Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

CD.

 

http://images84.fotosik.pl/155/10c757bde582ba2c.jpg

 

http://images82.fotosik.pl/155/7af035340621a62d.jpg

 

http://images83.fotosik.pl/155/92a78235c81dfc14.jpg

 

http://images83.fotosik.pl/155/733fc03867f69b62.jpg

 

4WJ czyli golonka z indyka duszona w warzywach z ryżem i delikatna sałatką oraz deser lodowy z owoców mrożonych miksowanych.

 

CDN...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Pokusiłem się o befsztyk-stek:D z Sokołowa.Ktoś gdzieś tam produkuje ,produkuje i nic z tego nie wynika.Albo twarde,drogie,niesmaczne,żylaste itp.:cool:.

Ten wygląda tak:

 

http://images81.fotosik.pl/172/16476af2c5d2083d.jpg

 

http://images82.fotosik.pl/172/0ea82d2a7056c996.jpg

 

To dzisiaj.Kupie w sobotę rozbratla z Auchan.Jest rewelacyjny jak na polskie warunki i z polskiego byka.

 

W starej gazetce był po 19 zł/kg.

 

http://images83.fotosik.pl/171/94ebaa12891d159c.jpg

 

CDN...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

http://images81.fotosik.pl/172/ec78359425fb5533.jpg

 

http://images83.fotosik.pl/172/eaf02a8f6cd4bee4.jpg

 

sól kalifornijska i kolorowy grubo mielony pieprz.

 

http://images81.fotosik.pl/172/7907654f85cdf652.jpg

 

http://images84.fotosik.pl/171/e27fdc0f7b84cb35.jpg

 

odrobinę masła klarowanego na patelnie żeliwną i po 1min. z obydwu stron.

 

http://images83.fotosik.pl/172/1a03035e46e8c393.jpg

 

http://images81.fotosik.pl/172/5e3fce9ed1ca13ad.jpg

 

cienki ,smaczny jednominutowy stek z udźca wołowego z Sokołowa przełamany musztarda pikantna po francusku i brzoskwinia w lekkim syropie.Polecam.Leżakował 1h na desce w przyprawach i po usmażeniu 5 min i konsumpcja.

 

p.s

Zapomniałem bułka korzenna nie ciabata.

 

 

CDN....

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Jednak dochodzę do wniosku ,że to danie ze śledziem to dla biedaków czyli mniej uposażonych.Zresztą jak w cywilizowanym domu można podawać śledzia w śmietanie i gorące pure.Dobrze ,że nie wkleiłem bo bym wyszedł na ............i poddał niepotrzebnej krytyce.Dzisiaj zostaje przy rozbratlu.do tego jakaś bułeczka korzenna z sałatka jarzynową.Chodzi mi po głowie jakiś szaszłyczek w kominku i pieczone ziemniaczki.

 

 

CDN...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Bakłażan , cukinia, cebula schab pieczony , pomidory , farfalle, odrobina gołdy,szczypiorek.

 

http://images83.fotosik.pl/176/d85cbdf3f2703273.jpg

 

http://images81.fotosik.pl/177/d94867296353b01a.jpg

 

Wieczorem może się potraktujemy 2w1 , obiecane zakupy zrobiłem.

 

http://images82.fotosik.pl/177/717a4929e3177408.jpg

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Mała przekąska.

1.mała grzanka z bułki korzennej

2.mała porcja sałatki jarzynowej bez ziemniaków

3.małe dwa matiasy z cebulką tradycyjne

4.szczypiorek

 

http://images83.fotosik.pl/176/0526a42381f6da75.jpg

 

http://images81.fotosik.pl/177/27b09c1b57ba2cb9.jpg

 

mam wspaniałą księżycówkę na domowych śliwkach. x 2 pod śledzika by ciemiężycielka nie zauważyła.:lol2:

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cd.

 

Śledzia i past międlonych ze śledzia nie jadam bo to profanacja.Zrzygałbym się .Śledź to ma być śledź a nie farfocle międlone.Fuj pendolino to to nie jest.

Za chwilę kolacyjka skromna ale ciekawa.Czarniawe jak coś zrobi to o pomstę do nieba.:lol2::lol2::lol2:.Pośmiałem się i do roboty.

 

 

CDN...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Bułka paryska czosnkowa , rozbratel- befsztyk-stek :D , fondue , pierś kurczaka marynowana w miodzie i occie balsamicznym , pomidory po babciowemu.

 

http://images83.fotosik.pl/181/1f08b4c4cc09ef7a.jpg

 

http://images81.fotosik.pl/181/80f78ef49baaa254.jpg

 

http://images84.fotosik.pl/181/5a644786099bab62.jpg

 

Piszą by na maśle klarowanym traktować.Potraktowałem olejem kokosowym .Nie żałuje bardzo fajny smak.Soczysty będę go kupował.

 

http://images81.fotosik.pl/181/53ca31f5db017da3.jpg

 

Pierś z kurczaka na oleju kokosowym w mieszance przypraw.

 

http://images82.fotosik.pl/181/b77b3b2499a2a37f.jpg

 

http://images82.fotosik.pl/181/fdb7e21bfe9e997c.jpg

 

http://images81.fotosik.pl/181/4d6ec729d8713a83.jpg

 

fondue na białym winie i wiśniówce.

 

http://images84.fotosik.pl/181/30f0c698ca7cacb6.jpg

 

http://images81.fotosik.pl/181/85c1720b216a8ab2.jpg

 

Polecam rozbratla właśnie z fondue.Niezapomniany smak.Kupiłem go drugi raz kupie i trzeci.

 

Tu ładniej wygląda

 

http://images81.fotosik.pl/181/a678c90a349e4c77.jpg

 

 

CDN...

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Przyszła mi nowa oferta z Befsztyka.

 

http://www.befsztyk.pl/hanger-onglet-stek-polski-angus.2.jpg

 

Hanger stek to specjalne cięcie znane wprawnym rzeźnikom. Mięsień pochodzi z najlepszej części wołowej przepony. Mięso znajdujące się w tym miejscu odznacza się zaskakującą delikatnością i smakowitością, a biorąc pod uwagę cenę jest to idealny 'budżetowy' stek. Niegdyś wśród anglosaskich rzeźników hanger steak znany był jako 'butcher's steak' co oznaczało, że rzeźnicy zachowywali go dla siebie.

 

Cena zaskakuje ,a pochodzenie jeszcze bardziej.Chyba zamówię bo tego jeszcze na FM z takim stekiem nie grali.

 

Dla porównania i cena x2

 

http://www.befsztyk.pl/stek-new-york.2.jpg

Stek wycinany z rostbefu po odjęciu polędwicy wraz z kością. Jego nazwa wzięła się z kształtu przypominającego stan Nowy Jork. Doskonale smakuje natarty pieprzem, granulowanym czosnkiem i cebulą i smażony 2-4 min. z każdej strony.

 

 

CDN....

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

http://images84.fotosik.pl/184/3415b61d268b6f8d.jpg

 

http://images83.fotosik.pl/184/b431f2d85d25f891.jpg

 

Dietka delikatnie rzecz ujmując.Flaczki z kurzych żołądków.na porcji rosołowej z kaczki.W tym układzie jest dużo marchewki i cebuli.Bardzo delikatny zestaw.

 

 

http://images82.fotosik.pl/185/f84c07f6d1b7eb77.jpg

 

http://images84.fotosik.pl/184/30e0f156efef2bb2.jpg

 

Stek z udźca wołowego odsłona druga.Tym razem stek smażony tradycyjnie na oleju kokosowym po 1.5 minuty z obydwu stron.Ketchup własny.Danie bez pieczywa.

 

 

CDN....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CD.

 

Nie powiem ,że nie ale właśnie przeczytałem odezwę Chefa do nazwę to "pitraszących inaczej". Wreszcie jest tam kilka zdań które świadczą o tym jak daleko posunęło się w/w i jaki to ma wpływ na wstępującego w szranki z gotowaniem zapalonego bez doświadczenia kulinarnego nowego gotującego.Książki Chefa nie mam , a szkoda bo jak piszą doświadczeni kucharze czytać trzeba.Chciałbym zaapelować by podpatrujący z ukrycia wreszcie się ujawnili i pokazali niezapomniane swoje wariacje kulinarne ,te proste ,przekazywane z pokolenia na pokolenie by kultura polska w gotowaniu nie zaginęła.By ugotować coś prostego nie potrzeba tak wyszukanych drogich składników jakie prezentuje adwersarz w kulinariach niejaki Houścik , że pastę ze śledzia zrobić potrafi to już wszyscy wiedzą ale ,że nie wie co to jest np. bulbenek,parzybroda,faszerowany mostek cielęcy,wszelakiego rodzaju pierogi,mielony i buraczki,schabowy z kością z zasmażaną kapustą,gołąbki z ryżem i bez,gołąbki z farszem ziemniaczanym,zupa szczawiowa z jajkiem na twardo,bliny,placki ziemniaczane,chrust,kluski z serem i spyrką,zarzutka ,Lemieszka-psiocha,pyzy czarne z zsiadłym mlekiem,parzona sałata,chłodnik z sałaty,klops,jajko sadzone z ziemniakami i szpinakiem,karp w galarecie po żydowsku,pampuchy drożdżowe,szuba,risotto domowe z czasów komuny,rosół na kogucie,forszmak czyli przegląd lodówki,kompot,leniwe z masłem i bułeczką tartą,mazurek,kotlet ziemniaczany z sosem pieczarkowym,knedle,młode ziemniaki z poprzedniego dnia w plastrach na oleju z maślanką-kefirem,frytki na smalcu powstałego z topionej słoniny,pulpety w sosie chrzanowym,ozorek,kapuśniak,młoda kapusta z zasmażaną marchewką i groszkiem,zrazy wołowe , faszerowane marchewką,ogórkiem i słoniną,gotowana golonka z chrzanem i musztardą,kaszanka w plastrach w dużej kiszce z cebulą CDN...............

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...