąłeś. Funkcjonuje wiele pojęć, które na pozór nie mają sensu, ale na tyle się utrwaliły, że są jednoznaczne, np deska kompozytowa, betonowa, sedesowa. Ostatnio zetknąłem się z tytułem ogłoszenia "Sprzedam deski drewniane" i to już bardziej mnie zaskoczyło. "Masło maślane" to już nie artefakt, ale istniejący na rynku produkt. Bardzo dziękuje za pomocne wytłumaczenie kolejnemu adwersarzowi.Ukłon w Twoja stronę. Pzdr. ;) Edytowane 30 Maja 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.05.2019 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Z tego korzystam ja. Był kurczak i srzydełka :lol2: (przepraszam ale adwersarz 2112wojtek , NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! mnie rozbroił ) z grilla i starałem się zrobić jak Chef Paul podpowiadał .Wiem co jest przyczyną przypaleń.Obfitość gęstszej struktury przypraw.Mimo ,że na tackach ale przyłapało.Pomalowane na koniec samum miodem z odrobina cytryny wyszły tak. Są smaczne, soczyste ale z lekuchna nazwę to zaciemnione. Młody przyjął wszystkie skrzydełka i powiedział ,że dzisiejszy obiad to trochę rozrzutność. Miał być boczuś z ziemniakami i surówka ,a był kurczak (tacka niższa na fotce,Tam są skrzydełka i kurczak )- skrzydełka z grilla i ćwiartki podzielone na dwa. . Ręce mnie rozbolały po tym obiadku ( i starciu bułki tartej z chleba żytniego przepraszam ) ta chwila relaksu prostego nie zaszkodzi , a wręcz wzmocni. Uzbrajamy jacuzzi póki co . Mój przepis z thermomiksu na chleb żytni - wiejski z którego robię bułką tartą (nazwa własna) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.05.2019 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Oj !!! jeszcze boczuś, karczuś i śmietanowiec.Nigdy spodu do śmietanowca nie róbcie na biszkoptach li tylko na herbatnikach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.05.2019 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 To nie ja to mój młody podglądnąłem mu talerzyk.Zrobił panierkę do schabu.Tarta bułka własna z żytniego chleba(naszego chleba), (nie z bułki białe pieczywo), słodka papryka,sól himalajska i ziarnisty pieprz z młynka.Młoda kapusta i por z jogurtem naturalnym to jedna jego surówka.Druga ogórek kiszony domowy,marchewka,jabłko,biała kapusta,szczypior i olej.Cebularze robimy sami ale ten póki co z naszej piekarni. Wyszło mu tak. Jest tak : Zrobił panierkę do schabu.Tarta bułka własna z żytniego chleba(naszego chleba), (nie z bułki białe pieczywo) ,a powinno jak dla oponenta - przeciwnika tak: Tarty chleb z chleba żytniego wysuszonego (panierka). Przepraszam P. 2112wojtek Lider FORUM (min. 2800) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!! za wprowadzenie w błąd.Mea culpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.05.2019 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Glazura do skrzydełek. Młody lubi powtórki ,dzisiaj od nowa trening by nie przypalić.Zrobiłem wariacje na szaszłyk.Została marynata w misce po skrzydełkach .Kupiłem kawałek łopatki i zrobiłem szaszłyki.Lubie odrobinę słoninki ale wzieły i wykupiły .Dałem młodą cebulę i wczorajszy upieczony boczuś.Co z tego będzie opowiem.Łopatka jest cienko pokrojona by boczuniowi dorównać w grillowaniu. Surówka dziwna.Czas rukoli.Ogórek gruntowy i rukola, mam upiec paprykę.Nie chce mi się ale młody mówi że będzie ok.Nie moje klimaty ale zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 30.05.2019 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Bułka tarta to nazwa własna. Bułka tarta z razowego chleba- to zmielone suchary z takiego. To oczywiste dla każdego, kto ma odrobinę pojęcia o kuchennej nomenklaturze. Jako językoznawca też nie błysnąłeś. . Wow! Wzruszyłeś mnie nieznośnie, ale chyba również za mocno nie błysnąłeś. Skoro bułka tarta jest według Ciebie nazwą własną, to powinieneś napisać : Bułka Tarta. Nieprawdaż ? Chyba , że coś się już zmieniło w pisowni polskiej i logice, po ostatnim, triumfalnym zdobyciu władzy przez lud raczej nieskomplikowany. Według szkoły, którą przed ową rewolucją ja kończyłem, "bułka tarta" była tyko nazwą pospolitą (dokładnie: apelatywem z określoną funkcją wskazującą) , ewentualnie nazwą rodzajową dla jednej z wielu istniejących panierek. "Bułka własna z chleba razowego" ( tu cytat), to mimo wszystko nonsens, zwłaszcza dla kogoś takiego jak ja, który "z nomenklatury kuchennej" ( cytat) , zna określenie raczej nienadające się do używania na Forum a bułka, nawet ta tarta, wciąż będzie definiowalna jednoznacznie według cech jej zbioru. Z mojej branży. Pionowy gzyms jest taką samą głupotą, nawet dla kogoś, kto nie ma pojęcia o nomenklaturze budowlanej, bo to już jest przecież pilaster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.