Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Polędwiczki wieprzowe inaczej.Prosty krótki sposób przyrządzenia.Lekka obiadokolacja.

 

Najpierw wyjąłem polędwiczki z lodówki i po około 30 min.posoliłem solą himalajską i grubo mielonym pieprzem.Tak zostawiłem w temp pokojowej drugie 30 min.Następnie rozgrzałem olej rzepakowy od chłopa i obsmażałem ze wszystkich stron używając szczypiec by nie pokłóć mięsa.

 

e85e2dfaf3a7a776.jpg

 

0348622105344654.jpg

 

Zdjąłem z patelni którą odstawiłem by tłuszcz powstały, przestygł.Pokroiłem w grubsze walce i znowu na patelnie .Dosmażyłem delikatnie.

 

1436b5fa897f8cc1.jpg

 

61133c5bb86b4721.jpg

 

Ogórek małosolny 3-dniowy na soli kamiennej co jest bardzo ważne dla niego.Kanapka z masłem , rukolą i rzodkiewką.Polędwiczka jest przepyszna,Soczysta.

 

285b5a1d1082850a.jpg

 

23492227642228c0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wymyśliłem coś takiego i realizacje takiej innej wariacji kulinarnej w miarę możliwości pokażę.

 

c6edb014f22561c4.jpg

 

53b10b7aa91778f2.jpg

 

ea3ac539b7eadd51.jpg

 

Śniadanie z kanapką i sokiem z pomarańczy.Zastanawia mnie jak ograniczyć np. na przykładzie owej kanapki ilość produktów ze sklepu.Chcę w przeważającej części używać produkty które sam wytworzę.Czyli tak np.

 

1. sałata z działki

2.rzodkiewka z działki

3.masło (http://jamiprzepisy.pl/maslo-domowe/)

4.ogórek z działki, małosolny własnoręcznie robiony

5.wędlina domowa własnoręcznie robiona(pieczona,wędzona,gotowana,parzona itp.)

6.pieczywo własnej produkcji (cebularze , bułki wszelakie i chleby.)

7.sok z różnych owoców(wszelakie kompoty ,koktajle musy itp.)

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[quote=niktspecjalny;78198

Moje trzy najważniejsze składniki młodej kapuchy.Bez nich nie ma kapuchy.

...

Moje trzy najważniejsze składniki skrzydełek na grill.Bez nich nie ma skrzydełek.

 

9166501e0564129a.jpg

 

dd5bd70ed387c005.jpg

 

Finał.

Jeżeli mógłbym coś doradzić ? (glazurę miodową - by uniknąć przypalenia dania -), dodajemy na samym końcu pieczenia :)

-

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wymyśliłem coś takiego i realizacje takiej innej wariacji kulinarnej w miarę możliwości pokażę.

 

 

 

 

 

 

 

Śniadanie z kanapką i sokiem z pomarańczy.Zastanawia mnie jak ograniczyć np. na przykładzie owej kanapki ilość produktów ze sklepu.Chcę w przeważającej części używać produkty które sam wytworzę.Czyli tak np.

 

1. sałata z działki

2.rzodkiewka z działki

3.masło (http://jamiprzepisy.pl/maslo-domowe/)

4.ogórek z działki, małosolny własnoręcznie robiony

5.wędlina domowa własnoręcznie robiona(pieczona,wędzona,gotowana,parzona itp.)

6.pieczywo własnej produkcji (cebularze , bułki wszelakie i chleby.)

7.sok z różnych owoców(wszelakie kompoty ,koktajle musy itp.)

... i właśnie w tym kierunku zmierzamy :(

... + zakupy produktów organicznych :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie ja to mój młody podglądnąłem mu talerzyk.Zrobił panierkę do schabu.Tarta bułka własna z żytniego chleba(naszego chleba), (nie z bułki białe pieczywo), słodka papryka,sól himalajska i ziarnisty pieprz z młynka.Młoda kapusta i por z jogurtem naturalnym to jedna jego surówka.Druga ogórek kiszony domowy,marchewka,jabłko,biała kapusta,szczypior i olej.Cebularze robimy sami ale ten póki co z naszej piekarni.

 

Wyszło mu tak.

 

3c9341fb45a1bf7a.jpg

 

c614e228027408fa.jpg

 

Goska woli tradycyjnego.Plus sałata z działki szczypior i jogurt.

 

bb6f18e1d8a44bdc.jpg

 

493be1c630d0e4bc.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli mógłbym coś doradzić ? (glazurę miodową - by uniknąć przypalenia dania -), dodajemy na samym końcu pieczenia :)

-

 

Rozumiem ,że jeśli zrobię swoją sprawdzona marynatę np , na bazie oliwy , soku z cytryny i ulubionych przypraw to miód mam dodać pod koniec grillowania ,gdy skrzydełka będą już prawie gotowe do konsumpcji? Mam je np, pomalować z każdej strony pędzelkiem gastronomicznym i pozostawić jeszcze chwile by się karmelizował na nich?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... i właśnie w tym kierunku zmierzamy :(

... + zakupy produktów organicznych :)

 

Dostępność w takie artykuły - produkty jest trochę nazwę to ograniczona ale jak przyszedł czas by zacząć odżywiać się nazwę to czysto - organicznie ,to szukanie i znalezienie tych produktów stanie się li tylko przyjemnością.Zastanawiam się czy tylko ja się zastanawiam czy w innych domach podobnie zaczynają myśleć.Do końca nie da się zamknąć wszystkich potraw pozyskanych z produktów organicznych. Ale czas próby jest jak najbardziej potrzebny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem ,że jeśli zrobię swoją sprawdzona marynatę np , na bazie oliwy , soku z cytryny i ulubionych przypraw to miód mam dodać pod koniec grillowania ,gdy skrzydełka będą już prawie gotowe do konsumpcji? Mam je np, pomalować z każdej strony pędzelkiem gastronomicznym i pozostawić jeszcze chwile by się karmelizował na nich?
Tak, glazurę z dodatkiem miodu stosuje się zupełnie pod koniec pieczenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem w miarę mały kawałek surowego boczku.Potraktowałem go przyprawami przetartymi w moździerzu o i oliwą,sok z jednej cytryny.Marynuje się. Chcę go podać jak upieką z młodymi ziemniakami sałata i rukolą z oliwa itd.Wariacja nietypowa więc proszę ją traktować z lekkim przymrużeniem oka.Najpierw proszę popatrzeć co mój Ryszard je na śniadanie .Kwiaty wajgelii.

 

a12d6c5988441ccf.jpg

 

2dac841fedc2a62e.jpg

 

c0d6a0af55df04c7.jpg

 

:bye:

 

p.s

 

Sałata ,rukola, dymka z grzędy.trza jakiegoś sosa wymyślić.

 

8b8840fc949f096a.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tarta bułka własna z żytniego chleba(naszego chleba),

 

 

Coś genialnego! Bralczyk z Miodkiem wyciągnęliby z wrażenia kopyta.

Albo jesteś gastronomicznym geniuszem, albo dysfunkcyjnym beletrystą. Nie ma innej możliwości.

Bułka własna z żytniego chleba, powiadasz?

Słyszałem już kiedyś opowieści pewnego oszołoma, który się chwalił, że potrafi zrobić astrachański kawior z czarnego salcesonu, ale Ty go kompletnie prześcignąłeś.

Człowiek życie całe się uczy i na końcu dowiaduje się, że bułkę robi się z chleba.

Masz coś jeszcze w zanadrzu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś genialnego! Bralczyk z Miodkiem wyciągnęliby z wrażenia kopyta.

Albo jesteś gastronomicznym geniuszem, albo dysfunkcyjnym beletrystą. Nie ma innej możliwości.

Bułka własna z żytniego chleba, powiadasz?

Słyszałem już kiedyś opowieści pewnego oszołoma, który się chwalił, że potrafi zrobić astrachański kawior z czarnego salcesonu, ale Ty go kompletnie prześcignąłeś.

Człowiek życie całe się uczy i na końcu dowiaduje się, że bułkę robi się z chleba.

Masz coś jeszcze w zanadrzu?

 

Bułka tarta to nazwa własna.

 

Bułka tarta z razowego chleba- to zmielone suchary z takiego. To oczywiste dla każdego, kto ma odrobinę pojęcia o kuchennej nomenklaturze. Jako językoznawca też nie błysnąłeś.:no:

 

Funkcjonuje wiele pojęć, które na pozór nie mają sensu, ale na tyle się utrwaliły, że są jednoznaczne, np deska kompozytowa, betonowa, sedesowa. Ostatnio zetknąłem się z tytułem ogłoszenia "Sprzedam deski drewniane" i to już bardziej mnie zaskoczyło. "Masło maślane" to już nie artefakt, ale istniejący na rynku produkt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś genialnego! Bralczyk z Miodkiem wyciągnęliby z wrażenia kopyta.

Albo jesteś gastronomicznym geniuszem, albo dysfunkcyjnym beletrystą. Nie ma innej możliwości.

Bułka własna z żytniego chleba, powiadasz?

Słyszałem już kiedyś opowieści pewnego oszołoma, który się chwalił, że potrafi zrobić astrachański kawior z czarnego salcesonu, ale Ty go kompletnie prześcignąłeś.

Człowiek życie całe się uczy i na końcu dowiaduje się, że bułkę robi się z chleba.

Masz coś jeszcze w zanadrzu?

 

Mam :

 

1.kotlet schabowy z piersi kurczaka (https://www.olgasmile.com/kotlet-z-kurczaka-schabowy.html ),( https://smaker.pl/polecane/kotlety-schabowe-z-piersi-kurczaka-z-serem-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym )

2..kotlet mielony z mięsa siekanego

3.tatar z łososia

4.pizza z ciasta naleśnikowego

5.makaron ryżowy - rizotto ( makaron

1. produkt z ciasta przygotowanego z mąki pszennej, z dodatkiem jaj i soli, w kształcie rurek, nitek, muszelek;)

6.falki z boczniaka

7.kapuśniak ze słodkiej kapusty ( https://smaker.pl/polecane/marta-gessler-kapusniak-ze-slodkiej-kapusty ) gdzie , ( Kapuśniak – zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej[1] lub kiszonej[2]) i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku[3] lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiejkwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiejkapustnica (z kiszonej kapusty), )

8.Pieczeń rzymska w sosie włoskim na talerzu polskim

9.Szybki Bolek czyli fondue po polsku

10.wściekły pies (znasz) ( https://naszedrinki.pl/z-wodka/wsciekly-pies/ )

11.schab po Zydowsku

12.

Cipa. Placek kukurydzialny!

 

Bez skojarzen! "Different taste" jak wjasnila nam Georgina z rozbrajajacym usmiechem, kiedy wyjasnilismy jej co oznacza to slowo po polsku.

13.psiocha

14.palcówka........... to swojska (własnej roboty) kiełbasa (podobno określenie pochodzi z Białostocczyzny)

15.fajne

każdy wie czym jest kiszka ziemniaczana i nie nalezy wnikac z czego sie składa. Niestety w francuskim tłumaczeniu karty, tłumacz chciał być dosłowny (sam tłumaczę z tego języka to sie połapałem).

 

Ja walnałbym KISHKA bo nie ma słowa po francusku które to charakteryzuje. Pani tłumaczka pojechała z fantazja i przewaliła obrazowo:

 

Boyau farci de pommes de terre co znaczy: JELITO NADZIEWANE ZIEMNIAKAMI - pyszooooota

16.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?100905-%C5%9Amieszne-i-nie-tylko-nazwy-potraw&highlight=schabowy+piersi+kurczaka

 

 

Co tu Ci aż tak przeszkadza??????

Struktura Twojej wypowiedzi jasno tłumaczy ,że chcesz mi ubliżyć , a podteksty typu oszołom , dokładnie pokazują komu mam się wytłumaczyć.Zamierzeniem mym było przedstawienie panierki do mięsa ,wszelakiego mięsa ,której pochodzenie tkwi w tym przepisie :

 

PRZEPIS NA THERMOMIX ®

 

CHLEB ŻYTNI

 

 

 

 

 

 

Mieszkam na wsi w dość sporej gminie i większość bezwzględna oszołomów jak ich pokrętnie ,ogólnie wyzywasz ,w swoich domostwach uprawia sztukę pieczenie własnego chleba ,którego przekształca na rożne sposoby.Chleb wiejski wyżej prezentowany łacznie z dwoma przepisami

 

chleb-zytni.jpg

SKŁADNIKI

 

18 porcja/porcje/porcji

na chleb

 

  • 320 g wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 450 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g oliwy
  • 2 czubate łyżki otrąb pszennych
  • 20 g nasion siemienia lnianego

LISTA ZAKUPÓW

 

 

 


  • PRZYGOTOWANIE
    • 1. W naczyniu umieścić wodę, drożdże i miód. Podgrzać 3 min/37*C./obr.2.
    • 2. Do naczynia włożyć resztę składników. Wyrobić 4min/locked.png/corn.png. Pozostawić ciasto w naczyniu aż wypełni jego objętość. Po tym czasie przełożyć do formy o wymiarach 26x12x8 cm, wytłuszczonej i obsypanej płatlami owsianymi. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Posypać płatkami owsianymi. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.

    3. Piec około 50 min w temp. 180*C.

     

    https://www.przepisownia.pl/chleby-bulki-przepisy/chleb-zytni/iyh6j0p9-9d027-796234-cfcd2-8sy48tf6

     

     

     

     

     

     

 

To typowe zjawisko gdy odbiegamy od standardów i nie idziemy do sklepu li tylko własnymi łapkami wyrabiamy ciasto i modyfikujemy po to by jeść coś innego.

 

 

Nie zrozumiałem tylko dlaczego mnie publicznie oczerniasz i wyśmiewasz.Tu już nawet nie zrobiłeś z igły widły.Otóż w mojej wariackiej kuchni znany jestem z takich pisanych tekstów (słownych omyłek) ale z tego powodu nikt nie robi ze mnie oszołoma.Skoro tak ubodło to Twoją ambicje,zakłóciło Twe EGO (z tego tłumaczenie SJP : 2. w psychoanalizie:

a) część psychiki człowieka (obok id i superego) decydująca o przystąpieniu do działania; świadomość;

b) mechanizmy wewnętrzne i cechy psychiczne regulujące zachowanie człowieka; jaźń, indywidualność, osobowość)

 

zmienię nazwę na panierka do mięs i ryb wszelakich robiona z wysuszonego tartego chleba żytniego własnej produkcji.(Tarty chleb z chleba żytniego wysuszonego (panierka) :wiggle: . Zawsze dziwi mnie co tak naprawdę autor wpisu ma celu.Tu zdziwienie rozumiem.Wytłumaczenie genezy i poprawności językowej także.Tylko po co ten ukryty wulgaryzm z jednej tartej bułki z chleba żytniego.Zaskoczyłeś mnie swoim taktem i nabytą inteligencja.Pozdrawiam.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bułka tarta to nazwa własna.

 

Bułka tarta z razowego chleba- to zmielone suchary z takiego. To oczywiste dla każdego, kto ma odrobinę pojęcia o kuchennej nomenklaturze. Jako językoznawca też nie błysnąłeś.:no:

 

Funkcjonuje wiele pojęć, które na pozór nie mają sensu, ale na tyle się utrwaliły, że są jednoznaczne, np deska kompozytowa, betonowa, sedesowa. Ostatnio zetknąłem się z tytułem ogłoszenia "Sprzedam deski drewniane" i to już bardziej mnie zaskoczyło. "Masło maślane" to już nie artefakt, ale istniejący na rynku produkt.

 

Bardzo dziękuje za pomocne wytłumaczenie kolejnemu adwersarzowi.Ukłon w Twoja stronę. Pzdr. ;););):lol2:

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego korzystam ja.

 

Był kurczak i srzydełka :lol2::lol2::lol2: (przepraszam ale adwersarz 2112wojtek , NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! mnie rozbroił ) z grilla i starałem się zrobić jak Chef Paul podpowiadał .Wiem co jest przyczyną przypaleń.Obfitość gęstszej struktury przypraw.Mimo ,że na tackach ale przyłapało.Pomalowane na koniec samum miodem z odrobina cytryny wyszły tak. Są smaczne, soczyste ale z lekuchna nazwę to zaciemnione.:rolleyes:

 

17776084545d95f8.jpg

 

90baffd51c666efe.jpg

 

Młody przyjął wszystkie skrzydełka i powiedział ,że dzisiejszy obiad to trochę rozrzutność. Miał być boczuś z ziemniakami i surówka ,a był kurczak (tacka niższa na fotce,Tam są skrzydełka i kurczak )- skrzydełka z grilla i ćwiartki podzielone na dwa. :lol2:.

 

63bcd9efc0c64351.jpg

 

5de65bd69538a44d.jpg

 

39690595a102e57d.jpg

 

4ac23c944e3a388a.jpg

 

4257f6e19f139497.jpg

 

Ręce mnie rozbolały po tym obiadku ( i starciu bułki tartej z chleba żytniego przepraszam :lol2:) ta chwila relaksu prostego nie zaszkodzi , a wręcz wzmocni. Uzbrajamy jacuzzi póki co .

 

c9a9efdcecf2f89e.jpg

 

49e7fe9a65a2a2bb.jpg

 

271e6ab9539b2952.jpg

 

Mój przepis z thermomiksu na chleb żytni - wiejski z którego robię bułką tartą (nazwa własna):)

 

6c126815783296bd.jpg

 

d6a74e70bb49a15a.jpg

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie ja to mój młody podglądnąłem mu talerzyk.Zrobił panierkę do schabu.Tarta bułka własna z żytniego chleba(naszego chleba), (nie z bułki białe pieczywo), słodka papryka,sól himalajska i ziarnisty pieprz z młynka.Młoda kapusta i por z jogurtem naturalnym to jedna jego surówka.Druga ogórek kiszony domowy,marchewka,jabłko,biała kapusta,szczypior i olej.Cebularze robimy sami ale ten póki co z naszej piekarni.

 

Wyszło mu tak.

 

 

Jest tak : Zrobił panierkę do schabu.Tarta bułka własna z żytniego chleba(naszego chleba), (nie z bułki białe pieczywo) ,a powinno jak dla oponenta - przeciwnika tak: Tarty chleb z chleba żytniego wysuszonego (panierka). Przepraszam P. 2112wojtek

user-offline.pngLider FORUM (min. 2800) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!! za wprowadzenie w błąd.Mea culpa.:sick:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Glazura do skrzydełek.

71245f093463d39d.jpg

Młody lubi powtórki ,dzisiaj od nowa trening by nie przypalić.Zrobiłem wariacje na szaszłyk.Została marynata w misce po skrzydełkach .Kupiłem kawałek łopatki i zrobiłem szaszłyki.Lubie odrobinę słoninki ale wzieły i wykupiły :no:.Dałem młodą cebulę i wczorajszy upieczony boczuś.Co z tego będzie opowiem.Łopatka jest cienko pokrojona by boczuniowi dorównać w grillowaniu.

 

8523ef652f255fbf.jpg

 

25cb9e75a6107540.jpg

 

Surówka dziwna.Czas rukoli.Ogórek gruntowy i rukola, mam upiec paprykę.Nie chce mi się ale młody mówi że będzie ok.Nie moje klimaty ale zobaczymy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bułka tarta to nazwa własna.

 

Bułka tarta z razowego chleba- to zmielone suchary z takiego. To oczywiste dla każdego, kto ma odrobinę pojęcia o kuchennej nomenklaturze. Jako językoznawca też nie błysnąłeś.:no:

 

.

Wow! Wzruszyłeś mnie nieznośnie, ale chyba również za mocno nie błysnąłeś. Skoro bułka tarta jest według Ciebie nazwą własną, to powinieneś napisać : Bułka Tarta. Nieprawdaż ?:D

Chyba , że coś się już zmieniło w pisowni polskiej i logice, po ostatnim, triumfalnym zdobyciu władzy przez lud raczej nieskomplikowany.

Według szkoły, którą przed ową rewolucją ja kończyłem, "bułka tarta" była tyko nazwą pospolitą (dokładnie: apelatywem z określoną funkcją wskazującą) , ewentualnie nazwą rodzajową dla jednej z wielu istniejących panierek.

"Bułka własna z chleba razowego" ( tu cytat), to mimo wszystko nonsens, zwłaszcza dla kogoś takiego jak ja, który "z nomenklatury kuchennej" ( cytat) , zna określenie raczej nienadające się do używania na Forum a bułka, nawet ta tarta, wciąż będzie definiowalna jednoznacznie według cech jej zbioru.

Z mojej branży. Pionowy gzyms jest taką samą głupotą, nawet dla kogoś, kto nie ma pojęcia o nomenklaturze budowlanej, bo to już jest przecież pilaster.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...