Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cytujesz moją wypowiedź ale nie chwytam twoich myśli:

piszesz do mnie czy rozmawiasz z kimś innym ?

"podwinął kitę" :)

 

Dziś zamówiłem z dostawą, u znajomego chińskiego szefa, "phoenix and dragon" :)

FB_IMG_1560557333250.jpg

smokiem były kocie, panierowane, pieczone na głębokim tłuszczu fileciki :)

FB_IMG_1560557344603.jpg

niezmiernie smaczny był ten "mruczek" :) ;)

 

pzdr :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurza dupka .powracam do moich wariacji bo mnie w kulinariach dopadły orły wiedzy kulinarnej.Jak można porównać hamburgera do drugiego dania w skład którego wchodzi gulasz z łopatki (nie na żadnej torebce) tylko we własnym sosie ze śmietaną i masłem. Świerzy kalafior z topionym masłem ,bułką tarta z grahamki i odrobina miodu, Świerza mizeria z jogurtem i szalotką ,młode ziemniaki gotowane w małej ilości wody.To jest pyszny talerz ,dobrego nieprzesadzonego drugiego dania.Ptasie mleczko im się śni.Ok zakupy bo jutro wolny dzień. Święto.Tym razem odwiedzimy "Stokrotkę".Do wieczora.http://psiakosc.com/emoty/emoty-3/kuchcik.gif
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurza dupka .powracam do moich wariacji bo mnie w kulinariach dopadły orły wiedzy kulinarnej.Jak można porównać hamburgera do drugiego dania w skład którego wchodzi gulasz z łopatki (nie na żadnej torebce) tylko we własnym sosie ze śmietaną i masłem. Świerzy kalafior z topionym masłem ,bułką tarta z grahamki i odrobina miodu, Świerza mizeria z jogurtem i szalotką ,młode ziemniaki gotowane w małej ilości wody.To jest pyszny talerz ,dobrego nieprzesadzonego drugiego dania.Ptasie mleczko im się śni.Ok zakupy bo jutro wolny dzień. Święto.Tym razem odwiedzimy "Stokrotkę".Do wieczora.http://psiakosc.com/emoty/emoty-3/kuchcik.gif

Jesteś pewien, że to wszystko "świerze" było ? :)

 

ps - "szalotka" (odmiana własna) ? :)

... a grilla jak nie widać tak nie ma :)

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam to stwierdzasz na użytek publikowania na FM ?

Nie :) to tylko skopiwane z "netu" zdjęcie (co robi permamentnie, bez podania źródła) ... gdyby skopiwał tą potrawę, zapwewne byłaby "mocno przypieczona" :)

To jego gotowanie, które w swych "wariacjach" pokazuje, to jedna wielka tragedia i u udręka dla konsumentów :)

 

Niereformowalny "kretyn kulinarny" ") ... "obojętnie jak będą mówili, byle mówili" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem ,że powroty są trudne ale nie spodziewałem ,że aż tak beznadziejne. Cóż idzie i do tego przywyknąć. Myślę jak zrobić faszerowana szalotkę.

...

Do czego by ja tu zastosować.Prosty , fajny przepisek.Udana prezentacja i realizacja.

Czyje "powroty" ? :) ... raczej Twoje "nawroty kulinarnego rozwolnienia" :) ... ostatnie "prezentacje" to totalna sraczka :)

 

ps - przestrzegam przed wykorzystywaniem ""przepisów" NS-a, gdyż mogą doprowadzić do przynajmniej rozwolnienia :)

 

ps - grill NS-a, dalej pozostaje tylko w jego wyobraźni "co chciałby" :) jak do tej pory "wkleja marzenia z netu" jednakowoż nagabuje innych "o dowody" :) ... NS, ... kup najnowocześniejszy " grill dymany" :) lub poproś przyjaciela o poradę :) ... on (po wielu fakultetach) udzieli Tobie wskazówek :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posty w całości (by nie posądzono o manipulację) tylko z mniej niż połowy tego tematu :) (więcej mnie się nie chciało) :) ... to tylko część "wybranych wypowiedzi miszcza" NS-a na tematy kulinarne, w jego osobiście założonym "wątku" :)

Znaleźć tutaj można, nie tylko zawiłe drogi "rewolucji", ale również mentalność kulinarną autora :) Kto te wszystkie propozycje konsumuje (prócz autora), trudno odgadnąć :) Wielokrotnie natomiast (co graniczy z pewnością) biesiady przez niego proponowane, kończą się długim pobytem w toalecie :) Zapewne tylko niezłomny wielbiciel jego dań (forumowicz "wg") może to zdzierżyć (choć tylko od jakiegoś czasu, gdyż wcześnie,j mu to nie bardzo odpowiadało) :)

Reasumując, ... smacznego :)

:D CD.

 

Fasolka z kiełbasą w pomidorach po basenowych nocnych kąpielach.:D

 

http://images76.fotosik.pl/719/11c7aa846d94ef64.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/719/3d526d7fa1eff861.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/719/51ce3404f01e0295.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/719/fe543cfb8d65d19e.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/720/e46262a2762ccc52.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/718/1ae2415798876e69.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/718/b9aee7887b7c4321.jpg

 

Skrzydełka trochę na węglu drzewnym ,a trochę na drewnie grabowym.Przysmażyły sie skubane.

 

CDN.

 

CD.

 

http://images77.fotosik.pl/823/134f3df7bb5b7d1c.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/823/1db3ead4f20fc69e.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/824/a6a0f3353224b97a.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/824/9f3acdf04c3793ad.jpg

 

przygotowanie do pieczenia.

 

http://images75.fotosik.pl/822/351db39c5236e02d.jpg

 

i rilaks przy żyrandolach i lampach.....pogiełłło mienia.:lol2::lol2::lol2:

 

http://images77.fotosik.pl/823/a0f6830f041be833.jpg

 

 

CDN...:rolleyes::rolleyes::rolleyes::bye:

 

CD.

 

59edcdb7d3050893eea17adff9f9de76.jpg

10208-10208-Paul-Prudhomme-Fleisch-Gewaeuerz-Meat-Magic-.jpg

http://cdn.thedailybeast.com/content/dailybeast/cheats/2015/10/09/famed-louisiana-chef-paul-prudhomme-dies/jcr:content/image.img.2000.jpg/1444367242455.cached.jpg

 

Fajny jegomość i jegomoście.Ale do rzeczy inne pure , inne podudzie,inna sałata ze szczypiorkiem.Idę pitrasić.

 

 

CDN....

 

Tomasz 131 . Zawężę trochę widok gotowania i spytam o kulturę wypowiedzi której nie widzisz.Popatrz.Finlandia rzygał.:yes::D:D:D.

 

27d19e984bb76a0b.jpg

4022fc8336ad3c9d.jpg

da4110330558cf7e.jpg

9923bb8250b9effe.jpg

0152c9668b915115.jpg

fa9a73b9ed78b2b4.jpg

7c87a69259562945.jpg

edbbd0dd15e00269.jpg

 

CDNDLA glizdeczki:yes::D:D:D

 

f5950043151d4a21.jpg

 

ab7b23f93a388cd1.jpg

f133adf5031d9664.jpg

3d0b5c369e1ba9cb.jpg

Dla glizdeczki męska odsłona.Czas przygotowania 40 min.

 

CDN....

 

Witam.

8378649fdf467f4c.jpg

0bdd32cf678edfbc.jpg

d19cd9a9fe027f23.jpg

3c7f73a230ed97a0.jpg

 

CDN....

 

Kupiłem sobie zestaw na patafianów, a ,że trochę się ćwiczy (nie tylko gotowanie) to jak nierozpoznawalny w czapce i kominie, zawsze jak przesadzi będzie mógł ponieść karę.;)

b1ab0024266f013b.jpg

126bade8365c78c6.jpg

 

a teraz do gotowania.

 

Szybkie wariacje bez gorzały ponieważ bardzo szkodzi choćby z wybiegu nocnego była.:)

 

4a9aafa3f4db1fce.jpg

Przed wariacja kulinarna prezenty dla wnuczki.

d2a89d2ec8fc7f41.jpg

stary numerek.

4b364d30e7edddea.jpg

jelita,ziemniaki selekcjonowane-dedykowane kiszce ziemniaczanej słoninka z przerostami z cukrówką sól pieprz do smaku.

f4d1bd55140e5d17.jpg

6a312b18dd6a99d9.jpg

oliwa z oliwek i kicha do piekarnika.

ad39c3576f55da06.jpg

94595ffff9bf4544.jpg

sos chrzanowy i mizeria.

5d78e2240c5f92f8.jpg

 

CDN jutro..........

 

Ot i cała wariacja z udźcem indyczym w roli głównej , choć surówką z białej rzodkiewki ,zajadali się.

48c7627af91556bb.jpg

Ja to od kości.Pycha.

14e4384035198af8.jpg

Gosia z ziemniakami

e6273f297130857e.jpg

Synio kasza jak ja

7c2cfd3c465f6ffc.jpg

 

CDN....

 

Witam.

Za oknem -17 stC. Wzeszło słoneczko będzie dobrze.Specjalnie dla

 

 

Poprawiłem błędy.

Coś dla tego co wyżej .Coś prostego ale wymownego,coś spontanicznego ale ze smakiem.Kartofle,pyry, ziemniaki w roli głównej.Przewietrzyłem się i wklejam na prośbę tego wyżej moje talerze czyli wariacje kulinarne na rożne sposoby.

d30ec95ea8db2973.jpg

4b701b8cc0c0008a.jpg

90fbdffcf4f3b704.jpg

c214d8bd70315a8e.jpg

1.smażone podgardle by zdobyć tłuszcz wytopiony do słoniny i cebuli.

1bff5efed285be95.jpg

d1146b4b8150c241.jpg

2.parzona włoska kapusta i liście

a4a9fdf078e719db.jpg

3. tarte ziemniaki ,jajo ,tarta cebula , tarty czosnek,tarta Gorgonzola (odrobina)

4.dodana smażona słonina ,cebula na tłuszczu z podgardla

55cc13ccaed08cb6.jpg

5.na dno naczynia żaroodpornego , wysmarowanego olejem kokosowym (wysoka temp.) parzone liście kapusty włoskiej

29db9c2f590c27cf.jpg

a8ce43cb2fc833ad.jpg

755436dda76bff22.jpg

0fac93f56aa58992.jpg

6.zawijanie farszu w liście i układanie w naczyniu,zakrywanie liśćmi i posypanie papryką i solą.

a4c15bc9ead22b67.jpg

7.do piekarnika temp. 180 stC , czas pieczenia 1h.

af9ddd387c9ef284.jpg

d450c4d37899d81f.jpg

395249b88cfd04f7.jpg

8.upieczone i na talerz.Mogą być same j/w ale dzisiaj na obiad podam z potrawką z kaczki.

aa6332b3df5a8baf.jpg

678d8cda78315c96.jpg

9. wariackie okno obfitości sklepowych;)

wypisałem mu w punktach by zrozumiał co to takiego punktować :D:hug:.

CDN....

 

Jak już tu wlazłeś to przypominam. Jest tylko jeden ChefPaul on

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSjMV3vJ0ABFXZq4gv4KNhvARlCYfpCDhRX_tazEV9kbTAwi_m8

http://www.chefpaul.net/interview/interview01.jpg

http://www.chefpaul.net/interview/netbird_interview.html

 

Podróby to już nie to ,no zobacz i porównaj.Bądź obiektywny.No na wygląd trzeba sobie zapracować.Przemyśl to.

 

Barani zestaw.;).poglądowy.:D:D:D

 

6e3e70504a6ef865.jpg

2709df57d1144ed6.jpg

1cedd31fbcbc1c6e.jpg

937fbcafa2ec2b1b.jpg

02d9aac3bed07967.jpg

e63dee43c19bce04.jpg

e044ecc790de25a3.jpg

34b6c2c87a2bab15.jpg

1129cbfa811677d7.jpg

W wodzie i głębokim tłuszczu niech barany zabeczą z radości.:D:D:D.

a83534c0601a905a.jpg

218e785d5593b82c.jpg

Pamiętajcie odsączamy na ręczniku jednorazowym gdy cos poddajemy głębokiej fryturze.

251a3b4d1a9a3657.jpg

4821708cf228f51d.jpg

28e22f72f30a9d28.jpg

5cfbd75a6d10f937.jpg

8df5c87418e3edf3.jpg

Te rzygowiny im pokażę temu podrabianemu i temu co nie ma nic.:wave:

813e327b1c741c89.jpg

Przyssam Bogu ,że fasolka była moczona.

2065b128ff0177db.jpg

312bf8520a424663.jpg

f4f54191ce22b2ff.jpg

 

Na koniec chwila refleksji.

9334b2950d5018b0.jpg

Tak mnie naszło aby tego znamienitego kucharza pokazać.

26f5358915c28d15.jpg

 

To tyloo częściowa kwintesencja dorobku, wschodzącej światowej, (nie tylko polskiej - jeszcze nie odkrytej) gwiazdy kulinarnej wszechczasów :)

 

ps - zapewne już niebawem, ukaże się publikacja (zapowiadany wszakże tylko od dwóch lat bestseller) ... no ale jak wiemy, stworzenie dzieła tak wiekopomnego, wymaga czasu ... więc autorowi wspaniałomyślnie wybaczyć należy :)

 

ps - proszę również o wybaczenie obszerności tego wpisu :) ... niech usprawiedliwieniem jednak będzie to, że jest to tylko mniej niż połowa wybranego "kulinarnego bełkotu", w tym tylko jednym temacie :)

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie ładne fotki.

 

Jeśli za każdym razem wklejam by pokazać różnice w jakiejś potrawie podając linki skąd pochodzi jest to spam więc by sprostać temu wyzwaniu i by moderator spamem tego nie czynił wklejam fotkę by nie uznano jej za reklamowanie czegoś tam.To co zrobił Paul jest już nieeleganckie ale wręcz obrzydliwe.Ja jego zdjęć wklejać nie mogę ale on moje może.Nieważne.

 

Przykład.Na fotce z cebulka karmelizowana jest źródło.

 

Dzisiaj na śniadanko jajecznica z kurkami i szalotką i grzankami .Postaram się, by była dość wilgotna nie ścięta ponieważ tego nie lubimy. by nie przypalić.Taką prezentują w sieci ci co potrafią gotować.Moje wariacje zresztą bardzo spontaniczne mają trafić do normalnych ludzików.Uważam ,że nic zdrożnego w tym jak na fotce jest autor potrawy , jego otoczenie gdy w/w się przygotowuje , w jakiej obecności i z kim je spożywa ,na czym jada i gdzie , co robi gdy skonsumował to co upitrasił . Taką np. zrobił ktoś w sieci.

 

lesna-jajecznica-na-ziolowych-grzankach-ze-szczypiorem149837.jpg

 

https://www.przepisy.pl/przepis/jajecznica-z-kurkami

 

http://straga.pl/wp-content/uploads/2014/06/DSC_0384.jpg

 

http://straga.pl/dania-z-grzybami/jajecznica-kurkami-szczypiorkiem/#

 

3224c96f165bbcb6.jpg

 

3b4daa967a7b6147.jpg

 

b80dd1250e7752f4.jpg

 

Oto nadchodzi moja wariacka jajecznica by uzmysłowić ,że człowiek całe życie się uczy. :yes::D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może zamiast ciągle wracać do tego co było, lepiej skoncentrować się na tym co nowego wątek może wnieść do naszego codziennego menu?

 

Paul wkleił fotkę to i ja wklejam .Ten co gotuje i ta Pani co konsumować będzie.

 

9334b2950d5018b0.jpg

 

i moje szczęście

 

49ecd901088e7021.jpg

 

i składniki na jajecznicę już za chwilę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obiecana altana przerobiona na pomieszczenie z jacuzzi. Tu w czasie relaksu będą robione fotki z żarełkiem tym zrumienionym - przypalonym także.

 

9c8daf69107e58e1.jpg

 

5d7eb5f97ace7d20.jpg

 

89f13029a69c2daa.jpg

 

Sterylnie może nie jest ale nad jeziorem także mrówki po nóżkach chadzają.

 

54ef7c2fa5da8930.jpg

 

Na jajecznicę!!!

 

Na obiadek prosty nie kombinowany sznycel z indyka ,ziemniaki ,tradycyjnie chłodnik i coś jeszcze.Deser szarlotka bez cynamonu i zakalca. Trochę za niska ale za to z zeszłorocznymi papierówkami.Przyjdzie czas na wędzenie ,proste domowe dla wszystkich i znowu przepalanki z grilla. Będzie pizza z grillo - wędzarni ,szaszłyki z cielęciny peklowanej ,,wędzone przepiórki i kurczak , kiełbasa końska z Ostrowa z grilla , prosiaczek i szyny wieprzowe z kością, filety z kaczki i wątróbki wędzone - grillowane w majonezie kieleckim marynowane (rewelacja polecam gorąco) bo ponoć najlepszy i najzdrowszy ,owoce z grillo - wędzarni , steki wołowe przypalone jak u kucharza wyżej , będzie się działo w wariacjach kulinarnych.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prosta z pewnym majstersztykiem.Komplet mojej wariacji.

 

54ef7c2fa5da8930.jpg

 

78ac754f82b900ac.jpg

 

6ebe102f2f0397a9.jpg

 

c2ccd8b618554919.jpg

 

Delikatnie mieszamy z ubitym białkiem.Do lekko ściętego dodajemy żółtka.

 

3b687a85fe1bf242.jpg

 

2647d437d5aeb7f7.jpg

 

koperek.

 

2f6aaf792965c7ba.jpg

 

Grzanka z żurawiną i pastą curry.Majonez kielecki i przyprawa curry z torebki.

 

3c81c0551123ec00.jpg

 

Deser do kawusi z mlekiem. Mu-finki duże się przydadzą gdy chcemy pokombinować.

 

1cf4d2bba297bdfb.jpg

 

8f1ea6e4a2be0914.jpg

 

Pozdrawiam niezmiernie smakowicie życząc miłego "łikendziku".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie ładne fotki.

 

Jeśli za każdym razem wklejam by pokazać różnice w jakiejś potrawie podając linki skąd pochodzi jest to spam więc by sprostać temu wyzwaniu i by moderator spamem tego nie czynił wklejam fotkę by nie uznano jej za reklamowanie czegoś tam.To co zrobił Paul jest już nieeleganckie ale wręcz obrzydliwe.Ja jego zdjęć wklejać nie mogę ale on moje może.Nieważne.

Przykład.Na fotce z cebulka karmelizowana jest źródło.

 

Dzisiaj na śniadanko jajecznica z kurkami i szalotką i grzankami .Postaram się, by była dość wilgotna nie ścięta ponieważ tego nie lubimy. by nie przypalić.Taką prezentują w sieci ci co potrafią gotować.Moje wariacje zresztą bardzo spontaniczne mają trafić do normalnych ludzików.Uważam ,że nic zdrożnego w tym jak na fotce jest autor potrawy , jego otoczenie gdy w/w się przygotowuje , w jakiej obecności i z kim je spożywa ,na czym jada i gdzie , co robi gdy skonsumował to co upitrasił . Taką np. zrobił ktoś w sieci.

...

 

Paul wkleił fotkę to i ja wklejam .Ten co gotuje i ta Pani co konsumować będzie.

....

Przestań wprowadzać w błąd forumowiczów i kłamać.

Posłużyłem się cytatami Twoich wpisów (na co zezwla regulamin FM). W cytatach tych pokazuję (także) fotografie które Ty tam powstawiałeś kopiując je bez mej zgody, z mojego bloga ( gdzie prawa autorskie są zastrzeżone).

Dodatkowo komentując ukradzione fotografie również piszesz nieprawdę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest niezawisły sąd .Proszę zgłosić to naruszenie na policje i dochodzić swoich praw.Może mnie podać do niego (organu). Podparte faktami wklejki z jak to nazywa bloga zresztą mało wymowne i konkurencyjne czy reklamowe posłużyły do opisu o czym wcześniej mówiłem.Tego nie wkleił.Nadal zastrasza i oczernia nieprawidłowymi wpisami.Ale najlepsze w tym wszystkim jest ......................spontaniczne gotowanko.

 

Jaja w wydaniu dla mojego młodego czyli druga odsłona jajecznicy na kurkach z dodatkami.

 

9fe14155fbe8c5c1.jpg

 

8cfdcc4b518ab108.jpg

 

6cd1ef984a36b5ac.jpg

 

18d025544c5bdf8a.jpg

 

Ze smakowitymi uściskami ,niezmiernie smakowicie ,przygotowując się do kolejnego etapu "obiadek" .zniknę w czeluściach kuchennych. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Święto dzisiaj .Jakoś pogadam z tym co może na górze by mu odpuścił choć z trudem mu to może pójść.:sick::sick::sick:

Pogadaj z "tym co może na górze" a jeszcze lepiej przygotuj mu jakiś smaczny i polski posiłek. Ale może bez przepisu z inetrnetu "Na Barburke..." bo może nie wysłuchać ;)

A może Tobie odpuści ? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest niezawisły sąd .Proszę zgłosić to naruszenie na policje i dochodzić swoich praw.Może mnie podać do niego (organu). Podparte faktami wklejki z jak to nazywa bloga zresztą mało wymowne i konkurencyjne czy reklamowe posłużyły do opisu o czym wcześniej mówiłem.Tego nie wkleił.Nadal zastrasza i oczernia nieprawidłowymi wpisami.Ale najlepsze w tym wszystkim jest ......................spontaniczne gotowanko.

...

Opinie na temat Twego stanu psychicznego (na podstawie Twych wpisów) pozostawię forumowiczom :)

Twoje "kulinarne propozycje", pozwolę sobie dalej komentować :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...